Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Săracii băieţi ai Bătrînei Doamne

Dacă fotbaliştii nu s-ar accidenta, pe ce-ar mai cheltui banii finanţatorii din Liga a 2-a? Pe salarii?

Fotbalistul Adrian Zaluschi, de la UTA, a suferit, sîmbătă, o triplă fractură craniană în timpul meciului cu Gloria Bistriţa. Duminică dimineaţă, a fost […]

miercuri, 26 martie 2014, 8:52

Dacă fotbaliştii nu s-ar accidenta, pe ce-ar mai cheltui banii finanţatorii din Liga a 2-a? Pe salarii?

Fotbalistul Adrian Zaluschi, de la UTA, a suferit, sîmbătă, o triplă fractură craniană în timpul meciului cu Gloria Bistriţa. Duminică dimineaţă, a fost operat la Cluj. Este genul de accidentare în urma căreia te alegi cu o cască, din acelea consacrate de Petr Cech sau de Chivu.

Zaluschi a trecut la un pas de scaunul cu rotile. La rîndul lui, patronul controversat al echipei din Arad, Adrian Marţian, a trecut la un pas de celebritate. A apărut la ştirile de seară, în rol de filantrop: „Pot să vă spun că mă voi ocupa în continuare ca jucătorului să nu-i lipsească nimic, aşa cum am făcut-o din prima clipă cînd a fost transportat la spital!”. Domnul Marţian nu spune că, pînă în clipa cînd Zaluschi s-a accidentat, avea alte preocupări.

Presa locală relatează că finanţatorul i-a încurajat la vestiare pe fotbalişti cu nemuritoarea dilemă: „Cînd să vă dau salariul, acum sau după meci?”. Domnul Marţian se înscrie în categoria conducătorilor care nu plătesc decît performanţele. Aşa că a plebiscitat el cu el însuşi să-i plătească pe fotbalişti după meci. Nu vă imaginaţi că era vorba despre salariul la zi. Nici chiar aşa! Sîntem în Liga a 2-a. Era vorba despre primul salariu pe anul ăsta.

Situaţia financiară de la UTA a ajuns într-o zonă stupefiantă a bătăii de joc. Accidentarea lui Zaluschi a scos la iveală încă un aspect dezarmant al condiţiei de fotbalist în România. Angajatorul Marţian sau care-o fi numele lui în acte n-a plătit nici asigurările medicale ale jucătorilor. În Liga a 2-a, unde, prin tradiţie, se joacă mai dur, să intri pe teren fără asigurare medicală, fără asiguare de nici un fel presupune un curaj vecin cu inconştienţa. Ce se întîmpla dacă Zaluschi ar fi ajuns în scaunul cu rotile? Mai rămînea finanţatorul alături de el?

Suporterii arădeni au făcut repede o chetă, pentru a plăti operaţia, medicamentele şi spitalizarea fotbalistului, „săracul băiat”, cum l-a numit un şef de galerie. Frumos şi omenos din partea lor, au strîns rîndurile la greu. Dar nu e normal ca fotbaliştii să rişte să devină cazuri sociale, de cîte ori intră pe teren. Sigur că asigurările medicale de stat nu înseamnă o fericire. Tot trebuie să plăteşti, pe lîngă, anestezicul, anestezistul, aţa chirurgicală, substanţa de contrast, reţeta gratuită şi altele.

„Săracii băieţi” de la UTA ar putea să-şi facă rost de asigurări private, dacă ar primi salariu din cînd în cînd. Sau ar putea să plece la altă echipă, unde vor da peste un alt Marţian, care plăteşte la fel, doar performanţele cu capul spart. În Liga 1, situaţia nu se înfăţişează cu mult mai civilizată. Din 2010, asigurările medicale nu mai sînt obligatorii. Sindicatele fotbaliştilor (avem aşa ceva, dacă vă vine să credeţi!) elaborează la pas un proiect care să-i oblige pe patronii din primul eşalon să-şi asigure medical fotbaliştii. Dar planul se află într-un stadiu avansat de ideal intangibil, că doar nu sîntem în Franţa să ne pierdem timpul cu greve.

