Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Jocuri în ţara care nu se joacă

Din revelaţiile presei străine la Soci: ruşii sînt lipsiţi de maniere şi ca gazde, nu doar ca oaspeţi

Dacă s-ar fi petrecut în România, s-ar fi discutat despre „organizare românească” şi s-ar fi formulat retoric întrebarea: „Ce imagine îşi vor […]

vineri, 7 februarie 2014, 7:32

Din revelaţiile presei străine la Soci: ruşii sînt lipsiţi de maniere şi ca gazde, nu doar ca oaspeţi

Dacă s-ar fi petrecut în România, s-ar fi discutat despre „organizare românească” şi s-ar fi formulat retoric întrebarea: „Ce imagine îşi vor face străinii despre noi?”. Ruşii sînt feriţi, prin definiţie, de această obsesie. Judecînd după primele impresii ale reporterilor ajunşi la Soci, ultima preocupare a ruşilor este să facă o figură frumoasă în faţa lumii.

„Putin a avut la dispoziţie şapte ani să se ocupe de găzduirea Jocurilor Olimpice”, se mira corespondentul „New York Times” la JO. Şapte ani şi un buget generos. Se vorbeşte de costuri care bat spre 51 de miliarde de dolari. Şi totuşi, ştirile despre gafele organizatorilor de la Soci fac carieră. Hotelurile neterminate, apa cu rugină, mierea cu albine în ea, cablurile de Internet atîrnînd jalnic din pereţi, iarba vopsită, toaletele „gemene”, criza pernelor pentru sportivi… Corespondenţii occidentali, precum cel al „NY Times”, se miră şi se tot miră. Totul, la aceste Jocuri, pare a fi din topor. De la condiţiile de cazare pînă la deschiderea tunătoare în stilul parăzilor din Piaţa Roşie. Pînă şi logo-ul a fost descris de către designerii americani drept produsul unei imaginaţii cam primitive.

Pe ce s-au cheltuit miliardele, dacă n-au rămas bani pentru tencuială? „Investigaţi dumneavoastră!”, i-a îndemnat un muncitor din Soci pe jurnaliştii străini. Unele publicaţii au lansat deja ipoteza corupţiei care a minat buna desfăşurare a pregătirilor. Este o ipoteză. Vor mai apărea şi altele. Nu e prima dată cînd lumea stupefiată se încăpăţînează să-i înghesuie pe ruşi într-un tipar inteligibil.

Cum să-i explici publicului american, britanic, francez, german etc că ruşilor nu le pasă de imaginea lor în lume? Că, deşi imaginea asta e aceeaşi de mii de ani, tot nu s-au plictisit de ea şi tot n-au chef s-o preschimbe, nici măcar temporar, într-o ficţiune ospitalieră, îndulcită cu surîsuri profesionale. Într-o singură privinţă, ruşii s-au pregătit impecabil au mobilizat 40.000 de militari paznici la JO. Partea asta cu securitatea au asimilat-o şi ei, un pic prea sîrguincios.

„Dacă nu ştii cît de adînc e rîul, nu păşi în el”, spune un proverb rusesc. Oaspeţii străini de la Soci, evident, n-au ştiut. Au judecat, din obişnuinţă, numai suprafaţa prost finisată. S-au scandalizat, deşi nu era nimic nou de constatat. Neglijenţa organizatorilor de la Soci este programată istoric. Nu e o scăpare, o nepricepere, un semn de slăbiciune, dimpotrivă, este un semn de putere în stare brută, nepervertită de mofturile civilizaţiei. „Iată că nu ne pasă! Dacă nu vă convin condiţiile, n-aveţi decît să vă căraţi înapoi, la apa plată şi la pernele moi de-acasă!”. Ai găsit o albină în miere? O înghiţi şi taci, nu reclami pe Twitter. Dai de duşcă apa cu tot cu pahar, cum se bea vodca în filmele sentimentale.

Cînd organizează mari competiţii, americanii sînt bănuiţi că-şi procură discret partea leului din medalii. Ei au un cult pentru succes, pentru „numărul unu”. Chinezii sînt experţi în fastul supradimensionat. Se concentrează asupra unei imagini orbitoare de ansamblu, mizînd pe faptul că aceasta va umbri realitatea la scară omenească din spatele ei. Fac un Cuib de Pasăre colosal, care maschează barăcile mizerabile ale constructorilor.

Ruşii nu au vocaţia imitaţiei. Nu tind nici spre capitalism, nici la Hollywood. Nu migălesc structuri spectaculoase, nu robotesc să cenzureze Internetul şi corespondenţele jurnaliştilor acreditaţi la JO. Nu se zbat să se conformeze unor reguli impuse de alţii şi să urce pe podium. Ei preferă să facă regulile, ca să aibă pe ce să-şi odihnească bocancii.

