Miriuţă, revelaţia low-cost
CFR Cluj investeşte în stil scoţian milioanele de la UEFA. Şi-a luat un tehnician ieftin, dar „cu foame de rezultate”
„O să vă cadă faţa!”, le spunea Mircea Rednic reporterilor belgieni, în toamnă, după ce plecase de la CFR […]
CFR Cluj investeşte în stil scoţian milioanele de la UEFA. Şi-a luat un tehnician ieftin, dar „cu foame de rezultate”
„O să vă cadă faţa!”, le spunea Mircea Rednic reporterilor belgieni, în toamnă, după ce plecase de la CFR Cluj. „O să vă cadă faţa cînd o să aflaţi cît am cîştigat la CFR şi cît am cîştigat la Standard. Vă spun doar atît: în trei luni la Cluj am luat mai mult decît la Standard în nouă luni!”.
Ce vremuri! De atunci a trecut cît oare? Un deceniu? Un an? O jumătate de an? Ei, nu chiar, au trecut aproape patru luni. Gruparea patronată de Paszkany şi-a păstrat, aparent, obiceiul de a rula antrenorii. Doar că acum rulează antrenori tot mai ieftini. Miriuţă a fost ademenit cu dublul salariului de la Ceahlăul. La Cluj a semnat pentru aproximativ 7-8.000 de euro lunar (sub 100.000 de euro pe an), pînă în 2015.
Predecesorul său, Grigoraş, fusese adus tot pentru un salariu dublu. La Pandurii cîştiga în jur de 100.000 de euro pe sezon, plus bonusuri de rezultat, la CFR – 200.000 de euro pe sezon. Multă vreme, echipa din Cluj a stat pe primul loc în Liga 1, la capitolul „salarii plătite antrenorilor”. Acum, a coborît subit undeva, spre coada acestui clasament.
În 2013, fosta campioană a avut patru tehnicieni, dacă-l numărăm şi pe interimarul Eugen Trică. Paulo Sergio avea 300.000 de euro pe sezon. Rednic a plecat la Gent cu 300.000 de euro în buzunar, plata pentru trei luni de antrenat în Gruia. În iulie, CFR Cluj a încasat banii de la UEFA, 17,3 milioane de euro, pentru participarea în sezonul 2012-2013 al Ligii Campionilor. Fotbalul e o afacere rentabilă. Dar, la fel ca la Urziceni sau la Oţelul, rentează doar pentru şefii de cluburi.
Încă din septembrie, la nici o lună după numirea lui Grigoraş, şefii CFR-ului studiau tîrgul de antrenori. După trei luni de cercetări, s-au oprit la Miriuţă, care semnase din iunie cu Ceahlăul. „Am dorit un antrenor care să fie din generaţia mai tînără, care să aibă mai multă dorinţă, voinţă şi foame de rezultate, care să dea un alt impuls echipei!”, a explicat patronul ardelenilor, la TV. Dacă nici Miriuţă nu corespunde exigenţelor postului, probabil următorul pas va fi recrutarea studenţilor, plătiţi în regim part-time, cu un salariu ceva mai atractiv decît salariile din industria fast-food.
Fostul internaţional nu vine singur la Cluj, vine însoţit de un preparator fizic neamţ, care se pare că a făcut minuni ale tonifierii sub Pietricica. Paszkany se declară încîntat, însă, de „instrucţia în străinătate” la care a fost expus Miriuţă. Iată de ce nu s-au adaptat la CFR Paulo Sergio, Trombetta, Ales Jindra, Uhrin Jr., Mandorlini, Jorge Costa, Conceicao, Bergodi! Formarea lor profesională lăsa de dorit! Au fost instruiţi, la seral, la şcoala de antrenori a FRF şi au evoluat numai în ligile judeţene. Miriuţă, în schimb, s-a şlefuit la echipa a doua de la Energie Cottbus. Apoi a atins rafinamentul suprem la şcoala de dans popular şi bune maniere a lui Gheorghe Ştefan.
Motivaţia numirii lui Miriuţă este cusută impecabil cu aţă albă. Conform site-ului transfermarkt.de, CFR are un lot în valoare de 18,9 milioane de euro. Jucători atît de valoroşi, încît aproape nu mai au nevoie de antrenor, fie el şi unul plătit decorativ cu 8.000 de euro pe lună! În onoarea noului tehnician, lotul va fi ajustat. Vor veni întăriri ieftine, de 40.000 de euro bucata, de la Piatra Neamţ. Pentru a le face loc, Paszkany a anunţat că va renunţa la fotbaliştii cu salarii mari. Îi va păstra pe cei din generaţia mai tînără, „cu mai multă dorinţă, voinţă şi foame de rezultate”. Foame este, aici, cuvîntul-cheie.
CFR-ul în varianta low-cost are drept obiectiv clasare pe locul patru în Liga 1. Dar nimic nu e bătut în cuie, mai ales pentru nerăbdătorii şefi clujeni. După ce rulezi antrenori şi jucători, e floare la ureche să rulezi şi obiective.