Funcţia trece, dosarele rămîn
Schimbarea de lider de la LPF nu înseamnă automat şi o schimbare de regim, după cum o comandă politică nu ţine loc de dreptate. Fotbalul românesc nu se va reforma, nu va avea lideri din alt material, cu altă mentalitate, […]
Schimbarea de lider de la LPF nu înseamnă automat şi o schimbare de regim, după cum o comandă politică nu ţine loc de dreptate. Fotbalul românesc nu se va reforma, nu va avea lideri din alt material, cu altă mentalitate, în urma indicaţiilor preţioase de la Centru spre teritoriu.
Singura şansă pentru schimbarea profundă a acestui domeniu o reprezintă justiţia, nu politicul. Cînd dosarele în care sînt implicaţi şefi din fotbal vor fi finalizate cu verdicte definitive, atunci vom putea vorbi despre aerul proaspăt din Adunarea Generală.
Fabula celor 17 ani de regim Dragomir trebuie să se bucleze cu o morală pronunţată în instanţă, nu cu o reglare de conturi în stil italian. Fostul şef al Ligii este implicat în mai multe dosare penale. Pînă acum, consecinţa acestor anchete a constat doar în numere de „stand-up tragedy” pe treptele tribunalului. Acum doi ani, Dumitru Dragomir îi certa pe reporteri în felul următor: „Sînt învinuit, nu inculpat!”. Din 18 iunie, este şi inculpat, în Dosarul Excluderii Craiovei. Detronarea lui din postul de la LPF nu înseamnă că s-a făcut dreptate pentru clubul din Bănie, nici măcar la modul poetic.
Indiferent de alegerile de la Ligă sau de indicaţiile microbiştilor de la guvernare, justiţia îşi urmează cursul. Nu se opreşte să aplaude prelungit exerciţiile de imagine ale politicienilor ori simulările de democraţie de la Ligă. „Nu există patron din fotbalul românesc fără dosar penal!”, bagateliza de curînd fostul lider al LPF. Dacă mersul la tribunal a devenit parte din rutina de lucru a conducătorilor din fotbal, asta nu modifică încadrarea din „fapte grave de corupţie” în „fapte de corupţie normale pentru un şef din Liga 1”. Legea e aceeaşi pentru toţi, nu se adaptează după nevoile clientului, în stilul regulamentelor federale.
Dumitru Dragomir nu mai este şef la Ligă, dar clasa politico-fotbalistico-mediatică pe care a coagulat-o şi care l-a confirmat ca „tătuc” timp de aproape două decenii durează încă. Nu justiţiarii de ocazie, dornici de popularitate, pot să-i destabilizeze imunitatea de „stat în stat în afara legii”. Justiţia, ea şi numai ea, are datoria şi competenţa să filtreze mediul toxic al structurilor de putere din fotbal.