Indiferenţa lor faţă de cum îi văd alţii pune în evidenţă, prin contrast, vanitatea jocului democratic, care s-a restrîns treptat şi ireversibil la un joc de-a imaginea publică. Energii de toate felurile se cheltuie doar pe confecţionat, menţinut, salvat şi tranzacţionat aparenţe. Ruşii n-au nevoie să arate bine. Să fie politicoşi pînă la ipocrizie cu presa. Să demonstreze lumii cine sînt şi ce pot în plus faţă de ceea ce se ştie deja. Nu se joacă de-a democraţia, de-a globalizarea, de-a drepturile omului, de-a negocierile, de-a brandul de ţară, de-a Jocurile Olimpice. Ei nu se joacă deloc.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

mimi (7 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:48

pai aia care au gasit albina in miere is idioti, asta arata ca e veritabila, nu produsa ul laboratoare :)))))))))

paul o (13 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:52

Bun articol insa cred ca idea este gresita. Putin doreste ca la Soci sa aiba loc cele mai stralucitoare JO din istorie pentru a demonstra lumii intregi puterea pe care o are.

Dan (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:53

Interesant.. dar lumea isi vam bate joc de rusi si de Olimpiada lor.

vlad (66 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:08

Nu sunt de acord cu articolul asta. Daca nu le pasa de ce crede lumea despre ei, daca nu vor sa impresioneze, nu vor sa epateze, atunci de ce mai organizeaza Olimpiada asta si Mondialul peste 2 ani??? Nu au cum sa castige niciuna din competitii, ca sa spui ca ar conta ca usnt gazde…. au cheltuit 50 miliarde doar asa, din inertie??? Eu cred ca a fost foarte important pentru ei sa arate bine…. si din pacate au esuat. Pana la urma, macar nu au facut ca grecii…. ei au terminat stadioanele, la hoteluri nu prea s-au descurcat.

Scaparile insa au fost prea multe, invazia de imagini cu Sociul a facut deja inconjurul lumii… adauga la asta al 5-lea cerc nedeschis, traseul de biatlon prea scurt. Toate astea construiesc o imagine de amatorism si de coruptie. Iar asta, e total necaracteristica rusilor. In ce priveste ingineria, constructia, in secolul trecut erau un mode pentru toata planeta…. acum s-a ales praful de ei. Daca tu crezi ca nu le pasa ca devine evident pt toata lumea…. e treaba ta.

Filbert (40 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:18

Bine spus…..cu alte cuvinte, cit timp gazele si petrolul vin de la noi, ne stergem la gura cu perdeaua.

misu (9 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:21

D-na dela TVR abia astepta sa -l vada pe Ponta in prim plan, de altfel avea vedenii cu Daciana Sarbu de la inceputul defilarii ! Comunismul dictatorial este aproape !!!

stefy (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:31

Noi nu suntem in stare sa organizam „Cerbul de Aur”, asa ca ce rost are sa vorbim. Suntem insa obinuiti sa-i criticam pe altii.

raku (7 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:55

„Pînă şi logo-ul a fost descris de către designerii americani drept produsul unei imaginaţii cam primitive.”
Poate ar trebui sa raspunda New York Times si afirmatia lui Kozak: „Avem filmări din duşurile hotelurilor cu oamenii care dau drumul la apă, îndreaptă duşul către perete şi apoi pleacă din cameră toată ziua”.
Pupati americanii in fund,la asta ne pricepem. Ce a fost,a trecut…Acum influenta americana este mult mai nociva decat cea ruseasca iar de cand ne-am dat cu americanii nu am castigat nimic,in schimb am pierdut enorm…Si Doamne fereste de ziua cand Rusia nu va mai avea nicio influenta, ori putere globala…O sa ramana americanii sa faca ce vor. Deja Europa pare o colonie americana acum. Tot ce inseamna cultura si bun simt americanii au distrus in multe parti. E bine ca a ajuns si la noi influenta emo si criza financiara produsa de bancherii lor. E bine ca Romania si-a montat scut antiracheta si ca,in plina criza financiara,a cumparat avioane de lupta americane…Daca nu eram asa de tampiti,acum nu aveam pretul cel mai scump la gas. La summit-ul NATO de la Bucuresti ,din 2008, a fost invitata si Rusia,respectiv Putin…Pentru prima data s-a votat contra unei initiative americane. Francezii si germanii au votat in functie de intersul lor,romanii au votat cu americanii….La 2 luni a crescut pretul la gaz.
Noi,dupa 90,daca stiam sa ducem o politica externa decenta,nu sa avem toti mascaricii la Palatul Cotroceni ori la externe,situatia din Moldova nu era asa de rea precum cea din zilele noastre…E bine ca noi am facut la ambitie cu ei… Este doar o ora diferenta de fus orar Bucuresti-Moscova.
Diferenta,”draga” Maria este ca americanii investesc miliarde anual pentru propaganda.
Rusia,cu toate conflictele lor,sa nu uitam ca au fost singurii care in anumite momente cand Europa era in genuchi s-a mentinut sus si nu ma refer la conflictul izbucnit in 22 iunie 194. Americanii sunt un popor fara cultura care se cred superiori tuturor,mimand foarte bine ‘democratia”.
Rusia este singura tara importanta care are o religie ortodoxa. E bine cu americanii,o sa avem numai emo si d’aldi Solcanu si Tarchi…Daca te duce putin capu si nu suporti minciuna,nu te poti uita mai mult de 30 de minute la posturile lor de stiri.
Ne-am umplut de respect de cand suntem aliatii americanilor.
Va spune asta un cetatean roman care se mandreste cu un bunic decorat pentru campania din 1941,atunci cand romanii au recucerit Basarabia și Bucovina…ca mai apoi sa fie persecutat de KGB. Copiii ori reta^rdatii batrani au uitat ca perioada respectiva a trecut si ca,acum traim in mileniul trei,in teorie.