Liga Profesionistă de Fotbal nu numai că nu susţine aşa o idee revoluţionară, cum ar fi asigurarea medicală pentru „săracii băieţi”, dar intenţionează să le dea patronilor mînă liberă de stăpîni de sclavi. LPF vrea să suspende procesul de licenţiere un an, doi, cîţi o fi nevoie. Adică şefii de cluburi nu vor fi obligaţi să plătească nici asigurările medicale, nici salariile fotbaliştilor. Fireşte, în funcţie de dispoziţia sufletească, finanţatorii au dreptul să apară la TV, în poză de magnat al bunăvoinţei.

În Liga a 2-a, condiţia fotbaliştilor se apropie de cea a muncitorilor la negru. E revoltător, dar, tipic mioritic, nu se revoltă nimeni. Dacă nu-i pasă Federaţiei, Ligii, sindicatelor, atunci autorităţile ar trebui să se intereseze, aşa, de control, din ce pungi sînt plătiţi jucătorii de la UTA. Sau, mai ştii?, n-or fi plătiţi deloc. Primesc ocazional pomană, în caz de triplă fractură craniană şi placă de titan. Că de respect, ce pretenţii să ai? Pînă nu va fi plimbat un fotbalist cu ambulanţa din spital în spital şi apoi lăsat pe trotuar, să se coase singur, ca Rambo, nu se va cutremura nici o coardă sensibilă din forurile de resort.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

cineva (3 comentarii)  •  26 martie 2014, 11:59

Nu stiu de ce inca mai citesc stirile din Romania! Daca am plecat de acolo ar trebui sa o las balta. Ca de cate ori aud de realitatile romanesti am cosmaruri noaptea ca sunt inca in tara si nu pot pleca!

Valentin (2 comentarii)  •  26 martie 2014, 12:14

Asa este, ligile inferioare functioneaza dupa legea bataii de joc incredibile, de parca nu exista for tutelar, legislatie sau autoritate. Mai degraba s-ar trece la amatorism, avand in vedere lipsa de parghii de control si supraveghere in fotbalul profesionist din tara asta. Unde s-a mai pomenit ca un anjagat sa nu protesteze dupa ce nu isi incaseaza salariul 5 luni de zile? Care e rolul sindicatului, ligii, etc. Uitati ce se intampla la CFR Cluj, FC Univ. Craiova, Otelul Galati, s.a.m.d., ce s-a intamplat la Urziceni! Halal fotbal, halal societate, halal respect! Totul doar praf in ochi!!!

t.rex (6 comentarii)  •  26 martie 2014, 12:25

Asta e realitatea din fotbalul romanesc. De la liga a doua in jos, e dezastru. De acolo se „ridica” viitorii oameni ai strazii. Si apoi ne tanguim pe la tv… „nu se mai duc copiii la sport de performanta”. Pai cine se duce la sport ca sa devina muritor de foame?! doar cei care sunt deja muritori de foame si nici de altceva nu sunt buni. Si apoi iarasi ne miram de ce declara hagi, alexandru boc s.a.m.d. pe la tv, uitand cine sunt ei la baza.

george (1 comentarii)  •  26 martie 2014, 12:28

E absolut revoltator ce se intampla in fotbalul romanesc.Dupa ce ne-am bucurat ca a plecat Mitica,vine salvatorul Gino si scoate licentierea?Dupa ce ne-am bucurat ca pleaca Sandu,vine Burleanu si-l aduce la FRF PE sAFTA?Care,de etnie rroma fiind,da tonul scandarilor impotriva rromilor?Incotro domnilor?Bravo Maria,excelent articol!M-as bucura daca ai scrie si despre numirea pe sest a „domnului” sAFTA la federatie.Bafta!

