Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Revolta milionarului lipit

De fapt, ce-i reproşează Negoiţă lui Badea: jaful ca principiu sau faptul că jaful a fost desăvîrşit?

E adevărat că după preluarea pachetului majoritar la Dinamo, Negoiţă părea mai preocupat să-l „evalueze” pe Cornel Dinu decît finanţele clubului. „Sînt unii […]

sâmbătă, 17 mai 2014, 12:01

De fapt, ce-i reproşează Negoiţă lui Badea: jaful ca principiu sau faptul că jaful a fost desăvîrşit?

E adevărat că după preluarea pachetului majoritar la Dinamo, Negoiţă părea mai preocupat să-l „evalueze” pe Cornel Dinu decît finanţele clubului. „Sînt unii oameni care încurcă proiectul meu. Cornel Dinu este evaluat, vreau doar oameni care ajută”, spunea noul patron din Groapă. Totuşi, Negoiţă s-a repliat în timp util şi i-a identificat şi pe ceilalţi oameni care-l încurcau: foştii şefi dinamovişti. S-a răfuit verbal cu fiecare în parte, i-a ponegrit pe toate posturile. Încă din august, anul trecut, Negoiţă mărturisea, modest: „Am preluat un club jefuit. Puteam să fac la fel ca oamenii de la Rapid, să dau ţeapă tuturor”.

Acum, că a depus dosarul pentru intrarea în insolvenţă, situaţia roş-albilor seamănă şi mai mult cu cea a clubului din Giuleşti. Doar că noua conducere a cerut reorganizarea în instanţă. Reorganizarea nu reprezintă o fericire pentru creditori. Datoriile clubului se evaporă aproape în totalitate. În cazul Rapidului, tribunalul a decis că trebuie să achite doar 10 la sută din restanţele consemnate în decembrie 2012.

După retragere, Nicolae Badea se recomanda, într-un interviu acordat colegului meu Cristian Geambaşu, drept „cel mai mare creditor al lui Dinamo”. Din acest rol, enervarea lui este motivată în proporţie de 90 la sută. Pînă la depunerea cererii de insolvenţă, pe fostul preşedinte nu-l deranja stilul de PR al Curţii Domneşti al lui Negoiţă. L-a lăsat să se laude că a preluat un club prăduit de hoarde cu trabuc, guler alb şi know-how. Cîtă vreme Dinamo îşi plătea ratele către firmele lui Nicolae Badea, nu era rost de urecheli retorice.

Insolvenţa ameninţă să strice armonia dintre foştii şi actuali şefi ai lui Dinamo. Se reevaluează unii pe alţii şi descoperă, invariabil, că fix ceilalţi poartă vina pentru sărăcia de la club. Badea spune că Negoiţă ştia de datorii. Dar nu se află tocmai în poziţia să predice omniscienţa. Dacă ne luăm după Dosarul Transferurilor, Badea nici nu mînca usturoi, nici n-avea habar de sumele reale încasate pentru anumiţi jucători de la Dinamo. Negoiţă speculează detaliul şi îl acuză pe Badea că n-a făcut nimic pentru a recupera paguba consemnată în Dosarul Transferurilor. Apoi susţine că a investit 14 milioane de euro la Dinamo, într-un an, dar mereu uită şi schimbă preţul la care a preluat clubul.

Fiecare amestecă un pic de adevăr într-o mare de lemn învolburat. Invocă „suflarea dinamovistă” şi „tratarea cu responsabilitate a activităţii unui club de fotbal”. Gîlceava lor nu repară nimic din răul făcut echipei, doar adînceşte ceaţa. Aparent, se ceartă vechiul cu noul. De fapt, se ceartă creditorul cu datornicul. Banal. Ambii fac parte din aceeaşi categorie de prădători. Ambii au ajuns milionari în euro „din sudoarea muncii”, vorba lui Negoiţă. Poţi să-l contrazici? Poţi doar să presupui că n-au muncit singuri şi de capul lor. După cum poţi doar să deduci ce înţelege Nicolae Badea prin investiţii în fotbal.