Dragos C. (23 comentarii)  •  7 februarie 2014, 21:30

Felicitari! Absolut adevarat! De fapt, chestia cu democratia este praf in ochii fraierilor! „Omul liber” din America este ascultat si cand ii sopteste sotiei, sub plapuma! La fel se intampla si in Rusia dar macar astia nu mai ascund: „Cine misca nu mai misca!”

Cristi (5 comentarii)  •  7 februarie 2014, 21:56

Felicitari! Un articol concludent!

alex (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 23:38

am impresia ca tanti Maria e cam rusofoba… cu toate ca are perfecta dreptate ca nu prea isi fac griji si nu cauta sa se arate „very sweet” in fata tuturor… corect a spus ca nu au neveie de a imita ceva… de ex ospitalitate, jovialitate in frumusetate cu un zambet fals pe buze de tii scarba sa te uit… ceea ce mi se pare o chestie mult mai neplacuta si dezgustatoare decat a fi mai rece de fire.
Sincer, sunt deacord ca sa furat bani la greu si asta era clar cu ani in urma…, dar sa negi ca ceremonia( cu exceptia unor erori sau defectiuni tehnice+ intradevar hoteluri proaste, ceea ce o foarte posibil) si in general tot a fost oribil e cam greu… sa fim putin mai obiectivi ca nu prea miroase a bine…

victor L (165 comentarii)  •  8 februarie 2014, 0:07

Foarte bine descris ciolovecul 😛
Mujicul tot mujic, chiar daca tinde sa conduca lumea 😛
Dupa expresia romaneasca: domnu-i domn si-n şanţ.

Sorin (18 comentarii)  •  8 februarie 2014, 1:03

eu percep afisarea simbolurilor comuniste criminale de la festivitatea de deschidere drept o noua dovada ca Rusia este pe cale sa isi refaca imperiul.

distrat (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 1:07

am citit cu placere articolul dvs.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  8 februarie 2014, 5:59

Bine că „vă jucaţi” voi, Mario ! Am citit cu stupoare că ieri, în prima partidă a meciului de tenis cu britanicele, Halep a pierdut, iar apoi în cea de a doua partidă tot Simona a câştigat… Sunt curios ce a făcut în cea de a treia ?! Nu vă e ruşine de ecusonul de „ziarişti” ?! Cât despre ce ai scris cu privire la ospitalitatea rusească, ar fi bine să nu ajungă sub ochii „ţarului” ! Sau mizezi pe faptul că într-adevăr nu-l interesează ce şi cum latră căţeii ?! Caravana trece…

ciupi (400 comentarii)  •  8 februarie 2014, 7:36

au gaze, au petrol, ce le mai trebuie altceva? ps. cine-a tradus-o pe-aia cu raul si pasitul, stie a umbla pe apa? pps. albina din miere chiar e o idee buna. pana termini ce-ai in borcan, albina ce treaba are daca nu sa-l umple la loc?

stefy (2 comentarii)  •  8 februarie 2014, 9:34

Spuneam ieri seara ca noi, nu suntem in stare sa organizam nici macar „Cerbul de Aur”, dar obisnuim sa-i criticam pe altii. Bine ca nu a cantat Inna si la Soci, ca la Brasov a pierdut la scor meciul cu muzica.
Daca nu doriti comentarii la acest material, dezactivati aceasta optiune. Nu este un comentariu injurios, nu atinge demnitatea unei sau unor persoane..etc.etc.

pensionar militar (2 comentarii)  •  8 februarie 2014, 9:52

Si eu sunt pe jumatate rus dar tucare ai scris articolul esti 100 la 100 RUS!

