Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Investim în mustrări de conştiinţă

Ce vrem, de fapt, cu rentele viagere? Să ne plătim vina că nu i-am ajutat pe campioni înainte de a urca pe podium?

Ne permitem să plătim rente viagere campionilor? Dacă ne permitem 588 de rentieri care ies din Parlament, […]

miercuri, 19 martie 2014, 10:15

Ce vrem, de fapt, cu rentele viagere? Să ne plătim vina că nu i-am ajutat pe campioni înainte de a urca pe podium?

Ne permitem să plătim rente viagere campionilor? Dacă ne permitem 588 de rentieri care ies din Parlament, o dată la patru ani, ne permitem şi 509 de rente sportive. Dacă ne dă mîna să plătim lunar 2.460 de euro, bani publici, pentru fiica vicepremierului sau 4.120 de euro lunar pentru soţia deputatului, angajată la stat, găsim 2000 de euro de lei pe lună şi pentru Patzaichin. Sîntem prea săraci să ne uităm la bani, aşa că ne uităm la principii. E singura cale să descurcăm legile încîlcite ale rentelor şi dublul lor standard de aplicare.

Care-i principiul, aşadar? Ce reprezintă aceste sume de bani plătite foştilor campioni: o formă de asistenţă socială sau o recompensă pentru serviciile aduse ţării? Dacă e o recompensă, un fel de pensie de veteran, atunci trebuie să ne punem serios întrebarea: de cîte ori îi pensionăm pe medaliaţii noştri? Guvernanţii au transformat în tradiţie dublarea sumelor prevăzute în lege pentru premierea performanţelor sportive. Le ştiţi, ceremoniile acelea cînd politicienii se bat cu pumnul în cravată că plătesc performanţa la adevărata ei valoare. Au calculat ei, mental, cît face şi le-a dat cu virgulă. Meschin calcul! Medaliile despre care vorbim nu au preţ în bani. Ar însemna să pretinzi că zecele Nadiei valorează în jur de 10.000 de RON pe lună. Adică exact cît au primit şi şoferul, şi femeia de serviciu de la ANST, pentru „contribuţia la JO de la Londra”.

Dacă menirea rentelor viagere este să le asigure un trai decent sportivilor retraşi din activitate, trebuie asumată ca atare. Iar rentele trebuie acordate doar acelor foste glorii care n-au izbutit să-şi facă un rost în societate, la finalul carierei sportive. Doar cazurilor sociale, adică.

Faptul că statul român acordă aceste rente marilor sportivi nu reprezintă o dovadă de raţiune politică superioară. Nu arată cît de dezvoltat e sportul sau cît de prosperă patria recunoscătoare. Mai degrabă, arată contrariul. Faptul că MTS cheltuie anual 5 milioane de euro pentru rente viagere şi 2 milioane de euro pentru indemnizaţiile sportivilor în pregătire trebuie să ne pună pe gînduri. E un dezechilibru aici.

Investim prea puţin în prezent, încă şi mai puţin în viitor. Programul „Pierre de Coubertin”, panaşul secretarului de stat Carmen Tocală, prevede susţinerea competiţiilor de copii şi juniori. Programul a fost lansat acum un an, banii ar trebui să vină din accizele pe tutun şi alcool, dar MTS încă nu are o bază de date cu plătitorii acestor taxe. Nu ştie de unde să ceară banii. La fel ca şi în restul domeniilor, şi în sport, statul te susţine abia după ce ai luat medalia. Niciodată înainte, că-i superstiţios. În şcoala românească, trebuie să intri geniu consacrat sau papagal precoce, ca să nu ieşi complet deformat. În spitale trebuie să intri deja sănătos.

România dă 70.000 de euro pentru aurul olimpic, Rusia – 100.000 de euro. Dar ne grăbim să-i ajungem la următoarele Jocuri. Britanicii, de exemplu, nu-şi răsplătesc cu bani campionii olimpici. După JO din 2012, i-au celebrat scoţînd timbre cu chipurile lor. Norvegienii doar şi-au aplaudat campionii de la Soci. Nu s-au ploconit dinaintea lor, cu buzunarele întoarse pe dos.

În locul banilor şi al festivismului ieftin, în locul parăzilor ipocrite de stat asistenţial, ţările astea le oferă campionilor ceva mult mai important. Le oferă o societate normală, aşezată, un cadru stabil în care-şi pot continua viaţa. La urma urmei, dacă reuşeşti să cîştigi o competiţie, un titlu mondial, european, ai mentalitate de învingător, nu de asistat.

