Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Două minciuni şi un slogan

Gică Popescu nu este candidat, ci moştenitor la tron în decor democratic.

La alegerile precedente din FRF, votanţii din fotbalul profund l-au preferat pe Mircea Sandu de teama schimbării. Îl vor alege pe Gică Popescu din acelaşi motiv. Gică Popescu […]

sâmbătă, 6 iulie 2013, 8:23

Gică Popescu nu este candidat, ci moştenitor la tron în decor democratic.

La alegerile precedente din FRF, votanţii din fotbalul profund l-au preferat pe Mircea Sandu de teama schimbării. Îl vor alege pe Gică Popescu din acelaşi motiv. Gică Popescu nu este candidatul, ci moştenitorul la tron în decor democratic. Are şi un posibil concurent: Florin Prunea. Iluzia competiţiei este asigurată. Gică Popescu, inculpatul din Dosarul Transferurilor, se va lupta pentru funcţie cu Florin Prunea, inculpat pentru trafic de influenţă, ca director în FRF. Logic, cei doi ar trebui să se alieze. Dacă au ajuns adversari, asta se întîmplă doar pentru că e greu să găseşti candidaţi fără dosare penale în fotbalul nostru. Rezultatul alegerilor nici n-ar trebui să mai depindă de voturi, de vreme ce decizia definitivă le aparţine judecătorilor.

Ceea ce propune grupul lui Popescu reprezintă un şantaj sentimental cam prăfuit. A trecut atîta vreme de la Generaţia de Aur, încît îndrăznim să cercetăm, fără fiori mistici, degringolada pămîntească din spatele afişului cu Hagi, Popescu, Ilie Dumitrescu, Stelea. De exemplu, Gică Popescu din afiş este stîlpul „naţionalei”. Dar Gică Popescu din spatele afişului pretindea favoruri de la statul român pentru a fi respectivul stîlp: „Voi veni dacă autorităţile române îmi vor da hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov!”.

Şantajul poleit nu se adresează votanţilor FRF, permeabili la alt tip de argumente. Se adresează generic, vag, fanilor „naţionalei”. Fanii „naţionalei” vor performanţă şi respect. Şefii de cluburi şi alţi funcţionari care votează au obiective mai practice. Puşi să aleagă între două rele, aleg invariabil, din teroare sacră, amestecată cu instinct de conservare, răul cel mai mare. Răul cel mai durabil, cel mai experimentat.

Generaţia de Aur mizează pe cartea Binelui. Uzează de argumentul prestigiului cucerit pe teren pentru a prelua organigrama din FRF. Pe aceeaşi idee, de faţadă nobilă, Platini a ajuns în fruntea UEFA. Dar n-a avut în spate o echipă de foste glorii, ci de birocraţi. La scara fotbalului nostru, ce-i drept, aşteptările nu sînt mari. Gică Popescu şi compania nu au cum să dezamăgească. După 23 de ani de Mircea Sandu, orice schimbare, cît de mică, este de dorit.

Mai tîrziu, nu-i exclus ca Gică Popescu să devină un bun manager de federaţie, să schimbe sistemul, să restaureze brandul „tricolor”. Însă de început, a început prost. Un început bun ar fi fost: „Îmi cer iertare că am înşelat încrederea fanilor şi că numele unui fost căpitan al ««naţionalei»» este implicat într-un proces penal!”. N-a presărat nimic de felul ăsta în discurs, printre glumiţele din „captatio”. Candidatura lui se bazează tot pe vechiul truc cu gloria sportivă. A folosit tricoul „naţionalei” ca să-şi şteargă imaginea de acuzaţiile de evaziune fiscală, de eticheta de colaborator al Securităţii. Şi, de cîte ori s-a apărat aşa, a minţit. A negat că n-a plătit impozit pe transferul lui Bratu, apoi s-a dus să achite taxa retroactiv. A negat că ar fi semnat vreun act cu fosta Securitate, apoi, cînd actul a apărut, a spus că e „o banală hîrtie”.

Acum Gică Popescu scoate tricoul blindat la înaintare, ca să-şi lanseze candidatura la şefia FRF. De data asta, nu minte direct, omite. „Respect, România!” rămîne o promisiune gogonată fără un minum de onestitate, fără „Regret, România!. Ce respect o fi şi ăla cînd minţi pe cineva în faţă? Vrem performanţă, fireşte. Dar vrem mai întîi cinste, onoare şi alte legende din astea, care lipsesc din peisaj! Apoi vrem şi performanţe! Eventual, performanţe care nu se convertesc în alibiuri.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

ws (3 comentarii)  •  7 iulie 2013, 0:44

in caz ca mai intereseaza pe cineva adevarul.

prunea NU e inculpat in niciun dosar.

ws

xray (7 comentarii)  •  7 iulie 2013, 1:00

Nu sunt fanul tau, dar ai descris exact si gandurile mele 🙂 Bravo!!!
Mai trebuia sa adaugi si incompatibilitatea „regelui” patron de fotbal si academie, care vrea sa fie sef la FRF „pe partea sportiva” 🙂 Adica un Giovani 2 cu functie sau metaforic, lup cioban la oi.
Cu exceptia lui Hagi, care a luat/primit academia si Steaua II a lui Gigi Becali, dupa ce asta a desfiintat-o, restul au fost zero barat in fotbalul romanesc dupa ce au pus ghetele in cui. Si ca activitate si ca „performante”.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  7 iulie 2013, 6:38

Că se mestecă mult rahat pe culoarele ruginite ale fotbalului românesc ştiam, dar acum se încearcă şi înghiţirea produsului. Adică ni se dă nouă spre înghiţire pe nemestecate ! Cineva, cândva, acum un „nimeni” scos de prin manualele şcolare, spunea cu amărăciune că „minciuna stă cu regele la masă” ! Nu e doar minciună în „prezentarea” candidaţilor la şefia FRF, oferită cu ostentaţie de televiziuni, ci dispreţ în morga afişată de alde „regii” care ne priveau de sus, de la masa de pe care lipseau, deocamdată, doar bucatele din care se vor înfrupta, după ce se vor fi rezolvat micile-mari probleme cu tribunalele şi puşcăriile patriei. Apoi, fireşte, agapa de final, cu hohotele de râs ale aleşilor şi hohotele de plâns ale împătimiţilor de fotbal. Doamnă Maria, aveţi un fior de adevăr printre alte materiale oferite de ziaristica obedientă care ne dă spre înghiţire, chiar şi cu regurgitare, imagini cu puşcăriaşii fotbalului, dovediţi sau nu (încă). Pentru a lustrui imaginea şterasă a unei campioane se pune pe picior de egalitate o partidă cu Sheffield, o echipă puternică, după cele declarate de un fundaş stelar, cu un meci cu o „oarecare” Celtic. Poate este firesc să le fie rezervate ceferiştilor câteve rânduri zgârcite după un meci reuşit şi o victorie la pas, aşa cum e firesc să fim intoxicaţi cu reghisme şi cu promisiuni cu iz de gratii… Asta ştim, să ne pliem pe meciuri de baraj cu bunul-simţ ! În rest, aur peste rahat !

Vali Sava (1 comentarii)  •  7 iulie 2013, 13:56

Felicitari pentru articol. Excelent! Tot respectul! Mai are domnul Popescu o bila neagra: inaintea CE din 2000, a complotat impreuna cu Hagi ca Piturca sa fie schimbat din functia de selectioner dupa ce calificase echipa nationala la turneul final. Romania se calificase de pe primul loc in grupa, inaintea Portugaliei lui Figo pe care a batut-o la Lisabona.

Comentează