Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

100.000 de scaune goale

La a şaptea prezenţă în grupele Ligii, Steaua nu şi-a convins publicul s-o urmeze

În martie 2005, în jur de 25.000 de spectatori au aşteptat două ore, în ninsoare, pe Stadionul Ghencea, startul meciului Steaua – Villarreal. Nu era Champions […]

joi, 28 noiembrie 2013, 9:17

La a şaptea prezenţă în grupele Ligii, Steaua nu şi-a convins publicul s-o urmeze

În martie 2005, în jur de 25.000 de spectatori au aşteptat două ore, în ninsoare, pe Stadionul Ghencea, startul meciului Steaua – Villarreal. Nu era Champions League, erau optimile Cupei UEFA, actuala Europa League. Meciul cu spaniolii s-a amînat din cauza vremii. Peste cinci zile, cînd s-a disputat, fanii au umplut din nou tribunele. „Evenimentul zilei” scria că în jurul stadionului rămăseseră în jur de 10.000 de oameni.

Încă nu se construise „Arena Naţională”. Nu se puseseră în vînzare peste 50.000 de tichete. Aşa că a apărut şi o invenţie de unică folosinţă: cotoarele biletelor erau rupte în două sau trei, pentru ca spectatorii să intre în număr cît mai mare, păcălind paznicii de la porţi. Nu era Champions League. Decorul nu era Elite cu acoperiş relativ, în loje nu se aflau prim-miniştri amatori de prim-planuri. Dar Steaua avea un public care o urma cum urmează fluturii lucşii nocturnei.

După opt ani şi ceva de la „cotoriadă” şi de la imaginea cu suporteri troieniţi în tribune, echipa din Ghencea pare să fi epuizat resursa de entuziasm care vindea bilete. Doar 10.000 de spectatori au venit să vadă Steaua cu Schalke. Şansele slabe la primăvară reprezintă doar o parte din explicaţia acestei renunţări în masă.

După remiza muncită cu nemţii, Reghecampf a lansat următoarea promisiune: „Vom face o analiză pentru a vedea cum trebuie să arătăm la anul în Liga Campionilor!”. Participarea de anul ăsta n-a fost anunţată, de la bun început, ca fiind una de probă, un fel de repetiţie cu public, a şaptea, pentru o mare reprezentaţie dintr-un viitor apropiat. Furaţi de peisaj, antrenorii şi conducătorii Stelei încă nu şi-au dat seama „cum trebuie să arate în Liga Campionilor”! Optimist prin fişa postului, Reghecampf estimează că revelaţia îl va lovi iminent pînă în pauza de vară.

Cum trebuie să arate Steaua în UCL? Păi, nu e nevoie de imaginaţia lui Jules Verne. Trebuie să arate ca în meciul de la Basel sau ca în meciul cu Schalke, de la Bucureşti. Iată un obiectiv onest! Şi mai onest ar fi ca Reghecampf să se întrebe cum trebuie să arate echipa lui în Europa League. Asta poţi să-ţi propui realist, cînd evoluezi într-un campionat cu doar patru-cinci meciuri tari pe sezon.

Nivelul Ligii 1 nu depinde de Reghecampf sau de politica de transferuri a Stelei. Competiţia internă acţionează ca o frînă pentru echipele noastre „europene”. Le imprimă reflexe proaste, de fotbal leneş, care se mulţumeşte cu puţin. Nimic de făcut în privinţa asta. Oricît ar analiza antrenorul Stelei, orice promisiuni de transferuri ar face conducătorii Stelei, piedica internă va dura.

Există însă un reglaj la îndemîna campioanei. Enunţul problemei „Cum trebuie să arătăm la anul etc” este corect, dar incomplet. Altceva trebuie să se întrebe urgent responsabilii de la Steaua: „Ce trebuie să facem pentru a le oferi suporterilor un motiv să vină pe stadion?”. Cu cît răspund mai repede, cu atît mai bine. Vînzările de bilete s-au topit de la o etapă la alta: 36.600 cu Chelsea, 23.000 cu Basel şi acum 10.000 cu Schalke.

Diluarea interesului nu e legată doar de felul cum arată Steaua, cît halul fără de hal în care arată preţurile la bilete. În trei meciuri acasă, Steaua a strîns în jur de 70.000 de spectatori. Aştepta 165.000, adică trei Arene Naţionale pline. Cu opt ani şi ceva în urmă, lăsa 10.000 de fani pe dinafara vechiului stadion. Acum are 100.000 de scaune goale înăuntru.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

nea caisa (70 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 11:08

Mi-a placut „cotoriada”, bravo, Maria!
Ma intreb oare ce o face Gino Iorgulescu pentru cei 500 de euro pe care ii cistiga azi. Cred ca va bea o cafea si va privi vreo ora in tavan, dupa care se va topi catre afacerile personale.
Datorita lui Reghecampf, echipa va arata mai bine de la un an la altul, ma apuca spaima si ma apuca si mila de Real Madrid cand ma gindesc cum va arata Steaua lui Reghe atunci cand jucatorii vor avea 80 de ani!

