Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Încă o suplimentare, spre victoria cea mare!

Salariile fotbaliştilor de la ACS Poli sînt un secret mai bine păzit decît preţul corect al treptelor de catedrală Pe lîngă mersul la biserică, mersul la stadion ocupă un loc de frunte printre activităţile politicienilor. Prin urmare, ocupă un loc […]

luni, 9 decembrie 2013, 10:45

Salariile fotbaliştilor de la ACS Poli sînt un secret mai bine păzit decît preţul corect al treptelor de catedrală

Pe lîngă mersul la biserică, mersul la stadion ocupă un loc de frunte printre activităţile politicienilor. Prin urmare, ocupă un loc de frunte şi pe ordinea de zi a şedinţelor în care se împart banii publici.

La sfîrşitul lui noiembrie, Consiliul Local din Timişoara a decis să aloce 300.000 de euro pentru biserici – reparaţii, construcţii, întreţinere. La începutul lui decembrie, fotbalul bănăţean şi-a cerut şi el partea. Primăria a cerut o suplimentare de fonduri pentru ACS Poli în valoare de 500.000 de lei (în jur de 113.000 de euro). Suma aceasta, precizează publicaţia „Timpolis”, provine din bugetul local, din segmentul „Cultură, recreere şi religie”, deşi „nu e sigur la ce categorie se încadrează fotbalul”.

Bună observaţie! Fiind vorba de un oraş cu un primar care propunea vopsirea trecerilor de pietoni în alb-violet, fotbalul se încadrează mai degrabă la „religie” decît la „recreere”. Sau la „cultură”, pop-art, street-art etc? În acest an, conform revistei citate, ACS Poli a primit, în total, 7 milioane de lei (în jur de 1,6 milioane de euro). Cu un an şi patru luni în urmă, aleşii locali votau un buget de doar 900.000 de euro pentru clubul de fotbal. Între timp, au devenit progresiv mai darnici. „Aceasta este a treia suplimentare de buget propusă de Primărie în acest an şi este posibil să nu fie ultima!”, notează „Timpolis”.

ACS Poli este fosta ACS Recaş. După scandalul excluderii, Primăria s-a străduit să le facă rost timişorenilor de o echipă de fotbal în prima ligă. Şi a reuşit, chiar dacă nu e vorba vechea Politehnică. În iulie, primarul Nicolae Robu anunţa că a invitat la discuţii reprezentanţii a 700 de companii, pe care să-i convingă să se implice financiar la ACS. „În Liga 1 sînt alte cheltuieli”, explica edilul, pentru „Opinia Timişoarei”. Lunile au trecut, investitorii nu s-au înghesuit şi cheltuielile din Liga 1 sînt suportate în continuare de bugetul local.

Mecanismul seamănă cu cel de la Petrolul Ploieşti. Primăria şi Consiliul Local cotizează la organizaţia nonguvernamentală, nonprofit care subîntinde echipa de fotbal. La finanţare participă şi Consiliul Judeţean, în calitate de asociat. Nicolae Robu se opune cu dîrzenie transformării ONG-ului fotbalistic în societate pe acţiuni, deşi această formă e mai atractivă pentru eventualii investitori. Aşa, banii publici îşi pierd urma de cum intră în conturile ONG-ului. Dispare orice formă de control asupra lor.

Şi acum urmează frumuseţea. Poate vă întrebaţi cît cîştigă bugetarii de la ACS Poli? Ei bine, e secret. Un consilier judeţean din Timiş a vrut să afle şi i s-a răspuns, conform „Timpolis” că „statul de plată implică confidenţialitate”. „Putem discuta de sumele pe care le plătim pe orice capitol şi subcapitol, dar nu pentru plata salariilor”, a replicat un alt consilier judeţean. Nu-i aşa că e frumos? Putem discuta despre salarii nesimţite ale directorilor de regii şi societăţi aflate în subordinea Consiliului Local. Dar nu putem discuta despre salariile unor fotbalişti, care, pentru un meci de Cupă, acceptă să vină la Bucureşti doar cu avionul scump, nu cu autocarul ieftin. Nu e treaba timişorenilor cît alocă din buzunarul lor pentru salariul lui Nuno Claro, al lui Keita sau al lui Poparadu.