Vechii şefi de la Dinamo nu făceau decît să mute banii dintr-un buzunar în celălalt. Nu riscau nimic. În plus, nu ştia nimeni cîţi bani intră şi ies din club. Noua conducere a încercat aceeaşi schemă, dar a constatat că mută banii din buzunarul propriu într-un buzunar împăienjenit de firmele fostei conduceri. Schema nu mai funcţionează. Iar modelul clubului cu un singur mare finanţator, tăietor şi spînzurător, e compromis şi el.

Din perspectiva lupului tînăr, nu „jaful” în sine e deranjant, ca principiu, ci faptul că acest „jaf” a fost desăvîrşit. N-a mai rămas nici un tun de dat, nici un fotbalist mai răsărit de comercializat la bucată, nici un fazan de jumulit. Negoiţă trebuie să se sature cu firimiturile ori să aducă de-acasă sandvişuri cu vînat. Nu e exact meniul la care aspira. Nu e chiar o postură de invidiat, aceea de milionar lipit gazonului, de linge-blide din Top 300, hipnotizat de „lumina reflectoarelor”, cum îl ironizează Badea, milionarul bogat.

Şi unul, şi altul ar fi avut bani să ţină Dinamo pe linia de plutire. Fără vînzări pe sume misterioase, fără insolvenţe, fără agonii. Dar, să fim serioşi, ce rost ar mai avea afacerile în fotbal, dacă trebuie să bagi bani fără şansă de profit imediat?

Comentarii (28)Adaugă comentariu

zi sa-i zic (10 comentarii)  •  17 mai 2014, 12:29

Ai sesizat perfect de ce se vrea insolventa, la care mai trebuia adaugat si speranta de a muta clubul la Glina(la groapa de gunoi ?!?),esuata si preluarea terenurilor din parcul sportiv. Necazurile sunt in domeniul sportiv al performantei unui club cu traditie de si implica institutii de forta ale comunismului si necazurile suporterilor.Dar suporterii sa se bucure ca Badea,Borcea ,Turcu care probabil ca vor fi primii la pomana (masa credala) vor lua doar 10%.

petru (26 comentarii)  •  17 mai 2014, 12:34

Corect,adevarat .Un articol de mare acuratete .

patrick64 (7 comentarii)  •  17 mai 2014, 12:51

Un articol care reflecta perfect realitatea de la Dinamo.
Felicitari !

tardelli (4 comentarii)  •  17 mai 2014, 13:31

Negoita e doar un mutant.Adica din tipul actionarului standard care baga bani intr-un club de fotbal din dorinta de faima dar si din visul maret ca echipa lui de suflet sa fie numarul 1[aici exemple fiind,Borcea ,Mititelu,],acest tip de actionar a devenit in anul de gratie 2014 un mutant.Mutantul Negoita nu are nicio treaba cu fenomenul sportiv.El vede pe Dinamo ca pe un Rin Grand Hotel preluat cu 1 euro si pe care vrea sa-l vanda camera cu camera.

xxx (5 comentarii)  •  17 mai 2014, 13:34

Nu tribunalul decide diminuarea datoriilor, tribunalul constata decizia creditorilor de a accepta sau nu diminuarea datoriilor la x la suta. Daca creditorii nu sunt de acord, clubul intra in faliment

ticbis (126 comentarii)  •  17 mai 2014, 13:45

Felicitari pentru articol! Este exceptional si nu cred ca se mai poate adauga ceva. Cu o singura exceptie: suporerii!!!
Acei suporteri care au girat cu naivitate (sa nu zic prostie) proiectul utopic al acesui miliardar de carton care este Negoita.
Pana la urma, prefer oricand un imbecil analfabet ca Gigi Becali decat un tepar ordinar ca si Negoita. De bine de rau, in megalomania lui, primul a bagat ceva bani pentru club, in schimb, pacaliciul asta n-a facut nimic altceva decat sa-si bata joc de istoria unui club important si cu multi suporteri.
Cum naiba sa te lauzi ca ai salvat Dinamo cand doar dupa 12 luni o bagi in insolventa? Asa ceva n-am vazut inca decat la Rapid, cand Cristescu anunta ca salveaza Rapidul si acum fuge mancand pamantul!
Vina nu e a teparilor astia, ci a suporterilor care le-au girat actiunile din multa prostie sau pentru un bilet gratis pe stadion!