doze (20 comentarii)  •  26 martie 2014, 13:10

ii obliga cineva? sa se faca paznici daca nu le convine. cand pe mine nu ma plateste angajatorul plec.

iris (25 comentarii)  •  26 martie 2014, 14:12

LPF vine de la liga…profesionistă? vine de la oameni de sport=fotbalişti de ,,profesie,, (meserie) ? Această struţocămilă ,aşa zis profesionistă, este cultivată /întreţinută cu bună ştiinţă de la centru (Bucureşti), din motive obscure (deghizate şi în bune intenţii) de 24 de ani.
Vina pt. ce se întâmplă la UTA ori la alte cluburi aparţine exclusiv forurilor conducătoare iar esenţa problemei este că nici azi (şi nici până acum) întrecerea între cluburi,în ultimă instanţă sportivă, nu se desfăşoară după reguli care să fie strict obligatorii pt. toată lumea. Să fi fraier adică corect până la ultimul firfiric pe care-l scoţi din propriul buzunar şi să pierzi pe teren în faţa celor care se întind mai mult decât le este plapuma (preponderent…bugetară-direct ori indirect) şi care nu-şi pun la bătaie (în joc!) exclusiv propriul buzunar?
După 24 de ani, România-membră UE- nu are, propriu-zis, fotbal ,,profesionist,,. Ziariştii au fost complici (tacit) până când hibridul a ajuns (în pofida ,,inovaţiilor,,) total nefuncţional. Tot ce se arată acum cu degetul a existat şi acum un an şi acum cinci ani, întrebarea e: se va ridica preşul? NU. Struţocămila trebuie perpetuată pt. ca într-un fotbal aşa-zis capitalist să fie continuate cu succes (garantat) manevrele de tristă amintire.

vasco (317 comentarii)  •  26 martie 2014, 14:45

Felicitari Maria pentru articol,inca odata dai dovada de gindire normala intr-o presa(tara)in care asa ceva e rar.Se poate vedea asta si dupa comentariile de mai sus.Cei mai multi dintre concetateni nostri considera simulacrul de societate „democratica”sau de economie de piata,ceva normal.Aproape totule la negru,iar romanii nostri se impaca repede cu situatia,doar cind devin victime nu le mai place.
@doze,nu te supara dar chiar asta simeriti,pentru ca esti unul care accepta asa ceva.”Doze”de ce?De prea multa toleranta?,ca sa nu spun prostie.

vip (13 comentarii)  •  26 martie 2014, 15:05

daca toti martienii isi fac club,imi fac si eu unul,platesc fotbalistii la sf Asteapta,ce asigurare,le dau bani direct de coliva daca se tampneaza pe teren,
de licentiere nu mai duc grija ca ma ajuta boierul don gino

-boieru gino o fi avut probleme cu datul licentei la facultate,de vrea sa nu mai auda de ea?…

vrea liniste omu pe fotoliu,ce sa mai rasfoiasca dosare,da-o in papuci de licenta ,sa fim noi ca toti europenii,fara licenta la echipe mutam mai usor campionatu in africa la… ginozauri

pe cine vrea sa favorizeze,pe cineva care nu poate lua licenta,cin´ sa fie,cin´ sa fie..
(corleone mereu stie tot, nu sufla nimic, barfeste pe blog,,nu-l doare nici in palarie…)

Cristi D. (85 comentarii)  •  26 martie 2014, 16:20

@cineva: du-te si stai acolo. Nu te tine nimeni cu forta aici si nici nu te ia nimeni cu forta inapoi in tara. Ati capatat o atitudine de vestici ultracivilizati siderati de barbarii astia din sud estul Europei. Astia suntem, cu bune si cu rele. Stim sa ne plangem de situatia din tara si plecam capul ca sa nu ni-l taie sabia.
Am fost la diferite proteste (in fata palatului lui becali, la Universitate, etc) cu alti suporteri, prieteni, etc. De fiecare data am ramas socat ca eram cateva sute/mii si alte sute de mii stau in casa. ASTIA SUNTEM! Pasivi pana in ultima clipa. Dar nu pot sa plec de aici. Indiferent de milionarii astia de carton postdecembristi care au ucis fotbalul romanesc, indiferent de politicieni, indiferent de orice. Aici trebuie sa stam si sa luptam. Daca vrem sa progresam ca tara, ca popor.