Medaliile nu reprezintă un fel de dizabilitate, cariera în sport nu predispune la inadaptare socială perpetuă. Aşadar, ce vrem cu rentele? Să ne achităm vina că nu i-am ajutat pe campioni cînd aveau nevoie? Să ne amăgim că ne premiem valorile, dar numai după ce le premiază alţii? Să-i motivăm pe ăia mici să strîngă din dinţi şi să lupte pentru aur? Putem obţine performanţe şi altfel decît pe durere şi pe frustrare. Putem face şi altceva pentru marii noştri sportivi: să le oferim şi să ne oferim şi alte motive de mîndrie naţională decît medaliile lor.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Dann (4 comentarii)  •  19 martie 2014, 14:31

Corecta pozitia, dar sa nu uitam ca ne aflam in Romania! De unde am plecat (cu aceasta lege) si unde am ajuns? Acesti banii ar trebui dati celor care au nevoie, nu la tot cartierul? Si aici este de discutat. Au primit recompense pentru activitatea avuta, dar ce au facut cu ei? Nu suntem noi de vina ca nu au stiut sa valorifice ceea ce au primit! Personal, le consider ca fiind la fel cu pensiile de revolutionari si e trist!!

Vali (3 comentarii)  •  19 martie 2014, 14:44

Dupa ce am citit tot articolul …pe langa sila provocata de adormirea neamului si a clasei conducatoare , imi vin in minte 2 cuvinte : Romaniaaaa , Trezeste-teee!

vip (13 comentarii)  •  19 martie 2014, 15:14

pretentios,ma cert si cu redactorul sef daca nu imi place un articol,
azi, felicitari maria ! (ai scris pe stilul meu : ) )
——————–

toti sportivii au stima noastra pentru ce au facut pentru sport, e o medalie castigata in plus,medalia recunostintei

-renta viagera …eu cred ca trebuie sa fie doar pentru sportivii care s-au accidentat grav si nu mai pot munci toata viata,cazuri sociale
-majoritatea sportivilor dupa ce si-au incheiat cariera isi fac o afacere,lucreaza undeva,deci nu mor ei de foame,sunt descurcareti,ajung chiar ministri,chiar daca isi pot strica faima uriasa obtinuta din sport 🙂

eu il consider un campion si pe zidarul care inalta un zgarie -nori,sa-i dam si lui renta?

chiar noi,suntem campioni in lupta cu saracia etc.,am merita si noi rente viagere (adica un venit pentru toata viata,netransmisibil urmasilor),
meritam si noi 50 de mii-75.de mii de euroi ca na$u,
de parca el a arat insula mare a brailei cu degetele ?

sa se dea rentele ,dar pentru sportivi accidentati care nu mai pot munci

sportivii sa fie recompensati in timpul carierei cu prime corespunzatoare

iar banii din atatea rente actuale,
sa fie orientati catre baze sportive,catre copii si tineret,viitorii campioni…

amin!

Liviu (7 comentarii)  •  19 martie 2014, 15:14

Iar ati scos mizerie de sub pres. Mai, mai, ce talent aveti. O sa ramina doamna Nadia si ministreasa fara pensie, care va sa zica? Ma indoiesc. Pomana primesc pomanagii.

robert (14 comentarii)  •  19 martie 2014, 15:32

acest lucru s intampla si azi. copii nostri se chinuie in tot felul de baze mizere, parintii platesc tot, dar Romania vrea campioni. Sa luam exemplul hocleyului. daca dupa atatea scandaluri elgate de IMN si DRAPEL autoritatile noastre trateaza in continuare in bataie de joc pe micii hockeysti de la sud de carpati, ce poti sa mai astepti? Loturile se fac in continuare pe baza echipelor de dincolo d emunti, aia in continuare canta chestii secuiesti si poarta tricolor cu alb si verde ….culmea ca tot bataie de se rup incaseaza. mai bine sa luam bataie pe romaneste. si mai bine e sa ne respectam copii si sa ii ajutam cu paitnoare si echipamente.

Sorin (18 comentarii)  •  19 martie 2014, 15:35

bun

senior (6 comentarii)  •  19 martie 2014, 16:08

Renta viagera la 20 de ani???? Crima sociala!!! Nici nu si-a deschis ochii campionul deorece a trait intr-un mediu rupt de realitatea sociala ,privilegiat din toate puncte de vedere cu o singura sarcina sa aduca medalie Si in loc sa il ajutam sa -si gaseasca un loc binemeritat in societate sa-l instruim sa-l scolim si sa-i dam o perspectiva pentru o viata activa cu folos social si o integrare cat mai favorabila in viata sociala i i dam pensie pe viata excluzand-ul din start din viata activa sociala Ca un pensionar handicapat!!!!! Dupa cum am observat multi campion se feresc sa vorbeasca despre aceasta pensie !!!oare de ce??????

