Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dosarul amînărilor

Pe culmile deontologiei: în Dosarul Transferurilor, avocaţii inculpaţilor apără şi victimele

În muntele de dosare de pe mesele judecătorilor, Dosarul Transferurilor reprezintă doar o pietricică. În muntele de acte din Dosarul Transferurilor, citaţia trimisă către clubul Oţelul Galaţi este un […]

miercuri, 6 martie 2013, 10:32

Pe culmile deontologiei: în Dosarul Transferurilor, avocaţii inculpaţilor apără şi victimele

În muntele de dosare de pe mesele judecătorilor, Dosarul Transferurilor reprezintă doar o pietricică. În muntele de acte din Dosarul Transferurilor, citaţia trimisă către clubul Oţelul Galaţi este un grăunte de nisip. Grăuntele ăsta de nisip, nimerit unde trebuie între roţile sistemului, opreşte mecanismul.

La termenul de ieri, din Dosarul Transferurilor, ajuns la ultima instanţă, avocatul lui Mihai Stoica a invocat un viciu de procedură. Citaţia către Oţelul Galaţi nu a ajuns la destinaţie.

Nu există dovada primirii ei, prin urmare clubul respectiv, parte civilă în dosar, n-a avut reprezentant în sală. Asta a spus avocatul. Procurorul a susţinut că „toate părţile au fost citate”. Dar, pînă la urmă, procesul s-a amînat pentru 16 aprilie, cînd şase dintre cei opt inculpaţi vor face şi declaraţii.

De şapte ani, de cînd a început judecarea Dosarului Transferurilor, ne-am obişnuit cu amînări. Din tot felul de motive: nemulţumirea judecătorilor, care şi-au redus norma de dosare, sau neîndemînarea poştaşilor. S-a amînat pentru că termenul pica în aceeaşi zi cu finala Ligii Campionilor sau pentru că judecătorul n-a putut fi prezent la tribunal. La început, inculpaţii absentau în bloc, apoi veneau, dar n-aveau avocaţi. După ce şi-au găsit avocaţi, au dat declaraţii, dar s-au lăsat cu greu convinşi să le semneze. Apoi cluburile implicate şi-au căutat şi ele avocaţi. Iar avocaţii aveau şi ei treburile lor. A existat o amînare pentru că apărătorul clubului sportiv „Tractorul” avea de pledat în procese din Braşov. N-avea timp să vină la Bucureşti. În aprilie 2009, cazul s-a amînat pentru că George Copos a plecat din tribunal, în semn de protest că procesul nu începe exact la ora de pe citaţie. Avocaţii lui au motivat că afacerile nu aşteaptă mersul justiţiei. Martorii aveau şi ei treburile lor, Cristi Chivu, de exemplu, avea meciuri la Inter.

În şapte ani, după ce au epuizat toate motivele posibile de amînare, inculpaţii din Dosarul Transferurilor au luat-o de la capăt. După citaţia trimisă clubului Rapid pe adresă greşită, în Giuleşti, iată încă o citaţie năbădăioasă. Care nici măcar n-a ajuns la adresa greşită, s-a pierdut pe drum. Aşa spune avocatul lui Mihai Stoica. Într-o lună şi ceva, instanţa are vreme să verifice dacă apărătorul are dreptate sau nu.

Justiţia e de modă veche, lucrează cu înscrisuri şi, în era comunicării instantanee, trimite citaţiile prin agenţi sau prin poştă. Bine măcar că nu e poşta cu cai. De această rotiţă a citaţiilor se agaţă avocaţii. Deşi clientul lui nu mai lucrează de mult acolo, avocatul lui Mihai Stoica este şi un fel de avocat din oficiu al Oţelului Galaţi. Este ca şi cum ar apăra şi victima, şi agresorul.

Cînd a fost audiat, în noiembrie 2010, Mihai Stoica a dat vina pentru neregulile din acte pe casierul clubului din Galaţi. Banii din transferul lui Iulian Arhire au dispărut dintr-o eroare contabilă. Conform declaraţiei inculpatului, casierul a uitat să treacă 150.000 în vistieria unui club sărac, după cum l-a descris şi Mihai Stoica. Au fost trecuţi abia un an mai tîrziu.