În acest punct al terorii sacre, al lui „Mysterium tremendum”, „mister înfricoşător”, fotbalul se apropie foarte mult de religie. În aprilie, Primărie a decis să aloce 50.000 de euro pentru înlocuirea treptelor Catedralei Mitropolitane. Pe treptele acelea au murit oameni, în decembrie ’89. Şi uşa catedralei s-a închis în faţa revoltaţilor. „Prin înlocuire, s-a distrus un simbol”, nota „Evenimentul zilei”. Întrebat de o jurnalistă locală de ce treptele au costat atît de mult, un înalt prelat din Timişoara a răspuns aşa: „Domnişoară, sunteţi ortodoxă? Pentru că altfel nu vă răspund!”. Şi n-a răspuns.  Cînd e vorba de banii publici, trebuie să fii ori microbist, ori ortodox ca să ai permisiunea să întrebi. Atît. Că răspunsurile sînt invariabil aceleaşi: „Crede şi nu cerceta!”.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

victor L (165 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 11:00

Imi place articolul.
Orasul lui Robu, Palmisoara, a devenit cam de risul curcilor.
Iar Robu, dintr-un Rector respectat, a devenit o ciudatenie de primar al unuia dintre cele mai mari orase ale tarii ( are la Lugoj un „frate” siamez, care e pesedist).
(Pentru corectitudine, o virgula se impune: „“Crede(,) şi nu cerceta!””)

ioi (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 11:35

sumele sunt o gluma proasta fata de 1,7 milioame de euro de la pedelist pentru pedelist, la divizia a doua. Nu scrieti de mafia PD mures si dedicatiile pentru jegu l Maior?

sadasda (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 12:02

prea slaba mai femeie, nu stii din ce sa faci bani. Cred ca exagerezi peste masura, nu doar acum, ci in toate articolele scrise de tine. daca nu erau banii aia in fotbal de ce mai scriai acum? Normal te duceai si scriai despre regheblat si matura lui, dar bineinteles, scriai despre ei de bine. numa` bine, draga femei, desculta.

catap (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 12:14

da…si din pacate nu e singurul exemplu…urmeaza un alt oras dupa acelasi tipar…

Vass Bela (13 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 12:27

Maria, tu scrii ce vezi si constati, dar fardelegile se tot amplifica ! Si nici o autoritate de stat nu intervine . Dar cum sa intervina, din moment ce onor justitie il lasa in regim deschis pe becali, desi in lege este clar stipulat, ca de acest privilegiu pot beneficia numai cei condamnati la max 1 an inchisoare ?! Iar dosarul transferurilor se tot taraganeaza , in mod cert si azi se va amana si inca mult si bine ! In acest timp steaua e mereu ajutata, arbitrul dima, care pt CFR a fluierat fiecare fault , cu masuri disciplinare dure ( reamintesc, 3 eliminati plus o droaie de galbene ), cu steaua exact invers , nu da rosii, nici galbene, nici penalty ! Ce sa mai vorbim …

polist (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 12:58

Primarul Robu este un tip complex (Rector, Senator, Presedinte de partid, conducator de club de fotbal, profesor, muzician etc). Omul traieste intr-o lume a fantomelor. Eu ca suporter merg la meciurile lui Poli (doar acasa), indiferent de vreme si ora. Cu tristete afirm…jucatorii sunt limitati. Nu se poate mai mult! Daca te uiti la numarul spectatorilor din tribune (exclud meciuri cu Dinamo si Steaua) constati ca Timisoara NU are nevoie de o echipa in Liga 1 pe bani publici! Insa are nevoie de strazi bune, adaposturi pentru amarati, parcari etc. Vine scadenta la alegeri 🙂

fost cititor al tau (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 13:25

duduie, ai scris inainte și articole cât de cât serioase, dar acum ai făcut-o lată de tot! să asociezi credința cu fotbalul este mai mult decât penibil!!! cred că nu ai pășit în viața ta pe un stadion sau într-o biserică, dar scrii despre ambele. penibil!!! nu mai citesc în veac ceva scris de tine!!!

Forza AJAXXX (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 13:40

Staţi calmi şi aşteptaţi ce se va mai realiza în Timişoara! Pe macadamul de pe calea Şagului vom avea pistă de Formula1! Robu Nicu a luat deja legătura cu Michael Schumacher, Schumi personal se va ocupa de şantierul de la viitoarea pistă. Pe timpul şederii în Timişoara, Schumi va avea la dispoziţie o vilă închiriată de Primărie. La ieşirea din Timişoara, pe Calea Torontalului, Aerodromul utilitar Cioca va fi transformat în cosmodrom, se va numi Cioca Cosmodrome, după celebrele Cape Canaveral din SUA şi Baikonur din Kazahstan. Bineînţeles că POLI Timişoara va avea un nou stadion, un stadion cu 200 de mii de locuri, o bijuterie arhitecturală, mult peste Burj al Arab din Emiratele Arabe Unite. Banii în Timişoara nu sunt o problemă, bugetul aici este mai mare ca în New York, Tokyo, Paris, Londra, Madrid sau München. Mister_Z

ion (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 15:17

Maria are dreptate, cei care o hulesc sunt acolitii USL-lui!

