Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Primarul care nu crede în justiţie

Judecătorii au primit indicaţii cu ce echipă din Craiova trebuie să ţină

Presiunile asupra judecătorilor au şanse să devină pe la noi un sport mai popular ca fotbalul. După ce şeful Guvernului afirmă despre Curtea Constituţională că „sprijină evaziunea fiscală” […]

joi, 31 octombrie 2013, 6:25

Judecătorii au primit indicaţii cu ce echipă din Craiova trebuie să ţină

Presiunile asupra judecătorilor au şanse să devină pe la noi un sport mai popular ca fotbalul. După ce şeful Guvernului afirmă despre Curtea Constituţională că „sprijină evaziunea fiscală” sau descrie condamnarea penală a unui finanţator din fotbal drept „un sacrificiu”, la ce să ne aşteptăm? La asta: primarul Craiovei ameninţă un judecător, pentru că nu-i convine decizia lui.

Este vorba despre disputa legată de Stadionul „Ion Oblemenco”. Tribunalul a decis că echipa FC Universitatea are drept de folosinţă asupra lui, Primăria Craiova s-a opus. Edilul Lia Olguţa Vasilescu a ieşit în conferinţă de presă, ca-n filmele cu avocaţi americani, şi a anunţat, ca-n filmele cu procurori italieni, că-l va reclama pe magistratul Tiberiu Hartman la Consiliul Superior al Magistraturii. Motivul? „Joacă fotbal cu adjunctul lui Napoli”, antrenorul Universităţii. Primarul l-a acuzat pe judecător şi că a sustras probe de la dosar: „Brusc, de la dosar a dispărut înregistrarea de la şedinţă pe care noi am solicitat-o şi nu se mai găseşte!”. Aşadar, joacă fotbal cu cine nu trebuie şi înregistrează la dosar doar probe pe care le consideră relevante.

Judecătorul Tiberiu Hartman n-a convocat conferinţă de presă, să ceară respect, să facă o demonstraţie de discernămînt, să-şi susţină integritatea. Oamenii legii nu dispun de mijloacele politicienilor de a-şi fabrica şi proteja imaginea. Aşadar, Tiberiu Hartman n-a răspuns provocărilor primarului. N-a dezminţit că „joacă fotbal cu adjunctul lui Napoli”. Nu şi-a justificat în public sentinţa, n-a înşirat probele din dosar în piaţă, lîngă taraba cu Monitorul Oficial. Sentinţele judecătoreşti nu pot fi discutate competent decît de alţi judecători.

Ce poate face un magistrat cînd e ameninţat cu reclamaţii şi calomniat, la intimidare, de un primar? Ce-a făcut judecătoarea pe care un interlop a ameninţat-o din închisoare? Acesta ceruse să fie „aranjată” pentru că s-a opus eliberării lui condiţionate. Ce putea face? Tam-tam în nici un caz. Îşi poate face meseria, suportîndu-i riscurile, în continuare.

Se presupune că un primar ales prin vot democratic va apăra democraţia şi principiile ei, de pildă, principiul separării puterilor în stat. Se presupune că nu va intimida judecătorii, nu-i va ameninţa, nu-i va denigra, nu-i va face albie de porci în conferinţe de presă. Un primar ales prin vot democratic trebuie să aibă un discurs responsabil, civilizat, onest, chiar şi cînd se exprimă despre echipa rivală de fotbal.

E adevărat că Lia Olguţa Vasilescu a fost, la rîndul ei, ameninţată, defăimată şi insultată, în urma implicării în „războiul Craiovelor”. Dar de la ea, ca stîlp al puterii locale, se aşteaptă altceva, nu să „aranjeze” din vorbe judecătorii.

Cînd afirmă despre un om al legii că nu este demn de încredere, pentru că „joacă fotbal cu adjunctul lui Napoli”, la ce să ne mai aşteptăm? Să iasă în conferinţă şi să critice fiecare sentinţă judecătorească defavorabilă Primăriei Craiova sau echipei de fotbal pe care o susţine! Să spună despre cutare magistrat că ţine cu Dinamo sau că are un tricou cu Steaua acasă etc, etc… Da, la asta ne aşteptăm. Trist pentru fotbal, grav pentru statul de drept, dar adevărat.

Semnalul a fost dat: totul e permis, nu doar pentru interlopi, în materie de influenţat verdictele. Ăsta-i meciul.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

suporterX (5 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 12:12

Adevarul este ca suporterii olteni sunt singurii vinovati. Ei trebuiau sa o avertizeze pe madam Olguta ca Stiinta e numai una(adica FC Univ. Craiova) si nu poate infiinta o alta echipa.Dar cum ei sunt de vanzare au acceptat manevra primaritei,fara demnitate.Dupa parerea mea inseamna ca sunt deacord si cu politica mafiota a FRF.
Sa va fie rusine.M-ati dezamagit si desi tin cu Universitatea Craiova de 40 de ani spun ca Voi nu meritati o echipa cum a fost Stiinta.RUSINE