În prima instanţă, se spuneau lucruri mai palpitante. De pildă, despre vînzarea lui Arhire, „un jucător limitat, de 25.000 de dolari”, la un preţ de 700.000 de dolari. Ieri, la Înalta Curte, a fost doar „o zi frumoasă de primăvară”, cum a comentat unul dintre avocaţii celor opt.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Aloha (2 comentarii)  •  6 martie 2013, 13:28

Sper sa-i inchida pe toti si sa arunce cheia!

Ovrebo (30 comentarii)  •  6 martie 2013, 13:31

Din punct de vedere moral e cam cum zici tu, insa dpdv al codului de procedura lipsa dovezii de citare a uneia dintre parti constituie motiv de amanare a cauzei.

laurentiu (5 comentarii)  •  6 martie 2013, 13:36

Inca o data judecatorii dau dovada de frica,neputinta si lasitate. cazul e foarte simplu:sunt vinovati,la puscarie(fara suspendare),sunt nevinovati,sa fie achitati.dar,se pare,ca judecatorii stiu ca sunt vinovati si incearca amanarea la nesfarsit a cazului.astia sunt judecatorii din Romania.

Claudiu (46 comentarii)  •  6 martie 2013, 14:36

Ovrebo sunt de acord cu tine, dar mereu se va putea invoca lipsa citarii vreunei persoane, sora contabilului de la otelul, tatal prietenului contabilei de la otelul etc.
Trebuie dat verdictul si trebuie facuta dreptate. Plus ca e a 3-a instanta parca, la celelalte de ce nu au cerut prezenta acelei parti terte ?

cezar (21 comentarii)  •  6 martie 2013, 15:17

bla,bla,bla ,care justitie!?ALLOOOOO!!despre ce vorbim aici!?suntem in tara lui pacala si hahaiala!

unu (38 comentarii)  •  6 martie 2013, 16:24

@Claudiu: daca procurorii isi fac treaba cum trebuie nu pot sa amane la nesfarsit.
Si eu imi doresc sa se pronunte odata ca m-am saturat sa-i vad cum isi bat joc de fotbal de ani de zile. Dar citatiile trebuie insa obligatoriu sa aiba confirmare de primire. Dar asta se obtine usor daca se trimit 1. prin fax 2. posta sau 3. curier

valentin passcu (13 comentarii)  •  6 martie 2013, 16:26

Nu ştiu cum se face dar autoarea acestuia articol numai subiecte fierbinţi îşi alege. În primul rând nu doresc nimănui să pună mâna pe clanţa unei uşi de sală de judecată. Şi aici mă refer indiferent că este proces civil sau penal, indiferent că este inculpat, martor sau parte în vreun dosar. Sunt convins că doamna ziaristă confundă citaţia cu scrisoarea pierdută a lui Caragiale sau cu Scrisoarea a III a marelui Eminescu. ;i tot a;a de convins că în minte dumneaei avocatul este acel piti de la casele regale de provocaă hohote de rîs. Dacă totuşi încerca să se documenteze răsfoind Codurile de procedură penală şi civilă ar fi realizat importanţa unei mici dar semnificative fiţuici dar mai ales implicaţiile ei pe timpul desfăşurării procesului. Şi tot convins sunt că nici comentatorii de aici nu au habar de acest lucru. Pentru majoritatea faptul că eşti inculpat înseamnă că eşti automat şi vinovat. Nu au auzit de prezumţia de nevinovăţie. Însă necazul cel mai mare este că sunt destui judecători şi mai ales procurori care nu au auzit de prezumţia de nevinovăţie. Şi din această cruntă necunoaştere au ajuns ca oameni nevinovaţi să zacă ani întregi prin puşcării sau prin aresturi ale poliţiei iar după ani buni să fie eliberaţi pentru erori judiciare primind în schimb câteva sute de euro uneori numai scuze. Întradevăr noi înşine suntem tentaţi uneori să jucăm rolul judecătorului şi să ne pronunţăm cu privire la nevinovăţia sau vinovăţia neavînd habar de situaţia de fapt. Mai ales în astfel de cauze în care pionii principali sunt arhicunoscuţi. Cineva pomenea pe aici de judecători fricoşi, laşi şi neputincioşi. Fals. Nu ar fi nimic dacă această afirmaţie ar fi făcută în dorul lelii dar şi mai crunt este faptul că este convins de acest lucru.
Necazul cel mare însă este altul că toată această nebuloasă pleacă de la o ziaristă. O ziaristă ( ????) nu un terchea – berchea care nu are voie să facă asemenea greşeli. Ştiu, necazurile întunecă minţile. Însă să nu uităm că sunt semenii noştri. Buni sau răi pînă la aflarea hotărîrii definitive ei sunt nevinovaţi. Sunt oameni.
DURA LEX, SED LEX.

