Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Regula firelor de sub iarbă

Teoretic, pur teoretic, cluburile care n-au teren cu instalaţie de încălzire nu primesc licenţă de Liga 1.

Pînă pe 29 martie, toate cluburile care doresc licenţă de Liga 1 ar trebui să-şi depună documentaţia la Ligă. Cu acest prilej, vom […]

miercuri, 27 martie 2013, 9:47

Teoretic, pur teoretic, cluburile care n-au teren cu instalaţie de încălzire nu primesc licenţă de Liga 1.

Pînă pe 29 martie, toate cluburile care doresc licenţă de Liga 1 ar trebui să-şi depună documentaţia la Ligă. Cu acest prilej, vom afla, pe de o parte, cum se va dezlega şarada insolvenţei de la Rapid. Şi cum se vor aplica noile reguli privind amenajarea stadioanelor. Cea urgentă se referă la obligativitatea unei instalaţii de încălzire a gazonului. Despre regula celor 3.000-5.000 de scaune acoperite se pomeneşte mai rar, pentru că intră în vigoare abia din sezonul 2014-2015.

Regulile acestea au fost dezbătute şi aprobate încă din sezonul trecut. Şefii de cluburi, încasatori de drepturi TV şi bani de bilete, au avut timp să se pună la curent. Nu au motive să se declare luaţi prin surprindere. O instalaţie de încălzire a gazonului costă în jur de 140.000 de euro. Pînă acum, şi organizatorii competiţiei, LPF, şi cluburile au zburdat peste această cerinţă cu graţia impusă de circumstanţele crizei economice. În sezonul 2013-2014, gata, „o să mergem în control, o să fac o comisie dură de tot, care să verifice, pentru că noi banii din drepturile TV i-am dat!”, spunea şeful LPF în februarie.

Comsia deja existentă, cea condusă de Viorel Duru, are un rol asumat consultativ. Verificarea arenelor şi  omologarea terenurilor va fi făcută de Ligă. Ne aflăm în martie şi comisia de căutat fire pe sub iarbă încă n-a pornit în marş pe stadioanele Ligii 1. N-a pornit şi nici nu s-a mai discutat de ea. Acum un an, Viorel Duru anunţa că în România există doar şase stadioane cu terenuri încălzite. Anul acesta, numărul lor a ajuns la opt. Opt arene, pentru un campionat cu 18 echipe:  CFR Cluj, „U” Cluj, Ghencea, Oţelul, Mediaş, „Ilie Oană”, Astra şi Arena Naţională.

Timpul e scurt, suficient doar pentru a pune reşouri sub gazon. Din fericire, regulamentul nu e aşa de dramatic, menţionează şi varianta închirierii unui asemenea stadion. Dinamo, de exemplu, care nu dispune de un teren cu instalaţie de încălzire, are de ales între a-şi plimba fanii pînă pe Arena Naţională, aceea închiriată la preţuri misterioase, sau pînă la Cluj. 140.000 de euro reprezintă totuşi un preţ mai mic decît construirea unui stadion nou la Glina, de exemplu. În aceeaşi situaţie de gazon necorespunzător se află şi Rapid, dar amenajarea terenului reprezintă chiar ultima grijă a conducătorilor din Grant.

Prin anii 2020, vom avea stadioane prietenoase şi cu spectatorii, şi cu transmisiile full HD, care, oricît de performante, nu pot face un gazon mai telegenic decît l-au întreţinut proprietarii lui. E important să fie făcut şi cîte un pas pe sezon. Să fie luate regulile în serios, dacă nu toate deodată, măcar pe rînd. Întîi terenuri cu instalaţie de încălzire. Apoi tribune acoperite: trei sferturi dintre arenele din Liga 1 nu îndeplinesc această condiţie, „se vede cu ochiul liber!”, constata Duru. Sună drastic – să nu dai licenţa unei echipe pentru că n-are nişte fire sub iarbă, cum se exprima şeful Ligii. Dar de undeva trebuie început. Asta, dacă vrem o altfel de civilizaţie în fotbal. Dacă vrem mica înţelegere Ligă-cluburi, din care publicul iese mereu ars de soare, plouat, înfrigurat şi jecmănit, nu e nevoie să facem nimic. Dar nimic!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

laurentiu (18 comentarii)  •  27 martie 2013, 10:28

” cainii latra, caravana trece” – astept reactia celor vizati si mai ales punerea in fapt a regulamentului

Eu (64 comentarii)  •  27 martie 2013, 11:50

Si Vasluiul are incalzire sub gazon inca din toamna trecuta! Mai documenteaza-te!

