Măreţul handbal şi trotuarele neînsemnate
În loc de marea deszăpezire, Primăria Capitalei le oferă bucureştenilor marea sportificare: un Dream Team de handbal feminin Primarul Sorin Oprescu a mai pus la cale un proiect măreţ, cum altfel? Îl plănuise încă din 2012, cînd se destrăma Oltchimul. […]
În loc de marea deszăpezire, Primăria Capitalei le oferă bucureştenilor marea sportificare: un Dream Team de handbal feminin
Primarul Sorin Oprescu a mai pus la cale un proiect măreţ, cum altfel? Îl plănuise încă din 2012, cînd se destrăma Oltchimul. Ideea era ca „galacticele” vîlcene să fie preluate de CSM Bucureşti şi să primească finanţare de la bugetul Capitalei. La vremea respectivă, Oltchim avea un buget de 3 milioane de euro, cît bugetul tuturor echipelor de la CSM la un loc. Preluarea a picat, dar Oprescu n-a renunţat la proiect.
Echipa de Liga Campionilor va fi reconstruită din bucăţi, la clubul Primăriei Bucureşti. Constantin Căliman, directorul CSM, a anunţat, în paginile „Gazetei”, că se pregătesc transferuri de cinci stele, „nu vă dau nume încă!”. Potrivit „Ziuanews.ro”, în negocieri este implicat pînă peste cap şi viceprimarul Marcel Nicolaescu, membru în structurile CSM. Domnul care îl chema insistent la discuţii pe antrenorul Jakob Vestergaard are multă iniţiativă, în felul lui. De exemplu, în toamnă, a inventat un nou tip de apă: „apă dezmorţită”. Şi a propus ca bucureştenii să facă duş cu apă caldă numai ziua: „Astfel, apa caldă o vom folosi pe timpul nopţii pentru încălzire, ca bucureştenii să poată avea în calorifere 20-22 de grade”. Bine că acum aprofundează handbalul, nu raţionalizarea săpunului şi a electricităţii.
Cît despre CSM şi apetitul şefilor lui pentru performanţă, aţi aflat cîte ceva deja, din paginile „Gazetei”. Atît de mult şi-a dorit victoria fosta conducere a CSM-ului, încît a inventat turnee fictive de şah, ca să deconteze în jur de 270.000 de euro de la bugetul Primăriei. În octombrie, se aflau în derulare cinci anchete DNA legate de banii care au circulat prin conturile CSM. „Sumele plătite din bugetul Capitalei la CSM nu pot fi făcute publice!”, spunea atunci directorul Căliman. Aşadar, nici despre fondurile pentru „Dream Team”-ul Primăriei, nu vom şti mai multe decît despre fondurile date la secţiile de baschet şi volei.
Nu va fi vorba de mărunţiş, ca în cazul contului şahistic „Siciliana”. Primăria nu poate avea o echipă de handbal ca oricare alta, trebuie musai să fie o echipă campioană a Europei. Ambiţiile astea nu sînt rele în sine. Rău este că, Primăria şi experţii ei fiind ocupaţi cu întreprinderi faraonice, nu mai rămîne nimeni să se ocupe de lucrurile mărunte, cotidiene, enervante.
Între capitalele europene, oraşul gospodărit de Oprescu ocupă antepenultimul loc la capitolul „cetăţeni mulţumiţi de calitatea vieţii”. Un studiu al Comisiei Europene, publicat în noiembrie anul trecut, arăta că 69 la sută dintre bucureşteni îşi consideră oraşul murdar, iar 82 la sută cred că aerul pe care îl respiră este prea poluat. Întrebaţi care li se pare a fi cea mai mare problemă a oraşului, locuitorii Capitalei au pus pe primul loc serviciile de sănătate, apoi învăţămîntul, poluarea aerului, infrastructura rutieră, siguranţa, şomajul, transportul public. Nici unul n-a pomenit de lipsa trofeelor la sporturile pe echipă.
Dar din birourile Primăriei, situaţia se vede altfel. Priorităţile sînt altele. Sportificarea Bucureştiului e mai importantă decît deszăpezirea, apa caldă curentă şi alte banalităţi nedemne de un mare primar. Cu ocazia Jocurilor Olimpice care se desfăşoară deja în fiecare iarnă în Capitală, Sorin Oprescu le-a transmis participanţilor, adică bucureştenilor „să se plîngă mai puţin”. „Trotuarele au fost curăţate!”, i-a anunţat prompt edilul. Mă rog, nu erau „curăţate” la propriu, erau doar „dezmorţite”. Şoferilor care-şi lasă maşinile pe stradă (că doar n-a nins cu parcări!), Oprescu le-a transmis că sînt „nişte trişti”.
Aşa, bine că le-a zis-o! În materie de veselie, nu se compară nimeni cu Primăria Capitalei. Serios, acum, de unde să mai auzi o poantă, un mişto de calitate, dacă nu de-acolo? Cel puţin, alea cu „apa dezmorţită”, „trotuarele curăţate” şi „apelul de solidaritate şi de mîndrie pentru salvarea handbalului” au fost haioase rău!