Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Trimiteţi fotbaliştii la şcoală!

Nu e doar vina juniorilor că ajung să fac glume proaste în avion. E şi vina celor care nu-i trimit să dea Bac-ul

Fotbaliştii români au luat, din nou, note mici la Bac. Acesta este un bun subiect de glume, […]

miercuri, 10 iulie 2013, 8:16

Nu e doar vina juniorilor că ajung să fac glume proaste în avion. E şi vina celor care nu-i trimit să dea Bac-ul

Fotbaliştii români au luat, din nou, note mici la Bac. Acesta este un bun subiect de glume, cu excepţia cazurilor cînd călătorim cu avionul şi-i avem vecini de scaun pe puştii din „naţionala” Under 16. În astfel de situaţii nedorite, nu mai par atît de amuzante nici „perlele” din teze, nici notele sub 2, nici portretul-robot al jucătorului care leagă şcoala de gard, sperînd să dea „tunul” ca profesionist al balonului.

Buzbuchi, Puţanu, Ţîru şi Bălaşa, jucătorii lui Hagi, de la Viitorul, nu s-au prezentat nici anul acesta la Bac. Se află în cantonament în Turcia. Nu s-au prezentat nici anul trecut, din cauza vizitei medicale. Alţi cinci jucători ai lui Hagi, selecţionaţi la loturile naţionale, picaseră mai înainte, în bloc, la Bac-ul olimpicilor.

Fireşte, nu e nici o grabă ca fotbaliştii să dea Bac-ul. Pot să treacă examenul maturităţii şi mai tîrziu, după ce ajung preşedinţi de club, acţionari majoritari, parlamentari sau miniştri. Dar are şi educaţia rostul ei, chiar dacă nu se numără printre priorităţile adulţilor din Liga 1. Şi să nu ne îngrijorăm că doar fotbaliştii români au puţină aplecare spre şcoală. Acum doi ani, oficialii de la Olympique Marseille au dat de urgenţă următoarea dezminţire: „Nu este adevărat că toţi jucătorii de la centrul nostru de formare au picat Bac-ul. Doi dintre ei l-au trecut!”. Apoi le-au găsit scuze celor respinşi, pentru că n-au avut timp să recapituleze materia în cantonament.  „Pînă la urmă, e vorba de două ore de antrenament pe zi, nu de şase ore, ca la înotători. Dacă toţi fotbaliştii noştri ar lua Bac-ul, n-am mai avea parte de derapaje, ca greva de la Mondialul sud-african!”, a comentat în replică preşedintele de la Toulouse.

Uite că şi la francezi e o ştire cînd doi fotbalişti iau Bac-ul. O singură nuanţă notabilă, între tendinţa românească şi alte tendinţe în materie de educaţia sportivilor: oficialii de la OM şi-au trimis tinerii jucători în sala de examen. Le-au obţinut dreptul de a studia în doi ani cursurile pe care ceilalţi elevi le fac într-un an. Le-au adus meditatori. Nu le-au dat amenzi de 40.000 de euro, ca oficialii de la Gaz Metan, care l-au pedepsit pe Bratu, în 2012, pentru că s-a dus la Bac. „I-am zis: ««Băi, băiatule, trebuie să îl dai cînd era de dat!»»”, a explicat preşedintele Ioan Horoba. Bratu avea atunci 32 de ani.

Fotbaliştii români nu sînt încurajaţi nici de cluburi, nici de federaţie şi nici de societatea noastră neaşezată să meargă la şcoală, să-şi ia diplomele. Sigur, şcoala românească e prost văzută, prost discutată şi mai mereu în şantier. Dar, înainte de a spune că şcoala fabrică şomeri pe bandă, să ţinem cont că şi fotbalul face la fel. E chiar mai productiv! Industria din jurul acestui sport are la bază ipoteza că, după ce ies din fotbal, jucătorii nu vor mai fi apţi să-şi cîştige pîinea practicînd alte profesii. Aşa se justifică salariile lor mari, „cadouri sociale nemeritate”, cum le numea un scriitor, în „Le Monde”. Cadourile aceste se decontează tîrziu, după retragere. Dar, pînă să ajungi să le încasezi, trebuie să prinzi un contract adevărat la profesionişti. Dintre juniorii care susţin vizita medicală în locul examenelor şcolare, numai cîţiva ajung în Liga 1 sau în lotul „naţionalei” mari. Cîţiva, din mii de aspiranţi, un procent mult mai scăzut decît procentul şomerilor absolvenţi de Bac.