macora (3 comentarii)  •  27 martie 2013, 14:25

Si Gloria Bistrita are incalzire, donsoara draga!

bogdan-m (43 comentarii)  •  27 martie 2013, 14:34

Cred ca nu ati vazut stadionul si gazonul din Turnu Severin. Nu are instalatie de incalzire, dar are instalatie automata de aspersoare si arata perfect. Avand in vedere pauza noastra obisnuita din decembrie pana in martie, nu vad de ce instalatia de incalzire sa fie prima problema la licentiere. Mai degraba calitatea gazoanelor, parerea mea…

sam (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 14:43

si ceahlaul are

clr2607 (2 comentarii)  •  27 martie 2013, 14:44

Dar de datoria Stelei catre FCM Bacau de 1 milion de euro,bani care probabil nu vor fi platiti pana pe 31 martie de Gigi Becali nu zici nimic?Parca vad ca Steaua ia licenta fara sa plateasca banii…….chiar nimeni nu s-a gandit sa-l sune pana acum pe Viorel Duru si sa-l intrebe daca Steaua ar putea primi licenta daca nu plateste banii pana pe 31?

asd (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 14:44

Si la Tg Jiu este 😉

hale (2 comentarii)  •  27 martie 2013, 14:45

nu cred ca o instalatie costa doar 140 000 eur

pseudoziarista (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 15:05

Si la Tg.Jiu exista instalatie de incalzire. Se pare ca ar fi trebuit sa intrebi cititorii inainte sa scrii articolul.

Steaua1986forever (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 15:14

mai „Eu” cui ii pasa ca la vaslui a bagat porumboiu incalzire? Mie mi se pare scandalos ca in lista aia sunt echipe care nu indeplinesc acest criteriu dar au „impresii” de mari echipe (dinamo si rapid) pe cand alte echipe (de ex. Steaua) au 2 stadioane cu incalzire (Ghencea si Arena Nationala). Avand in vedere ca pentru anul viitor doar o singura echipa are contract cu Arena Nationala si nu e vorba de rapid sau dinamo……deci, cum ramane? Plus ca ati uitat un aspect important: o anumita echipa din Bucuresti are niste datorii care trebuiau platite pana in aprilie si o alta echipa din Bucuresti are o datorie care trebuie platita catre un club de Liga aII-a in 4 zile ca sa primeasca licenta pentru 2013-2014. Despre astea ..cand scrieti?

vlad (6 comentarii)  •  27 martie 2013, 15:20

Pai toate pot spune ca daca au probleme inchiriaza Arena Nationala si isi iau licenta. E normal??? chiar daca in situatia de inzapezire ar ajunge 5 echipe sa joace in acelasi loc in acelasi weekend?? :)))

Vali (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 15:31

Păi problema nu e dacă ai sau nu ai, ci dacă o foloseşti. Instalatia de încălzire toacă în jur de 8500-10 mii de euro pe lună mergînd în plin. Confuzia e că mai toţi ne aşteptăm ca ea să dezgheţe terenul doar în ziua meciului, ceea ce este total gresit. Instalatia, care costă în jur de 100-140 de mii de euro, cea electrică şi 200 de mii cea cu schimbător de căldură, sau cum dracu se cheamă, trebuie pornită prin octombrie şi oprită cînd temperatura afară atinge 20 de grade. Ea e menită să tină în sol o temperatură constantă pentru ca iarba să se poată dezvolta chiar şi în condiţii de iarnă. Singurul club care a ţinut instalaţi pornită, iar asta s-a vozut cu ochiul liber, este Astra Giurgiu. Ceilalţi au făcut economie, precum s-a constatat.

parfene adrian (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 15:37

Si la vaslui s-a pus instalatie de incalzire. Dar asa mai apare cate un articol pentru a dezinforma si sa aveti ce scrie. mai intai informati-va

SILVIU (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 16:23

si la BRASOV avem domnisoara

gica10 (9 comentarii)  •  27 martie 2013, 16:26

In loc sa sariti ca oparitii trebuia sa salutati o initiativa singulara!Conditia primordiala este obligarea LPF si FRF sa respecte regulamentele.Aici este problema fotbalului nostru……suetele care duc la compromisuri.Lipsa unui gazon de calitate obliga echipele sa joace ceva intre fotbalul american si rugbyul autohton.

adi (27 comentarii)  •  27 martie 2013, 16:49

Vad ca aproape toate stadioanele au cu incalzire cu exceptia Rapidului si Dinamo.Asta ptr ca la aceste 2 cluburi s-a facut performanta,investitoriii au bagat sute de milioane ,meciurile s-au jucat cu casa inchisa ,deci nu a avut nimeni timp si chef de o banala investitie de 140000 de euro.Felicitari Copos!Felicitari Porcea si Badea !

