Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Trădări de ţară

Octavian Morariu îi îndeamnă pe olimpici să vadă partea plină: federaţiile şi COSR „nu se opun drumului lor în viaţă”

Cînd a emigrat în Franţa, în 1987, după un turneu de rugby, Octavian Morariu era proaspăt absolvent, şef de promoţie […]

miercuri, 19 februarie 2014, 7:18

Octavian Morariu îi îndeamnă pe olimpici să vadă partea plină: federaţiile şi COSR „nu se opun drumului lor în viaţă”

Cînd a emigrat în Franţa, în 1987, după un turneu de rugby, Octavian Morariu era proaspăt absolvent, şef de promoţie pe ţară, al Facultăţii de Drumuri, Poduri şi Căi Ferate din Bucureşti. Mai aproape de zilele noastre, şeful COSR a descris plecarea lui din România drept „rezultatul unui raţionament”. „Tot călătorind, am văzut cum trăieşte lumea în străinătate. Şi nu neapărat că acolo au supermarketuri sau altceva. Dar ce şanse de evoluţie poţi să ai şi ce perspective poţi să ai…”, a spus el într-un interviu din revista „Life Sport”.

La 27 de ani distanţă, după ce a evoluat pînă la statutul de membru al CIO, Morariu are alte raţionamente. Edit Miklos a ales, acum trei ani, să concureze la schi pentru Ungaria, în locul României. La JO de la Soci, sportiva a ocupat locul 7 în proba de coborîre, un rezultat excelent în termenii sporturilor noastre de iarnă. Performanţa lui Edit i-a prilejuit şefului COSR următorul comentariu, preluat de Ziare.com: „În loc să ne lamentăm că aceşti sportivi pleacă, să le cerem să ramburseze cheltuielile făcute de stat pentru pregătirea lor. Pînă la urmă, este şi o chestiune de moralitate!”.

Banii statului sînt banii părinţilor
Raţionamentul acesta este şi fals, şi uzat. L-au lansat unii demnitari speriaţi că pleacă medicii cu tot cu asistente şi cu bolnavi din ţară. Ia să dea ei repede înapoi banii cheltuiţi de stat pentru educaţia lor! Învăţămîntul de stat nu este gratuit. Nici sportul amator nu este gratuit. Părinţii dau bani la stat pentru ca statul să le asigure copiilor, cum spunea Morariu, „perspective”, „şanse de evoluţie”: şcoli, terenuri de sport, profesori, antrenori.

COSR-ul însuşi primeşte bani de la stat, care primeşte bani de la părinţii lui Edit Miklos. Un raport al Curţii de Conturi care viza perioada 2010-2012 arată că forul condus de Octavian Morariu n-a făcut nici un efort pentru a reduce cheltuielile de la bugetul de stat. N-a încercat să recupereze banii cuveniţi din accizele pe alcool şi tutun, de la Loteria Naţională sau din timbrul olimpic. Doar de la Edit Miklos speră să tragă acum nişte foloase. COSR este finanţat de stat pentru a se ocupa de sportivii valoroşi. Dacă nu se ocupă cum trebuie, ar trebui să dea socoteală. Să dea banii înapoi. Corect?

O singură pereche de patine

La FOTE, anul trecut, patinatorul Emil Imre a cucerit o medalie de aur şi una de argint la short-track. Puştiul de 17 ani a mărturisit, pentru „Gandul.info”, că are o singură pereche de patine, cei de la federaţie mi-au spus că nu sînt bani. Cei de la federaţie au replicat că aşa sînt copiii, „deformează lucrurile”: „Nu este adevărat că are o singură pereche. De fapt are două perechi!”, a spus preşedintele de la patinaj, Adrian Ciobanu, cel care apare şi el în raportul Curţii de Conturi pentru nişte deconturi de la COSR, cu acte false. Octavian Morariu a spus că nu simte „nici o vină şi nici o jenă” pentru situaţia semnalată de Imre: „Nu este în competenţa noastră, nu ştiam nimic, ţine de federaţie”.

Skeleton de împrumut

La JO de la Soci, Dorin Velicu a venit echipat cu un skeleton împrumutat de la un prieten. S-a clasat pe locul 25. Întrebat ce părere are despre echipamentul suceveanului, Morariu a răspuns că sportivilor români „le place să se vaite”. „România merge la Soci bine echipată, cu o reprezentare bine pusă la punct. Nu mai sîntem în clipele acelea cînd ne era ruşine că nu avem echipament. Nu, sîntem absolut la fel ca şi ceilalţi”. Absolut la fel. Ceea ce s-a şi dovedit în proba de sanie.

Patinatorul Zoltan Kelemen s-a pregătit în Elveţia pe banii lui, a mers la competiţii pe banii lui. „Sprijinul de la federaţie a fost egal cu zero!”, a spus el pentru Mediafax. Abia după ce s-a calificat la JO, COSR a început să-i plătească indemnizaţia olimpică de 700 de RON lunar. Kelemen nu se vaită, nici vorbă, spune că face patinaj din plăcere.

