Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pe culmile reciprocităţii

Ca primar, Gheorghe Ştefan se pare că a desăvîrşit ceea ce începuse ca om de fotbal. A redus Cooperativa la esenţă, adică la un singur membru Încă de la începutul anilor ’90, de cînd a venit la Ceahlăul, existau semne […]

sâmbătă, 31 mai 2014, 12:54

Ca primar, Gheorghe Ştefan se pare că a desăvîrşit ceea ce începuse ca om de fotbal. A redus Cooperativa la esenţă, adică la un singur membru

Încă de la începutul anilor ’90, de cînd a venit la Ceahlăul, existau semne că Gheorghe Ştefan are potenţial peste ceea ce-i oferea un sport de echipă cum e fotbalul. A fost director de întreprindere în comunism, apoi afacerist capitalist, pe baza unei moşteniri de la unchiul din America, după cum susţinea în primele declaraţii de avere. A ajuns lider de club, lider politic şi, în 2004, a fost ales primar de municipiu. Locuitorii din Piatra Neamţ au avut motivele lor (altele decît folcloristele, Cupa Intertoto sau felul cum pronunţă „body-check”, de parcă ar fi echivalentul englezesc pentru „tochitură”) să-l aleagă în 2012 pentru a-l treilea mandat.

Cea mai recentă calitate a lui Gheorghe Ştefan este aceea de urmărit penal pentru fapte de corupţie. DNA îl cercetează, printre altele, pentru felul în care s-a folosit de funcţia lui în partid şi de fotoliul de edil pentru a-şi îndestula firma cu banii statului. În februarie, procurorii au fost în vizită de lucru şi la clubul Ceahlăul, şi la stadionul din Piatra Neamţ. Nu-i exclus să aflăm, aşa, din curiozitate colaterală, mai multe despre mecanismul prin care e finanţată echipa sau prin care a fost renovată arena. Conform unei adrese a Consiliului Concurenţei, ar fi vorba despre 1,3 milioane de euro, plătiţi ilegal de Consiliul Judeţean Neamţ la Ceahlăul, din 2008 încoace.

Din acuzaţiile formulate împotriva lui, Gheorghe Ştefan pare să-şi fi schimbat metodele. Avea alt stil, mai discret, cînd manevra rezultate împreună cu tovarăşii de Cooperativă. Nu lăsa în urmă înscrisuri şi alte probe grosolane. Nu tăia chitanţe, onoarea ţinea loc de factură. Acum l-a încurcat birocraţia, inerentă contractelor cu statul. Dacă ar fi fost lăsat în pace să lucreze şi să adapteze modelul cooperatist la meandrele ministerelor, în cele din urmă ar fi izbutit să execute un blat perfect între instituţiile statului impersonal şi afacerile lui personale.

Comunicatul DNA indică, printre rînduri, că ancheta l-a frînat pe Gheorghe Ştefan în plin avînt. Dusese reciprocitatea pînă pe culmile ei, adică era reciproc cu el însuşi. Printr-un sistem ingenios de sfori groase, pîrghii guvernamentale şi scripeţi locali, primarul aproba distribuirea de fonduri către propriul lui buzunar. Sigur că nu era patronul societăţii Strong Montaj (parcă-i un termen din arbitraj!) în acte, ce rost ar avea atunci rudele şi prietenii? Primarul, susţjne comunicatul DNA, „a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt”.

Ca preşedinte de club, Gheorghe Ştefan a inventat fotbalul în care nu pierde nimeni, toată lumea se salvează. Ca primar de municipiu, se pare că a eliberat jocul de cîteva concepte apăsătoare, cum ar fi conceptele de „adversar” , de „competiţie”, de „arbitru”. Conform DNA, firma Strong Montaj nu mai avea nici un fel de concurenţă la contractele pe bani publici, pentru canalizarea unor comune nemţene. E ca şi cum Ceahlăul ar fi cîştigat toate meciurile dintr-un sezon la „masa verde”.

Solidaritatea de tip Cooperativă e beton armat, dar nu e la fel de „strong” ca solidaritatea primarului cu el însuşi. La fel ca şi electoratul din Piatra Neamţ, solidaritatea asta are motivele ei. Unchiul din America n-o fi fost suficient de bogat, campionatul a pierdut din intensitate după „momentele zero” din ultimii ani. Personajul Pinalti, care era din start „larger than football”, s-a extins şi s-a tot extins în politică, în administraţie, în business pînă ajuns la Parchet, care tinde să devină un punct de staţie clasic după o astfel de expandare.