vasco (317 comentarii)  •  17 mai 2014, 15:00

Ca de obicei ,articol foarte bun.Felicitari!
Personal,desi am unele indoieli pentru calitatea morala a tuturor „investitorilor”din fotbalul romanesc,in disputa cu Badea ii dau credit aproape total lui Negoita.

Alegz (20 comentarii)  •  17 mai 2014, 15:01

Al 2-lea paragraf este o aberatie totala.
Insolventa nu evapora datoriile .. le reesaloneaza in perioade mai lungi, fara penalizari, fara riscul de fi executat silit rapid.
Tribunalul NU decide cat % din datorii trebuie achitate. Tribunalul doar aproba Planul de reorganizare creata de administratorul judiciar (a nu se intelege judecatorul sindic) si ACCEPTAT de creditorii MAJORITARI.
La Rapid aici este exceptia de la regula .. debitorul (in speta Copos la aceea vreme) avea creditori majoritari firmele lui Copos (in jur de 70% desi pt vot este necesar peste 50%). Puteau sa puna si 2% de achitat si restul creditorilor minoritari (jucatori, angajati, firme si inclusiv statul) puteau sa tipe cat vor degeaba. Acel 10% este pus de fapt pentru a acoperi o restanta catre Primaria Sector 6 care avea de incasat o datorie stabilita printr-o sentinta definitiva inainte de intrarea in insolventa 😉
La Dinamo insa creditorul majoritar nu mai este tot Negoita .. insolventa l-ar ajuta pe Negoita sa o mai lungeasca cu achitarea datoriilor .. si poate cu scoatere la vanzare au unor terenuri destinute de Dinamo prin „licitatie” probabil tot catre el

DANI (1 comentarii)  •  17 mai 2014, 15:24

si alde Negoita ii tot un drac cu ceilalti…mare dreptate aveti…asa incearca sa vand si el jucatori ca Matei,Rotariu,Filip,Lazar si sa aiba acoperire sa spuna ca doar asa poate scoate clubul la liman si era nevoit sa faca bani PTR CLUB!!!UN MARE IMPOSTOR!!!negoita cu anghelache imi provoaca scarba din pacate!!!!

Niky (7 comentarii)  •  17 mai 2014, 15:37

corect dar nimenu nu zice de faptul ca new e de fapt o clona fara istorie ,creat din cadavrul originalului.
dinamo dupa ce nu mai exista COOPERATIVA SI SUSTINATORII SAI LA LPFGEN BRUTARU SI NASU ,SA DUS IN CAP.
sincer ma bucur pt ca dispare omonstruozitate ce a distrus echipe si valori ca sa ,,fie ia prima,,.de ce nu zice nimeni ca dinamo a luat aproape 2 echipe de la craiova DEGEABA….PE 0 LEI.
LA MOARTE CU PARAZITUL LIGI 1.

kko (8 comentarii)  •  17 mai 2014, 15:58

Daaa, e mai bun Jiji Jilava Becali… :mrgreen:

ImperatorBerlin (1 comentarii)  •  17 mai 2014, 16:31

Liderii galeriei au fost invitați la hotel la o ședință cu multi mici și bere din belsug.
Dupa ore de discuții au început sa creadă chiar ca Negoiță a investit 14 milioane euro.
Dupa acest succes ședințele cu suporterii vor fi lunare și micii și băutura nu vor lipsi din meniu.

