Lor nu le pasă doar de fotbal!
Ceea ce pentru UEFA şi DNA e obiect de anchetă pentru Primăria Ploieşti şi CE Oltenia e motiv de cheltuială
În timp ce Contra analiza visător posibilitatea de a-l antrena pe Mutu, două serii de anchete se puneau pe roate. […]
Ceea ce pentru UEFA şi DNA e obiect de anchetă pentru Primăria Ploieşti şi CE Oltenia e motiv de cheltuială
În timp ce Contra analiza visător posibilitatea de a-l antrena pe Mutu, două serii de anchete se puneau pe roate. Una, la UEFA, alta – la DNA. Se completează între ele şi, la capătul lor, vom şti mai multe despre circuitul banilor publici în Liga 1.
Petrolul Ploieşti şi Pandurii Tg. Jiu sînt investigate de Corpul de Control Financiar al Cluburilor de la UEFA. Va fi o anchetă vioaie, cu verdictul anunţat pînă la finalul anului. În cazul unor nereguli (datorii neachitate către stat sau către entităţi din fotbal), cele două echipe riscă excluderea din Europa, tăierea din bonusurile pentru participarea în Cupele Europene şi restricţii la transferuri. N-ar fi un capăt de ţară, doar un capăt de junglă profesionistă pe bani publici.
În paralel, cele două echipe sînt vizate şi de DNA. Preşedintele CA de la Pandurii este cercetat în stare de libertate pentru delapidare şi spălare de bani. Conform procurorilor, Marin Condescu a împrumutat clubul cu „dobîndă” de 2,6 milioane de lei. La Petrolul, situaţia este cel puţin la fel de încurcată. Primăria Ploieşti a predat clubul unor investitori privaţi, însă continuă să-l finanţeze, prin intermediul unui ONG. A doua tranşă din prima de 3 milioane de euro promisă de Primărie tocmai a ajuns la destinatarii de la echipa de fotbal. Moment în care, scrie „Cotidianul”, DNA-ul a intrat pe fir şi verifică în prezent legalitatea acestei plăţi generoase de la bugetul local.
Vom vedea la ce concluzii ajung anchetatorii UEFA şi justiţia română în cazul celor două cluburi. Ceea ce frapează este diferenţa de abordare. Pe de o parte, UEFA înţelege să-şi protejeze banii şi să-şi impună legile. Pe de altă parte, statul român (compania de stat CE Oltenia şi Primăria Ploieşti) rămîne senin ca vara cînd vine vorba de banii pierduţi în fotbal.
Anchetele UEFA şi DNA au fost precedate, la ambele echipe, de enervantele controale ale Curţii de Conturi. În decembrie 2012, Primăria Ploieşti a aflat, cu surprindere, că a fost prejudiciată cu peste 900.000 de euro în urma colaborării cu echipa de fotbal. Nu existau chitanţe care să justifice cheltuirea acelor bani. La fel, raportul Curţii de Conturi a constatat că Pandurii nu pot justifica finanţări de 2,2 milioane de euro de la CE Oltenia.
În ciuda semnalelor că bugetul echipelor are colţuri ca Triunghiul Bermudelor, CE Oltenia şi Primăria Ploieşti continuă să ţină aproape de fotbal. Complexul Energetic a oprit doar teoretic finanţarea clubului. Practic, susţine un consilier local, CE Oltenia continuă să achite cheltuielile curente la echipă, „pentru că are performanţe”. Primăria Ploieşti, în loc să recupereze prejudiciul, recompensează clubul cu prime ca-n Emirate.
Din interese care ţin de calcule populiste şi trăiri microbiste, statul român susţine echipe de fotbal cu datorii către statul român. Şi nu e vorba doar de asta. Să dai bani la fotbal nu e cea mai detestabilă risipă bugetară. E vorba despre faptul că banii aceia se pare că nu ajung propriu-zis la fotbal. Dispar din acte. Magia jocului!
UEFA consideră demn de cercetat gunoiul pe care autorităţile române l-au pitit abil sub preşul „performanţelor”. eea ce n-au reuşit instanţele de la noi, în procesele CEO – Pandurii, ceea ce nu-şi propune să reuşească Primăria Ploieşti ar putea reuşi cercetătorii de la Nyon, în regim rapid, şi DNA-ul, în regimul bine temperat al justiţiei de la noi. Ar putea reuşi să limiteze paguba şi să inverseze polii. Să dea şi fotbalul nişte bani la stat.