După ce s-a retras în funcţie onorifică la Ceahlăul, Gheorghe Ştefan a afirmat că „toate echipele din Liga 1 făceau parte din Cooperativă”. Da, dar asta nu face blatul mai crocant. Faptele sînt fapte. Chiar dacă ar fi să aflăm că toţi primarii fură, asta nu le schimbă încadrarea de la „penal” la „banal”. Şi mai uşor cu modestia! Poate că aşa a fost, toţi cooperau, dar ce-i al lui Pinalti e al lui Pinalti, marcă înregistrată. Nu toţi preşedinţii de cluburi spuneau suficient de credibil „Ti fac eu pi tini!”. Nu toţi îi acuzau pe arbitrii „tîlhari” de „japcă”. Gheorghe Ştefan îşi asumase acest rol ingrat. Şi, conform DNA, nu era doar un simplu rol. Nu erau doar replici. Omul ştia despre ce vorbeşte. De unde şi proporţiile enervărilor lui, cînd îi încălcau alţii domeniul de competenţă.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Obituary (4 comentarii)  •  31 mai 2014, 13:13

„Chiar dacă ar fi să aflăm că toţi primarii fură, asta nu le schimbă încadrarea de la “penal” la “banal” …. True that, sister!

Venom (83 comentarii)  •  31 mai 2014, 13:20

Pinalti face parte din categoria Duicu&Mischie. Si, in sfarsit rimeaza cu puscarie. Poate, cine stie?

4patraulea (15 comentarii)  •  31 mai 2014, 14:05

pinalti nu cumva e din trupa lui base?!!! ce dracu’…s-a sucit pamantul cu fundul in sus?

traian (2 comentarii)  •  31 mai 2014, 14:47

Deocamdata Pinalti este sub control judiciar, inca nu a fost arestat sau condamnat…in Romania ca peste tot in lume exista prezumtia de NEVINOVATIE!
Pana la o sentinta finala, Maria Andries cele scrise de tine nu au nci un fel de valoare, doar poate hartie igenica pentru trustul de presa pe care il reprezinti cu o perversitate demna de o cauza mai buna.
Apropo ai fost vreodata in viata ta mizera in Piatra Neamt?
Te intrebi macar de ce un primar asa zis corupt a obtinut 3 mandate la rand?
Cat despre echipa de fotbal, Ceahlaul a RESPECTAT MOMENTUL ZERO, faptul ca a RETROGRADAT PE TEREN de 3 ori din care de 2 ori in ultima etapa spune totul despre „reciprocitatile” de care mentionezi matale…
Un articol total aiurea, scris sub impulsul unui trend la moda…
Al compara pe Stefan Gheorghe cu alde Becali George sau George Copos conducatori DOVEDITI DEFINITIV DE JUSTITIE sau chiar cu tata Jean fondatorul cooperativei este cam mult!
Din 2003-2004 Ceahlaul est un club CURAT ceea ce nu se poate spune din pacate despre alte echipe cu pretentii din liga 1 sau despre unii ziaristi aserviti unor interese doar de ei stiute.

dani (88 comentarii)  •  31 mai 2014, 18:19

Nu, nu, nu Dle Pinalty, nu toate echipele s-au aliniat Kooperativei! Doar acele echipe fac parte din Kooperativa, care pierd strategic meciurile cu Dinamu! Adica Kaprele! Ciordeala Ciazda, Botosani, Ceahhlaul si Gaz Metan. Ele nu retrogradeaza-sistemul ticalosit are grija de ele. Poli Timisoara-hulita Poli Timisoara- a invins Dinamu. Blasfemie! N-a Kooperat cu SISTEMUL, Dle Pinalty, Poli Timisoara. Si pt aceasta Mafia a exclus-o din prima liga! Doar intimplator Dinamu si Ciordeala Ciajda au primit de la borfasi cele mai multe palituri de pinalty? Nu, categoric NU! Daca si Poli Timisoara primea 11 pinalty de la arbitri, nu retrograda. Quod licet Jovi, non liced bovi!Ciao!

mihai (3 comentarii)  •  31 mai 2014, 20:53

Daca tot vorbim de Piatra. Romania se califica la campionatul European, la Piatra, si nici o vorbulita pe „ziarul de sport”
Pacat.
ia sa vedem va prindeti de cine-I vorba?

nea caisa (16 comentarii)  •  31 mai 2014, 21:15

Mario, te cam dai cu Basescu atunci cand scrii pe subiecte legate de politica. Sunt trei motive pentru care Pinalti are astazi de tras, dupa ce a fost lasat sa castige ingrozitor de mult, mai ales din vanzarea de energie: faptul ca, zic unii, ar fi vrut sa nu se duca in PMP si sa se intoarca la PDL, rezultatul slab al PMP in Neamt si faptul ca un individ a considerat ca e mai bine sa se asigure in privinta dnei Elena Udrea. Care, dupa ce un alt prieten al ei o pateste si el, va trebui sa fie foarte cuminte si ascultatoare. Altfel, abuzurile legate de contracte din teritoriu mascheaza banii mult mai multi facuti prin alte abuzuri.

