Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mondialul haosului

Cu cîteva săptămîni înaintea CM, Brazilia nu mai e patria lui Pele, ci țara lui Dorel, constructorul junglei.

Organizatorii brazilieni s-au resemnat. Vor termina stadioanele, aeroporturile, autostrăzile, liniile de metrou după ce va trece aglomerația pricinuită de Cupa Mondială. Pînă […]

miercuri, 21 mai 2014, 9:34

Cu cîteva săptămîni înaintea CM, Brazilia nu mai e patria lui Pele, ci țara lui Dorel, constructorul junglei.

Organizatorii brazilieni s-au resemnat. Vor termina stadioanele, aeroporturile, autostrăzile, liniile de metrou după ce va trece aglomerația pricinuită de Cupa Mondială. Pînă la JO de la Rio, din 2016, toate pregătirile vor fi duse la bun sfîrșit. Din 56 de obiective de infrastructură, brazilienii au finalizat abia 7. La o parte dintre ele au renunțat fără mari regrete. 

Este cea mai scumpă Cupă Mondială din istorie. Conform publicației “International Business Times”, costurile totale se ridică la 13 miliarde de dolari, din care 1 miliard de dolari au fost donaţi de FIFA. Spre comparaţie, nemţii au cheltuit doar 1,6 miliarde de dolari, bani publici, plus alte 800 de milioane de dolari donate de investitori privaţi. Aveau infrastructura deja pusă la punct, doar au strîns cîte un șurub, pe ici, pe colo.

Cu fiecare luptă de stradă, cu fiecare intrare a armatei în favele, cu fiecare muncitor mort pe șantierele Mondialului, Brazilia se depărtează la o lume de ceea ce ne place să numim “patria fotbalului”. Se apropie, în schimb, de propria ei realitate: o țară cît un continent, aproximativ guvernabilă, în pragul recesiunii.

Marele și probabil singurul cîștig este cel legat de imaginea țării. Cupa Mondială pune pe hartă și alte zone ale Braziliei decît Rio și Copacabana. Microbiștii vor afla despre Manaus, despre Curitiba și Cuiaba, despre Recife și Brasilia. Agenția de rating Moody’s a pronosticat “o creștere modestă” în domeniile turismului și publicității. Vînzarea de televizoare va lua, de asemenea, avînt. Și cam atît. Cei care profită concret sînt FIFA și partenerii ei. Țările gazdă plătesc consumația și se aleg cu beneficii impalpabile, cum ar fi un moral mai bun al națiunii.

Și pentru sud-africani, Cupa Mondială a însemnat un heirup substanțial. Și despre primul turneu de pe “Continentul Negru”, s-a spus și s-a scris, cu ilustrații, că va fi un dezastru. N-a fost, în ciuda oficialilor FIFA dispăruți în misiune din hotelurile sudafricane. Dacă Mondialul din Brazilia va fi un coșmar, nu vă așteptați să-l vedeți la TV. Toate prezicerile fataliste vor încetini o dată cu ridicarea cortinei. Chiar dacă stadioanele vor cădea peste public, nu uitați că “live’”-ul e mort de mult. 

Costurile umane nu le calculează nimeni, nu apar în statistici, asta nu înseamnă că ele nu există. Presa internațională numără zilnic morții, răniții și “homeleșii” din “Războiul Cupei Mondiale”, autoritățile braziliene nu confirmă. Doar trimit polițiști cu arme de asalt pe frontul cartierelor sărace. Haosul sistematic din Brazilia forțează dramatic alegerea între cele două curente sportivo- filosofice. Unul susține că țările în curs de dezvoltare nu trebuie discriminate din motive economice cînd vine vorba de găzduirea marilor competiții. Cu alte cuvinte, dacă sîntem săraci, nu înseamnă că nu putem cheltui miliarde pentru a susţine imensa maşinărie de produs bani tutelată de FIFA. 

Celălalt curent de opinie – marile competiții sînt pentru cei bogați – bate în retragere, de cînd Mondialul organizat în Qatar nu-i mai pare nici lui Sepp Blatter o idee atît de bună. Adevărul trebuie să fie undeva la mijloc, între Cupa Mondială a haosului și Cupa Mondială de iarnă. În orice caz, un lucru e sigur: de cînd a luat proporții corporatiste, sportul nu mai e un vehicul al civilizației, nici al democrației. E suficient să ne uităm la ce s-a întîmplat în Ucraina, în ciuda Euro 2012, și la ce-a mai întreprins Rusia, în ciuda deschiderii afișate la JO de la Soci. 

