Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un pas mic pentru botanică…

De ce are Arena Naţională gazon? Ca să facă primarul bancuri şi pe tema asta! Numai în pielea primarului Oprescu să nu fii cînd echipele româneşti dispută meciuri în cupele europene! Se află, desigur, în prada unor frămîntări nemaipomenite, mai […]

sâmbătă, 27 iulie 2013, 9:45

De ce are Arena Naţională gazon? Ca să facă primarul bancuri şi pe tema asta!

Numai în pielea primarului Oprescu să nu fii cînd echipele româneşti dispută meciuri în cupele europene! Se află, desigur, în prada unor frămîntări nemaipomenite, mai ales cînd evoluează acele echipe care uzează de Arena Naţională pentru jocurile pe teren propriu. Chibiţează cu degetele încrucişate a ghinion, să se mai rărească candidatele la iarba zăpăcită de soare a Bucureştiului. Nu-l judecaţi pripit, nu e o atitudine antipatriotică! Primarul se gîndeşte în primul rînd la banul public şi cum să cheltuiască cît mai puţin pentru blestematul de gazon.

Problema economisirii de la buget a ajuns să-l preocupe într-atît pe Sorin Oprescu încît acum cîteva zile a anunţat: „Studiez metode de revigorare a ierbii!”. Într-adevăr, se zgîrceşte! Altădată ar fi angajat, pentru asemenea proiecte, cel puţin o firmă de consultanţă în materie de stropitori, o rubedenie de baron local şi toţi cercetătorii britanici agreaţi de UEFA. De data asta, n-are la dispoziţie decît un şevalet, propriul simţ al culorilor şi mediul auster, academic, păzit de bodyguarzii de la intrarea în stadion.

Înainte de a afla cît a pierdut ştiinţa în favoarea politicii şi ce potenţial de botanist se ascunde după afişul electoral, să apreciem îndrăzneala acestei întreprinderi. Steaua şi Astra pot juca la 48 de ore una de alta, pe acelaşi teren. Dar chiar şi un meci pe săptămînă înseamnă mult, judecînd după starea brazdelor actuale. „Naţionala” va juca şi ea pe marele stadion, pe 6 septembrie. Aşadar, primarul trebuie să descopere o nouă specie de iarbă, înrudită cu fasolea fermecată a lui Jack. Să crească vrejul peste noapte!

Prea multe meciuri, prea multe „chiriaşe” din Liga 1? Pe un stadion Elite este firesc să fie aglomeraţie. Dacă nu se joacă fotbal, se organizează concerte sau alte evenimente cu public, care amortizează din costurile de construcţie. Arena Naţională nu e vreun monument faraonico-mioritic, pe care turiştii să-l bifeze, pozîndu-l din autocar. Contribuabilii au dreptul să se bucure de el, la propriu. Nu doar să primească, din cînd în cînd, soluţii la figurat, din partea gospodarilor urbei. După recolta istorică de cartofi de acum doi ani, problema gazonului a fost vopsită, cîrpită, pasată, disecată, negată, bagatelizată, dar nici vorbă să fie rezolvată. Ar fi trebuit găsită, în tot acest timp, o formulă convenabilă (sigur există, dacă alţii, cu probleme mai mari de climă şi de arhitectură, au găsit-o!), în locul unui bluf de vară, la microscop.

Nu se ştie cît îi va lua lui Sorin Oprescu să descopere apa rece şi să afle, pe cont propriu, cum să revigoreze iarba. Luni, ani sau milisecunda unei revelaţii? Dar, exact înainte de a fi confundat cu botanistul de serviciu, primarul a scos la timp capul din laborator, a revenit la tonul sobru, electoral şi a tras la răspundere Guvernul! Orice problemă legată de stadion s-ar rezolva dacă Executivul ar achita cele 300 de milioane de lei, restanţă la costurile de construcţie. Se subînţelege, edilul se obligă să prezinte, la un moment dat, şi facturile, care să justifice fiecare bănuţ semănat în nisipul de pe Arena Naţională. Alături de studiul ierbii, transparenţa este un alt hobby de căpetenie al Primăriei Capitalei. Totul la vedere: acte adiţionale, licitaţii, contracte, subcontractanţi etc.