Eugen Borbely (27 comentarii)  •  1 iunie 2014, 10:51

Dragă Maria,
Era cât p-aci să cred că din 2003 Ceahlăul e curat, aşa cum afirma unul dintre comentatorii tăi. Din păcate m-am înşelat. Ce bine e când ai arhivă! De domnul primar nu vreau să vorbesc, nici nu cred că merită. Cu toţii ştim că nimeni nu fură în ţara asta. În România şi cei din puşcărie sunt onorabili. Justiţia, bat-o vina, le pătează imaginea. Cum sunt aleşi primarii de trei- patru ori, iarăşi ştim cu toţii. Eu nu am înţeles cum a câştigat Boc la Cluj! Nici nu cred că voi înţelege vreodată. Din nefericire, cei care merg la vot nu au niciun cuvânt de spus. Noi votăm iar ei se aleg. Asta e realitatea!
Baftă multă!

observator (1 comentarii)  •  1 iunie 2014, 12:28

Pentru cei care nu inteleg cum de a fost ales Pinalti de 3 ori la rand primar sunt necesare unele precizari:
Gheorghe Stefan este originar din orasul de sub Pietricica, a jucat fotbal la juniorii Ceahlaului, tatal sau a fost capitan 7 ani la Ceahlaul, a facut o facutate grea pe vremea comunismului la zi la Iasi, a predat ca profesor o perioada de timp la un important liceu din oras MECANICA, a fost inginer pe vremea lui Ceausescu, director si apoi patron in capitalism.
Pe scurt un om care a performat in orice sistem!
Si un lucru pe care multi nu il cunosc: GHeorghe Stefan nu a fost membru PCR, asa ca…atat mai mult trebuie apreciat ceea ce a realizat cu sau fara sprijin mai tarziu in afaceri, sport sau politica.
Pentru cel din Timisoara care REGRETA retrogradarea lui ACS Poli Timisoara si reclama asazisa implicare a Ceahlaului intr-o eventuara cooperativa ii reamintesc cum a castigat Timisoara la Pandurii si faptul ca banatenii nu au putut INVINGE Ceahlaul la Timisoara desi au avut un arbitraj pro cu 2 oameni in plus si penalty…

Suporter Ceahlaul (2 comentarii)  •  1 iunie 2014, 16:48

Draga Observatorule, si dragi cititori
Gheorghe Stefan nu a jucat fotbal la juniorii Ceahlaului. Nu are nicio dovada in acest sens, iar tatal lui a recunoscut ca-l cara la antrenament sau la meciuri, ca sa vada daca-i place copilului. Nu i-a placut sa joace, cum nu i-a placut istoria clubului, pe care a modificat-o, culorile nemaifiind galben -negru, cele din 1909, de la infiintare, ci portocaliu – negru, iar sigla, a modificat-o si pe aia cu un urs copiat de pe sticlele de bere.
Investitiile din oras sunt mai degraba nerealizari. A spus-o chiar el, realizate cu bani de la banci, pe care pietrenii le vor plati vreo 25 de ani, cu dobanzile aferente. Deci nu realizarile trebuie laudate, ci costurile trebuie evaluate, ca sun ENORME! Mall-ul de la piata merge in pierdere, telegondola merge mai mult goala, iar stadionul putea fi reabilitat printr-un program UEFA si costa mai putin de 6 milioane de euro! A trebuit sa vina Razvan Burleanu la sefia FRF ca sa aflam si noi asta.
Pinalti a iesit primar promitand ca nu se va imbogati din politica, nici el si nici familia lui. A mintit! A promis ca nu-si va promova rudele in administratie, ca Ion Rotaru, ori Ana Monda e ruda cu familia Stefan. A promis ca firmele lui si ale copiilor nu vor face afaceri cu statul, iar DNA-ul tocmai pentru sta il ancheteaza. Inaintea castigarii ultimului mandat l-a evitat pe deputatul Catalin Dragusanu, care, fiindu-i contracandidat la primarie, a fost neinvitat, jignit si ignorat de posturile locale de televiziune, dar a facut un scor apropiat de al lui Stefan. Stefan a castigat ultimul mandat prin blatul PSD, care n-a facut campanie pentru Dragusanu, deoarece o sustinea pe Simionica, prin non-combatul PNL, care-l sustinea pe Chirila si doar cu sprijinul unor tineri din PC, care au luat blocurile la rand in Piatra Neamt si au convins cetatenii sa iasa la vot. Daca va uitati pe sectii, unde a castigat Stefan alegrile contra lui Dragusanu o sa observati ca are scor mare in cartierul Gara Veche. ATAT! Restul orasului e alui Dragusanu, nu al lui Pinalti!
Pinalti nu a fost membru PCR, dar a creat o oligarihie care s-a imbogatit din bani publici, cu Apopii de la Tehnoprod si Mestecaneanu, oameni de incredere, sau prosti care semnau acte in locul lui. De aceea va plati, el si familia lui, pentru toti banii jecamniti din bugetul local si judetean, care au franat dezvoltarea orasului si a judetului in mandatele trecute cand Pruteanu i-a cantat in struna pana la un moment dat. S-a crezut vesnic la putere, dar va cadea. Si cu cat cazi de mai sus, cu atata doare mai mult… Asta-i adevarul !

