Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O boală naţională şi un pacient de lux

Iată un semn grav de subdezvoltare: fotbalul profesionist prosperă din bani publici, în timp ce mizeria dă pe-afară din spitalele de stat

Dincolo de fotbal, dincolo de meciul în sine, Steaua – Petrolul este un duel care ar trebui să […]

duminică, 1 decembrie 2013, 9:42

Iată un semn grav de subdezvoltare: fotbalul profesionist prosperă din bani publici, în timp ce mizeria dă pe-afară din spitalele de stat

Dincolo de fotbal, dincolo de meciul în sine, Steaua – Petrolul este un duel care ar trebui să ne dea de gîndit, pe axa fotbal bolnav – societate bolnavă. Steaua este o campioană cu finanţatorul încarcerat pentru fapte de corupţie. Iar Petrolul este o echipă finanţată pe ocolite de Primăria unui oraş unde se moare cu zile în spitale.

Probabil cunoaşteţi cazul, din presa generalistă. Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti nu e unicat, se repetă în majoritatea spitalelor din România. E boala naţională. Bani puţini, aparatură veche sau lipsă, personal prea puţin, pacienţi prea mulţi. Şpăgi.

Peste o lună, se împlinesc doi ani de cînd românii ieşeau în stradă, cerînd reformă în sănătate. Nu s-a schimbat nimic. Dar nici nu s-a mai revoltat nimeni. La Ploieşti, un medic a acuzat condiţiile proaste de lucru. Directorul spitalului l-a trimis la culcare, pe motiv de surmenaj psihic. Colegii rebelului s-au solidarizat, într-o scrisoare deschisă. Au venit în inspecţie funcţionari, obligatoriu surprinşi, din Ministerul Sănătăţii. Consiliul Judeţean Prahova, de asemenea surprins, prin natura activităţii, analizează posibilitatea de a-l schimba pe directorul nepriceput. La ce bun? Dacă un singur om, chirurgul Dan Oprea, a provocat o asemenea reacţie în sistem, de cîţi oameni e nevoie pentru a schimba sistemul cu totul? De toţi, fireşte.

Cu cîteva zile înainte de criza de conştiinţă a medicilor, autorităţile locale din Ploieşti aveau alte preocupări. Dădeau asigurări că nu-i vor garanta salariul lui Mutu la Petrolul. Salariul ăsta, pe un sezon, este egal cu preţul unui tomograf: 500.000 de euro. Dar Primăria n-a dat nici un semn că va opri plata primelor către fotbal. „Anul trecut, Consiliul Local a adoptat o hotărîre, prin care s-a angajat să premieze performanţa echipei Petrolul, hotărîre care se aplică şi în acest an competiţional. Dacă Adrian Mutu va ajunge la Petrolul, iar echipa va face şi anul acesta performanţă, va beneficia de bonusurile stabilite de Consiliul Local, la fel ca şi ceilalţi jucători!”.

Cu alte cuvinte, cele 3 milioane de euro de la bugetul local sînt promise şi pentru sezonul următor la Petrolul. Cît de uşor de găsesc bani pentru fotbal, nu-i aşa? Cît de uşor! Pentru pensia municipală, promisă în campanie, primarul Iulian Bădescu n-a găsit 1,55 milioane de euro pe an, cît estima presa locală că înseamnă această subvenţie. Spitalul de Urgenţă, anchetat acum de comisii mai ceva ca OZN-ul de la Roswell, are nevoie de 1,75 de milioane de euro anual, ca să funcţioneze normal. Aşa scrie „Adevărul”, precizînd că suma nu include investiţii în aparatură. Spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean, e drept, dar pacienţii împart, în majoritate, acelaşi oraş cu Petrolul alimentat cu bani publici.

Acordarea primelor către echipa de fotbal este anchetată de DNA. Totuşi, Primăria şi Consiliul Local perseverează şi promit în continuare tratament privilegiat pentru un club profesionist, aflat în proprietate privată. Ce frumos, ce exotic, ca-n autocraţiile sud-americane!

Ploieşti nu reprezintă excepţia. Fotbalul are locul asigurat printre priorităţile aleşilor locali, e pacientul lor de lux, restul poate să mai aştepte. Iată ceva la care să ne gîndim de Ziua Naţională. Indiferent cu cine ţineţi la Steaua – Petrolul, avem cu toţii ceva de apărat, ceva de susţinut. Dincolo de fotbal, dincolo de meciul în sine. Hai, Dan Oprea!

