400 de Polivalente
De dragul firmelor de construcţii, Guvernul Ponta vrea să ne trimită pe toţi la Olimpiadă.
Încet, încet, o să arătăm ca ţara din „1984”. Din 1984-ul lui Orwell, cu exerciţii de înviorare dictate de Guvern. Vom face sport de dimineaţa […]
De dragul firmelor de construcţii, Guvernul Ponta vrea să ne trimită pe toţi la Olimpiadă.
Încet, încet, o să arătăm ca ţara din „1984”. Din 1984-ul lui Orwell, cu exerciţii de înviorare dictate de Guvern. Vom face sport de dimineaţa pînă seara. Şi nu orice fel de sport! Sport de performanţă! Găzduirea unui meci de la Euro 2020 a fost declarată obiectiv de interes naţional. Să sperăm că nu mai e nevoie de alt stadion de 240 de milioane de euro! Dar, dar… Parcă tot ne lipseşte ceva!
După modelul programelor de relativ succes „Nici o comună fără imaş de golf” şi „Nici un sat fără nocturnă”, Guvernul pregăteşte încă un heirup în numele sportului. „Pe teritoriul României, nu există suficiente complexuri sportive care să corespundă standardelor internaţionale privind pregătirea sportivilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Adică există complexuri, destul de multe, dar nu corespund ca standard. Programul Guvernului Năstase, „400 de săli de sport”, la preţul total de 167 de milioane de euro, se axa pe cantitate. Guvernul Ponta vrea şi calitate: „400 de Polivalente”!
Denumit oficial „Săli de sport şi complexuri sportive”, noul program se anunţă, încă din titlu, mult mai ambiţios.
„Numărul spaţiilor special amenajate destinate practicării sporturilor”, continuă nota de fundamentare, „este insuficient în raport cu necesităţile reale ale societăţilor”. Iată ce-i preocupă pe guvernanţi! Necesităţile reale! Dacă nu are cetăţeanul unde să arunce mingea la coş, nu va nimeri urna cu buletinul de vot. Şi aici intervine, oportun, expertiza lui Liviu Dragnea, care se va ocupa de proiect, de data asta în calitate de ministru al Dezvoltării.
Finanţarea se va face prin alocaţii de la bugetul de stat sau din alte surse, de la bugetele locale, de exemplu. În esenţă, este vorba despre acelaşi program din perioada Guvernului Năstase, preluat de guvernele Tăriceanu şi Boc. Normele metodologice au fost păstrate, s-au operat schimbări doar la numele ministerelor implicate. În noiembrie, cînd proiectul a fost trimis spre arpobare, „Evenimentul zilei” scria despre unele nuanţe introduse în textul Hotărîrii de Guvern. De exemplu, expresia „complexuri sportive” a căpătat o definiţie mai generoasă: „spaţii şi terenuri special amenajate, pe care se pot desfăşura activităţi sportive şi de recreere, acoperite sau în aer liber, inclusiv activităţi conexe”. La ce se referă „activităţile conexe” sportului şi recreerii? La orice! De la nunţi, botezuri, revelioane, chefuri de ziua primarului, la clăci de tors lîna sau la seri de lectură din clasici ruşi. Cum ar veni, se amuză cotidianul citat, „Programul ««Săli de sport»» se poate transforma în programul ««Buticuri şi săli de concerte»»”. Păi, se poate, iar ăsta-i doar unul dintre riscuri.
Programul vizează atît construirea de complexuri sportive noi, cît şi reabilitarea vechilor baze. Deja au început să apară primele cereri de finanţare. Site-ul „Alba24.ro” scrie că primăria din Galda de Jos vrea să construiască o sală polivalentă. O Polivalentă! Comuna are în jur de 4.882 de locuitori, 1,1 kilometri de drum asfaltat şi canalizare lipsă. Şi acum va avea Polivalentă, unde, cum scrie ministrul Dragnea, găldenii „vor beneficia de servicii de agrement tot mai diversificate, (…) în strînsă concordanţă cu conştientizarea pe scară largă a rolului pozitiv pe care îl au mişcarea şi sportul în dezvoltarea armonioasă, fizică şi psihică a individului”. Sătenii din Galda de Jos, din fericire, s-au dezvoltat armonios şi pînă acum. Au conştientizat temeinic rolul mişcării, cînd împingeau maşina pe uliţa cu balast, într-o zi cu ploaie.
Primarul din comuna Cricău, tot din judeţul Alba, a cerut şi el fonduri de la Guvern pentru finalizarea unei baze sportive multifuncţionale. Cei 2.200 de locuitori ai comunei nu beneficiază de apă curentă, dar vor avea unde să se relaxeze, să joace tenis de cîmp şi handbal, poate şi baschet, după ce cară bidoanele de la fîntînă.
Dacă Guvernul oferă, primarii de ce să nu ceară? Decît să nu primească nimic, sînt buni şi banii pentru „activităţi sportive în condiţii optime de confort şi siguranţă”. Azi candidăm cu stadionul din Capitală la găzduirea Euro, mîine, vom scoate Qatarul din cărţile Mondialului 2022, candidînd la organizare cu stadioanele din sate!
Ministrul Dragnea argumentează că acest program va conduce la „revigorarea” societăţilor comerciale cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor. Logic! Guvernanţii sînt ei îngrijoraţi că românii nu fac sport, dar şi mai mult îi îngrijorează că firmele din construcţii n-au comenzi de la stat. Dacă tot doreau să învioreze sectorul construcţiilor, de ce n-au dat bani pentru reabilitarea grădiniţelor din Galba de Jos, de pildă? Pentru repararea şcolilor, a spitalelor, a dispensarelor? Dacă acestea nu sînt obiective de interes naţional, atunci nimic nu e.