observator (2 comentarii)  •  2 iunie 2014, 19:49

Pentru suporterul Ceahlaului…tin sa-i reamintesc ca daca tot se da asa mare suporter al fotbalului nemtean ar trebui sa stie faptul ca infiintarea clubului a fost in 1919 nu 1909, asta prima la mana, nu sunt un SUSTINATOR al lui Stefan, dar pot afirma cu CERTITUDINE ca fara Gheorghe Stefan, Ceahlaul nu ar fi PROMOVAT NICIODATA in liga 1, iar faptul ca stadionul Ceahlaul poate gazdui astazi meciuri internationale la toate nivelurile (echipa nationala, tineret, echipe de club) ESTE O REALIZARE! Ceahlaul nu are capacitatea sa joace in cupele europene, dar trebuie sa tinem cont ca fara Stefan echipa poate ajunge unde era si inainte de 1992-93 adica pe la mijlocul ligii secunde sau mai rau poate la DESFIINTARE! In legatura cu cele afirmate de tine sau de alti sustinatori ai PSD-ului despre activitatea politica, economica sau de alta natura a primarului sa avem putintica rabdare…SA ASTEPTAM SA SE PRONUNTE JUSTITIA, unde este cazul, pana la proba contrarie, toate cele afirmate de asazisii suporteri de bine ai Ceahlaului care nu pot dormi noaptea ca emblema clubului nu mai este o capra neagra ci un urs carpatin, iar galben-negru a fost inlocuit vremelnic cu portocaliu-negru raman simple refulari a unor neintelesi.

PS.

Pot pune pariu ca daca Stefan se retrage de la Ceahlaul, in conditiile economice actuale, la care a contrbuit MASIV PSD-UL (MAJORITATEA FABRICILOR DIN ORAS S-AU INCHIS PE VREMEA LOR), echipa de fotbal va avea un viitor sumbru la fel cum l-a avut si marele FIBREX dupa retragerea lui Paleu, primarul psd de atunci Ion Rotaru a asistat pasiv la distrugerea celei mai mari echipe din istoria orasului Piatra Neamt!

Suporter Ceahlaul (2 comentarii)  •  3 iunie 2014, 13:16

Draga, Observatorule
Poate nu stii, dar stadionul nu mai poate gazdui meciuri internationale, ale nationalei Romaniei! Nu mai are OK-ul UEFA! Iar, in ultimii opt ani, Gheorghe Stefan nu a mai investit personal niciun leu in club! S-au scurs, insa, in conturile clubului MULTI bani publici. Deci, daca pleaca Stefan, Mestecaneanu si Boghian, dar se mentine finantarea din banii Consiliului Local sau ai CJ, atunci, poate am avea alta conceptie manageriala. Uita-te ce bine bine merge HCM Roman, organizata altfel sub controlul Primariei Roman, asa ca tine-ti pariule acasa. In rest, cred ca lumea doarme linistita, cu exceptia celor care dau declaratii la DNA, nu-ti fa probleme. Cat despre refulari, cred ca ar fi mai bine ca fiecare sa-si vada lungul nasului! Sau, fiecare, cu emblema lui, daca tot ne permitem sa comentam emblemele Ceahlaului si sa facem comparatii. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cand Stefan nu era angrenat politic, dar Cooperativa mergea de minune in Divizia A, asta ca sa nu deviem de la materialul de fata. In rest, numai bine si tie si colegilor tai de partid! Iti meriti banii pentru postari, sau nu se mai dau? 🙂

Comentează