Așadar, să nu ne facem iluzii că ne vom moderniza brusc dacă organizăm vreo mare competiție. Calitatea organizării e altceva decît calitatea vieții. Să nu le confundăm!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

IRONMAIDEN (11 comentarii)  •  21 mai 2014, 10:56

de ce i se refuza angliei sistematic organizarea unui turneu final?

florinel (3 comentarii)  •  21 mai 2014, 11:00

germania nu avea totul gata pentru cupa mondiala din 2006..a si modernizat, a si reconstruit…nu e chiar asa de simplu…

roy (1 comentarii)  •  21 mai 2014, 12:22

in anglia a fost in 66 . olanda nu a organizat vreun turneu desi are infrastructura beton armat . dar deh nu au banii seicilor din qatar

barbu (104 comentarii)  •  21 mai 2014, 12:43

reţeta braziliană pare destul de asemănătoare cu aia rusească – se construieşte scump (şi prost, şi încet…) dar se fură mult! din fericire, brazilienii nu sunt ruşi.

apropos de sochy 2014, vă mai amintiţi discursul rostit, la închiderea jocurilor, de către preşedintele CIO, dl. thomas bach? ia recitiţi-l acum, să vedem cum vi se pare.

dan (9 comentarii)  •  21 mai 2014, 13:45

O sa fie o perioada agitata pentru ei. Si mi e teama ca dupa asta o sa piarda organizarea jocurilor olimpice…

daniel (1 comentarii)  •  21 mai 2014, 14:19

Foarte bun articolul: problemele Braziliei sunt multe si cu siguranta multe din ele istorice, dar obstacolele principale in calea modernizarii sunt o justitie absolut ineficienta, incompetenta, corupta si anacronica si o birocratie (ce merge mana in mana cu centralizarea) de i-ar speria si pe romani. E adevarat ca nici saracia (extrema pe alocuri) nu ajuta, iar violenta generalizata poate fi justificata partial (insa numai partial) de acest aspect. Dar daca mergi pe firul apei, toate duc la lege si unde nu-i lege e destul loc de tocmeala.

val (1 comentarii)  •  21 mai 2014, 15:24

sa vedeti cum vor da peste cap campionatele cu CM de iarna! Ca daca ne uitam prin campionate, mai mult englezii sunt obisnuiti sa joace meciuri importante in decembrie si ianuarie, nu romanul care se plange de ninsoare inca din noiembrie:)

Walhallanu’ (19 comentarii)  •  21 mai 2014, 16:10

@# 1 IRONMAIDEN:
„de ce i se refuza angliei sistematic organizarea unui turneu final?”

Păi să aştepte pînă cînd le vine iar rîndul … au organizat în 1966 un C.M., au organizat în 1996 un C.E., hai că mai e puţin pînă în 2026 … 😀 😀 😀

Adrian (1 comentarii)  •  21 mai 2014, 20:41

”de ce i se refuza angliei sistematic organizarea unui turneu final?” –

din cauza huliganilor. Au provocat conflicte si distrugeri la fiecare turneu final, chiar daca multi au avut interdictie de deplasare in respectivele tari. Ce ar fi in Anglia?

maistor kokir (21 comentarii)  •  21 mai 2014, 22:21

ai dumneata, tanara jurnalista, idee despre cum e viata in brazilia ? cu ocazia acestui eveniment ar trebui sa mergi macar o luna acolo,sa vizitezi mai multe orase etc ,sa vorbesti cu oamenii de acolo,si apoi sa-ti dai cu parerea … e pacat sa scrii un astfel de articol,avand ca baza cateva stiri vazute la tv …

oleg (1 comentarii)  •  22 mai 2014, 16:27

cafeau cea mai buna ! 😉 daca ajungi inBrasil, ia si laptopu, sa faci selfie ! Brasil este o tara cocotiera in principal … daca stii pe unde umbli este ce te-au sfatuit altii iar daca ai umblat nesfatuita in Brasil, stim ce poama esti ! Un lucru e sfant in Brasil, cafeaua – care, oricum nu e a lor, e a portughezilor ! have fun !

Comentează