Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Patru zile

Ce e mai şocant la procesul-fulger al şefului de la Bayern: că nemţii îşi trimit după gratii valorile sau că procesele lor durează atît de puţin?

Timpul trece altfel în România. Se dilată, se lăfăie, stă pe loc, uneori dă […]

joi, 13 martie 2014, 7:13

Ce e mai şocant la procesul-fulger al şefului de la Bayern: că nemţii îşi trimit după gratii valorile sau că procesele lor durează atît de puţin?

Timpul trece altfel în România. Se dilată, se lăfăie, stă pe loc, uneori dă înapoi. Ca să traversezi ţara în maşină, de la Constanţa la Arad, ai nevoie de 13-14 ore. Cam tot de atît ai nevoie ca să traversezi Europa de la un capăt la altul, din marginea Ungariei, de la Mako la Rotterdam. Comparaţia a fost consemnată în august, într-un raport al Consiliului Concurenţei, citat de Hotnews.ro. Sigur, dacă am avea autostrăzi… Dar la noi autostrăzile se construiesc mai lent ca piramidele. Singurul lucru care merge cu adevărat repede pe-aici este tăiatul panglicii.

Procesul lui Uli Hoeness, preşedintele de la Bayern Munchen, a durat patru zile. Ancheta de evaziune fiscală a durat mai puţin de un an. A început în aprilie 2013. Dosarul Transferurilor s-a judecat timp de şapte ani şi cinci luni. Ancheta a durat doi ani.

Hoeness este cel mai bun preşedinte de club de pe continent, judecînd după rezultatele la zi. Conduce campioana Europei. Ca fotbalist, a jucat într-o finală mondială, pentru culorile ţării. La tribunal, scrie „The Guardian”, a insistat că nu e „un parazit al societăţii”, pentru că a donat milioane de euro în scopuri caritabile. Alte milioane, vreo 27, le-a dosit într-o bancă din Elveţia. A spus că „regretă profund” atitudinea asta. A pledat vinovat.

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat „dezamăgită” de el. Pînă şi propriul avocat l-a certat, în faţa instanţei: „Gata, nu mai înşira basme!”. În schimb, potrivit Deutsche Welle, cîteva mii de nemţi s-au declarat inspiraţi de modelul lui Hoeness. Şi s-au predat autorităţilor, mărturisind că au comis fraude fiscale.

Patru zile. O etapă de campionat. În timp românesc, patru zile înseamnă la noi şapte ani şi cinci luni. Patru zile şi nu s-a judecat în regim de urgenţă. Dosarul Transferurilor s-a rejudecat astfel, urgenţă însemnînd cîteva luni. Totul se derulează altfel la nemţi, cumva, mai în viteză. Nu stau la basme. Ei au construit Allianz Arena în trei ani, noi am construit Arena Naţională în patru ani, deşi e un stadion cu 16.000 de locuri mai mic.

Un an mai tîrziu aici, cîteva ore în plus pe drum, cu maşina, jumătate de oră întîrziere, cu trenul, zeci de ani în urmă în spitale, zeci de ani pe loc în şcoli. Timpul are răbdare cu sistemul, nu cu oamenii, ca să-l parafrazăm pe Marin Preda. Pentru oameni, români sau nemţi, cinstiţi sau dezamăgitori, vinovaţi sau nevinovaţi, suporteri sau şefi de club, timpul trece la fel.

Unii ar trage pripit concluzia că sîntem mult rămaşi în urmă. Faţă de ce? Faţă de cine? Noi avem ritmul nostru, coordonatele noastre, lipsa noastră de ţintă, economiile noastre de voinţă. Dacă am încerca să ne mişcăm ca alţii, ca nemţii de pildă, să agonisim un an de ici, o oră de colo, ce-am cîştiga? O viaţă de om în plus. La ce ne trebuie? Nu trăim de două ori. O viaţă ne-ajunge. Sau nu?

Comentarii (66)Adaugă comentariu

tristan (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 8:58

Doamna Andries, stergeti repede articolul sa nu-l vada Tolontan, ca va taie din salariu. Cum adica, justitia din Romania se face ca lucreaza, romanii nu au incredere maxima in justitia ce a tras timp de 8 ani de un proces? Nu e bine doamna, va jucati cu focul.

q (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 9:08

sunt 27 milioane nedeclarate..din care 15 %, dar nu stiu exact cat e impozitu la nemti, d eci cam 4mil de euro paguba la stat..deci nu 27!!!

Alex (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 9:28

Din moment ce toti suntem de acord ca in Germania justitia functioneaza, si plecand de la aceasta concluzie, poate-mi explica cineva cum un prejudiciu de 27 de ori mai mare, a fost pedepsit cu doar 5 luni de pedeapsa in plus…

addriann (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 10:19

Nu se pot compara sistemele de justitie german si romanesc , cum nu se poate compara Romania cu Germania, in nici un domeniu !
La noi, clasa politica a dorit un asemenea sistem, unde judecatorii nici macar nu raspund pentru ( eventuale) greseli, fie ele voite sau nevoite…

aquadig (8 comentarii)  •  14 martie 2014, 10:21

Felicitari!

Marte Venus (383 comentarii)  •  14 martie 2014, 12:32

# 44 juridi

pina azi, ora 12:31, stie doar ca „recunoasterea faptei” nu a fost recunoscuta. Adica e total nevinovat.