Dan Ilie (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 12:19

Articol dureros! Crunta realitate,ciuma rosie cu veleitati de economie de piata se infige tot mai adanc in trista realitate romaneasca in timp ce trambitzeaza despre democratie,dreptate sociala,egalitate de sanse,independentza justitziei,bla-bla… Ajunsi la putere ,neo-comunistii isi dau arama pe fata si folosesc un stil dictatorial care ar face-o pe Ana Pauker sa crape de ciuda! Comenturile la acest articol sunt dovada cheltuirii banului public de catre comunista sefa a orasului in mod discretzionar si doar in scop de cosmetizare a imaginii publice.A creat un ziar de partid(micapi) care se ocupa cu faurirea de osanale si cu sarutul muschilor dorsali -ca sarcina principala. Ca sarcina secundara au datul cu aburi pe internet si abaterea discutiilor de la problemele grave semnalate in articole(amenintarile politice la adresa justitiei) .Altfel spus,hai sa batem campii ,ca da bine!Dovada clara a MINCIUNII si IPOCRIZIEI: la micapi sunt angajati niste scriitorasi de articole obscuri de prin Bacau (Praja,Vascau,Horjan)dar care au conturi de FB pe care scriu ca sunt din Craiova!Si faza care ma amuza teribil e ca nu le-a spus nimeni ca IP-urile nu mint!Draga bobby,marius_vl,lio,dan,imperator si care mai suntetzi sau urmatzi cum dracului se face ca totzi postatzi de la acelasi calculator cu IP-ul lui Catalin Praja?

dan.motru (48 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 12:22

-Lia Olguţa Vasilescu a declarat aseară la postul de televiziune Oltenia 3TV că i-a propus lui Mititelu să dea echipa. Primăria era dispusă să se implice, dar acesta a refuzat categoric.

Văzând că finanţatorul Adrian Mititelu trenează inchegarea echipei, edilul oraşului i-a propus acestuia un târg ” I-am zis să lase echipa minicipalităţii sau altor investitori dacă el nu poate face echipă, dar a venit şi mi-a zis că aşa ceva este imposibil şi că acea echipă îi va rămâne copilului lui după ce va închide ochii. În condiţiile astea, ce aş mai putea să discut cu Adrian Mititelu, care a venit la mine şi mi-a zis că dacă nu îi dau bani el nu poate să facă echipă de fotbal. Atunci am luat hotărârea să fac echipă de fotbal în Craiova”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la Oltenia 3TV.Managerul echipei CS Universitatea a afirmat joi, în calitatea sa de consilier local, faptul că municipalitatea a încercat să îl înduplece pe Adrian Mititelu să nu mute echipa la Severin, în anul 2011.

Conform spuselor lui Pavel Badea, lui Adrian Mititelu i s-a propus un contract rezonabil, pe care l-a refuzat. „În anul 2011, primăria a vrut să încheie contract cu Adrian Mititelu pentru stadionul „Ion Oblemenco”. El a refuzat şi a plecat la Severin, lăsând Craiova fără una dintre embelemele ei. Am încercat să facem tot ce ne-a stat în putinţă să vină la Craiova. Şi noi aveam nevoie de echipă, la fel cum el avea nevoie de noi, dar dragoste cu sila nu se poate, că se cheamă viol. Cam asta a făcut el cu noi”, a spus Pavel Badea. Acesta a mai dezvăluit şi faptul că municipalitatea a virat în conturile clubului suma de aproximativ 20 de miliarde de lei, pe care însă nu i-a justificat în niciun fel. „Este imposibil că ai o discuţie cu Adrian Mititelu pentru că este foarte dificil. Nu a vrut să dea nicio explicaţie în legătură cu modul în care a cheltuit cele 20 de miliarde. I-a dat afară pe oamenii de la primărie care au fost la el”.

Dan Ilie (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 12:27

Cetatzeni (cetatzane Praja)contestatari ai articolului! IN ARTICOL NU SE DISCUTA DE ORDINARIILE COMISE DE MITITELU!!!! E vorba despre SANTAJUL POLITIC SI AMENINTZARILE LA ADRESA JUSTITZIEI FACUTE DE MEMBRII PARTIDULUI DE GUVERNAMANT SI DE MODUL TOTALITAR DE MANIFESTARE A PUTERII !!!!

Un craiovean (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 14:56

Maria, o intrebare, asa, de chi-chi… stii cam cate procese are pe rol in momentul de fata Adrian Mititelu?
Sau cum a obtinut terenurile Statiunii Didactice Simnicu-de-Sus? sau cele de la Statiunea Pomicola Izvoru Rece?
Iti multumesc daca o sa faci un articol si despre astea ..