sorex (13 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 11:47

CORECT. IAR LA PRETURILE NESIMTITE SE ADAUGA SI ATITUDINEA SUB ORICE CRITICA, ATAT A ANTRENORULUI, CAT SI A MANAGERULUI. DACA EI ISI INCHIPUIAU CA DEMENTA SI INFATUAREA NU ISI VOR REGASI PLATA…

Mircea (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 12:08

Dna Maria,
Este adevarat tot ce ati spus. Nu sunt suporter Steaua. Dar nu nati spus nici un cuvant de faptul ca aceasta echipa este umflata ca un balon de confratii dvs din presa sportiva. Este pe ultimul loc in grupa, nu a mai castigat un joc de cca 7 ani, dar „a dus greu”l si a castigat cele mai multe puncte conform Prosport.
Mie mi se pare cumplit de penibil. Ar trebui recunoscut adevarul: este o echipa slaba care defileaza intr-un campionat de 2 bani( blaturi, arbitrii etc) si care ne face de ras de 7 ani in competitiile ruropene de marca.
Nu vin spectari la meci: v-ati gandi ca oameni fiind acesti spectatori s-au saturat sa-i vada pe Reghe si pe „splendida” Ana Maria Prodan toata ziua pe sticle, in toate secventele vietii lor : si cand mananca, fac dus, se giugiulesc etc.
Aceste momente au ingretosat pe toata lumea.

SmileBam (9 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:19

Eu cred ca te agiti prea mult.Exlplicatia numarul 1 este evident pretul biletelor,exorbitant pentru nivelul de trai al romanilor.

cipcirip (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:22

Foarte adevarat!!! In sfarsit… aciditate intemeiata.

tudor (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:22

propun sa inscriem fc oaia in superliga cam pionilor!

Mitica Popescu (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:22

Pai la 70 de lei cel mai ieftin bilet la Schalke cred ca e absolut normal, asta e principala explicatie. Atentie, 70 de lei la peluza, deci 140 ron de familie ultras.

Ceferistul de serviciu (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:25

Singura piedica interna e pentru CFR Cluj, spinul din coasta caracatitei Steaua Bucuresti, clubul care joaca pe degete arbitrii, comisii si 75% din cluburile ce activeaza in Liga1. Asta e toata filozofia. La Cluj se stie totul. Pe noi nu ne pacaliti!

barbu (104 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:33

„fotbal leneş, care se mulţumeşte cu puţin” = excelentă sintagmă! altfel spus, la mica ciupeală. adică exact lecţia temporizării, cu multe pase laterale şi înapoi, predată de angelo niculescu, mircea lucescu (pentru români), iordănescu şi piţurcă. ce-i drept (dar urât), tactica porneşte de la materialul avut la dispoziţie…

dragos (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 13:34

sunt total deacord ca nivelul competitie interne conteaza in meciurile din europa, dar nu ii normal sa nu mentionam ca steaua nu face distinctie de acest campionat, parca articolul da de inteles ca nu steaua ii principala vinovata ci restul echipelor.

eulmeu (11 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 14:02

steaua nu se descurca in cl DIN CAUZA CA NU ARE LOT, incetati odata cu atatea analize de doi bani…. cand joci cu Tatu la Chelsea acasa, se cheama ca esti un club fara bun simt…..

kaka (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 14:06

Raspunsul este unul singur si valabil pentru toate echipele romanesti , ACOLO NU SUN ARBITRATI DE ROMANI . TOATE echipele care au castigat campionatul romaniei l-au castugat cu federatia liga si arbitrii , bineinteles dezinteresat astfel incat nici o echipa nu si-a stabilit corect adevarata valoare si bineinteles ca TOATE s-au facut de c…. . SIMPLU SI FOARTE ADEVARAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!

trandafir de la mongolia (5 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 14:08

UCL nu se poate de comparat cu UEL, sunt doua competitii de valoare si prestigiu absolut diferite. Steaua desi n-a obtinut deocamdata inca nici o victorie, s-a descurcat destul de bine intr-o grupa foarte grea. Daca va continua mai departe sa joace ca in ultimele trei meciuri (in primele doua a fost un accident), neaparat vor veni si victoriile.

