Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Puştiul care vrea la lot

Bătînd copilăreşte din picior, Mutu vrea să fie tratat ca un adult de care depinde „naţionala”

Abia închisese, de bine, de rău, frontul încruntat cu Steaua, că selecţionerul s-a trezit în mijlocul altei bătălii. O bătălie verbală, cum altfel? […]

miercuri, 14 august 2013, 8:12

Bătînd copilăreşte din picior, Mutu vrea să fie tratat ca un adult de care depinde „naţionala”

Abia închisese, de bine, de rău, frontul încruntat cu Steaua, că selecţionerul s-a trezit în mijlocul altei bătălii. O bătălie verbală, cum altfel? Hai şi psihologică, un fel de joc de glezne al nervilor. Nimic dramatic, o sîcîială lejeră, de vară. Mutu a solicitat explicaţii publice pentru faptul că nu a fost convocat la „naţională”. Publice, ei, da, iată o pretenţie caraghioasă! Reţelele de socializare se pun?

Pînă să primească satisfacţie, cum spuneau, pe vremuri, dueliştii propriu-zişi, jucătorul lui Ajaccio şi-a manufacturat nişte explicaţii pe cont propriu. „Poate nu i-a picat bine ce am spus după meciul cu Olanda!”, şi-a dat
cu presupusul atacantul, în studio la „Fanatik Show”. Poate selecţionerului nu i-au picat bine nici altele, care ţin de sfera vieţii private şi nu cer imperios justificări în văzul lumii. „Nu sînt un copil, un puşti de 20 de ani, să nu am o opinie!”, se apără Mutu.

Formularea e destul de pompoasă: fotbalistul îşi apără dreptul constituţional la opinie. Doar că a greşit tribuna. Piţurcă este un tip conflictual. Intră foarte des în dispute cu oamenii din fotbalul românesc. Dar, de data asta, are şi el dreptul, cum ar spune Mutu, să nu fie bănuit că îşi pune orgoliul mai presus de obiectivele „naţionalei”. Meciul cu Slovacia e „important, la ««naţională»» nu există meci amical”, susţine Piţurcă. E important cît poate fi un test, pentru că pregăteşte meciul de „totul sau nimic” cu Ungaria.

Dar, indiferent de rezultatul testului, al meciului oficial de după sau al preliminariilor CM 2014, e şi mai important că la „naţională” se schimbă garda. O dată şi o dată trebuia să se întîmple! În această perioadă de trecere, ideea că există titulari obligatorii este destul de contraproductivă. Tinerii precum Grozav sau consacraţii precum Latovlevici au o motivaţie în plus, dacă nu se luptă eroic pentru nişte locuri deja ocupate. Au şi ei dreptul la o şansă, ca să-l parafrazăm pe Mutu. Singurul care, garantat, se concentrează la „naţională” mai intens decît la echipa de club este Marica, un talent aflat mereu între contracte.

Rămîne la alegerea selecţionerului dacă lipeşte explicaţii cu scris mărunţel pe stîlpi sau îl lasă pe atacanul lui Ajaccio în derută, pînă la lista pentru Ungaria. Pînă atunci, Mutu are timp să-şi corecteze eroarea de plasament şi să se comporte ca şi cum chiar şi-ar dori să facă parte din lotul „tricolor”. Nu să se ofenseze ca un monarh noctambul de drept divin, izgonit de tîrgoveţi, ţărani şi iacobini din Micul Trianon.

Cînd era un puşti de 20 de ani, Mutu nu ţinea morţiş şi făţiş să aibă opinie. Dar asta nu-l împiedica să decidă meciuri. Dacă abordarea nu-i pică bine, există şi alte unghiuri de a privi lucrurile, mai confortabile. De cînd Mutu avea nu 20, ci 21 de ani şi debuta sub tricolor, pînă în prezentul incert, echipa României s-a schimbat. Mutu s-a menţinut la un nivel constant al valorii, dar „naţionala”, de obicei, cu el în lot, a decăzut, s-a diminuat, a ajuns atît de mică încît nu mai încap în ea monştrii sacri, cu umbrele lor mondene cu tot.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

eium (1 comentarii)  •  14 august 2013, 10:12

off topic : sunt oameni care mor in giulesti si pe voi va doare la prastie…scrieti baaaaaaa despre ei, sunteti oameni sau maimute?

schrobi (7 comentarii)  •  14 august 2013, 11:23

eium, deasupra titlului este un link catre articolul anterior. Da click pe el si vezi despre ce e vorba in acel articol.