„Ambiţia a fost de a-l face şi de a-l da în folosinţă publicului!”, a explicat Sorin Oprescu în „Evenimentul zilei”. Bine că s-a ambiţionat pentru un stadion, nu pentru o sală polivalentă! Dacă încă dezleagă enigma de la firul ierbii, vă daţi seama cît dura pînă se dumirea primarul cum să revigoreze polipropilena?

Comentarii (18)Adaugă comentariu

flor (2 comentarii)  •  27 iulie 2013, 10:04

din nou, jos palaria!

adevar (45 comentarii)  •  27 iulie 2013, 11:05

Dar de ce nu face Niculae gazon ca tot primeste subventie de la stat si UE pentru agricultura de cateva milioane de euro si sant bagati in fotbalisti de import?Vreti sa fie facut gazon tot din banii contribuabililor? Steaua a incasat milioane de euro,cati bani a dat pentru folosirea stadionului?

alex (2 comentarii)  •  27 iulie 2013, 11:06

DE CE LA CLUJ ARENA NU SUNT PROBLEME CU GAZONUL??? SAU LA PLOIESTI ??? TOTUL PLEACA IN PRIMUL RAND DE LA COMPETENTA OAMENILOR CARE SE OCUPA DE GAZON…

adi_stelistul (107 comentarii)  •  27 iulie 2013, 11:10

Cred ca primarului Oprescu tocmai de la Arena Nationala o sa „i se traga”. Meritat, dealtfel!

TaVee (2 comentarii)  •  27 iulie 2013, 11:30

Voi chiar sunteti naivi daca nu realizati ca defapt nu exista o problema a gazonului, exista o rea vointa in a nu se intretine gazonul, tocamai pt a mai fi spalati bani de catre „baietii destepti”. Treziti-va, am tecut de mult de stadiul de incompetenta, totul se face cu cap legat de acest gazon. Voi habar nu aveti cat se castiga din schimbarea lui… 😉 Totul este o Mafie, si pana nu intra DNA-ul serios in ei nimic nu se va schimba.

doze (20 comentarii)  •  27 iulie 2013, 12:24

primarul face ce vrea muschii lui. lumea l-a votat. pa.

ilie (3 comentarii)  •  27 iulie 2013, 12:38

Nu va mai mirati. Asta e cel mai oportunist si cel mai impostor primar pe care l-am avut dupa ’90. Poate cu ceva bunavointa l-as pune la egalitate cu el pe Crin Halaicu.

ady (1 comentarii)  •  27 iulie 2013, 15:17

mai bine sa-r face din hortinal arena o gradina ca-n Singapore, sigur ar fi o afacere de succes. Oprisan Adrian

harry porker (7 comentarii)  •  27 iulie 2013, 17:59

@ilie….subscriu :)…. problema gazonului e doar un alt robinet prin care se sifoneaza bani din bugetul bucurestiului, chestiuni identice se regasesc si in povestea cu pistele de biciclete unde s-au cheltuit peste 10 milioane de euro pe ceva care nu exista, piata universitatii, viitorul pasaj de la romana, autostrada suspendata…..etc, si culmea primarul „independent” e la al doilea mandat fara sa fi facut practic nimic pentru urbe, traiasca micul paris!

GERULA666 (4 comentarii)  •  27 iulie 2013, 19:00

Dar a devenit clar ca lumina zilei, dupa cele 387438745 de schimbari de gazon, ca ‘baietii” de la primarie au descoperit o noua afacere profitabila doar pentru ei insisi.
DNA-ul lucreaza cu viteza melcului, daca in cazul Becali le-a trebui o caruta de ani ca sa rezolve ceva…deci, sa ne asteptam ca atunci cand vor iesi si mafiotzii astia de la primarie la pensie, sa-i intrebe si DNA-ul despre sanatate!

sportu stud (2 comentarii)  •  27 iulie 2013, 21:02

Un miliardar Texan cumpara un castel din Anglia pe care il stramuta piatra cu piatra, coloana cu coloana, stucatura cu stucatura etc, din Anglia in Texas. A ramas doar gazonul din jurul castelului.
Texanul il intreaba pe englez:
-Gazonul cum il iau?
-Nu se poate insa daca plantati iarba anul asta in 400 de ani gazonul va arata ca asta

Probabil ca sunt unele „interese” financiare insa cred ca este vorba mai mult de intretinerea gazonului si nu de gazonul in sine.
Cum dracu juaca aia tenis timp de-o luna la Wimbledon pe aceleasi terenuri zi de zi?