ctlnmihai (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 14:30

Steaua n-arată bine că n-are buget de 60 de milioane de euro ca alte cluburi din Europa .Indiferent de aceste rezultate ,Steaua rămâne clubul care de-a lungul anilor a adus cele mai multe puncte la coeficientul UEFA..În final o replică pentru ceferistul de serviciu..Te rog eu nu mai vorbi de clubul CFR ca fiind fecioara virgină a fotbalului românesc

ion (35 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 14:42

totusi cfr si urziceni au facut puncte in UCL intr-un an cat steaua in 50 de ani…ciudat, si cfr si urziceni jucau in acelasi campionat…de 2 lei…dar au reusit sa castige contra echipelor mar…sevilla, manchester, …si celor mai mici vezi dubla cu basel a cfr-ului…echipa de la care steaua a smuls cu greu un pretios egal…sau doua….

vlad t. (23 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 14:54

steaua in sus, steaua in jos. supraexpunerea provoaca plitiseala, cred… sigur ca e trist. dar e mai mult obositor decit trist… si nici eu nu mai am 14 ani sa ma uit la meciuri la doi jumate noaptea, si in fond, raducioiu nu mai joaca de mult.

Petre (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 15:12

Datorita echipei Steaua au jucat CFR, Otelu si Urziceni in Champions League. Nu ne putem compara cu marile echipe din Germania, Italia, Anglia Spania etc. Datorita lui Dragomir si acolitilor lui de la FRF Romania si echipele romanesti au ajuns aici. Stelei ar trebuii sa-i ridicati toti un altar si sa va rugati in genunchi la el zilnic, altfel nu mai aveati la ce va uita la tv.

vlad (66 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 15:25

Sunt de acord cu articolul vostru, dar cifrele sunt gresite. Sincer eu tin minte ca au fost 40.000 cu Chelsea, insa a trecut ceva timp, nu bag mana in foc. De ce sunt insa sigur, sunt numerele cu Basel si cu Schalke. Cu Basel au fost 29800, anuntati pe stadion. Cu Basel au fost 15000 (neanuntati, dar numarati, am vazut prea multe meciuri pe Arena Nationala ca sa nu pot aproxima corect asta – cred ca deja ma apropii de 50 de meciuri vazute acolo). De ce nu puneti numere corecte??? ca nu ar schimba cu nimic miza articolului.

aham (67 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 15:28

preturile imense+ vremea urata + lipsa de sanse= ce s-a vazut. avand in vedere conditiile, a fost multa lume. totusi, steaua n-a facut un meci rau, exceptie fiind chipciu care a fost dezastruos, cred ca 70 % din mingi le-a pierdut, sunt curios sa vad o statistica.

Andrei SG (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 16:18

E foarte simplu.. preturile foarte mari si frigul de afara au tinut suporterii departe. Personal mi se pare extraordinar ca au venit 10000 de oameni la un meci cu o miza relativ scazuta si pe un ger cumplit.

reformistul (11 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 17:09

nu are nicio legatura numarul de meci importante cu dorinta unei echipe de a se califica in primavara champions league.exemplu:basel.cate echipe elvetiene cunoastem?la noi in romania, problema este ca nu se vrea performanta, scandalul vanzand mult mai bine sau cel putin unor jurnalisti amatori ca cei din tara noastra le este mai usor sa scrie despre faptul ca tamas a baut un pahar in plus sau mutu s-a culcat cu o tarfa in plus.

dan17 (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 17:23

de unde stie scirba asta ce zice? habar nu are de fotbal. tara noastra e victima unui razboi economic. vine o timpita sa explice ca lumea are bani de dat la fotbal cu o luna inainte de craciun.

tot nea caisa (70 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 18:11

Ma gandeam la mareata idee ginoiorgulesciana de a pune un strain sef la CCA. Am eu o idee si mai buna: ca patronii sa aduca un sef strain la LPF.

ghita florin (25 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 18:25

Motivul principal este ca nu au jucatori de mare valoare,fabulosi,zei,briliante sunt doar in mintea jurnalistilor care sprijina astfel geambasii de jucatori sa-i vanda cat mai bine,vezi Rusescu ,Alexe s.a.2/cand un campionat se poate castiga cu arbitri,echipe satelit,jucatori impresariati de jumatatea antrenorului care fac,,greseli,,impotriva propriei echipe avem de aface cu o campioana fabricata

@black_sea_wolf (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 18:52

Ba mai terminati ma fratilor cu preturile la bilete,ca sunteti niste retarzi,toti. Si cu Timisoara,pe vreme frumoasa,calduta,sambata seara,acum vreo 2 luni,pe NA,ati fost 4.000. Tot preturi mari erau? Si in campionat sunt preturi mari? 5 lei in peluza e mult?
Nu ,dragii mei. Steaua e singura care joaca ceva in campionat,mai are si meciuri bune in Europa si fotbalisti tineri si valorosi,dar buba e alta. Suporterii sunt 0(Nici de rezultat nu-i putem numi,ca,si acum,cand steaua e pe locul 1,nu vin la stadion).