sorinescU (11 comentarii)  •  8 februarie 2014, 16:37

Ma intreb daca nu cumva e mai corecta abordarea asta a rusilor…pana la urma sunt ‘acasa’ si se comporta ca atare. daca abordau altfel, deveneau ipocriti…Numai bine!

maria andries (1349 comentarii)  •  8 februarie 2014, 19:32

Pt. Sorin, si mie mi s-a parut la fel, bine ca n-au facut o coregrafie despre Siberia

adipocea (1 comentarii)  •  10 februarie 2014, 10:27

Pun aici cu copy paste comentariul pe care l-am facut la celalalt articol , infinit mai bun, al Oanei Dusmanescu, despre Soci. Mi se pare inutil sa ma arunc intr-o polemica directa cu Maria aici, ii arat doar ce parere am despre ce a scris.
” De exemplu, Oana, nu trebuie sa crezi tot ce s-a scris in presa americana de mana a treia despre hoteluri si Soci. Perdea murdara? Hai sa fim seriosi. Toate hotelurile sunt noi noutze, e greu sa gasesti o perdea murdara si daca o cauti. Rusilor le pasa de oaspetii lor, cine a cunoscut rusi poate sa fie absolut sigur de asta, enormitatile pe care le-a debitat colega Maria Andries in editorialul ei(cel mai prost, injust , nedocumentat, scris dupa ureche, editorial aparut vreodata in GSP), sunt pur si simplu minciuni sfruntate. Andries s-a aruncat acolo asupra unui subiect prea mare pentru ea. Fiind o fata inteligenta, cu oarece stil si nerv in scriere, si fiind ieftin si general acceptat in Romania sa ataci Rusia, fara riscul de a fi discreditat, Andries s-a aruncat intr-o diatriba care nu mai avea nimic in comun cu Jocurile in sine, dar se vroia o analiza dura si cinica a Rusiei, a rusilor ca popor. O prostie venita din necunoastere, un exces al unei fete careia i s-a urcat la cap talentul, din partea unei fete care nu cred ca a pus piciorul in Rusia sau nu cred ca a cunoscut vreun rus in carne si oase in cotidianul lui. O prostie documentata din informatii gen telefonul american(oare degeaba o contine cuvantul “american” sintagma asta satirica despre o informatie initiala care circula din ureche in ureche si se deformeaza din ce in ce mai mult?) Rusii au terminat 40000 de mii de camere de hotel, sportivii sunt toti multumiti, pe turisti si spectatori ii vad veseli si relaxati in tribune, dupa doua zile de concurs, nu vad acolo oameni stresati ca stau in conditii mizerabile, ca nu au ce manca , etc. Sportivii si spectatorii sunt absolut stupefiati de tehnologia “state of the art” a tuturor facilitatilor sportive, trenul care leaga gara de clusterul alpin, conform scrierii unui important jurnalist de la CNN , este o “minune inginereasca” . Festivitatea de deschidere, mai mult decat spectacolul in sine, ne-a aratat un cluster, cel de la Adler, care arata pur si simplu SF, ceva ce n-am mai vazut nicaieri, un design fabulos, de poveste, o desfasurare debordanta de arhitectura, stil si tehnologie. Un domn de aici , bineinteles un rusofob crescut la tzatza protocronismului de anii 80, scrie ca stadionul i s-a parut “çomunist”. Pe langa enormitatea acestei etichete in sine, gasesc graitor modul in care este , la romani, deformata orice perceptie despre Rusia si despre rusi, deviata catre comunism si prafuit, catre esec si incompetenta. In realitate, hai sa fim seriosi si sa ne privim in oglinda, daca Romania, prin absurd, ar fi avut banii sa organizeze asa ceva, daca s-ar fi facut si la noi undeva ceva de talia si de aspectul asta, nu ne-am fi mandrit??? Nu ne-am fi iritat de reactiile mitocanesti ale unor ziaristi americani(caci numai americanii caraie, nu am auzit vreun italian, neamt, francez sau spaniol), care ne-ar fi cautat nod in papura la orice capac de w.c. , la orice clanta la usa, din sute de mii de clante, nu ne-am fi iritat ca un idiot vede doi caini pe strada si ii fotografiaza repede ca sa-i puna pe twitter? Vreau sa-mi raspundeti onest la intrebarea asta… Sau, o sa spuneti, la noi n-ar fi existat asta, pentru ca la noi totul ar fi fost perfect… Si eu o sa va spun, “ma lasi?”.

ion c (7 comentarii)  •  13 februarie 2014, 0:50

Un articol de toata jena. Oare nu exista nici un redactor sef la EVZ, care se respinga asemenea articole ? (desi cel mai bine il stergea chiar autoarea, inainte de a-l fi aratat cuiva).
Rusine !

Comentează