Aristotel (97 comentarii)  •  28 iulie 2013, 8:57

Tineti minte, cat a costat primul gazon montat pe National Arena ? Parca 400.000 euro. N-a tinut mult, ca a trebuit sa fie repede inlocuit, cu altul mai scump, care a costat 800.000 euro. Nici asta, n-a tinut, ca a trebuit sa fie inlocuit cu altul, care a costat 1.200 000 euro, sau mai mult, dar ce mai conteaza ? Nici ultimul n-a tinut mult, asa ca va trebui sa fie inlocuit cu altul care,- ati ghicit ! – va costa peste 2 milioane euro ! Ce retinem noi de aici ? Noi retinem de aici, ca edilii orasului Bucuresti, s-au indragostit nebuneste de gazonul arenei nationale, si pentru asta,scot din vistieria primariei, orice suma, nu conteaza cat ! De multe ori m-am intrebat si eu si milioane de romani; de ce nu se seamana cu semanatoare gazon, care sa prinda radacini, care sa fie udat sa creasca si apoi, din cand in sa-l tunda, sa-l ingrijeasca ? Eu stiu, si stiu asta foarte multi oameni; pentru ca, daca s-ar semana sa creasca natural, n-ar mai castiga sume enorme, aceia care schimba gazonul cam de doua ori pe an ! Deci sunt interese majore ! Nu-i asa, domnule Oprescu ? P.S. Sunt curios cat va costa noul gazon, probabil, undeva in jurul a 2 milioane euro ! Sau mai mult ? Daca se mentine ” trendul ” asta, in 20 ani mai platim odata stadionul asta !

Lereter (42 comentarii)  •  28 iulie 2013, 12:34

Multi „datatori cu parerea” ! Stie-oare- cineva cit costa intretinerea gazonului pe San Siro (sau Meazza-cum vreti)-asa,ca sa vorbim avizat ? Acolo joca 2 echipe frecvent,si e similar. Dar stie cineza cum se strica gazonul pe un stadion acoperit,din occident-similar ? Exista asceva si in alte parti.Pot accepta ca nu avem oameni extrem de calificati in ingrijirea gazonului,cum stiu ca nu s-au investit bani intr-o instalatie de iluminare a ierbii cu ultraviolete. Se stie o chestie sigura,privitoarela Arena Nationala : „acolo se fura” ! Oprescu fura !. Unde nu se fura in tara asta ?.Si va legati tocmai de cel mai frumos stadion din tara,singura constructie sportiva de tip occidental ? Cit despre Sala Polivalenta as intreba-o pe jurnalista : De cite ori pe an se umple actuala Polivalenta( la manifestari sportive,dar si la concerte)? La ce mai trebuie inca una ?.Desigur imi dau si eu cu parerea !

Aristotel (97 comentarii)  •  28 iulie 2013, 20:19

Am o intrebare,- retorica, desigur ! – acoperisul stadionului, este permanent inchis ? Si chiar daca ar fi permanent inchis, are cupola transparenta… Iarba, creste in orice conditii, si pe oriunde, chiar si la umbra, fara infrarosii, ultraviolete, sau mai stiu eu ce unde… De ce nu se seamana seminte de gazon ? ca nu creste iarba fara nu stiu ce lampi ? Hai sa fim seriosi ! Nu se seamana gazon, pentru ca, niste smekeri, si-au dat seama, ca aici la stadionul asta, e o paine buna de mincat ! In ce tara din lumea asta mare, se schimba gazonul de doua, trei ori pe an ? Niciunde ! Si inca ceva; de ce costa inlocuirea, din ce in ce mai mult ? Nu este acelasi gazon? Intelegem, primul a fost prost si montat in pripa, dar urmatoarele, de ce au fost proaste ? Si proaste si scumpe ! Nu cumva, primarului sau ma rog, acelui responsabil cu stadionul, i se pune sula in coaste sa schimbe atat de des gazonul ? Si daca tot il schimba, de ce costa din ce in ce mai mult ? De unde il aduc, din Africa de sud in spinare ? Eu stiu ca la campionatul mondial care s-a tinut in Japonia si Coreea de sud, cele mai multe stadioane, aveau gazon sintetic ! De ce nu se monteaza si la noi gazon sintetic ? Atunci, n-ar mai depinde nici de lumina nici de montarea a nu stiu ce lampi ! Eu sunt sigur, ca cineva, are de castigat foarte multi bani de pe urma schimbarii gazonului ! Sunt atitea lucruri bune de facut cu banii aceia pe care ii da primaria cu atata lejeritare pe gazon ! sa puna domnule, gazon sintetic si s-a rezolvat problema pentru multi ani ! Dar nu se vrea sa se rezolve problema gazonului, pentru ca, zisei, acolo sunt multi bani de castigat !