Mihai Brezeanu (3 comentarii)  •  14 martie 2014, 12:47

Fara a pretinde vreo secunda ca sistemul juridic romanesc e la nivelul celui din Germania, comparatia dumneavoastra intre durata celor doua procese (4 zile versus 7 ani) trage concluzii gresite din cel putin doua motive:
1. Hoeness si-a recunoscut vina, cei 8 inculpati romani, nu.
2. Legislatia romaneasca nu permitea, la momentul desfasurarii procesului celor 8, terminarea grabnica a procesului in cazul in care inculpatii pledau vinovat. Acum, insa, acest lucru este posibil:
http://www.gandul.info/stiri/spune-adevarul-si-adevarul-te-va-face-liber-premiera-in-justitie-dna-a-inregistrat-primul-acord-de-recunoastere-a-vinovatiei-intr-un-dosar-de-coruptie-12217503

bubu (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 12:57

interesant este ca toata lumea isi da cu parerea, dar majoritatea habar nu au cum sa desfasurat cazul Hoeneß. cred ca nici macar cea care a scris articolul nu stie. altfel dadea explicati.
in januarie 2013 avocatie lui hoeneß au depus o autoplangere de evaziune fiscala in numele lui.
intre ani 2001-2006 a speculat la bursa de pe un cont in elvetia care i sa facut cadou de seful de la adidas Robert Louis-Dreyfus. 5 mil. de marci germane. la sfarsitul anului 2001 erau in cont circa 20 mil. euro , la sfarsitul lui 2006 , 154 mil. euro. pana in 2010 nu mai ramas cu prea multi de cat a avut la inceput.
in januarie 2013 a plati 3,5 mil. pentru inceput si sa autodenuntat, in timpul procesului suma fraudata a crescut de la 3,5 la 18,5 (declaratie avocat hoeneß) si dupa acea la cel putin 27,6 mil declaratie functionarei de stat care a controlat actele. actele inseamna un doua usb stick-uri cu peste 80.000 de pagini DIN4. in cei circa 8 ani cat a speculat la bursa a facut peste 50.000 de tranzacti bancare.
daca te autodenunti pentru evaziune fiscala in germania o faci anonim. deci daca o facea corect nici nu sar fi aflat ca a facut asa ceva.
la ora acutla hoeneß a renuntat la statutul de presedinte la bayern si a retras cererea de reviziune. deci zilele viitoare se preda si face 3 ani si 6 luni puscarie.

brazvan (17 comentarii)  •  14 martie 2014, 13:38

doamna andrieș, sunteți convinsă sută la sută de vinovăția tuturor condamnaților?

Mutu (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 14:11

Se poate compara Hoeness cu Popescu …. singurul lucru pe care il au acum in comun este purificarea, care nu trebuie facuta pe scurtatura.

Oby (12 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:04

Maria, diferenta majora este ca Uli a pledat „vinovat” a ajuns la o intelegere rapida cu procurorul si nu a dorit ca avocatul sau sa-i construiasca apararea in instanta. In Dosarul Transferurilor, toti au pledat „nevinovat”, toti si-au construit apararile, deci avocatii lro au obtinut usor amanari pentru acest lucru, plus ca au fost judecati in bloc iar de fiecare data cand lipsea cate un condamnat se amana continuarea judecatii. Plus ca aici amanarile nu dureaza o saptamana, ci noile termene sunt date peste o luna – doua…

do (2 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:06

Ulli Hoeness nu s-a recunoscut vinovat, ca dovada a avut initial intentia sa faca recurs. Procesul nu trebuia sa dovedeasca daca a facut frauda fiscala sau nu, ci altceva. In Germania cei ce fac frauda fiscala, daca se autodenunta INAINTE de ca autoritatile sa porneasca o ancheta oficiala, pot scapa da inchisoare prin platirea unei amende. Hoeness s-a autodenuntat anul trecut, dar procuratura a considerat ca a fost prea tarziu. Hoeness a aflat ca un reporter l-a „mirosit” si s-a grabit sa se autodenunte, pana nu incep autoritatile ancheta. Se pare ca a fost prea tarziu, autoritatile pornisera ancheta. Procesul a avut loc tocmai sa se hotarasca daca procedura de autodenuntare a fost corecta sau nu. Si s-a hotarat ca nu a fost, lucru care Hoeness pana acum nu l-a recunoscut, ci si-a acceptat doar sentinta de frica sa nu primeasca si mai mult, pentru ca si procuratura deodata cu el a anuntat intentia de a merge in recurs, nefiind multumita de sentinta prea blanda.

Soferila (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:34

Salut,

Incercati sa nu mai faceti comparatii aiurea care se pot verifica. De la Constanta la Arad sunt vreo 780 km care se fac in 10 ore conform viachelin.com, iar de la Mako la Rotterdam sunt vreo 1600 km are se fac in 15.5h.
As zice ca nu e chiar corecta comparatia 😀

splendini (11 comentarii)  •  14 martie 2014, 18:06

Alt nume mare din fotbalul mondial care a intrat la inchisoare recent e Jose Maria Del Nido, fostul presedinte de la FC Sevilla. Nu mai face nimeni petitii, ca ce rezulatate a avut in Europa, ce jucatori la cluburi mari a dat…

alex (345 comentarii)  •  14 martie 2014, 19:55

Obiectiv vorbind, e greu sa-ti gasesti un anume echilibru emotional, n-am facut altceva decat sa raman fidel in continuare principiilor impuse de tine, se pare ca ai stiut intotdeauna ce e bine si ce e rau.

do (2 comentarii)  •  25 martie 2014, 12:22

Indiciile sunt mari, ca sentinta s-a negociat intre aparare si acuzare inainte de proces (legal). Asa se poate explica rapiditatea procesului. Si atitudinea avocatului fata de Hoeness, care risca sa puna in pericol intelegerea prin afirmatiile lui.

Independent de desfasurarea procesului, mi-a placut articolul, felicitari!

Comentează