O suspendare în loc de bani

Despre cum se ocupă Federaţia Română de Schi-Biatlon (FRSB) de sportivii ei a scris pe larg jurnalistul Radu Savin. În 2008, Edit Miklos a făcut împrumut la bancă, pentru a-şi plăti antrenorul străin. Federaţia a insistat să fie antrenată de un anumit tehnician şi i-a dat o maşină de serviciu, să se deplaseze la concursuri în străinătate. „Dacă nu-i convine o vom suspenda chiar dacă asta înseamnă să ne tăiem craca de sub picioare”, declara un oficial FRSB. Şi au suspendat-o. Au motivat că au cheltuit prea mulţi bani cu ea, i-au tăiat indemnizaţia de 700 de RON, în anul preolimpic 2009. I-au luat înapoi maşina de serviciu. Şi totuşi, Edit a reprezentat România la JO de la Vancouver.

„Edit cheltuie de 4-5 ori mai mult decît Eva Tofalvi şi nu este normal ţinînd cont de rezultate. Edit a primit toţi banii, mai puţin cîteva fracţii”, susţinea responsabilul FRSB. Uite că este normal, dacă ne uităm la rezultatele JO de la Soci. Este normal ca sportivii valoroşi să ne coste mai mult. Este normal ca federaţiile şi COSR-ul să le plătească indemnizaţiile prevăzute prin lege, echipamentul, tratamentele medicale, antrenorii, deplasările la competiţii în condiţii civilizate. Nu este normal ca federaţiile şi COSR să ceară suplimente de la bugetul de stat, pe baza unor rezultate plătite din buzunarul sportivilor. Pînă la urmă, este şi o chestiune de moralitate.

Edit, pe drumul ei
Octavian Morariu consideră că sportivii care aleg perspectiva în locul lipsei de perspective sînt lipsiţi de fair-play: „În loc să aprecieze că nişte oameni poate prea înţelegători nu s-au opus drumului lor în viaţă, respectîndu-le dorinţa, ei acuză şi se lamentează”. Are dreptate, cum ar fi fost dacă oamenii de la FRSB şi COSR n-ar fi fost atît de înţelegători şi s-ar fi opus, uite-aşa, din ambiţie, drumului lui Edit Miklos? Cum ar fi fost dacă ei nu i-ar fi făcut practic vînt la federaţia din ţara vecină? Că doar COSR există şi primeşte bani de la stat ca să se pună contra sportivilor. Că doar asta o cer interesele naţionale. Ăsta-i patriotismul.

În România zilelor noastre, nu prea ai unde-ţi da copilul la sport. După ce-l dai, trebuie să ai grijă să nu-i iasă în cale oamenii înţelegători. Şansele de evoluţie în sport s-au împuţinat, din 1987 încoace. Chiar dacă Morariu s-a repatriat între timp, rugby-ul nostru tot nu şi-a revenit şi nici drumuri nu avem prea multe.

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Nick (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:38

Cand dl Morariu a zis ca Romania merge bine echipata la JO de la Soci, o fi vazut ca Ferrari a facut bobul echipajului italian?

radu (22 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:39

Cred ca si acest spalacit de Morariu ar fi trebuit sa returneze ceva statului roman dupa ce a fugit din tara ,plus ca a venit cu accentul ala insuportabil ,e si rarait pe deasupra,nu au avut ai lui bani sa-l duca la logoped.
E bataie de joc ce fac astia cu sportivii nostrii,le taie indemizatiile(mare lucru,ce inseamna 700 RON ,nici 200 Euro pe luna ) ,incercati sa aflati ce salarii au tpti miscatorii astia de hartoage prin COSR si o sa vedeti de ce nu ajung banii la sportivii care ne reprezinta ,sau sant impinsi sa reprezintae Ungaria.

puppinkeresku (3 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:40

ASA ESTE
SUPER ARTICOL !!!!

Darby (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:45

Este vina romanilor platitori de taxe ptr. tot ce se intampla in tara asta. De la sport pana la politica nu se vad nici un fel de investitii in ultimii 25 de ani. Dar te crucesti cand auzi sau citesti ce salarii au unii si nu fac nimic.
Este vina romanilor ca suporta si cam atat.

faurul_pamatului (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:47

WoW! Bravo Maria !

matthias (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:58

De ce ne miram? Acest Morariu este o copie fidela a omului politic din Romania. Pana cand Romania va avea la orice nivel reprezentanti gen Morariu, tara asta nu va progresa absolut deloc. Deja nerusinarea cu care te minte in fata, iti lasa gura masca: “În loc să aprecieze că nişte oameni poate prea înţelegători nu s-au opus drumului lor în viaţă, respectîndu-le dorinţa, ei acuză şi se lamentează” – pai chiar asta a fost, v-ati opus hotararii ei de a concura sub drapelul unei alte tari, iar cazul ei a ajuns la Federatia Internationala de Ski, care i-a permis in cele din urma sa faca parte din echipa Ungariei. Iar motivele care au dus la decizia ei, iarasi nu va pune intr-o lumina favorabila.
Excelent articol dealtfel, dar inca odata: de ce ne miram? Acest tip de personaj este absolut reprezentativ pentru clasa de oameni care ocupa functii publice / de conducere in Romania anilor 20xx. Eu m-as fi mirat daca ar fi fost altfel.