lila (39 comentarii)  •  28 iulie 2013, 21:57

maria, ce faci daca vrejul ajunge la tine si-ti incurca itele?

Georgel (7 comentarii)  •  30 iulie 2013, 7:52

ezistă o soluție (dar n-o știe Sorin): echipele să vină cu gazon de-acasă. Sau poate vă uitați că la Ploiești nu sunt probleme cu gazonu. Ah, am uitat, la București temperatura meciurilor crește de se usucă iarba!

barbaturat (2 comentarii)  •  12 august 2013, 17:29

Oare cati dintre voi cunoasteti problema gazonului ?Vad ca in Romanica noastra draga toata lumea se pricepe la tot…politica….fotbal…acum si la gazon.In primul rand cel care a proiectat terenul nu s-a consultat cu cineva cu experienta in materie de ….iarba.Aici ma refer la pozitie fata de soare,clima din Bucuresti…El a fost proiectat pe fundatia fostului stadion care este in groapa si nu au fost facute patru tunele ca sa se obtina ventilatia naturala la nivelul solului.Daca este udat foarte des el nu are timp sa se (zvante) si mucegaieste sau se formeaza diferiti paraziti.Sistemul de incalzire a gazonului este facut cu agent termic ( apa calda inta in sistemul de tevi in mod neregulat si incalzirea nu se face uniforma la toata suprafata gazonului)….la toate stadioanele din Romania se foloseste sistem de degivrare electric (toti conductori electrici se incalzesc in celasi timp) si nu afecteaza radacina gazonului pe timp de iarna. Din cauza asta substratul de nisip a fost pus mai mare de 10 cm sa nu afecteze caldura radacina ierbi si este posibil ca acest nisip sa contina mult calcar care face imposibil radacina sa penetreze substratul….Din cauza ca stadionul atrage mult public …se joaca cate trei meciuri pe saptamana plus doua antrenamente dure (cele oficiale ale oaspetilor la meciurile internationale) .In concluzie tot efortul care se face sa se mentina un gazon buen este in zadar fara un sistem de ventilatie profi cum au multe stadioane din lume si un sistem de lumina pentru fotosinteza.

P.S In Romania nu se gaseste o pepiniera cu gazon sport….cel mai aproape producator cunoscut pe plan European se afla in Austria la granita cu Ungaria iar transportul costa foarte mult (pentru ca se face cu camioane frgorifice la o temperatura constanta de 3-6 c) iar grosimea trebuie sa fie de cel putin 4-6 cm pentru ca sa reziste imediat dupa montare.Greutatea ruloului este foarte mare pentru ca inainte de recoltare trebuie inbibat cu apa (ca sa reziste la transport ) drept urmare incarcatura este foarte grea si nu pot fi incarcati multi metri patrati de gazon ca sa nudepaseasca greutatea legala de transport in EU………..Acum poate multi sunt mai destepti :)))) O zi cu mult soare si cu mult gazon verde.

barbaturat (2 comentarii)  •  12 august 2013, 17:32

Pentru Georgel…………sa sti ca stadionul ,,Ilie Oane” din Ploiesti are o deschidere foarte mare si cand a fost proiectat s-a luat in considerare pozitai soarelui…O zi placuta.

Comentează