Gabi şi Nicuşor au carierele lor
Deşi mai sînt de jucat şase meciuri din opt, „naţionala” Under 21 a fost declarată impracticabilă din lipsă de şanse.
Tensiunile dintre „naţională” şi echipele de club au derapat, inevitabil, într-un comic deprimant. Umorul involuntar a fost procurat de steliştii […]
Deşi mai sînt de jucat şase meciuri din opt, „naţionala” Under 21 a fost declarată impracticabilă din lipsă de şanse.
Tensiunile dintre „naţională” şi echipele de club au derapat, inevitabil, într-un comic deprimant. Umorul involuntar a fost procurat de steliştii Gabriel Iancu şi Nicuşor Stanciu. Ei refuză să se prezinte la lotul antrenat de Bogdan Stelea, pentru „dubla” cu Irlanda. Argumentul refuzului se rezumă la „nu mai sînt şanse de calificare”. Reghecampf susţine că însuşi Stelea le-a sugerat jucătorilor să-şi vadă de treburile lor şi să nu se risipească în meciurile fără miză. Dacă într-adevăr aşa stau lucrurile, vom afla din eventualele reacţii ale FRF.
Pe moment, ştim doar că doi fotbalişti, unul de 19 ani şi jumătate, celălalt de 20 de ani şi cinci luni, pun condiţii. Se prezintă la loturile naţionale doar dacă sînt şanse de calificare. Acest schematism în gîndire poate fi uşor confundat cu înţelepciunea. Dar pînă şi caracatiţa Paul raţiona mai elaborat, cînd alegea între hamsie şi sturion. Iar lipsa de imaginaţie îi dă de gol. De pe acum, cele două tinere speranţe îşi trimit „părinţii” de la club cu scutiri din acelea clasice, de genul „inapt pentru orele de educaţie fizică”, să stea copilul să înveţe la matematică sau la ce-l interesează pe el în carieră.
Felul cum îşi economisesc cei doi talentul, la vîrsta lor, nu promite mari entuziasme pe viitor. Gabi şi Nicuşor vor alerga după minge numai dacă au şanse să o prindă. Gabi şi Nicuşor vor veni la „naţionala” mare doar cînd aceasta va avea şanse de calificare, nu mai devreme, nici mai tîrziu. Gabi şi Nicuşor se vor prezenta la Bac sau la alte examene numai dacă au şanse de calificare. Gabi şi Nicuşor vor flirta cu o femeie numai dacă au şanse de calificare negociate dinainte. Dacă n-au, nu numai că nu vor flirta, dar vor face şi mişto de ea, cînd doarme în avion.
Vreţi să ştiţi cum socotesc ei „şansele de calificare”? Instant. Au un calculator în cap, care ţine cont mai ales de instinctul de conservare. În cazul preliminariilor Euro 2015 din Cehia, computerele lui Gabi şi Nicuşor au dat, coincidenţă, acelaşi pronostic: zero şanse. România a disputat doar două meciuri din opt. A remizat, scor 2-2, cu Insulele Feroe, al doilea gol „tricolor” fiind marcat de Iancu. Şi a pierdut, scor 2-3, cu Muntenegru. Stanciu se afla pe teren, Iancu era exclus pentru că nu s-a acomodat la claustrarea mînăstirească din hotelul „naţionalei”.
Juniorii lui Stelea mai au de jucat cu Irlanda, cu Germania, returul cu Muntenegru şi returul cu Feroe, Insulele „Spaima Palmaresului”. Gabi şi Nicuşor au studiat nivelul adversarilor modeşti din grupă, şi-au evaluat apoi propriul potenţial, pe o scară de unu la un milion, şi au ajuns la concluzia că prezenţa lor în echipă nu are rost. Nu mai avem şanse de calificare. Nu din vina lor, se înţelege, ei s-au străduit destul.
Totuşi… La 20 de ani, dai înapoi din faţa feroezilor, a muntenegrenilor, a irlandezilor. La 25 de ani, ce te aşteaptă? Pui ghetele în cui, descurajat de un baraj cu Malta. La prima vedere, pare laşitate, sărăcie de mijloace, dar nu, e şmecherie, isteţime de colţul străzii. Gabi şi Nicuşor nu se îndoiesc de valoarea lor, de clasa lor super-super, nici pomeneală. Pur şi simplu, ei nu intră niciodată într-o combinaţie din care să nu le iasă nimic. Ei s-au apucat de fotbal în speranţa că o să le iasă ceva din asta: bani, faimă, distracţie.
Să vii la „naţionala” României, de juniori sau de seniori, reprezintă, să recunoaştem, moartea pasiunii. Cantonamente naşpa, antrenamente naşpa, adversari naşpa rău. Fatalitate, Gabi şi Nicuşor s-au format ca fotbalişti în România şi trebuie să facă faţă, cum pot – ba o scutire, ba un chiul- , connvocărilor la echipele reprezentative ale României. Dacă ştiau din vreme că vor veni pe lume şi se vor forma într-un fotbal preponderent fără şanse de calificare, s-ar fi născut în altă ţară. În nici un caz în Argentina sau în Brazilia, unde n-aveau de ales: se apucau de fotbal sau de fotbal.