Prin urmare, domnul generic Horoba ar trebui să zică: „Bă, băiatule, du-te la examen, pînă nu e prea tîrziu!”. Iar Hagi ar trebui să insiste, responsabil, ca talentele din Academia lui să meargă şi la alte instituţii de învăţămînt. Sigur, e mult mai simplu să-i dai afară de la echipă, pentru „comportamente inacceptabile” şi lipsă de educaţie.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ramon (125 comentarii)  •  10 iulie 2013, 10:04

acesti jucatori sunt fotbalisti, deci au o meserie. Spuneti-ne dvs, jurnalista incisiva, cati absolventi de scoala au servici, deci salariu din care sa se inretina, la 6 luni dupa terminarea scolii (fie ea liceu sau facultate). Fiecare e liber sa faca ce vrea in viata, ce l-a povățuit famelia sau societatea, ce a putut sa faca. La 40 ani poate trage linia si sa vada cu ce s-a ales. Diploma de bac nu este conditia nici necesara nici suficienta sa ai din ce sa traiesti mai tarziu.

BogdanM (2 comentarii)  •  10 iulie 2013, 10:56

Nu am inteles niciodata de ce sunt multi atat de indignati de salariile mari ale jucatorilor. Nu cred ca aici e adevarata problema. Aici nu vorbesc despre cluburile de la noi care sunt finantate din bugetul de stat, ci despre cluburile mari care de fapt si platesc salarii uriase. Pana la urma jucatorii de fotbal au pe undeva acelasi statut ca actorii, sunt „enterteinmeri”. Si cu cat ceea ce fac are mai mare audienta, cu atat mai multi bani se castiga de pe urma lor. Revenind la subiectul articolului, da, ar trebui ca si fotbalistii sa fie obligati sa ia bacul, macar la limba romana, sau macar o proba orala la gramatica,ca sa nu ii solicitam prea tare :D. Ar trebui sa fie sfatuiti de cluburi sau de familii ca s-ar putea sa nu ajunga toti sa joace la Steaua sau la CFR, din diverse motive ( accidentari, ghinion, lipsa de motivatie, lipsa de talent, prea mult alcool, etc), ci ca s-ar putea sa joace la echipe gen Severin ( in cazuri mai fericite) sau la Soimii Pancota si sa castige mai putin ca un buldozerist. Si totul pleaca de la faptul ca li se acorda prea multa atentie. Inca de la 14 -15 ani sunt niste mici celebritati in cercul lor, au impresia ca o sa ajunga mari vedete si o sa se umple de bani si ca doar ceilalti fraieri au nevoie de scoala. Iar daca ajung la echipe mai mari atunci nivelul de atentie care li se acorda creste exponential si presa are un rol important in asta.Ca sa vanda mai bine, ii prezinta pe toti ca pe o reteta a succesului, ca pe niste modele de urmat, in special pe aia care se remarca mai mult prin viata extrasportiva, gen Tanase, Mitea, etc.

Cristian (55 comentarii)  •  10 iulie 2013, 11:04

Ai dreptate…pacat ca asa merg lucrurile la noi si in alte locuri.

stefan (1 comentarii)  •  10 iulie 2013, 11:26

Hagi era ingrijorat sa nu ajunga jucatorii lui mai destepti decit el si să învete sa negocieze un contract.E totusi machidon omul, ce poti sa-i ceri.Nu vede decit bani in fata ochilor, scoala este pentru fraierii care nu se pot descurca altfel in viata.

Stefan (1 comentarii)  •  10 iulie 2013, 13:01

Maria, tu nu ar trebui sa mai vorbesti despre moralitate! Mie mi-ar fi rusine sa mai postez vreun articol dupa episodul Sammy Hyypia. De unde au jucatorii bani? Clar nu de la tine! Clar nu de la Tolontan! Inca o data! RUSINE!

ion (1 comentarii)  •  10 iulie 2013, 13:04

PUSEURI

ionutz (15 comentarii)  •  10 iulie 2013, 13:12

Pentru Hagi e cam greu sa copie modelul Ajax. De unde bani sa construiasca o scoala privata si sa plateasca profesorii. El nu prea mai are bani pentru Academie. Problema nu e Hagi sau alti conducatori de club. Parintii sunt de vina ca nu le ofera cei 7 ani de acasa. Majoritatea copiilor de la Academie sunt copii de bani gata. De ce s-ar duce la scoala daca au parintii bani. In majoritatea cazurilor bani facuti din furat. E un cerc vicios din care nu o sa iesim niciodata. Voi scrieti articole si cei care ne conduc continua sa fure. Cei de jos nu o sa se schimbe niciodata atata timp cat cei de sus nu se schimba. Din pacate 20 de ani de „democratie” a facut mult mai mult rau decat 50 de ani de comunism.