Didi (3 comentarii)  •  17 mai 2014, 16:47

Badea si Negoita mi se par 2 tepari infecti.
Apreciez doar ideea lui Negoita de a baga clubul in insolventa ca sa-l lase pe creditorul Badea fara nimic de recuperat.
Asta e arma impotriva creditorilor care se pretind patroni.

sserban (12 comentarii)  •  17 mai 2014, 17:04

exceptional articol! felicitari!

Pinteaviteazul (2 comentarii)  •  17 mai 2014, 17:07

Cluburile de fotbal au intrat in „capitalismul salbatic” si au iesit insolvente ! Suporterii ? Vorba morosenilor : „comunismul no murit,numa-unpic s-a hodinit”,viseaza inca la fotbalisti care sa-si dea viata pt.culorile clubului !!! Nu vrem sa vedem ca fotbalul e o afacere in care se urmareste profitul ! Orice afacere din care tot iei,ajunge in colaps ! Suporterii sa bage ei bani si sa-si conduca clubul iubit,si apoi sa urle la conducatorii alesi de ei !!!

Ion Ionescu (5 comentarii)  •  17 mai 2014, 17:20

Bravo,Maria!
Corect si la obiect!

RebelU (2 comentarii)  •  17 mai 2014, 17:35

extraordinar articol! le-a dat peste bot la toti creditorii lui dinam0 🙂 XXX are dreptate creditorul/creditorii majoritari decid cat la suta din datorii se platesc in insolventa… daca badea/turcu&co harasc sa se plateasca 100% sau macar 30-40% din alea… 20-30 milioane euro(?) atunci va apare probabil fc dinam0 2014 srl

CCC (24 comentarii)  •  17 mai 2014, 17:39

un aspect aparent ciudat, dar nu imposibil (daca ne gandim „calitatea” actualilor si fostilor actionari de la dinamo): creditorii, adica badea, borcea, turcu nu accepta reducerea datoriilor si clubul intra in faliment. pentru recuperarea banilor se vand activele – baza sportiva. urmarea, fiecare se alege cu ce-l doare: neg-oitza cu terenul ultra central pentru imobiliare, creditorii cu banii. nu pierde decat dinamo! am mai spus-o si acum vreun an, dar sincer, nu ma asteptam sa se intample asa de repede …
pacat, nu sunt dinamovist, dar fara ei, fara rapid, craiova, timisoara, uta si chiar brasov, parca nu o sa mai fie acelasi farmec al fotbalului romanesc. sa vezi derby-uri intre botosani si clinceni nu cred ca o sa fie foarte amuzant …

MZM (101 comentarii)  •  17 mai 2014, 17:46

Doamna Andries, tot ce scrieti in acest articol este nu numai adevarat, dar si… cunoscut de catre toti cititorii. Ba unii chiar vin cu informatii noi, cum ar fi dorinta mutarii clubului la Glina, pentru a prelua terenurile din parcul sportiv, in scop edilitar! Sunt multe intrebari care-si asteapta raspunsul, cum ar fi:
– Care era datoria reala a lui Dinamo la data preluarii echipei de catre Negoita (pe destinatii: fisc, jucatori, furnizori de utilitati etc.)?;
– Care este datoria reala la data solicitarii intrarii in insolventa?;
– Care este suma reala investita de Negoita?;
– Cum se explica faptul ca Negoita nu a declarat insolventa imediat ce a preluat pachetul majoritar si o face abia acum, lasand impresia ca, de fapt, el e vinovat de… faliment?;
– Putem accepta ca vina pentru care Borcea face ani buni de inchisoare ii apartine doar acestuia? Consiliul de administratie al lui Dinamo habar nu avea ce „invarte” Borcica?

alex (2 comentarii)  •  17 mai 2014, 18:26

E simplu!! Negoița a luat țeapa si acum vrea sa dea țeapa ))

chris (5 comentarii)  •  17 mai 2014, 19:20

Si tu, Maria, cu cine tii ? aah, cu `vechea garda `…mda. Stii prea bine ca acestia vor reveni candva si vrei sa mai apuci sa mai scrii despre ei, altfel nu te vor uita/ierta.
Tin minte ca alde Dinu Cornel ( mai traieste ? ) te-a ridicat in slavi cand te-ai facut remarcata la Tv si ziar, insa N-I-C-I-O-D-A-T-A n-ai avut curaj sa-l critici printre randurile tale.
NU AI VOIE, nu-i asa ? 😀 😀
Case closed.

