Schimbare sau schimb de ştafetă?
Badea şi Negoiţă au mai multe lucruri în comun decît le-ar plăcea să creadă celor care aşteaptă o schimbare la Dinamo
Nicolae Badea a anunţat că pleacă de la Dinamo. Îşi mai aduce aminte cineva cînd şi cum a venit […]
Badea şi Negoiţă au mai multe lucruri în comun decît le-ar plăcea să creadă celor care aşteaptă o schimbare la Dinamo
Nicolae Badea a anunţat că pleacă de la Dinamo. Îşi mai aduce aminte cineva cînd şi cum a venit el la clubul din Ştefan cel Mare? Au trecut 15 ani de atunci. În 1998, clubul de fotbal se reorganiza şi trecea de la statutul de club departamental la cel de societate nonprofit. Badea, deja lansat în afaceri, a apărut întîi ca sponsor, apoi, în 1999, a fost propus de Cornel Dinu pentru postul de preşedinte al clubului. Ministerul de Interne a fost de acord şi aşa Badea a devenit şef la Dinamo.
Despre talentele lui de manager, există mai degrabă dovezi indirecte: numele lui nu apare în nici un act din transferurile anchetate în Dosarul Transferurilor. Discretă, dar e şi asta o performanţă! A adus investitori la Dinamo, însă e greu de spus cît anume a investit el însuşi în echipă din averea personală. Acum susţine că nu mai are motivaţie şi îi invită pe jurnalişti să-i „scaneze” motivele retragerii.
Ei, să nu ne grăbim. Este doar al o sută unulea anunţ pe care-l face Badea în legătură cu plecarea lui iminentă de la club. Iar motivaţiile nu sînt atît de greu de desluşit încît să necesite hi-tech. Situaţia financiară a clubului este de aşa natură încît ar fi nevoie ca Nicolae Badea să fie şi finanţator, nu doar acţionar şi coordonator de credite.
Să nu ne grăbim nici să afirmăm că la Dinamo se produce o schimbare în conducere. Se schimbă doar numele acţionarului majoritar: Ionuţ Negoiţă în loc de Niculae Badea. Nu avem motive să credem că un stil de afaceri va înlocui un alt stil de afaceri. Că după un milionar prudent, care a dezvoltat un imperiu IT din contracte cu statul, urmează un milionar self-made, care a făcut primii bani muncind la o interfaţă prietenoasă în garajul părinţilor.
Nici pomeneală! Ionuţ Negoiţă s-a îmbogăţit după aceeaşi reţetă rapidă de tranziţie ca şi Nicolae Badea. Circulă, fireşte, şi o variantă romantică, potrivit căreia Negoiţă şi-a luat primul Mercedes muncind şase luni pe şantiere din fosta Iugoslavie, decorînd şapte-opt luni casele parizienilor sau desfăşurînd alte activităţi mai lucrative decît culesul de căpşuni. Varianta cinică se referă strict la anturajul politic. Aşa cum Nicolae Badea are relaţiile lui în structurile de ieri, Negoiţă este implementat în structurile de azi.
Aşadar, nu e cazul să aşteptăm o schimbare dramatică la Dinamo. Cîtă vreme capitalismul nostru multilateral dezvoltat nu produce altfel de milionari, nici în fotbal nu vor apărea altfel de investitori. Nici cluburile nu vor fi organizate după model occidental, cu „socios”, alegeri pentru Consiliul de Administraţie. Asta da, ar fi o schimbare.
Motivaţiile lui Negoiţă nu au nevoie de scanare. Erau vizibile de la o poştă încă din 2010, cînd promitea să investească în fotbal, la ACSMU Iaşi: „Eu am cochetat cu intenţia de a investi la cîteva cluburi, Dinamo, Rapid sau Petrolul, dar pînă la urmă, am ales să investesc la Iaşi, pentru că aici voi avea controlul absolut asupra clubului. Nu discut acum despre bani, dar vă spun un singur lucru: vreau să construiesc o echipă competitivă la Iaşi şi, apoi, vreau promovarea”. Pînă la urmă, şi-a dorit mai mult notorietatea şi a luat-o pe scurtătură, venind să preia „controlul absolut” la o echipă deja promovată.