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Fireanu (1 comentarii)  •  1 decembrie 2013, 23:39

Poate cercetati si cum se face ca Primaria Voluntari sponsorizeaza Viitorul …Constanta . Deasemeni aceeasi institutie asigura si transport gratuit „suporterilor” la meciuri cand orasul are un transport public de o calitate jalnica la nivelul anului 2013.

Broscuţa Oac (40 comentarii)  •  1 decembrie 2013, 23:58

Nici europeanul stadion din Ploieşti n-a costat puţin: probabil cam 3000-4000 de vieţi omeneşti pierdute prin spitalele din Prahova.

Dar nu se compară cu ”National Arena”. În betonul ei sunt îngropaţi cel puţin 25.000 de foşti pacienţi ghinionişti (calculând 10.000 de euro per cadavru).

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 6:57

Scriu doar astăzi, după meci şi după ce am lăsat câteva ore să dospească totul, că, ştii dumneata, la cald… Mi-e destul că l-am văzut pe acel manager cu spume la gură, care nu înţelege că şi alţii pot fi cel puţin la fel de buni ca steliştii. Doamnă Maria, mi-am exprimat mereu respectul pentru scriitura dumitale, dar acum chiar ai vrut să fluieri fals începutul partidei şi ai luat-o pe câmpii, doar – doar mai torni ceva plumb în ghetele lui Hoban. De ce, după episodul cu alte câmpii bătute de jandarmi, nici măcar un articolaş nu încearcă să facă lumină şi să descifreze ce s-a întâplat acolo, pe acel „picior de plai”. Martori vor fi cu duiumul, doar erau peste o mie de oameni în acele autocare, noi l-am auzit pe liderul galeriei spunând una şi imediat pe acel purtător de cuvânt al jandarmeriei aruncând la coş cu declaraţiile de mai înainte. Poate prin presiuni mai puteţi să ţineţi deasupra capul celui care se îneacă, dar ceva îl trage la fund: ţâfna, dispreţul pentru ceilalţi, chiar convingerea că aparţin unei „ariane” structuri. Acum, când malul pare tot mai departe, presa începe să adie molcuţ, să mângâie pe frunte şi să găsească aur până şi în fumigenele aruncate cu înverşunare de galeria decentă a echipei gazdă, desigur, cel puţin cu o treaptă de moralitete peste cei din autocarele oprite în câmp. Poate vor fi aruncat acolo cu petarde şi fumigene… Jandarmeria ştie să ne servească fumigene… Se va folosi mănuşa şi pixul (tastatura) se va înmuia la căldura bunului plac, iar anchetele jurnalistice vor „bate câmpii cu graţie”. Oricum, de pe acum se instalează tarabe pe tarlaua dintre sonde, cel puţin autocarele vor găsi boare de primăvară pe mesele ospitalier întinse. Vina va fi a suporterilor, a jandarmilor, a şoferilor şi a paznicilor de pe câmp, dar niciodată a ziariştilor cu pana înmuiată în fierea din miere. Imparţialitatea doare !

dani (88 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 9:25

Ar trebui redus imensul aparat birocratic, care umileste pe romani trimitindu-i de la aya la cayafa. La ia banii si-i pune pe drumuri cu un scop:sa vada lumea ce mult muncesc acesti birocrati! Ca la noi la nimeni! Nu trebuie bietii romani sa stea la cozi interminabile, ore intregi, zile intregi sa-si plateasca multele taxe la finante. Pot plati taxele la Banci sau cu cardul, dar ii lasa descoperiti pe birocrati:se vede ca sint in plus cel putin 50% dintre ei! Trimitetiti-i la munca pe trintori, iar banii obtinuti dati-i la Sanatate, Invatamint si Sport! Dle Ponta v-am ales cu speranta ca veti face ordine in tara:veti raduce imensul aparat birocratic si implicit asfixianta birocratie. Sufoca tot in Romania, precum Inchizitia pe vremuri in Spania.

ramon (125 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 9:27

în câțiva ani nicio entitate privată nu va mai finanța o echipă de L1, așa că de acestea va trebui să se ocupe organismele locale, altfel nu vom mai avea sport. Deocamdată Petrolul are rezultate satisfăcătoare (loc 3, cupă) și niciun îmbogîțit local care să-i susțină. Finanțarea cu milioane, de către primărie, va fi adoptată la viitoarele alegeri pentru premar, adică ploieștenii pot vota din nou PSD ul, sau s-și ia câmpii (că tot nu au ce să voteze). În timp ce tot asfaltul (cel de calitate) orașului este făcut praf de o firmă care și-a găsit de lucru (mult și inutil), poate cele câteva satisfacții aduse de Petrolul merită mai mult decât ce face Primăria și CJ pentru ploieșteni, adică 0.

Comentează