IO (63 comentarii)  •  19 februarie 2014, 20:33

Voi vreti sa aveti conditii ca in tzarile avansate? Nu se poate. Nu se poate pt ca sunteti o tzara slabutza din toate punctele de vedere.

icu (2 comentarii)  •  19 februarie 2014, 20:33

D-nul M. se referea la echipamentul de prezentare!!!treningurile alea negre, probabil firma Adibas!!!

bogdan (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 20:36

Bun articol.O singura remarca am.Dorin Velicu este din Hunedoara.

jiji (5 comentarii)  •  19 februarie 2014, 21:15

Tanti Maria si Andries,suntem in urma cu 100 de ani din toate punctele de vedere,iar la sporturile de iarna suntem inexistenti.
Ma intreb oare la ce te asteptai?Sau ce farama de speranta ai pt sportul romanesc in general?Scrii si tu k iti justifici salariul,
Cel putin jumate din sportivii romani de la Soci ar concura pt alte tari k sa castige bani mai multi

uapxela (23 comentarii)  •  19 februarie 2014, 21:34

Foarte bine punctat. Pacat ca nu realizati o campanie intr-o anumita directie macar una dintre problemele astea sa se rezolve:spre bob,patinaj,…..,(orice competitie olimpica)

vasim (75 comentarii)  •  19 februarie 2014, 21:36

Cam ASA Stau lucrurile!
Unii FAC PE nesimtitzii si incearca Sa le inchida gura sportivilor.
Ceea CE uita acesti oficiali este ca Romania este in EU si acum sportivii pot pleca mult Mai usor si concura PT alte tari.

catre Morariu Octavian (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 21:37

rusine Morariu!Shame Morariu!demisia!

lord belial (182 comentarii)  •  19 februarie 2014, 21:44

vreau in romania ce e in ucraina

Bibi (17 comentarii)  •  19 februarie 2014, 22:48

Maria, articol super, felicitari !

aham (67 comentarii)  •  19 februarie 2014, 23:10

nu cred ca e normal ca un roman sa reprezinte alta tara. scuze se pot gasi oricand, faptul ramane: esti mercenar pt alta tara. nu e un rau fundamental, e doar o incorectitudine la un nivel oarecare. kelemen si altii ar fi putut si ei sa reprezinte buthanul sau mai stiu eu ce dar n-au ales calea asta desi puteau invoca aceleasi motive ca miklos. adica ei n-au dreptate maria? ce tampiti ca n-au urmat calea asta, doar e ok dupa tine, exista motive.

Dinalex (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 23:13

Felicitari !Morariu daca nu era sustinut de Tiriac nu ajungea in fruntea COSR.Comentariile sale denota o crasa incompetenta !

FYIRI (21 comentarii)  •  19 februarie 2014, 23:19

retrag toate insultele ,superb,bravo

Misu (3 comentarii)  •  19 februarie 2014, 23:22

Felicitari pentru articol! Fetita mea a fost campioana nationala trei ani la rand, dar cand am vazut ca alte colege de-ale ei mai mari, cand nu au mai putut concura au ajuns sa moara de foame, mi-a fost frica de consecinte si am decis sa o retrag din sport si am dat-o pe carte. In Romania degeaba ai talent, la noi sportivii mor de foame dupa ce nu mai pot concura, sau mai grav stiu un baiat care este vicecampion european de juniori si a facut o ruptura de ligamente. Federatia nu i-a platit 3000 de eur operatia, pe motiv ca nu are bani. Am fost nevoiti sa strangem cheta toti si sa-i platim operatia. RUSINOS! Dupa operatie baiatul avea nevoie de recuperare, cum de conditii in Romania nici nu se pune problema s-a lasat de sport, este acum antrenor la un club privat desi ar fi putut concura pentru ca este inca tanar, dar neavand conditii de recuperare muschiul nu este bine refacut si nu mai poate concura la nivel inalt. In Romania sa faci sport de performanta o spune cineva in cunostinta de cauza, al carui copil a facut sport de performanta este o adevarata aventura. Imi pare extrem de rau ca nu am plecat in Canada, la valoarea si talentul pe care-l are fetita mea ajungea o mare campioana, asa am ramas in Romania cu regretul, pentru un talent irosit si ma intreb oare cati copii talentati nu se irosesc, pentru ca de conditii, nici nu mai poate fi vorba.