vasim (75 comentarii)  •  19 martie 2014, 16:36

Daca luam in comparatie renta lui Mircea Sandu eu zic ca sportivii nostrii nu primesc mult.
Legea ar trebui sa fie clarificata atata doar.
Este clar ca in acelasi timp trebuie un echilibru, nu putem sa platim doar fostii sportivi si pentru juniori si sportivii actuali sa nu ne mai ramana bani.
Atunci nu o sa mai aducem nici o medalie de la olimpiada.
Parerea mea e ca toti sportivii ar trebui sa primeasca 100 de Euro pe luna asa o mica apreciere pentru performantele realizate.
Cei sociali care nu castiga o anumita suma pe luna sa le fie suplimentata suma pana la 200-300 de Euro pe luna, ca sa traiasca si ei decent. Pentru acest lucru trebuie sa depuna niste acte: cum ca castiga bani putini, sau au un anumit handicap etc…

tardelli (1 comentarii)  •  19 martie 2014, 16:39

Iar scriu unii dupa ureche…
Rentele viagere in sport se asigura DOAR medaliatilor olimpici.Romania in anii de glorie castiga cam 20-30 de medalii la jocurile olimpice de vara din care de aur in medie 5-8 medalii .Nu ma refer aici la olimpiada de la Los Angeles unde tarile comunisteau boicotat competitia.Romania s-a dus si a iesit pe locul 2 in top medalii cu vreo 20 de aur si cam 50 la total.Asta a fost o exceptie.
Romania in prezent la numarul de medalii tinde spre zero ..absolut.La Londra abia s-au luat 2 de aur iar in total doar 9 [noua] medalii!!!!
Deci dupa Londra vom avea doar 9 „asistati social„ cum ii numeste Maria Andries.
Rentele viagere trebuie pastrate .Da trebuie sa ne pretuim olimpicii ce si-au sacrificat copilaria ,tineretea pt ei si pt Romania.Daca nu vor mai fi motivati prin renta vom ajunge curand la zero medalii olimpice !!!

Mihai de Mihai (6 comentarii)  •  19 martie 2014, 17:57

„La urma urmei, dacă reuşeşti să cîştigi o competiţie, un titlu mondial, european, ai mentalitate de învingător, nu de asistat” – Maria Andries

Perfect punctat. In Suedia si cu siguranta si in alte lumi frumoase, fosti campioni olimpici pot fi gasiti zilnic la munca la ghiseul postei, la biroul unei firme imobiliare sau conductori de tren (da, cazuri reale!) – Lumea ii recunoaste de multe ori si le ofera o privire admirativa si un zambet de multumire, iar asta este de ajuns. Acesti oameni isi traiesc viata cu mandrie. Intr-adevar, ceea ce le-a oferit lor statul INAINTE de a ajunge sa castige medalii, este esential, si anume, nenumarate baze sportive moderne si antrenori la preturi accesibile oricui. ORICUI!

Broscuţa Oac (40 comentarii)  •  19 martie 2014, 19:09

Numai popoarele primitive îşi fac iluzia că medaliile le-ar putea aduce simpatie şi prestigiu.
Când nu eşti în stare 25 de ani în şir să construieşti nişte prăpădite de autostrăzi sau să stârpeşti maidanezii, vrei să te admire planeta pentru că ai trei gimnaste, doi scrimeri şi o atletă?
Norvegia, Elveţia, Canada, Danemarca n-au nevoie de succese sportive ca să fie respectate.

Sportul e o chestiune personală, la fel ca religia. Nu priveşte statul. Medaliile nu trebuie plătite de contribuabil, indiferent dacă sunt scumpe sau ieftine. Dacă asta îi demotivează pe sportivi, cui îi pasă? 1000 de medalii de aur nu fac cât un singur politician corupt băgat la Rahova.

Niky (7 comentarii)  •  19 martie 2014, 19:34

ai DREPTATE si totusi ce facem ,eu am plecat din tara ,de binele de acolo si daca apuc pensia o sa iau cat un director in romania …deci..traiasca prostia si cei care ne au prostit *********************************

Bubucul (75 comentarii)  •  19 martie 2014, 22:40

Da. Frumos!

matase (1 comentarii)  •  19 martie 2014, 23:12

Sa calculeze si ce(cat) au primit, legal, atunci cand erau sportivi activi. Apoi sa ia o decizie.
Mi se pare aberanta plata rentelor viagere pentru niste oameni plini de bani.

Stefan (1 comentarii)  •  20 martie 2014, 10:14

Dar Mircea Sandu merita o renta pe viata? 5000 de euro pe an? El nu a fost platit cat timp a fost presedintele federatiei? A luat Romania campionatul mondial si nu stiu eu?

Comentează