Dinamovistul (2 comentarii)  •  14 august 2013, 11:31

Tara arde si baba se piaptana. Ziaristi de cacao.

Gabriel (4 comentarii)  •  14 august 2013, 11:38

Mutu a avut si bune si rele, dar in acest moment Piturca trebuia sa-l cheme la nationala pentru ca nu are varianta mai buna… insa acest lucru nu se intampla datorita caracterului pe care il are selectionerul nationalei, un om care nu uita vorbe si te tine minte… probabil vom mai rata o calificare si poate de data asta nu va fi Mutu vinovat…

lord belial (182 comentarii)  •  14 august 2013, 12:01

hai ca mutu are dreptate de data asta, chiar daca are doar interese particulare, i.e. sa ii depaseasca recordul lui hagi de goluri inscrise.

mutu joaca la ajaccio decent spre bine, marcheaza goluri insa ii este preferat marica, un jucator fara club. care jucator, si cind era la club, era tot varza.

de data asta sint de partea lui mutu

Cristian (1 comentarii)  •  14 august 2013, 12:12

Corect si bine scris. Finalul nu l-am inteles intrutotul. Mutu vrea si el la nationala acum cind e la final de cariera si puterile ii sunt pe sfarsite. …. e ca femeia acea care se distreaza toata tineretea cu imaturitate si care, atunci cind i se termina ovulele, vrea cu disperare sa faca copii.

Lucky (15 comentarii)  •  14 august 2013, 12:18

Mutu are un singur gand – sa-l depaseasca pe Hagi. E singurul lucru care-l tine in viata sportiva.

Daca avea un gol peste el, se retragea de acum multi ani. Il doare in fund de nationala, vrea o glorie personala meschina.

Cristian (55 comentarii)  •  14 august 2013, 12:31

Inainte parca Mutu nici nu venea la meciurile astea amicale, cerea mereu invoire de la selectionerii. Totusi eu cred ca la cele 2 meciuri decisive merita sa fie in lot. Nu poti trata cu spatele un jucator de legenda, care a tinut nationala in spate in 2 sau 3 preliminarii…

maimutica Chita (1 comentarii)  •  14 august 2013, 13:17

off off topic: oamenii aia mor din pasiune si cu placere. Poti face ceva-n pasiunea lor?
Unii fac spirale MISA, altii se bat cu parii de anul nou, iar astia fac greva foamei ca sa i se rupa lu Mitica. Sa le fie de bine!

utraian (40 comentarii)  •  14 august 2013, 13:48

Eu tot mai cred ca nea Pitzi nu l-a convocat din cauza acelei poze postate de Mutu pe un site de socializare, cu baietelul , din cate s-a demonstrat LEGITIM al lui Pitzi.
A fost o palma ironica si usturatoare data unui tip caruia nu-I place sa piarda (mai ales bani, 50000 deocamdata si ce-o mai urma) si caruia nu-I plac nici glume , fie ele proaste sau bune, MAI ALES PE TEMA ASTA.
Ceea ce nu stie Piturca insa, este ca pentru a fi antrenorul Nationalei trebuie sa renunte la orgoliul PROSTESC.
Nu e vinovat nici Mutu, nici nimeni, ca Piti n-are 5 lei sa-si cumpere un prezervativ !!!
Mutu a fost mereu peste Stancu, Budescu este mult mai in forma decat Grozav, Rusescu este peste Marica si JOACA.
Restul este prosteala lui Pitzi. END OF STORY!

utraian (40 comentarii)  •  14 august 2013, 14:41

In plus, Mutu i-a raspuns lui Dragomir, postand pe pagina de facebook mai multe poze in care demonstreaza fizicul de invidiat.
Daca Mutu e gras, daca e sa ne luam dupa nea Mitica atunci la Nationala mai pot juca numai scheletii din morminte.
La ce mortaciuni a convocat Pitzi, aprecierea nu e departe de adevar