Broscuţa Oac (2 comentarii)  •  19 februarie 2014, 23:47

Pardon, raţionamentul ăla ”obosit” e foarte bun.

Cine emigrează după ce statul – adică EU, contribuabilul – am cheltuit pentru el/ea trebuie să-mi dea banii înapoi. Nu-i adevărat că pentru Miklos Edit sau pentru medicul Cutare au plătit părinţii. Dacă plăteau părinţii, plăteau la un club privat – sau la o universitate privată, nu la UMB, UPB etc.

Când pleci dintr-un restaurant, achiţi întâi consumaţia. Altfel ai probleme. Nu poţi să bei şi să mănânci gratis. De ce ar fi atunci mai normal să înveţi gratis? Pentru că aşa era în comunism? Pe vremea aia oamenii nu prea emigrau…

Capitalismul democratic înseamnă fiecare pentru el. Înveţi pentru tine, te antrenezi pentru tine, câştigi pentru tine. Atunci de ce să plătească altul pentru tine? Tu o să-ţi împarţi averea cu el?

Cine vrea să fie sportiv în Ungaria sau doctor în America are tot dreptul să plece. Dar nu cu banii mei. Doar cu ai lui taică-su.

Tom (20 comentarii)  •  20 februarie 2014, 0:08

Pe fond, Maria Andries are dreptate dar, ca de obicei, amesteca un pic lucrurile si atinge subiecte cu ptemize false. In primul rand, Morariu a plecat in 1987 din tara, cand practice nu se mai putea trai. E prea tanara fatuca noastra, nu are cum sa stie. Nu era vorba doar de latura sportiva care nu-l satifacea pe Morariu, ci viata in general din Romania. Nu prea exista asemanari intre fuga lui, a Nadiei, a lui Marcel Raducanu, ca sa dau doar cateva nume, cu plecarea lui Edith Miklos. De asemeni, este o practica curenta in capitalism, ca daca, de exemplu firma suporta scolarizari/specializari etc. sa faca un contract cu clauze de returnare a costurilor, in caz ca respectivul pleaca in alta parte mai devreme de un anumit termen. Deci, nu mi se pare absur ceea0ce a spus Morariu, dar…sa returneze ce? Ce contitii I s-au oferit? Mai nimic, asa ca trebuie sa ai tupeu sa sustii asa ceva. Si in final o intrebare: daca un sportiv di Rep. Moldova s-ar fihotarat sa re[rezinte Romania si aia il puneau sa platesaca, noi ce am fi zis? Dar Morariu?

Cristian (8 comentarii)  •  20 februarie 2014, 0:14

Bravo, Maria, felicitari! Morariu? Un escroc ca toti escrocii, pus doar pe capatuiala. Cu ce a ajutat el sportul autohton??? Cu nimic…Mie unul, mi-ar fi rusine sa fiu in locul sau, dar asemenea specimene au sorici in loc de obraz!…

Zack (11 comentarii)  •  20 februarie 2014, 0:22

Morariu are perfecta dreptate. Daca Romania Plateste, TREBUIE SA CONCUREZI PENTRU ROMANIA, asta spune Dl Morariu. In occident sportivi primesc zero fonduri. In Romania se plateste si este ok, suntem prea saraci si este bine cum este. De ce plinge Morariu? Ca primeste fonduri insuficente si este greu sa astupi toate gaurile din Sportul Romanesc. Asa ca el zice: De ce sa plateasca Romania un om, care va concura pentru alta tara. Pacat, dar este clar o inselaciune, insa o lume inraita critica tot ce incearca alti sa faca, asa este in Romania.
Veniti in Australia unde, parinti cumpara tot la Copii lor sportivi, si sunt antrenati de antrenori fara bani, si va platiti singuri transportul, chiar si cind reprezentati tara la mondiale sub 20 de ani, cum am platit eu pentru copilul meu sa mearga la Tokyo sa reprezinte Australia la atletism. Asa ca e frumos a scrie versuri cind HABAR NU AI CE SE INTIMPLA IN LUMEA ASTA. Comitetul Olimpic cere fonduri si capata ceva, iar Morariu si cei de acolo, impart cum pot si ei, ca in Romania Parinti nu au de unde sa plateasca. Asa ca toti mai scriu aici sa-si verse amarul lor, dar este pierdere de vreme si nu se intimpla nimic, Romania e saraca si poporul este si mai sarac, deaceia toti cer bani, chiar si ziaristi, scriu si ei, sa cistige ceva bani, desi ne scriu aiureli.
Apoi m-a intreb, de ce nu se afiseaza ce scriu eu aici?
In doua zeci de ani, vom avea o alta Romanie. Sper.

