Au încredere în mascaradă
Dreptatea pentru Craiova mai aşteaptă, pînă se întoarce Mircea Sandu din Andorra
Primul termen al procesului în care Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sînt judecaţi pentru dezafilierea Craiovei a fost fixat pe 12 septembrie. Atunci s-au prezentat ambii inculpaţi, dar […]
Dreptatea pentru Craiova mai aşteaptă, pînă se întoarce Mircea Sandu din Andorra
Primul termen al procesului în care Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sînt judecaţi pentru dezafilierea Craiovei a fost fixat pe 12 septembrie. Atunci s-au prezentat ambii inculpaţi, dar fără avocaţi. Aşa că procesul s-a amînat pentru 10 octombrie. Citaţiile fuseseră trimise din iunie.
La începutul procesului, s-a vorbit despre o posibilă suspendare din funcţii a urmăriţilor penal Sandu şi Dragomir, la cererea procurorilor. Deocamdată, instanţa nu a luat nici o decizie în acest sens şi nici inculpaţii nu s-au simţit datori să protejeze în vreun fel imaginea instituţiilor pe care le conduc. Aşa că, zilele trecute, cei doi stîlpi ai legii morale şi ai cerului înstelat puneau la cale, pe îndelete, suspendarea unui oficial de la Steaua. Iar Mircea Sandu pleca în deplasare împreună cu „naţionala”.
Fiind ocupat cu dezafilierea Andorrei de la CM 2014, Sandu a lipsit de la al doilea termen al procesului. La Judecătoria Sectorului 2, a venit doar Dragomir, ca să anunţe că „Nu este un proces, este o mascaradă!”. Aşa se explică, în caz că eraţi curioşi, de ce şeful LPF are atît de multă încredere în justiţie. Încredere şi respect! „Eu respect justiţia, de asta am mers acolo!”. Dacă n-ar fi „respectul” ăsta, judecătorii s-ar trezi fără obiectul muncii. Inculpaţii n-ar veni nici cu mascaţii la tribunal!
Procesul s-a amînat pentru 7 noiembrie, la cererea lui Mircea Sandu. După primele două termene, ne-am lămurit spre ce tipar se îndreaptă. Încrederea şi respectul în justiţie al şefilor FRF şi LPF au limitele lor. Dincolo de care începe încrederea în propriii angajaţi. Şi respectul pentru mascaradele de genul CEx şi Adunarea Generală.
La un post TV, şeful Ligii se îngrijora prematur că judecata va dura insuportabil de mult, din cauza martorilor prea numeroşi: „Sînt cei 11 membri ai Comitetului Executiv şi cei 270 de membri ai Adunării Generale. Toţi trebuie să treacă pe acolo, să-i spună judecătorului dacă i-am influenţat eu sau nu!”.
Dacă trebuie să treacă, să treacă. Dar nu e obligatoriu. Ştim de pe-acum ce vor declara: „Nu, onorată instanţă, nu ne-au influenţat! Am acţionat conform conştiinţei noastre de subalterni!”. Toţi cei 281 de yesmeni pe care mizează Dragomir şi Sandu pot fi recuzaţi în bloc, ca martori părtinitori. Nici nu e greu de probat. Mai greu e de găsit un vot „contra” la plenarele democratice ale FRF şi LPF.
În orice caz, intenţia contează. Intenţia şefilor fotbalului de a respecta justiţia cît mai mult timp posibil. Măcar vreo cîţiva ani. Sîntem departe de luna mai, cînd şeful FRF anunţa „victoria în justiţie” în cazul dezafilierii Craiovei. Sîntem departe de iunie, cînd Mircea Sandu declara, după audierile la DNA, că aşteaptă să vadă rechizitoriul. L-a văzut şi n-a mai zis nimic. Amînă. Caută sute de martori. De ce nu sute de mii? Fanii Universităţii. Şi-au văzut echipa dispărînd din fotbal.