Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Miliardarul cu sute de chipuri

Vechii „artilerişti” din fotbal trăgeau cu tunul, Adamescu a trecut cu tancurile peste Oţelul

Nu e prima dată cînd un club de fotbal din Liga 1 e ruinat de conducătorii lui. Ceea ce frapează în cazul Oţelului sînt viteza „tunului” […]

sâmbătă, 7 iunie 2014, 8:39

Vechii „artilerişti” din fotbal trăgeau cu tunul, Adamescu a trecut cu tancurile peste Oţelul

Nu e prima dată cînd un club de fotbal din Liga 1 e ruinat de conducătorii lui. Ceea ce frapează în cazul Oţelului sînt viteza „tunului” şi lipsa completă de scrupule. De exemplu, acţionarii lui Dinamo care vindeau jucători şi băgau banii în buzunar se străduiau să păstreze aparenţele. Manevrau cu sacoşa, cu valiza, pe parcursul cîtorva ani. Mascau paguba aducînd jucători ieftini în loc şi jurîndu-se că pierd bani. Nu pulverizau echipa dintr-o dată, pozau în oameni de fotbal.

Adamescu reprezintă o specie mai feroce din jungla tranziţiei spre capitalism. Falimentarea Oţelului s-a petrecutdupă aceeaşi schemă de succes în urma căreia am vîndut o întreagă economie la preţ de fier vechi. După ce membrii Consiliului de Administraţie s-au lăudat că Oţelul va fi „cu adevărat privatizat”, după ce suporterii Oţelului s-au bucurat că echipa a ajuns la Adamescu şi „privatizarea a reuşit, în sfîrşit”, a venit timpul să-i spunem privatizării ăsteia pe nume.
De ce fotbalul? Pentru că este un domeniu favorabil cîştigurilor mari pe termen scurt. Asta-l face vulnerabil la investitori de tip Adamescu. Asta şi statul român care abia caută ieşirea din meandrele corupţiei. În materie de viteză de distrugere, există precedentul Unirea Urziceni. Bucşaru însă a dat bani, într-o primă fază, a avut răbdare cîţiva ani pînă să obţină potul de la UEFA şi să pună lacătul pe club.

În materie de cinism, Adamescu nu are concurenţi. Încă. Pentru garda veche de „artilerişti” din fotbal, jocul dublu era subînţeles. Jucau atît de bine partitura de protectori ai echipei şi afacerişti onorabili (care creează locuri de muncă, discută cu Mourinho, stau în lojă cu premierii), încît ajunseseră să se confunde cu personajele lor. Dacă făceau prăpăd la vedere şi închideau taraba în cîteva luni, ce mare adrenalină? Chiar şi după ce justiţia rupe vraja, cu verdictele ei, cu mascaţii şi dubele fără scară interioară, prădătorii de din fotbal rămîn sub impresia propriilor interpretări. Anii de autosugestie lasă urme.

Dan Adamescu nu s-a deranjat să joace jocul. S-a implicat în viaţa echipei cît să-şi impună propriul staff. I-a dat afară pe vechii angajaţi sub pretextul că n-au „minim de cunoştinţe economice”. „Aici sufeream mult”, observa îndurerat comunicatul noii conduceri. N-a durat mult şi Oţelul n-a mai suferit deloc.

În afară de acest scurt moment de sinceritate, Adamescu a minţit gros, fără talent, în texte oficiale care susţineau că a investit 10 milioane de euro la Oţelul. A vrut să scoată bani din conturile clubului? A încheiat un contract de asigurare între club şi o altă companie controlată de el. Dacă avea o firmă de biscuiţi, ar fi încheiat cu Oţelul un contract de furnizat sărăţele în valoare de 4 milioane de euro. A vrut să bage clubul în insolvenţă? Conform DNA, Adamescu ar fi aplicat reţeta clasică, lipsită de imaginaţie a mitei. Nu tu tranzacţii prin „off shore”, nu tu intermediari olandezi. Magnatul nu s-a cramponat de terţi, a „angajat” part-time judecătorii.

Plăţile căre magistraţi, 5.000 de euro, 15.000 de euro, menţionate în rapoartele procurorilor, reprezintă partea concretă din siderurgia parazită instaurată de Adamescu la club. Celălat motor care învîrte astfel de afaceri constă într-o mulţime de oameni care închid ochii. Magnatul asigurărilor nu este „miliardarul fără chip”, este „miliardarul cu sute, cu mii de chipuri”. Unele dintre acestea au primit şi nume, pe măsură ce a înaintat ancheta.

