Un peşte mare
Procurorii DNA au constatat că banii publici din judeţul Constanţa fac prea mult sport
De zece ani încoace, hotărîrile Consiliului Judeţean Constanţa sînt aprobate, de cele mai multe ori, cu 36 de voturi „pentru”, 0 voturi împotrivă şi 0 abţineri. […]
Procurorii DNA au constatat că banii publici din judeţul Constanţa fac prea mult sport
De zece ani încoace, hotărîrile Consiliului Judeţean Constanţa sînt aprobate, de cele mai multe ori, cu 36 de voturi „pentru”, 0 voturi împotrivă şi 0 abţineri. Lipsa pricinoşilor asigură un ritm de muncă susţinut. Într-o singură şedinţă se aprobă şi cîte 80 de hotărîri. Consilierii spun de 80 de ori „da” la proiectele preşedintelui lor, Nicuşor Constantinescu. Aşa arată democraţia în plan local, dacă vă imaginaţi altceva, înseamnă că aţi văzut prea multe filme americane.
Nicuşor Constantinescu nu e lipsit de idei. Împarte banii publici în stînga şi-n dreapta. Unii ar spune că mai ales în stînga. Procurorii DNA au întocmit două dosare penale pe numele lui. Îl anchetează pentru şase fapte de abuz în serviciu. Conform rezoluţiei de începere a urmăririi penale, Constantinescu ar fi făcut plăţi nelegale în valoare de 5 milioane de euro. Din aceşti bani, 13,3 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) s-au dus, în 2012, către cluburi sportive din judeţul Constanţa, în vizor aflîndu-se HCM şi clubul de volei masculin Tomis.
În 2012, Consiliul Judeţean a aprobat susţinerea HCM cu 4 milioane de lei, plus 1.510.000 de lei, pentru pregătirea Ligii Campionilor. Aşadar, în jur de 1,1 milioane de euro doar pentru handbal. Bani, nu glumă! Bine că judeţul nu s-a implicat şi în fotbal! Apoi, în acelaşi an, pentru Cupa Mondială la Pescuit Crap, din septembrie, Consiliul Judeţean a cheltuit 1,5 milioane de euro. Atît a costat doar amenajarea pontoanelor şi a spaţiilor pentru concurs. Echipa României a cîştigat titlul şi, din nou, domnul Constantinescu a simţit impulsul unei hotărîri. În octombrie 2012, a oferit din bugetul local 80.000 de euro pentru organizarea unei gale de premiere şi 50.000 de euro net pentru recompensarea campionilor noştri cu undiţe şi plase.
Cea mai răsfăţată de bugetul local a fost, însă, Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean. Între 2009-2012, respectivul ONG a încasat de la Consiliul Judeţean 10.675.000 de lei (în jur de 2,4 milioane de euro). Conform presei locale, fundaţia a fost înfiinţată de finul lui Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, care ocupă, de altfel, un post confortabil şi în Consiliu. E şef al Direcţiei de Cultură. Un om ocupat, cum ar veni. Elena Frîncu, fosta şefă DJTS, se află şi ea printre fondatori, alături de Marius Puşcaşi, administratorul unui complex hotelier, inculpat într-un dosar legat de retrocedări. Coleg de boxă cu Cristian Borcea, din fotbal, Puşcaşi este acuzat că a prejudiciat municipiul Constanţa cu 2,9 milioane de euro.
Cu ce se ocupă această fundaţie? Cu organizarea cursurilor pentru antrenori şi manageri de cluburi, cu „acţiuni proprii formative a tinerilor”, cu sprijinirea echipelor etalon ale judeţului (sprijin moral, evident, că sprijinul financiar e asigurat prin votul CJ) etc, etc. Una e să susţii sportul amator, alta e să susţii fundaţia finului tău, cu 36 de voturi „pentru”. Banii ăştia n-ar trebui decontaţi la sport, ar trebui să intre într-un capitol separat de buget, de tipul „Mama şi Copilul”. De pildă, la capitolul „Naşul şi Finul sau la „Pila şi Relaţia”. Nu s-ar opune nimeni dacă Nicuşor Constantinescu le-ar sugera aşa ceva consilierilor.
Modelul e cunoscut. Sportul reprezintă o uşă prin care banii publici ies şi se duc cu treabă sau fără, încotro văd cu ochii. Nu-i ia nimeni la întrebări, nu-i controlează nimeni. În Constanţa, însă, nu pleacă bani doar pe uşa pentru sport, pleacă şi pe fereastră. Consiliul domnului Constantinescu nu numai că finanţează generos orice disciplină (beach handbal, pescuit, oină, karate). Dar îi finanţează şi pe cei care promovează sportul, tot felul de fundaţii şi tot felul de programe, care de care mai utile, Proiectul „Federaţia Internaţională a Sporturilor Tradiţionale cu Mingea Mică”, „Să vorbim despre Constanţa prin sport”, „Prezent la sport, absent la doctor”. Şi, în acelaşi timp, cei 36 de yesmeni aleşi prin vot nu găsesc bani pentru aparatură medicală şi contractează împrumuturi: în total 15 milioane de euro, în 2012.
Ironia sorţii de baron local: după ce a fost adus la sediul DNA, pentru a-i fi prezentate acuzaţiile, Nicuşor Constantinescu a declarat că e bolnav şi că trebuie să se trateze la un spital din străinătate. Ştie el ce ştie despre spitalele din judeţ.