Furnica roş-albastră
Steaua l-a numit principal pe Gâlcă: fost stelist, legat de Generaţia de Aur, fan tiki-taka. Doar că are altă meserie, e antrenor de juniori
Oricît zahăr ar adăuga şefii Stelei peste soluţia Gâlcă, rămîne amară ca o limonadă de ierburi. […]
Steaua l-a numit principal pe Gâlcă: fost stelist, legat de Generaţia de Aur, fan tiki-taka. Doar că are altă meserie, e antrenor de juniori
Oricît zahăr ar adăuga şefii Stelei peste soluţia Gâlcă, rămîne amară ca o limonadă de ierburi. Steaua şi-a adus un David Moyes al ei, unul care „trage din greu, e disciplinat şi hotărît”, cum îl recomandau proprietarii lui Manchester United pe succesorul lui Sir Alex. Gâlcă, fotbalistul şi tehnicianul, este descris în aceleaşi procente: 99 la sută transpiraţie şi 1 la sută abnegaţie. A anunţat că banii nu contează, contează doar grăuntele aurit pe care-l are de cărat. „Fanilor le promit că o să fie foarte multă muncă şi disciplină!”, a dat asigurări fostul internaţional. Cîtă ambiţie! Vrea să coboare şi plugul, şi milităria din pod. Ca jucător, Gâlcă a fost furnica mereu utilă „naţionalei” şi Stelei: constant, tehnic, soldăţel impecabil. Bunele lui intenţii şi planuri legate de Steaua nu au de ce să fie puse la îndoială. Un singur lucru îi lipseşte din cartea de vizită: experienţa.
La primul mandat ca antrenor, a rezistat un sezon în liga a patra spaniolă, la echipa secundă a Almeriei. În 2010 a fost demis pentru că nu şi-a atins obiectivul, promovarea în liga a treia. Presa spaniolă a comentat că Gâlcă pierduse, de fapt, vestiarul. Aşa s-a încheiat aventura lui în fotbalul iberic, cu reproşul „Nu am putut exploata la maximum potenţialul formaţiei!”.
Eşecul de acum patru ani nu-l împiedică să se revendice de la şcoala spaniolă, să sugereze, printre rîndurile inaugurale, că va încerca să implementeze stilul Barcelonei la Steaua. În 2013 a fost numit, la propunerea lui Prodan, selecţioner la „naţionala” Under 17. Mai antrenase echipe de juniori şi la Almeria. Părea să-şi fi găsit chemarea. Puştii „tricolori” care încasau cîte zece goluri pe meci au izbutit să bată şi ei pe cineva. S-au calificat la un turneu în Scoţia. Deşi echipa n-a prins Euro 2014 din Malta, munca lui Gâlcă începea să se vadă pe tabelă. Şi a venit oferta de la Steaua, pe care a acceptat-o cu ochii deschişi ca un somnambul la poarta penitenciarului.
Judecînd după activitatea lui de pînă acum, în Ghencea ar avea o singură variantă de succes: să antreneze tot juniori. Dacă din lotul campioanei vor pleca pe capete seniorii, iar în locul lor ar fi transferaţi studenţi de la Academia lui Hagi, atunci da, Steaua va fi o echipă la îndemîna lui Gâlcă. Fotbalul juvenil este specialitatea lui. La primul şi singurul vestiar de seniori pe care l-a avut sub comandă, a scăpat frîiele. Pentru că e cu totul altă meserie, să antrenezi fotbalişti gata formaţi. Nu degeaba şcolile de antrenori au cursuri separate pentru tehnicienii de seniori şi tehnicienii de juniori.
Saltul de la una la alta l-au executat puţini. Piţurcă a antrenat „naţionala” Under 21, apoi „naţionala” mare. La fel şi Cesare Maldini, a stat un deceniu la Italia Under 21, înainte de a trece pe banca „squadra azzurra”. La fel Raymond Domenech, stagiar 11 ani la Franţa Under 21. Dar exemplele de tehncieni de Under 17 trecuţi la seniori sînt rarissime.
Noul antrenor al Stelei se va specializa din mers în lucrul cu oameni mari. E ca şi cum i-ai cere unui învăţător să devină diriginte la liceu sau să ţină cursuri la Universitate. Fireşte că, muncind, muncind şi iar muncind, nu-i exclus ca omul-furnică s-o scoată la capăt. Dar atît.
După ce echipa din Ghencea prinsese din nou ritmul grupelor din Champions League, o va lua de la capăt. Nu va creşte pe ceea ce s-a construit deja. Va porni de la bază. În cel mai fericit caz, Gâlcă va avea la dispoziţie jumătate din lotul actual, cum a şi estimat. În cazul ideal, va şti cum să-l ţină sub ascultare. La prima declaraţie ca antrenor al Stelei, a afişat un optimism vecin cu naivitatea: „Oricum, dacă pleacă cineva, cu siguranţă o să vină altcineva”. Nu e genul să se sperie de acest du-te-vino dintre sezoane. La Barcelona lui preferată se întîmplă la fel.