Experiment pe spinarea Ştiinţei
Dacă Primăria din Craiova îşi face echipă de fotbal, nu înseamnă că face şi dreptate.
FC Universitatea Craiova a fost înscrisă, săptămîna asta, la FRF, în Liga a II-a. Echipa pregătită de Nicolo Napoli va fi prezentată oficial pe 22 […]
Dacă Primăria din Craiova îşi face echipă de fotbal, nu înseamnă că face şi dreptate.
FC Universitatea Craiova a fost înscrisă, săptămîna asta, la FRF, în Liga a II-a. Echipa pregătită de Nicolo Napoli va fi prezentată oficial pe 22 iulie şi va juca la Severin. Cealaltă echipă din Craiova, susţinută de Primărie, va fi prezentată astăzi, în Sala Polivalentă. Motivele rupturii dintre Adrian Mititelu şi primarul Lia Olguţa Vasilescu rămîn neclare. Într-un interviu acordat „Ziuanews.ro”, edilul afirmă că patronul Universităţii nu avea bani pentru participarea în Liga a II-a. Această explicaţie, momentan, a picat.
Dar primarul are şi alte explicaţii pentru clonarea Craiovei: „Toţi prietenii lui din presă mă atacau crunt! Şi el zicea că n-are nici o legătură!”. Patronul Universităţii apare drept un partener de dialog foarte ţîfnos în relaţie cu Primăria. Această ţîfnă, verificată dintr-o singură sursă, ar fi fost picătura care a umplut paharul de pe masa primarului. Lia Olguţa Vasilescu a vrut să ajute Universitatea Craiova, dar în condiţiile impuse de ea, nu în termenii patronului Mititelu sau în termenii vreunei negocieri.
Echipa Primăriei se bazează pe sprijinul „unora dintre cei mai mari jucători la Bursă”, declară Lia Olguţa Vasilescu. Proiectul este promiţător, dar e alt proiect decît cel din campanie. În februarie, Primăria a cerut să fie inclusă ca parte civilă în procesul FRF-Universitatea Craiova. În cererea adresată DNA se menţionează că „oferta publică adresată de învinuiţi (n.red. – FRF, LPF) Municipiului Craiova, de a participa, prin înfiinţarea altei structuri sportive, la campionatul de fotbal, a fost de natură a discredita prestigiul şi reputaţia autorităţii administraţiei publice locale…”. Între timp, oferta „învinuiţilor” de la FRF şi LPF a devenit numai bună ca pretext pentru a rupe alianţa cu Mititelu. „Teoretic, eu aş fi putut înscrie o echipă a Primăriei încă de anul trecut, cînd FRF ne-a dat un loc în «B»”, spune Lia Olguţa Vasilescu.
Nefericită sintagmă, „o echipă a Primăriei”! Chiar şi cu investitori care joacă la Bursă, tot „vintage” sună. Echipele primăriilor ajung inevitabil saci de box politic. Cînd ieşea din sediul DNA, cu fularul Universităţii la gît, Lia Olguţa Vasilescu anunţa că „doar 6 la sută dintre craioveni sînt de acord cu înfiinţarea unei alte echipe”. Dacă sondajul invocat de ea rămîne valabil, echipa proaspăt confecţionată de Primărie se poate subintitula oricum, numai „echipa cetăţenilor, a suporterilor”, nu! „E un experiment, dar ştiu că nu vom da greş!”, precizează edilul, în interviul citat. Un experiment pe spinarea Ştiinţei şi a fanilor ei. Şi cum rămîne cu dreptatea pentru Craiova? A, păi, dreptatea era un cal de bătaie din campanie, care s-a dovedit a fi măgar.
Dacă Universitatea ar fi fost o uzină de automobile, să zicem, unde lucra tot oraşul, Primăria n-ar fi făcut experimente. N-ar fi construit în paralel o uzină concurentă. Ar fi colaborat cu patronatul, să nu rămînă oamenii pe drumuri ori să facă naveta. Dar, cînd e vorba de o echipă de suflet, autorităţile locale se consideră îndreptăţite să tîrguiască şi echipa, şi sufletele.
E păcat că un primar dornic să susţină sportul n-a găsit o soluţie care să includă şi aşteptările locuitorilor microbişti. Înfiinţarea unei noi echipe reprezintă o soluţie de politician, nu de suporter adevărat. E păcat că nu mai există dialog între patronul Adrian Mititelu şi autorităţile locale! Răspunderile sînt împărţite, desigur, iar adevărul e undeva la mijloc, pe masa de ping-pong, acolo unde se află şi suporterii. Dreptatea pentru Craiova se află într-o singură parte, în exod, la Severin.