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  14 august 2013, 15:43

Eu procedam altfel. Piturca nu are nici o sansa sa califice Romania la mondialul din Brazilia. Ne-am batut joc de aceste calificari. Deci, bagam la acest meci toti jucatorii ce nu sant implicati cu echipele lor de club in jocurile de calificare si lasam cele 4 cluburi cluburi, Steaua, Astra, Petrolul si Pandurii, cu efectivul lot complet pentru refacere si antrenamente specifice pentru meciurile ce le au de jucat. Asa, Piturca incurca din nou lucrurile. A luat de la aceste echipe jucatori ce trebuiau pastrati pentru, meciurile lor de club, mult mai importante decat meciul amical cu Slovacia. Unde nu se gandeste nu se nimereste. Asa ca, in septembrie vom spune „ADIO BRASIL”. Ne bat si turcii si ungurii, si, asta este. Iar Piturca nu are ca obiectiv mondialul Brazilian, ci banii de la FRF, impartiti intre el si Nasu. Daca cineva crede ca acesti trei derbedei din fruntea fotbalului Romanesc, Nasu, Carleone si Piturca, mai au sanse la ceva, va inselati amarnic. Cu rautatea in sufletul lor vor parasi FORTATI, scaunele lor de conducere. Sa vina altii tineri si cu viziune noua in fotbalul romanesc actual. HAI STEAUA! HAI ROMANIA!

Eugen Mocanu (4 comentarii)  •  14 august 2013, 17:38

Daca tot a fost chemat Marica la lot (care nu are echipa) atunci ar putea fi chemat si Mihai Costea – ca asta macar este sub contract.

groparu (17 comentarii)  •  14 august 2013, 22:35

Draga Maria, parole, parole. Ai vazut meciul cu Slovacia? Ei bine nici un jucator din actualul lot nu sare peste actuala valoare a lui Mutu, chiar daca are 34 de ani.E neaparat nevoie de el la lot deoarece mai exista sanse de calificare. Aflat in teren Mutu poate tine doi adversari linga el creind culoare. Piti stie asta dar il chinuie limbricii. Omul asta e atit de orgolios, incapatinat dar si cu capul in nori incit se poate crede buricul pamintului. Am asistat la convorbirea de la Fanatik si nu reiese ca Mutu ar fi cerut imperative sa fie chemat la lot. A spus doar ca daca va fi chemat va incerca sa ajute nationala. Lucru cit se poate de adevarat in conditiile in care lotul facut de Piturca nu straluceste.

Scorillo (2 comentarii)  •  15 august 2013, 9:20

Zicea gurul in fotbal Radu Paraschivescu ca avem o echipa de mediocritati. Imediat apoi zice ca Mutu nu are loc in actuala echipa. Ha ha ha! Si de aceea suntem unde suntem pentru ca stam sa ii ascultam pe toti acesti guru falsi. Ar trebui ascultati doar Jenei si Iordanescu.

Scorillo (2 comentarii)  •  15 august 2013, 9:27

Si Federatia a fost tot timpul de kko. Dupa ce ca ia o groaza de bani, Pitzurka is permita sa aiba conflicte personale cu jucatorii Nationalei iar Federatia ii permite acest lucru. SAPUNARU SI MUTU ar trebui impusi la Nationala deoarece si un copil de clasa I isi da seama ca este nevoie de ei. Lasati-ma cu textele ca antenorul raspunde. Cu ce raspunde?? Ca daca e dat afara mai ia bani din clauza de contract?? Noi raspundem, fanii Nationalei, noi suntem afectati nu Pitzurka. Texte… Selectionerul raspunde….

marian (10 comentarii)  •  15 august 2013, 9:34

Ce de muti frate!? Si ce de goluri mai da „briliantu”! Si ce-o sa ne calificam in Brazilia cu Mutu sef de trib! Sunt unii iubiti pana la moarte, desi mare lucru n-au facut. Pitzi stie care-i treaba si nu se impiedica de un Mutu care abia se misca pe teren. Iar Sandu si Mitica, care mai dadeau cu gura pt Mutu, sunt ocupati cu alte chestii mai serioase.

Comentează