pamfletaru (12 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 15:46

ultima ora :
Leo Messi, Cristiano Ronaldo si Franck Ribéry au ramas in cursa pentru Balonul de aur,
Sir Alex Ferguson (Manchester United), Jupp Heynckes (Bayern) si Jürgen Klopp (Dortmund) ,ramasi in cursa pentru titlul de Antrenor al anului

victor L (165 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 16:56

Ultimul verdict Robu pentru cei ce ii contesta unele initiative: „VOI FACE CUM VREAU EU ŞI NU CUM VOR EI”.
Formula penelista „prin noi insine” s-a transformat in „cum vreau io” 😛

gogu frana (11 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 17:04

hai ca-i tareee!ma refer la babuini care comenteaza contra acestui articol!bai habarnistilor,in mintea voastra creata credeti ca e normal ca banu’public sa plece la un clubcand spitalele sant”varza”,scolile”muci”,gauri in asfalt,orfelinate”vai mama lor”azile de batrani unde ceaiul de menta e PRIMA-LUX?e normal sa dai banu’la niste nonvalori purtatoare ilegale de echipament sportiv?sau la preasfinti,preacucernici,parinti care se trag oricum cu mertane spre vilele propietat personala!CICA:BANATUL E FRUNTEA!POATE FRUNTEA RECTULUI!

flo_aka_me (7 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 18:00

ok Maria…ai scris despre asta…treaba ta…dar despre fotbal de ce nu scrii…ca aceasta echipa publica e furata ca in codru…si nime nu zice nimic…doar ca Popovici a sarit in adversar sa fie faultat…aiurea…va pasa de sport poate prea mult

Dan (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 19:08

Excelent, Maria

laurentiu (18 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 20:03

super!! de mult n-am mai citit ceva scurt si la obiect! bravo!

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 6:09

„Naţionala” de handbal are astăzi un meci decisiv cu nemţoaicele. Ai auzit despre aşa ceva, dom’şoară ? Problema de la Timişoara nu putea să mai aştepte ? Doar şi chestia aceea jenantă cu „transferurile” banilor în alte buzunare aşteaptă mult şi bine un verdict care nu va veni… Ce aveţi cu handbalistele ? De fapt, ce aveţi cu „sporturile” ?! Poate doar titlul Gazetei… Pentru voi, jurnaliştii, singurul sport e fotbalul, dar cum noi nu avem fotbal… Reinventaţi-vă !

ADI TM (8 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 12:08

Eu am o singura problema cu acest articol. Peste tot se plang marii specialisti din fotbalul mioritic de faptul ca a scazut calitatea fotbalului. Poi daca sunt multe astfel de articole, cu concluzii de genul „lasati doar privatii sa investeasca in fotbal” e clar ca din putinul fotbal care exista in Romania va fi si mai putin. In urmatoarea secunda sunt absolut convins ca nici televiziunile nu se vor mai inghesui sa cumpere dreptul de televizare si deci si „fotbalul privat” va avea o problema noua de finantare ceea ce va reduce si mai mult numarul cluburilor de fotbal care vor face performanta in Romania. In concluzie adresez autoarei articolului o singura intrebare: quo vadis Maria Andries?

ADI TM (8 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 12:15

Imi pare rau dar mi-a scapat ceva. Oricand fondurile publice sunt super controlate de ANAF, Curtea de Conturi etc etc, deci manipulari de fonduri in domeniul banilor din primarii nu se pot face nici macar atunci cand e vorba de fotbal. Asa ca acea sintagma „crede si nu cerceta” e valabila doar la religie, la fotbalul din bani publici nu merge pentru ca acolo sunt puse la dosar toate fondurile pe capitolele bugetate conform aprobarii Consiliului Local. Probabil ca se confunda scandalul din dosariada transferurilor cu banii publici ai Consiliilor Locale ce investesc in fotbal….. in recreere… 😀

flava (2 comentarii)  •  20 decembrie 2013, 1:57

Nu stiu de ce comenteaza cei care nu sunt din Timisoara si nu cunosc realitatile de aici. Robu a facut deja multe pentru oras si are sprijinul unei mari parti a populatiei pentru a investi la Poli. Mie imi pare ca acest articol este unul facut la comanda…Rusine!

sebastian (4 comentarii)  •  26 decembrie 2013, 14:02

mai bine sa se dea banii publici la fotbalul din timisoara decat sa fie trimisi la bucuresti si sa fie trimisi la moldoveni si olteni , care apoi sa se dea mari gospodari pe banii altora

Comentează