Atlet (1 comentarii)  •  17 mai 2014, 20:10

citim ce stim deja.

Gheorrrghe (15 comentarii)  •  17 mai 2014, 21:13

Este grotesc! Dar Adevărat! Eu sunt doar un „Țigan” rapidist, de 50 de ani, îngrijorat de soarta rivalilor. Urăsc minciuna, hoția, escrocheria, la fel de mult cum urăsc „șmecheria descurcareata dâmbovițeană” care ne conduce către lipsa identitatii, către disolutia traditiei, a perenitatii, a Sufletului național. Satul de clinceni, chiajne, sageti si vijelii, dornic de Rapid, Steaua, Dinamo, UTA, Universitatea, U, Farul, Steagu Rosu, Petrolul, dornic de spirit, de tradiție, de rivalitate îndelungata! Nu de ura! Eh, stelistii sa nu se bucure….aveți mare grija ce va doriți…singurul motiv pentru care nu aveți probleme este ca armata a băgat la pușcărie un om pentru a va păstra.

stelu (1 comentarii)  •  18 mai 2014, 2:56

Bine Gheorrrghe !!!! bine vazut, bine gamdit !

dan (16 comentarii)  •  18 mai 2014, 4:29

fara nici o suparare, steaua si dinamo meritau desfintzate ….diferentza fatza de steaua e ca acolo analfabetul a mai bagat cev abani, pe cand de la dinamo doar s – a scos. in rest, pe cine mai intereseaza campionatul Romaniei?

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  18 mai 2014, 8:29

Reapare o noua lupta intre vechii securisti Badea vs Anghelache in contextul Dinamo; metodele invatate si folosite pentru a face afaceri in interes personal se lovesc acum de legile statutlui de drept. Cum a luat Dinamo licenta in ultimii ani cu asemenea datorii? Cine a tolerat evaziunea fiscala a celor doua societati comerciale trecute drept FC Dinamo SA? Va reamintesc faptul ca, asistam acum la un nou tun dat Bugetului dupa anul 1993-94 cind echipa MI era falimentara dupa politica unor generali din conducere care au acoperit teapa lui Ianul cu bani publici. Cind citesc sloganul ca „la Dinamo se face performanta” ma bufneste risul cum pot fi fanii mintiti si statul subminat fiscal. Asta da contra-performanta!

Mircea (3 comentarii)  •  18 mai 2014, 9:26

Felicitari doamna Andries pentru articole!
Sa speram ca domnul Negoita va reusi sa salveze in vreun fel corabia numita Dinamo!
In caz contrar, nu va avea viata usoara la echipa!
Suntem curiosi cati dintre titularii de baza vor parasi echipa in aceasta vara!
Cu exceptia lui Balgradean (un indolent si un plictisit care se cere afara), a lui Dragos Grigore (care si-a facut datoria cu varf si indesat pentru Dinamo si merita un transfer afara) si a lui Joel Thomas sau Asanovici (mult sub valoarea lui Dinamo), restul nu au voie sa plece pentru sume mai mici de 2,5 milioane euro de fiecare.
Forta Dinamo!!!
Succes Negoita!

Alex (1 comentarii)  •  20 mai 2014, 11:20

Baietii cu scenariile ce tin de executare silita si vanzarea bazei, voi stiti ca Dinamo nu are baza sportiva? Are doar Saftica, nu are absolut nimic din parcul sportiv din Stefan cel Mare; acela apartine 100% lui CS DINAMO, care inca tine de M.A.I.
Sa va temeti ca ramane Dinamo fara teren cand o sa ceara ei actuala vaza sportiva pentru a construi un nou stadion 🙂

Comentează