Vali (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 1:22

Uite stiu ca poate sunt doar o persoana care poate sa abereze in multe situatii, dar eu pe Edith o cunosc de cand era mica,(vorbind mica spunem 5-6 ani) noi doi ne-am apucat amandoi de ski, doar ca ea la fete si eu la baieti, si prima deplasare a ei la ski afara a fost facuta cu masina tatalui meu! Si ca si curiozitate era greu sa te intelegi cu ea pentru ca nu vorbea romana, sau mai bine zis nu intelegeai nimic din ce vorbeste ea romaneste!
Oricum Edith nu a plecat acum 3 ani si a plecat chiar acum 4 ani! mai exact in Martie 2010, exact dupa ce la proba de coborare de la Vancouver s-a accidentat si nu a participat la restul competitiei!
Ea nu putea sa plece in martie-aprilie 2009 pentru ca nu mai putea participa la jocurile Olimpice de la Vancouver(cand un sportiv paraseste tara sa se duca sa participe sub un al steag isi pierde toate puncetele obitnute si calificarea)
Iar problema cu Edith nu a plecat chiar de la asta si chiar de la altceva! In sezonul 2007-2008 a avut un accident la ski in timpul unei competitii, a avut un genunchi lovit foarte rau! A fost cu interventie de elicopter operatie absolut tot tacamul! Operatia cu tot cu interventie a costat 14.000 de euro! Si nu au fost acoperiti de asigurare pentru ca ea avea asigurare de turist, nu de sportiv. Si aici vine primul ajutor din partea Federatiei …. 6000 de euro, dar de acum in colo baniii ce urmeaza ea sa-i primeasca din sponsorizari trec prima oara prin conturile Federatiei! restul de bani au fost stransi de parinti si sponsorul ei la momentul acela!
In 2009 cand ea a mers foarte bine si a scos la Cupa Mondiala de la Val D`isere niste rezultate incredibile pentru tara noastra, locul 9 la super G, si locul 11-12 la coborare( locul 27 la general-pe toate cele 4 probe) a primit o sponsorizare de 600.000-800.000 de la Skoda impreuna cu O Skoda Octavia 2 nou-nouta!
Federatia nu a dat nici un ban si nici masina primita sportivei, ba mai mult au trimis-o la J.O. fara antrenor(cu un an inainte murise fostul ei antrenor) fara preparator fizic, fara preparator de ski-uri! Cum au fost trimise si sportivele, Sandra-Bianca Narea, cum au fost trimisi si Florentin Nicolae la Nagano in 2006, cum a fost trimis si Nan Nicolae la Vancouver 2010, si tot asa!
Florentin a primit jumatate din diurna la 6 luni dupa ce se terminasera J.O. si ganditi-va ca el a concurat cu combinezon de Italia, pentru ce-i daduse Federatia era ilegal, avea mai mult de 6 reclame, si nu era din materialul care trebuie!
El a trebuit sa-si cumpere combinezon, pentru ca nu putea participa!
Si acum va intreb eu pe voi! De ce sa concurezi pentru o alta tara?

zsigodya (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 1:26

Felicitari, Maria !

americanu (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 5:36

Bravo Maria ! Felicitari tie pt articol si felicitari care prin resurse proprii reusesc sa participe la Olimpiada !

mihai tanase (26 comentarii)  •  20 februarie 2014, 6:14

Bravo MARIA !Stii cumva , de ce conduce COR un om care n-a fost niciodata olimpic ?

citizen cc (5 comentarii)  •  20 februarie 2014, 8:17

Edit Miklos este libera sa reprezinte ce tara vrea insa daca ea a fost tratata bine de federatie , daca cu ea s-au produs costuri mari este normal sa le returneze . Referitor la etnie , cea maghiara sau secuiasca a dat tarii noastre super stele precum Bibi Birtalan , Kati Szabo , Francis Vastag , Gabriel Kicsid , Eva Tofalvi sau Laci Boloni – si lista este cuprinzatoare . Pe acestia I-am sustinut ca sportivi , pe acestia ii simt ca ai mei si pe ei ii respect enorm.

ramon (125 comentarii)  •  20 februarie 2014, 8:49

olimpiadele sunt întreceri destinate AMATORILOR. Deci cei care au chef să se joace, pot să participe. Firește țările nu își pot trimite toți cetățenii care au patine, de aceea ajung doar cei buni, mai ales că multe țări au nevoie de bani de la buget – nu numai românii nu au bani să stea în cantonament câteva zile. Comjunismul a deformat amatorismul, transformându-l în patriotism, sportivul reprezintă țara, trebuie s-o facă cu cinste, să dea totul și, la 30 ani, să ajungă la mila vreunui patronel. În lumea capitalistă, părintele își dă odrasla la sport sau dansuri sau chitară, etc, iar cei mai buni, dacă au șansă, ajung în ziare, reviste. Ca plătitor de biruri în țara asta, pe mine nu mă interesează să se dea cineva cu schiurile la olimpiadă, deci nu am nevoie ca statul să cheltuiască, nici ca unii ziariști să-și dea importanță susținând efortul făcut de unii. Nu am nevoie nici de scandalul lui Crin vs Victoraș, nici de Keșeru. Dacă vreau ceva, deschid TV ul, nu mă costă nimic, iar dacă suntem pe 30 sau 89 în lume, tot atât contează. Lăsați-ne odată cu statul intervenționist, care se laudă cu participarea. Sunt destui manageri capabili care-și trimit copiii la studii fără să cerșească la stat, nu-mi pasă dacă suntem reprezentați la JO, oricum prindem niscaiva medalii la ceel din vară, mare lucru nu-i! Dacă vrea cineva să se dea cu sania, să-și plătească!