dorel.motru (383 comentarii)  •  6 martie 2013, 16:54

singurul viciu de procedura acceptat: au fost luati la gramada. De ce oare?
dar stati linistiti, o aminare=un an, o aroganta=doi ani

problema e alta. Ieri Steaua, clubul comunist, azi MM, baiatul USList, miine Steaua …, iar Craiova care a facut deja 10 Nationale cccu Dinamu (in 86 sub Luce cu Balaci, Camataru … dind piept cu 17 Nentori Tirana) este iar uitata.

PS
noi mergem la meci!
voi in audienta la Steaua voastra?
Dorela Olguta, sa va manince xxxx?

dreptate unde esti? (2 comentarii)  •  6 martie 2013, 20:10

adevarul e ca judecatori nu au curaj . probabil sunt atatea presiuni pe ei incat ei singuri ofera motive hilare pt amanare in ideea ca pana la urmatorul termen sa se schimbe ceva . procesul craiovei cu federatia are recursul in decembrie 2014 , procurori aduna dovezi de 2 ani . cineva care controleaza justitia nu le da acceptul sa actioneze . pariez ca intr-un tarziu vor fi achitati iar craiova isi va castiga dreptatea afara . justitia romana nu exista . este formata din oameni corupti si oameni fricosi , amandoua categoriile la fel de condamnabile . orice este de vanzare in tara asta . cancerul este atat de extins incat nu mai avem scapare . vai de noi cei fara bani , pile , relatii . si furati , si bolnavi , si fara noroc .

vasco (317 comentarii)  •  6 martie 2013, 23:38

RUSINE!!!

Ramon (125 comentarii)  •  7 martie 2013, 13:28

au trecut 23 de ani de la eliberarea tarii de jigodii si inlocuirea acestora cu smecheri. Putin, nu-i asa ?
Daca aceste procese dureaza ani buni, asta se intampla pentru ca codurile in vigoare permit asa ceva. Nu sunt de vina nici judecatorii, nici avocatii ci codurile de procedura care le permite asa ceva. Daca s-ar scrie clar: De la ora 22 la 22:15 pe postul national de TV (poate fi TVR Info) se vor cita cei care vor trebui sa se prezinte obligatoriu peste 3 zile in justitie, nu ar mai fi loc de smecherii. Dar inculpatul are posibilitatea de a amana daca avocatul lui lipseste, acesta gaseste motiv, daca este interesat. Peste 3 luni rupe contractul cu avocatul si cere alt termen de studiu al dosarului (par exemple). In plus, termenele se deruleaza la 3 saptamani unul de altul, pentru citare. In acest caz sunt mai multe persoane implicate, marturii, inscrisuri (acte) pentru neajungerea fiecaruia se poate amana. Apoi decat la Jilava, mai bine amâni la infinit. In 7 ani, de exemplu, un Padureanu putea sa scape definitiv, dar omul mai are viata in el.
Patronul vostru ce face ? Spune-i sa se grabeasca, ca-l asteapta Ady cu patul incalzit!

Ramon (125 comentarii)  •  7 martie 2013, 13:31

@ dreptate unde esti?
te inseli, toate aceste amanari se fac pentru ca sunt posibile (legal), conform codurilor in vigoare. Judecatorii nu pot incalca un drept al unui pârât pentru ca-i reclami la Haga. Atat timp cat exista atatea portite de amanare, cei care se stiu vinovati vor amana. Ce zici, par exemple, de unu Felix ? El nu amana cat poate ? Daca nu s-ar putea, ar fi judecat!

Comentează