albalbastru (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 23:25

Si la Iasi este incalzire. Mai bine nu mai scrie daca nu te informezi. Locul tau nu e aici

mogadishu69 (2 comentarii)  •  28 martie 2013, 0:34

Ne cramponam de niste lucruri cu o insemnatate prea mica in comparatie cu cea ce ar trebui sa ne preocupe cu adevarat.De exemplu faptul ca o echipa care intra in insolventa va avea dreptul de a primi licenta?.La fel ,vedem jucatori care nu si-au primit salariile cu lunile[Ex.Sportul].Nu cred ca problema cea mai arzatoare a fotbalului nostru este sistemul de incalzire al stadionului,sant alte probleme care ar trebui sa-i preocupe pe cei care dau licentele.Mor echipele pe mana lor,nu au nevoie de inca un impediment ca cel mentionat mai sus.Pacat ca nu punem odata degetul pe rana,ci doar gasim motive puerile de a mai pune bete in roate unor echipe.Poate ca la anul vor cere incazire si in scaune la stadion.Glumesc,dar ei nu ,asta-i problema.

dan.motru (48 comentarii)  •  28 martie 2013, 10:51

Atata timp cat televiziunile sportive sunt subiective si slavesc aceasta echipa care este privilegiata de mafioti si mediatizata eronat fata de statutul mafiot pe care-l joaca in liga lui Mitica cu obtinerea licentelor alaturi de Dinamo si Rapid ,cum pot sa va conving ca aceasta echipa n-o poti asocia sa fie iubita precum nationala si comparata cu Barcelona iar jucatorii ei demni de echipe precum:BARCELONA, REAL MADRID, INTERNATIONALE MILANO sau echipe de top din anglia.Daca masmedia crede ca in vara asta CHIRICES , ADI POPA, CHIPCIU, RUSESCU, BOURCEANU se transfera la o echipa de top din europa inseamna ca eu nu sunt perspicace sau nu ma pricep la fotbal.Sa fi corect cu tine si mai ales cu alti e un proverb care se potriveste celor care contesta adevarul despre realitate.Sunt patriot dar nu pot fi manipulat ,influientat ,convertit sa fiu suporterul Stelei fiindca este mediatizata de presa si televiziunea centrala indiferent de statutul mafiot pe care-l au fiindca sunt suporterii stelei.Nu avem arie de selectie cand liga este alcatuita de echipe precum CHIAZNA, CEAHLAUL, SEVERINUL, ETC. A disparut valoarea competitiei fara echipe precum Craiova,Timisoara,Arad,,Pitesti de unde proveneau si cei mai buni jucatori pentru echipele bucurestene. Astai adevarul pe are nu-i intereseaza pe cei responsabili decat interesul lor de a-si atinge scopul si a prospera indiferent de mijloace.

boris (58 comentarii)  •  28 martie 2013, 11:04

care glina, domnişoară?! să umfle fraţii negoiţă parcul dinamo, şi să vezi ce să leapădă ei, urgent, de sport.

dacă tot sunteţi atât de curajoşi şi de principiali, de ce nu acţionaţi în instanţă primăria bucureştiului, care refuză să pună la dispoziţie evidenţele banilor încasaţi pentru chiria arenei naţionale? cui şi de ce i-o fi frică?….

Ramon (125 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:48

@ dan.motru: in fotbalul profesionist jucatorul joaca acolo unde este platit si ii convin conditiile. Aradul, Timisoara, Pitestiul au fost mari atunci cand orasele sau judetele in cauza au vrut fotbal si au investit, inainte sau dupa 1989, doar forma difera. Daca aceste orase nu-si gasesc sustinatori, nu-i vina lui Pinalty sau Padureanu ca echipele (foste) mari nu mai vor. Nu-i obligatoriu ca fotbalistii mari sa se fi nascut in orasele in care joaca, Craiova, Timisoara si Aradul au dat putini jucatori de valoare in ultimii ani, iar Pitestiul este in pasa neagra cu Penescu.

In conditiile in care U Cluj, Rapid, Gloria sunt in insolventa, cate din celelalte isi permit sa faca instalatie de incalzit gazonul ? Ce rost are ca o promovata sa bage atatia bani si peste un an sa se intoarca la amatorii din L2 ? Aradul are un stadion pe care cei d ela Feyenoord l-au crezut de antrenament, Centralul Craiovei este in paragina, Botosanii si Delta isi permit instalatie d eincalzire ?

Comentează