Clujul excentric
Şefii CFR-ului au rămas abonaţi la mania persecuţiei, doar că acum sînt persecutaţi de propriii jucători, nu de arbitri.
CFR Cluj a obţinut prima victorie din 2013, în faţa Gloriei, 5-0. Modest, noul antrenor Eugen Trică a pus succesul pe […]
Şefii CFR-ului au rămas abonaţi la mania persecuţiei, doar că acum sînt persecutaţi de propriii jucători, nu de arbitri.
CFR Cluj a obţinut prima victorie din 2013, în faţa Gloriei, 5-0. Modest, noul antrenor Eugen Trică a pus succesul pe seama faptului că şi-a schimbat costumul. Jucătorii lui au pus succesul pe seama faptului că şi-au schimbat antrenorul. „E clar, Trică ştie ce înseamnă CFR!”, l-a lăudat căpitanul Cadu.
Nu sînt clare alte lucruri din jurul fostei campioane, lucruri pe care victoria de la Bistriţa le scoate în evidenţă, prin contrast. La jumătatea returului, CFR se află pe locul opt în clasament. Departe de cupele europene în care a strălucit în toamnă. Departe de propriile ambiţii de a face diferenţa profesionistă în fotbalul românesc. „Obiectivul scurt şi urgent”, vorba lui Trică, se referă la meciul cu Steaua. „Nu le voi permite să ia titlul la noi acasă!”, le-a promis tehnicianul fanilor. Palidă consolare totuşi, după ce ai obţinut 10 puncte şi 14 milioane de euro din grupele Champions League.
Pentru o echipă aflată la mijlocul clasamentului, CFR este silenţioasă. Nu se mai plînge de „centralii” lui Deaconu. Au existat unele vociferări faţă de deciziile lui Marius Avram, la meciul cu CSMS Iaşi, sau împotriva lui Alexandru Tudor, după meciul cu Dinamo. Dar protestele au aparţinut jucătorilor şi antrenorului, nu conducătorilor.
În materie de arbitri, conducătorii clujeni s-au cuminţit brusc. După ce, în toamnă, l-au făcut „găinar”, „escroc”, „nenorocit” şi „plin de oftică” pe Cristi Balaj, n-au mai lansat nici un atac asemănător la adresa vreunui arbitru. Nici măcar după ce Tudor (fostul „penibil” de serviciu al lui Paszkany) a anulat două goluri ale vişiniilor. Oficialii clujeni s-au reorientat şi îi pedepsesc acum pe fotbalişti dacă iau „roşu” prea uşor.
După ce-i găsea pe arbitri vinovaţi sută-n sută, patronul Paszkany crede că răspunderea pentru rezultatele proaste din 2013 le revine jucătorilor „în proporţie de 99 la sută”. Preşedintele Iuliu Mureşan a avut o descriere mai plastică, la momentul schimbării antrenorului: jucătorii „i-au înfipt un cuţit în spate lui Paulo Sergio”. Morala: jucătorii au rămas la echipă, cel mai brav şi mai înţelept dintre portughezi a plecat. În locul lui a fost adus, printr-o restrîngere rapidă a ariei de căutare, antrenorul de la Juventus Bucureşti, Liga a III-a.
Locul opt în clasament reprezintă preţul previzibil pentru plecările lui Bastos şi Sougou, pentru extenuantul parcurs din Champions League. După astfel de praguri, echipele se regrupează şi se reformulează în linişte, nu cu tam-tam şi spălat de rufe la TV. Acum, e prea devreme să ne dăm seama în ce sens se regrupează conducerea CFR-ului. De pildă, dacă a schimbat pe bancă o mediocritate scumpă cu una mai ieftină. Sau dacă a înlocuit mania persecuţiei din exterior cu mania persecuţiei din interior. Cert e că se regrupează civilizat.
În oricare alt campionat, discreţia conducătorilor din Gruia n-ar sări în ochi. În Liga 1, unde zboară tărgile şi basoreliefurile, trece drept o atitudine excentrică. Ce poţi să spui despre un club care renunţă la obiceiul zgomotos de a se simţi nedreptăţit? Mai bine mai tîrziu decît niciodată!