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  26 martie 2014, 17:42

L1/L2 sau Ligile Penale Falimentare se inscriu perfect in cadrul evaziunii fiscale din Romania. Atunci cind „patronii”nu isi platesc angajatii aflati sub contract in societatile comerciale FC din L1/L2, care la rindul lor nu isi pot achita obligatiile/asigurarile sociale si fiscale, intra automat in conflict cu legile respective. Pentru a evita orice fel de neintelegeri, dati constitutional prin lege de baza, asigurarea obligatorie de sanatate astfel incit angajatorul sa nu mai poata ocoli protectia angajatului. In toate ligile profesioniste consolidate avem aceasta lege de baza pentru cetateni, prin care EI isi platesc impozitele si asigurarile ca atare, urmind ca in cazul sporturilor periculoase sa-si incheie asigurari suplimentare de sanatate, accidentari si pensii private. De aceea, cluburile din Germania de exemplu, platesc doar in primele 6 saptamini salariul fotbalistului accidentat care va fi preluat imediat de catre societatea de asigurare.
Legislatia protejeaza pe fotbalist si prin contractul-cadru oferit de Federatie si Liga! astfel incit un strain (in necunostinta de cauza) sa poata avea aceleasi drepturi/obligatii ca un fotbalist german.

zona magheru (6 comentarii)  •  27 martie 2014, 4:20

Un alt articol pe gustul meu ….fara alte comentarii . FELICITARI !

ramon (125 comentarii)  •  27 martie 2014, 8:20

domnule Rusu
nu comparati Romania cu Germania, e ca si cum ati pune BMW alaturi de Trabant. Germania nu a avut criza, Romania a avut o cadere de 7 %. Dupa cum stiti, fotbalul nostru subzista, iar daca cereti UTA sa-si plateasca asigurarile la zi riscati sa mai vedeti un club desfiintat, precum tocmai a anuntat Mititelu. Sa nu uitam ca UTA este (inca) clubul din provincie cu cele mai multe titluri. E drept ca de la ultimul au trecut 44 ani.
D-na Andries: odata pierduta capaciatea de munca, romanul are drept de pensie de invaliditate. Nu se compara cu salariul dvs la gazeta, dar legal este prevazuta. Pe de alta parte cunosc pe cineva imobilizat in pat care castiga mai bine decat multi romani valizi (si nu este programator PC ci doar lucreaza pentru cateva siteuri). Daca vreti ca totul sa fie platit la zi, ca in Germania, mai desfiintati vreo 50 de cluburi de fotbal, care nu vor face fata acestei pretentii. Credeti ca este vreo afacere pentru Martian ca trebuie sa scoata bani de salarii ? Sau poate va ganditi ca acum 44 ani UTA scotea pe insasi campioana Europei, Feyennord, din Cupa Campionilor ? Dar erau alte vremuri, de trista amintire, nu-i asa ?

somebody (1 comentarii)  •  27 martie 2014, 8:32

Fotbalistilor de la UTA li s-a dat din punga salariul pe luna noiembrie 2013. Va dati seama ce restante sunt,ba mai mult, celor mai vechi le-au ramas sume de achitat si dinaintea declararii insolventei,respectiv septembrie 2013, cand mai aveau de luat cateva salarii.Va dati seama in ce situatie sunt si la ce se expun.Asazisul Martean,fost Hulpe nu urmareste decat publicitatea,e un tulburat biipolar,cum au mai fost si altii pe planeta,gen Hitler sau Stalin. Aradul s-a ales cu o asa lichea si nu stiu cum mai poate scapa de ea.

Comentează