Emy (5 comentarii)  •  20 februarie 2014, 8:50

Banii nu ajung la sprtivi. Banii sunt cheltuiti la federatii. Ce mai ramane se cheltuie pe concursuri, reuniuni etc.
Eu il sustin financiar pe nepotul meu de 8 ani. Platesc taxa lunara la club, asigur echipamentul, hrana, transportul si taxele de concurs. Pot sa-l mai sustin 2 ani, apoi veniturile mele vor scadea si probabil nu o sa-l mai pot sustine. Daca are valoare se pierde, daca nu …
Aceasta este tristul adevar. Ma uit la tari mult mai mici decat Romania cum se bat la nivel inalt cu marile puteri. Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Lituania, Letonia, Elvetia, Croatia, Serbia au o populatie de cateva milioane de locuitori. Muntenegru are 600.000 de locuitori. La noi ca la nimeni.

ramon (125 comentarii)  •  20 februarie 2014, 8:56

@ Misu: ca plătitor de biruri în țara asta pe mine nu mă intersează ca odrasla ta să participe la nush ce sport și poți fi sigur că pe nimeni nu interesează asta. Dacă copilul se îmbolnăvește, poate te gîndești un pic că acum 26 de ani aveam medicamente gratuite, asistența medicală gratuită, urmărirea sarcinii. Cadourile date medicilor erau rezonabile ca preț. Acum aveți doar dreptul de a da șpagă. Și dacă te plîngi că ai plătit pentru insănătoșirea copilului, te sigur că în spitalele noastre au murit tineri în indiferența doctorilor. Iar dacp pleci din țară, va trebui s-o iei de la 0, nu te așteaptă nimeni, nicăieri, dar ai marea șansă să nu mai auzi zilnic de cearta Ponta-Antonescu. Ăștia sunt, suntem liberi să-i părăsim.

tomytza (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 9:22

Cum spune si Misu ( userul), sunt parinte de copil care face sport de performanta. Implicarea factorilor de decizie pentru fiecare federatie in parte este egal cu zero. Apar ca mustele la concursuri sa dea bine la ziar si tv, iar in rest nu fac NIMIC. Morariu ar trebui sa se ocupe de conditiile pe care ar trebui sa le aibe un sportive, club, ( baza de antrenament, antrenori, medici, echipament, indemnizatii, etc) pentru a cere performanta de care tot se lauda, sau sa isi dea DEMISIA ca de vorbe INTELIGENTE suntem satui.

vasile (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 10:14

fiecare sa fie liber sa mearga unde vrea

adrian (2 comentarii)  •  20 februarie 2014, 11:30

Locuiesc in Italia . Nu e Suedia,Elvetia,Germania,Austria etc dar…intr-o localitate de 5000 de locuitori – un sat – avem piscina acoperita, sala de sport , terenuri de fotbal si tenis. E adevarat ca platim din buzunar atunci cand ne ducem copiii sa faca un sport, da’ macar stim pt ce platim. Si as putea continua cu…la doctor nu dai spaga, autostrazile costa…da’ exista, functionarii publici au bun simt (chiar daca freaca menta ca la noi) si nu-ti cer nimic in schimb atunci cand elibereaza un c.cat de hartie/document.
Si intocarcandu-ma la COSR, ce-ar putea sa-mi ceara sa dau inapoi ? Ce specialisti a platit sa-mi antreneze copilul? Ce conditii de pregatire mi-a oferit? Eventual iarba de pe coclauri si praful din bazine.

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  20 februarie 2014, 12:19

Inainte ca cineva sa discute despre costul sportivei in cauza, avem dreptul, ca sa aflam citi bani publici cheltuieste anual COSR si FRSB. Asadar, solicitam bilantul, organigrama si numarul de componenti finantati din cadrul celor doua asociatii (care trebuie prezentate anual) la adunarilor generale din toate entitatile sportive ale UE. Abia atunci vom cunoaste eventuala „pierdere” financiara de la buget, prescrisa oficial in statut prin regula de „a fi pe zero” la finalul anului calendaristic. Interesant este de aflat raportul intre numarul de sportivi si de functionari atit in COSR cit si in FRSB, precum si procentajul de costuri pentru administratie fata de pregatire, deplasari, diurne ale componentilor/componentelor de loturi; cit despre declaratia domnului Morariu, trebuie sa-i amintesc articolul din Constitutia Romaniei, referitor la libertatea individuala precum si articolul din Constituia Ungariei, in care orice cetatean/cetateana de etnie maghiara, primeste la cerere titlul civic al tarii vecine.