Suporter Universitatea Craiova (97 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 19:16

Domnule care te iscalesti Dan Motru, e adevarat ca actualul manager Pavel Badea, in 2011 i-a propus lui Mititelu sa nu mute echipa la Severin, dar a facut-o foarte tarziu, de ochii lumii, ca sa arate publicului ca primaria nu se opune, etc, etc. La data aia, actualul manager Pavel Badea, pe atunci consilier la primarie, a ezitat sa-i faca invitatia lui Mititelu, pina dupa ultima clipa , cand fortat de termene, Mititelu trebuia sa comunice pe ce teren isi va desfasura meciurile de acasa! Ori, primaria prin Pavel Badea i-a facut propunerea dupa ce trecuse termenul de comunicare , cand nu mai era nimic de facut ! „Alea jacta est !” Se stie , ca la inceputul oricarei editie de campionat, toate echipele de fotbal trebuie sa faca dovada scrisa ca au unde sa-si dispune meciurile pe un teren, inchiriat sau teren propriu ! Cum Solomon il timisese pe Mititelu sa joace pe luna, si cum luna era la peste 384 000 km., el neavand mijloacele tehnice sa mute echipa pe luna, a mutat-o la Severin ! De-abia atunci Pavel Badea, minc inosul-mincinosilor, a catadicsit sa-i faca invitatia lui Mititelu ! Asa ca, rog sa nu mai fie mintita lumea ! Cat priveste suma de 500.000 euro, dati de primarie lui Mititelu, e adevarat, i-a dat Solomon 500.000 euro, dar cum Mititelu avea conturile blocate, fiscul doljean i-a confiscat in secunda doi ! Niciodata acei bani n-au ajuns la Mititelu ! Noi vedem ca primarul este hotarita sa-i puna tot felul de piedici lui Mititelu, ca-i interzice intrarea pe stadion pentru antrenamente, desigur, toate astea vor fi taxate peste doi ani , la alegerile pentru primarie ! Primarul asta, a fost in stare sa nege toate lucrarile facute de Mititelu la stadion, desi a vazut toata lumea desfasurarea lucrarilor, pentru ca stadiul lucrarilor se dadeau zilnic la televizor ! Restul functionarilor publici din primarie, stiu de aceste lucrari, dar primarita le neaga ! Nu-i nimic, si noi vom nega valoarea aceste femei, care dupa parerea unanima, este rautatea intruchipata, si o vom taxa-o la alegeri ! Dar poate pina atunci, avand in vedere ca se cam aduna multe la spatele ei si poate se gandeste cineva s-o dea afara de la primarie… De la anul, nu va mai avea sprijinul lui Sandu, iar Dragomir va fi istorie… Unde mai gaseste sprijin rautatea asta ? In loc sa stea linistita, ca stie toata lumea ca echipa ei este ilegala, ea tulbura apele… Noi vedem ca primarul Olguta, vrea sa puna mana pe echipa lui Mititelu ! Sa aduca de acasa 25 milioane euro, cat a cheltuit Mititelu cu echipa si mai stam de vorba ! Ori ea vrea sa tina o echipa cu banii contribuabililor ?

SUPORTER (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 20:22

Maria tu ai vazut in ce hal era stadionul dupa Mititelu? Sau ai vazut in ce hal este sediul cantonamentului din lunca jiului?Mergi la Craiova si vezi,acest manager a distrus tot ce a atins…daca i se cer facturi sa dovedeasca investitia facuta pe „Oblemenco”(cei drept a investit) de ce nu le prezinta sa-si justifice banii pe care-i cere Primariei.Eu in locul autoritatilor as calcula distrugerile si datoriile lui AM la utilitati si poate se compenseaza cu investitia acestuia in terenurile de antrenament.

fini (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 0:05

Primarita asta si-a croit drumul in viata cum stia ea saraca mai bine: mai intai pe la vadim, ii spunea saru’ mana si toate alea, unele dintre ele chiar le pupa cu foc la sedintele de seara; pe urma a dat ce trebuie sa ajunga la psd, nu numai un ceas cu rubine, chiar mai multe ceasuri si mai multor persoane…
olgutza a castigat primaria craiovei cu tricoul stiintei pe ea, acum face ce fac toti psd-eii, schmenuri, latra si se da puternica! O sa vada ea la alegerile din 2016, pana atunci insa, in stilul asta o sa adune si ceva dosare, ca solomon…

@ suporter ( poz. 57 ) (97 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 20:23

Hai sa-ti raspund eu, suportere, ca Maria n-vazut in ce hal a ajuns stadionul ! De fapt, ce-i reprosezi lui Mititelu ? Ca nu s-a ocupat de stadion cat timp a fost suspendat, adica timp de doi ani, cu toate ca nu era stadionul lui ? Bai, mai ai frati asa destepti pe acasa, sau tu esti unic ? Mai spune-i lui muma-ta, daca n-a dat inca in primire, adica daca n-a iertat-o Domnezeu, sa mai faca unul ,ca sunteti destepti foc ! Mititelu era chirias acolo, si normal ca dupa ce a fost exclus din fotbal, nu mai avea treaba cu stadionul ! Tu daca ai sta cu chirie undeva si la un moment dat, parasesti locatia, tot tu te ocupi de reparatiile locuintei in care ai stat cu chirie ? Vezi ba, cat esti de prost !

blade (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 12:10

Cred ca glumesti? iar un articol de toata jena… de curiozitate cat castigi pe luna de scrii asa baliverne? FORZA CS U !!! Unica MAXIMA !!! Unica STIINTA !!! Aparent te pricepi mai bine la U Craiova decat oltenii , ia vin-o si investeste tu la Craiova daca ai cu ce draga Mary =))))

Comentează