schafe (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 22:55

Cu un zambet superior, inainte de 0-3 de la nemti, mARELE rEGHE anunta, complice, ca VREA SA CASTIGE GRUPA …
dezvaluia el, asa, doar pentru ziaristi, ca sa aiba si ei ce scrie, ce intentii are sUPERECHIPA.

ciupi (400 comentarii)  •  29 noiembrie 2013, 6:37

nu a fost „o remiza muncita cu nemtii”, a fost o remiza muncita la modul cel mai serios de catre nemti, ceea ce nu inseamna acelasi lucru.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  29 noiembrie 2013, 6:47

Tot găsiţi chichiţe să o aduceţi pe Steaua în prim-plan… Trist este că Dolce va transmite Campionatul mondial de handbal feminin şi peste 75% din pătimaşii români nu le vor vedea pe aceste fete care încearcă să lupte pentru medalii, singura „naţională” carpatină care poate face performanţă la nivel mondial. Nu-i nimic, cel puţin ne-am delectat cu partidele din LIga a II-a la TVR… Pentru voi, jurnaliştii, importante vor fi stadioanele decembriste cu sau fără zăpadă, vă veţi oglindi în ochelarii craioveniului şi ne veţi purta prin culisele alegerilor ferefiste. Mulţumim, sportul ne va da târcoale alergând desculţ spre un nou an plin de aceleaşi „succesuri”, cu ieşiri „onorabile” din clinciurile cu lumea! Jurnalistica e un bici care abia pocneşte… Oare din ce-o fi făcut ?

LUCIAN (15 comentarii)  •  29 noiembrie 2013, 8:50

MARIA PRIMI VINOVATI SUNTETI VOI PRESA STITI FOARTE BINE DE CE BECALI CARE NU BAGA SUFICIENTI BANI SI VREA SA CASTIGI MULT VEZI PRETUL BILETELOR SI CU TOATE ASTEA STEAUA A ADUS SI ANUL ACESTA CELE MAI MULTE PUNCTE 11.5% FATA DE NUMAI 15% CELELALTE ECHIPE TRIST PENTRU UNI DAR ASTA E ADEVARUL

csongi (17 comentarii)  •  29 noiembrie 2013, 9:24

Probabil, că pe vremea când Urziceniul şi CFR-ul jucau în UCL, liga lui Mitică era supertare şi supervaloroasă. De vină sunt arbitrajele şi meciurile aranjate cu echipele satelit şi jucătorii impresariati de soţia celui mai mare antrenor român din toate timpurile, care au cocoţat o non-valoare în vârful campionatului.
Steaua, care de 22 (şi în curând 23) de meciuri nu reuşeşte să câştige 1 meci în UCL, şi deţine recordul european al ineficienţei – pe înţelesul tuturor: ciuca bătăilor.
Când Pandurii+Steaua au ÎMPREUNĂ 4 puncte şi 5-20 la golaveraj în Europa, se cheamă RUŞINE.

theo (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2013, 15:30

de notat ca, spre deosebire de celelalte participante din Romania in CL, Steaua nu are probleme in campionat. Unirea, Otelul si CFR au avut toate un sezon de iarna destul de prost cand jucau in CL. Consider un pas important faptul ca desi joaca in CL, Reghecampf si ceilalti au reusit sa faca echipa sa faca fata la nivel inalt in campionat. Sigur, poate si campionatul e mai slab decat acum 2,3 ani…

In rest, bun articol, cateva idei demne de mentionat, care insa sunt ignorate de majoritatea oamenilor din fenomen.

Arizona (23 comentarii)  •  29 noiembrie 2013, 20:45

@ Ion

Country
09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 Pts
52 FC Steaua Bucureşti ROU 5.216 5.633 6.866 13.360 8.325 39.401
78 CFR 1907 Cluj ROU 3.216 7.633 0.866 12.360 1.325 25.401
Asta este situatia punctelor realizate de Steaua si CFR ca sa discutam la obiect. Chiar si anul trecut cu succesul real si frumos al CFR tot Steaua a facut cele mai multe puncte. O realitate care trebuie recunoscuta ca ne place sau nu, tot asa cum trebuie recunoscute realizarile CFR si Chiajna. Ceea ce nu poate ascunde inconsecventa reflectata in salturile uriase in nr. de puncte ( de la 0.86 la 12,36 si iar la 1, 325) La Steua exista o constanta reala. Si nu sunt stelist. Cifrele vorbesc

de_pe_tarnave (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2013, 10:12

Cele 100.000 de scaune libere sunt efectul campaniei de presa anti-Steaua dusa de la meciul de la Skoplje. Aprorpo pe unde mai e ziarista Alexandra Tanasescu, ca nu am mai auzit demult de ea?

ferdinand (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2013, 12:46

Subiectul articolului e altul, nu cate puncte aduce steaua sau orice alta echipa! Cine are creier,poate intelege despre ce e vorba, cine nu…e doar fun steaua!

Comentează