NR (12 comentarii)  •  20 februarie 2014, 12:28

Buna diminata d-na Andries,d-nlor si d-lor ! Va prezint viziunea NOC NSF(Comitetul Olimpic Batav)tradusa in romana :-Castigam mult prin sport-”Visam la o Olanda unde sportul este la indemana fiecaruia.Pentru ca sportul reprezinta pasiune,infrateste si este sanatos.Sportul inalta ce-i mai bun in om,asigura prietenia si respectul.Scopul nostru este ca fiecare sa participe,sa-i placa si sa castige prin sport.Aceasta este ocupatia noastra,generand conditii optimale pentru toti,tuteland strategia participarii si a castigului.A castiga inseamna sa excelezi in sport,adjudecand medalii dar si cercetare,stimuland semenii fie-ce zi,indulcindu-le soarta,implicand sportul in lupta contra supraponderabilitatii(obesitas) astfel incat,Regatul Batav sa devina o oaza in care armonia sociala imbina siguranta inhabitantilor.NOC NSF se pronunta si este pentru sport in Regatul Neerlandez,vestimentat in Comitentul Olimpic,purtand responsabilitatea trimiterii selectionatelor Olimpice si Paralimpice peste hotare”.Cei sapte parteneri/sponsori ai NOC NSF sunt:Lotto,Achmea,Rabobank,Randstad,Nuon/Vattenfall,Volkswagen,EY.Concluzie:sportul necesita implicare financiara si umana.Doresti performante ? Cotizeaza ! Este valabil in orice domeniu,principiul ”vestic” fiind:esti renumerat in urma capacitatile etalate.In al nost dulce grai:”Dai un ban si stai in fata”,d-nlor si d-lor !

Delon (3 comentarii)  •  20 februarie 2014, 12:29

Felicitari pentru excelentul articol!

Iata un alt caz interesant de „inalta tradare”, tot de la Soci: „rusul” american Vic Wild a fost medaliat cu aur la snowbord. Nascut in America, scolit si antrenat in America, pana in 2011 a reprezentat tara sa natala la competitiile internationale de snowbord. Dupa acest an, s-a mutat in Rusia, luand cetatenia rusa (intre timp s-a casatorit cu o rusoaica-Alena Zavarzina, laureata cu bronz la acelasi sport) si continuand sa se antreneze pentru nationala Rusiei. Intrebat fiind de ce a ales sa-si continue cariera in Rusia, raspunsul sau a fost: „fiindaca federatia rusa investeste mult mai mult in acest sport decat federatia americana, asigurand conditii cele mai optime conditii pentru antrenamente si cantonamente. Vara suntem in Chile, Noua Zelanda, iarna ne atrenam in Europa, astfel ca ni se asigura anual 200-220 zile de antrenament. Acest lucru e imposibil in SUA, fiindca acolo federatia nu e sustinuta de stat, fiind dependent in stabilirea strategiei de pregatire de sponsorii care de cele mai multe ori intervin direct in actul decizional.” Simplu si logic. Cum se face ca mandra natiune americana nu se scandalizeaza de marea „tradare” al lui Vic Wild in favoarea „dusmanului ancestral”; dimpotriva, jurnalele americane, l-au felicitat si i-au urat succes in continuare! Nu cred ca vreunui oficial al sportului american sa-i fi trecut prin cap prostii ca cele ale lui Morariu!

Banii înapoi ! (9 comentarii)  •  20 februarie 2014, 14:00

Propunerea lui Morariu este foarte pertinentă.
Dacă o sportivă vrea să candideze pentru altă ţară, atunci să restituie banii cheltuiţi de statul român pentru pregătirea ei sportivă.
Sunt de-a dreptul ridicoli unii comentatori care fac pe ofuscaţii.

M. (2 comentarii)  •  20 februarie 2014, 14:20

Multi hateri sunt in Romania, oameni invidiosi pe succesul altuia. Sa l luam pe Ramon de mai jos, pe el nu l intereseaza nimic, e un ignorant, nu l intereseaza daca Pamantul e pustiu sau daca luam medalii la olimpiada de iarna, ca oricum luam la aia de vara.
Afla Ramoane ca cu oameni ca alde Morariu,tot hateri ca tine, nu mai luam nici la aia de vara.
Sportul, dragi hateri, e un factor extrem de important pentru dezvoltarea unei natiuni si e normal ca politicul sa asigure un cadru propice tinerilor, pentru ca prin sport devii mult mai ordonat, organizat, responsabil.
Bine ca cei de la Consiliile locale au bani sa tina 16 echipe in Liga 1 la fotbal, dar pentru 2 patine nu exista bani.
Altfel o sa fim o tara de grasi, controlati prin TV.