În cazul „tunului” de la Oţelul, Adamescu este bănuit că şi-a însuşit fără efort între 7,3 milioane de euro şi 20 de milioane de euro, cît a încasat clubul de la UEFA. Dar asta e doar o secvenţă din povestea unei averi de 850 de
milioane de euro. Pornind de la ea, putem estima, cu minim de cunoştinţe matematice, adevăratul număr de chipuri, naive pînă la proba contrarie, care compun un profil de Top 300, din România zilelor noastre.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Eugen Borbely (27 comentarii)  •  7 iunie 2014, 10:49

Dragă Maria,
După articolul acesta poţi convinge pe cineva că Adam-escu ăsta a făcut avere cinstit? Eu am mari dubii…Şi, în general pentru toţi afaceriştii români. Mai ştiu şi eu câte ceva. La noi totul e de carton. La prima ploaie (DNA) aurul devine mâl. Nici măcar nisip ca în Faust. Trebuie înţeles că băieţii ăştia nu au Dumnezeu. Nu au respect, nu au nimic, sunt goi pe dinăuntru. Sufletul lor e vândut pe vecie, iar când vine momentul scadenţei, cumpărătorul îşi revendică partea. Din nefericire asta e societatea pe care am construit-o cu toţii, fie că am strigat, fie că nu. Toţi suntem vinovaţi, chiar dacă nu ne place. Problema e că nu sunt semne de revenire. Victoriile Simonei sau ale gimnastelor sunt ale lor, personale. Noi ne bucurăm deopotrivă, normal, dar nu asta e calea. Sportul românesc e muribund, chiar dacă refuz să cred asta. Va fi o noapte lungă…Avem nevoie de mai multe Simone.
Baftă multă!

ion (1 comentarii)  •  7 iunie 2014, 13:01

Bun articolul! Acest Adamescu un milionar de carton ca atatia altii nu a avut nici o treaba vreodata cu sportul sau cu fotbalul, era paralel. A simtit miros de sange si bani la Otelul si a falimentat clubul. Daca ar trebui sa faca ani de puscarie pentru cate nenorociri a facut Adamescu ar muri in puscarie, nu ar mai iesi. Un om calic si lacom caruia in cele din urma i s-a infundat, Astra e in pragul falimentului, creditorii bat la usa iar Adamescu a intrat la bulau. Se anunta vremuri grele pentru acest escroc.

Sorin (18 comentarii)  •  7 iunie 2014, 13:12

omul ala s-a aruncat sub metrou … Adamescu asta o avea constiinta?

dani (88 comentarii)  •  8 iunie 2014, 16:40

Nici la Otelul Galati si nici la Unirea Urziceni, n-au ajuns banii dela UEFA! Aceste doua campioane de carton, au facut contract cu Sandu:ne ajuti sa fim campioane si banii de la UEFA sint ai tai Sandule. Sandu a dat o parte din bani amicului sau Blatini si o alta parte celor care-l sustin in tara. O mina spala pe cealalta si amindoua spala obrazul…DNA ar putea-daca ar avea voie sa o faca-lesne constata ca acei bani, n-au ajuns la cele doua falimentare.

Alex One (132 comentarii)  •  9 iunie 2014, 8:50

Afacerea Otelul e varful icebergului tunul adevarat se zice ca l-a dat la Astra Asigurari vreo 600 milioane de euro bani sustrasi din primele platite de asigurati potrivit schemei ca nu va trebui sa achite despagubiri tuturor deodata ca doar evenimentele nu apar concomitent.Iar daca apar,ex. un curemur, tot nu va plati inventand diverse clauze de exonerare si pana il dai judecata, pana se judeca,ehehe trec ani multi.Sa vedem daca se apuca cine trebuie sa lamureasca situatia de la Astra ca acolo cica s-au impartit multi bani in diverse locuri.

malone (1 comentarii)  •  9 iunie 2014, 19:09

Maria,
este surprinzator ca ziaristi atat de talentati ca voi privesc atat de superficial afacerile lui adamescu. Poate ar trebui sa verificati putin firmele de constructii ale personajului in cauza. Spre exemplu Baumeister S.A. si Baumeister Servicii Civile s.r.l. Tepele date de firmele acestui nemernic sunt legendare. Trebuie doar sa verificati ultimele 2 mari lucrari executate de aceste firme pentru „investitori de prestigiu international” din EU. Veti descoperi tepe de cateva milioane bune de euro date subcontractorilor care au lucrat cu firmele Baumeister. Puteti sa-i intrebati pe fratii Bosanceanu, dar nu doar pe ei, cati bani au de recuperat de la nemernicul de adamescu. Veti descopri cu surprindere ca cel care spune ca lunea toata Romania merge la magazinele lui, este amestecat pana peste cap, daca intelegi ce vreau sa spun, in aceaste tepe. Celalalt „investitor de prestigiu” are acelasi proprietar cu cel despre care am amintit. Ciudat, nu?

Jose M. (1 comentarii)  •  9 iunie 2014, 22:30

Astia sunt miliardarii nostri.

Comentează