9431sugam (3 comentarii)  •  10 iulie 2013, 14:06

Buzbuchi, Puţanu, Ţîru , 3 nume predestinate de academicieni !!!
eD ec ia-im tanab lutnoc oţnaorotoc ?
eT arapus luraveda ?

lucian g. (80 comentarii)  •  10 iulie 2013, 14:19

auzi maria daca tot vorbesti in ziar de bac si fotbalistii copii cu probleme (scandaluri) eu ati propun mai bine sa vorbesti de MITA , SPAGA care a dat-o becali , si spaga , mita elevilor !!!!!!! elevii sau parintii nu patesc nimic??? NU GIGI BECALI A FOST INCHIS PT. MITA DAR ASTIA CE – AU FACUT……………

As (1 comentarii)  •  10 iulie 2013, 14:53

Buna Maria, hai sa ii convingem pe proprietarii de cluburi, pe antrenori dar mai ales pe ei, pe copii, cu o motivatie pozitiva; sa le dam exemplul lui Lucescu, care a fost si fotbalist, a facut si scoala si a fost capabil apoi cu acest ‘cocteil’ sa ajunga un mare antrenor.

ado (2 comentarii)  •  10 iulie 2013, 15:55

meri, buna atitudinea din ultimul timp. iti priesc caldurile. ar trebui dat exemplu mircea lucescu. elevii dansului stiu de ce. nu numai ei.

Cristian (1 comentarii)  •  10 iulie 2013, 16:42

Haideti sa nu taram numele lui Hagi in mocirla societatii.
Si haideti sa recunoastem ca o diploma de bacalaureat nu te face mai putin meltean.Educatia de care avea nevoie nesimtitul de la nationala nu o primea in scoala ci acasa…dar asta e alta discutie.

remus (10 comentarii)  •  10 iulie 2013, 16:59

pentru ca macar liceul sa-l faca cum trebuie ( presupunind ca unii dintre ei chiar doresc acest lucru ) ar trebui sa aiba intelegere de la cluburi si de la FRF. Programul competitional este facut de asa natura ca nu se tine cont de programa scolara. Conducerile FRF si ale cluburilor NU sunt interesate ca fotbalistii sa aiba educatie , pentru nici ei nu au !!!!!!!! SIMPLU

IRONMAIDEN (11 comentarii)  •  10 iulie 2013, 18:20

neprimind salariile in ultimele 3 luni e clar ca n-au avut bani de spaga pentru bac. ai dreptate e vina cluburilor!

„Fosta glorie” (132 comentarii)  •  11 iulie 2013, 7:27

Buna idee. Dar cand trimitem si jurnalistii la scoala chiar daca au „apucat” diplome pe modelul „Bolintineanu” iar acum fac pe lupii moralisti ?

Ramon (125 comentarii)  •  11 iulie 2013, 8:33

Comunismul a ridicat scoala in slavi, dar niciodata nu s-a facut la noi studiu adevarat, de inalta performanta. Totul este la noi mediocru, asa ca nu ne putem ridica la nivelul invatamantului mondial. Diploma la noi a fost o țidulă pe baza căreia sa cerem un venit mai mare, dar dupa 50 ani comunism sau 23 de ani de jaf nicaieri nu avem supercalitate sau super eficienta. Doctoratele, ca o treapta superioara diplomei de facultate sunt si ele facute in speranta unui ban in plus, efectiv fiind picaturi intr-un ocean, in mare parte inutil.
Doua exemple: niciodata nu am fost capabili sa facem un autovehicul de calitate, proiectarea a fost exclusiv a altora (Renault, MAN), realizarea fiind de calitate modesta, 2. chiar daca ne laudam cu IT istii nostri, utilitarele des folosite Windows, Linux, Office, wikipedia, internetul si softurile aferente sunt creatie americana. Nu suntem o tara de prosti, dar ceea ce realizam individual sau in comun este de valoare medie.
Bacul nu este obligatoriu pentru nimeni si daca ne-am apuca acum sa rezolvam subiectele cred ca nimeni din noi (care nu suntem profesori) nu ar obtine nici macar 4. Treaba jucatorului e sa joace si nici el nici noi nu stim ce vom face peste 15 ani, daca vom mai scrie pe blog sau vom cersi in Zanzibar, la fel cum comunismul care se proclama visul de aur al omenirii s-a destramat odata ce s-a renuntat la impunerea lui cu bâta. Scoala este o sansa de a trai acceptabil, restul depinde de sansa fiecaruia in viata.

romi (3 comentarii)  •  14 iulie 2013, 18:27

extrem de bine scris. felicitari!

Comentează