Cata (10 comentarii)  •  20 februarie 2014, 15:39

ha ha ha ha ha ha caracteristic!!!!!

mihail (4 comentarii)  •  20 februarie 2014, 15:57

Felicitari Maria!

Mamablu (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 17:17

Alo, voi ăştia, emigraţii! Dacă aţi şters-o din România asta care vă pute, ce tot căutaţi pe siturile româneşti, că nu mai încăpem de voi??

V-aţi dus în Canada sau în Italia ca să fiţi tot români? Nu era vorba că vă faceţi ”occidentali” pur-sânge, bogaţi şi civilizaţi? Păi atunci postaţi acolo, în engleză, italiană sau patagoneză.

Sau te pomeneşti că vă daţi mari pe aici fiindcă prin ţările alea grozave tot nişte …. aţi rămas?

Ithlin (17 comentarii)  •  20 februarie 2014, 17:19

MINUNAT! FELICITĂRI!

Delon (3 comentarii)  •  20 februarie 2014, 17:56

@ Banii înapoi !: Primii care ar trebui sa dea banii inapoi, sunt oficialii de la COSR, ar trebui sa-si returneze, bugetului statului, renumeratiile ridicate pentru munca (ne)prestata in folosul sportului romanesc – masurabil prin rezultatele dezastruoase de la J.O. de la Soci, dar si de la Londra. Birocratii astia, ar face mai bine, ca in loc sa-i injure pe unguri, s-ar apuca sa mai invete ceva de la ei; in multe ramuri sportive ar avea ce invata. Poate asa ar intelege de ce ungurii, la o populatie de nici jumatate cat a Romaniei, au in total aproape de doua ori mai multe medalii olimpice si sunt clasificati pe locul 7-8 in clasamentul olimpic pe natiuni, iar noi pe locul 17-18.

jolo (6 comentarii)  •  20 februarie 2014, 22:33

eei, problema cu Edit e ca a ales sa reprezinte Ungaria.. daca ar fi ales sa reprezinte sa zicem Franta nu ar fi iesit nici pe departe tambalaul asta.. dar Ungaria cam doare la lingurica nationalista a rrrrromanilor nostrrrri verrrrrzi…
cat despre dobitoci ca mamablu, ce sa mai spui… iemigrantii ie de fapt problema de care nu mai poate romanika sa evolueze catre civilizatie mai fratele meu…
pana la urma zau ca are dreptate… stati acolo mai oameni buni si vedeti-va frumos de vietile voastre, de familiile voastre, de copiii vostri care merg la niste scoli de doamne-ajuta unde profesorul nu sta sa va ia la rost ca nu veniti cu cadouri si plocoane…
romaniko te halesc, pa si pu..la revedere…

aurel (1 comentarii)  •  21 februarie 2014, 8:38

Ai pus degetul pe rana!

Dorin (46 comentarii)  •  21 februarie 2014, 9:35

@33: sportivul ala a primit 10 lei de la romani si a luat locul N. Apoi a luat 500 de lei de la unguri si a luat locul 7…
Pe scurt a dat tarii rezultate pe masura investitiei. Daca FRBS baga 500 cum au bagat ungurii, lua locul 7 pentru Romania.

vlad t. (23 comentarii)  •  21 februarie 2014, 13:39

n-am citit ca ma irita sa citesc. dar imi place o replica. banii statului sint banii parintilor. as inlocui „parintilor” cu „cetatenilor”. nu exista „stat”, statul nu e un faraon venit de pe luna. statul este o forma de organizare sociala, si nu exista nici un fel de stat . exista oameni. ca in general oamenii is prosti, e alta discutie. aurevoir.

Delon (3 comentarii)  •  21 februarie 2014, 14:34

@Mamablu : esti cam retardat, intelectualiceste dar si ca simplu taran roman! La fel ca idiotul Morariu.

Tu, poti sa traiesti in orice loc de pe lumea asta, de la ultimul catun din Burkina Faso pana la Palatul Élysée, daca te consideri mare patriot numai prin latraturi si aberatii pe care niciun om serios nu le ia in serios, nu esti demn nici de cel mai saracacios catun din Africa!

Naivule, hai sa cerem banii de la familia lui Ion Vasilescu (un boier roman, nascut si scolit in Romania, inginer, inventator, luptator in armata Romaniei ca pilot de vanatoare, diplomat roman in 1946 la Budapesta), care de prin 1950 ramane „definitiv” in Ungaria; dupa cateva zeci de ani , devine cel cel mai mare colectionar de arta moderna (Picasso, Dren, Bacon, etc.) din Ungaria. Pin testament, lasa intreaga sa colectie (evaluat, in termeni actuali, la 900 milioane euro) statului ungar. De ce?

Comentează