Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Viaţa public-privată a fotbaliştilor

Dacă Guardiola ar antrena în Liga 1, n-ar avea nevoie de spioni să-şi supravegheze jucătorii. Ar fi suficient un abonament la cablu

Măsura lui Guardiola de a-i pune sub supraveghere pe fotbaliştii Barcei are logica ei. Aşa ar proceda oricine […]

marți, 26 februarie 2013, 10:24

Dacă Guardiola ar antrena în Liga 1, n-ar avea nevoie de spioni să-şi supravegheze jucătorii. Ar fi suficient un abonament la cablu

Măsura lui Guardiola de a-i pune sub supraveghere pe fotbaliştii Barcei are logica ei. Aşa ar proceda oricine ar avea în curte un tezaur mişcător de peste 620 de milioane de euro. Şi-ar proteja investiţia.

Guardiola porneşte de la o viziune destul de sceptică asupra naturii umane, cu deosebire a naturii umane a jucătorului de fotbal. Oricît de profesionist ar fi acesta, trebuie păzit de el însuşi. Spre binele lui şi al clubului. „Marca”, publicaţia care a dezvăluit incomoda ştire, comentează nevoia excesivă de control a „dictatorului” catalan. Excesivă, da, dar direct proporţională cu valorile din lotul Barcei.

Ştim foarte bine cine se ascunde în detalii. O oră de somn în minus, un pahar în plus, un fotbal cu piciorul după beţie poate da peste cap nu cariera unui jucător, ci sezonul întregii echipe. Aşa că Guardiola s-a comportat corespunzător cerinţelor din fişa postului. S-a asigurat că nu trimite în teren mahmuri cartofori. Şefii lui Bayern nu pot decît să se felicite pentru că l-au angajat. Cu riscul ca Oktoberfest-urile vedetelor bavareze să nu mai fie la fel de destinse. La urma urmei, Pep nu-i opreşte pe Lahm, 28 de milioane valoare de piaţă, şi pe Thomas Muller, 37 de milioane valoare de piaţă, să ciocnească halbele. Doar îi pune pe detectivi să le numere. Un antrenor informat e un antrenor puternic.

Antrenorii din Liga 1 au alte mijloace la îndemînă, în cazul în care-i frămîntă activităţile extracurriculare ale propriilor jucători. Sau chiar dacă nu-i frămîntă, vrînd- nevrînd, tot află mai mult decît ar fi nevoie despre isprăvile fotbaliştilor doar deschizînd televizorul. Citind ziarele. Intrînd pe site-urile de ştiri. Nici un detectiv n-ar face o treabă mai bună decît micul demon exhibiţionist care apare la fotbalişti o dată cu primul salariu cu patru zerouri.

Lumea Ligii 1 e un reality-show care se ignoră. Dacă nu te expui, nu exişti. Dacă nu-ţi pui viaţa privată pe prima pagină sau în prime-time, nu ai viaţă privată. Distracţia fără paparazzi nu e distracţie. Nu spune nimeni că trebuie să te ascunzi şi să culegi via lîngă călugări, ca Zidane. Dozarea e importantă. Şi, eventual, preţul. Pentru un salariu brut de 833.000 de euro pe lună, cel mai mare din Bundesliga, Ribery şi-a închiriat şi viaţa personală pe durata contractului. E angajatul lui Bayern 24 h/7. A fost şi el subiect de scandal cu prostituate minore, dar cazul a fost „îngropat” discret de avocaţii lui, n-a fost dezbătut şi clasificat de patronul clubului, vecinii, verişorii, naşii, vrăjitoarea, socrii şi femeia de serviciu de la bloc.

Vedetele din Liga 1 nu cîştigă cît Ribery, dar nu neapărat de la veniturile modeste li se trage responsabilitatea pe care o resimt în cot pentru imaginea lor sau a clubului. E un complex de factori, cum se spune. Printre altele, jucătorii autohtoni au un calcul al lor, destul de sumar, destul de adolescentin: dacă sînt popularizaţi, sînt şi populari.

La Barca era rost de filme poliţiste ca să afli cu cine se întîlneşte Pique, la echipele noastre – de telenovele. Dacă ar veni un Guardiola, cu detectivii lui de la „Metodo 3”, şi ar cerceta cu telecomanda hobby-urile şi itinerariile jucătorilor din Liga 1, s-ar distra grozav.  Are şi banalitatea dornică de afirmare abisurile şi farmecul ei.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Comentariu (2 comentarii)  •  26 februarie 2013, 11:25

Nu subscriu la articol, din punctul meu de vedere e normal ce a facut Guardiola, vreau sa spun altceva insa. „…de la veniturile modeste li se trage …”. Asta e o chestie tare amuzanta. Fotbalistii din prima liga castiga macar 1000 de euro pe luna, ma gandesc. E un venit modest?! Pai, eu cred ca ar juca mai bine cu un venit net de 600 de lei, cred ca s-ar lupta sa castige meciurile, doar pentru un ban in plus din prime, cred ca ar duce o viata extrasportiva exemplara. Am avut un fotbalist, tanar, de 19 ani, abia semnase un contract serios, si vroia un credit, la 19 ani, pentru o masina… de 20.000 de euro, dar locuia cu parintii, si nici nu juca la o echipa de prima liga!!! Amuzant, nu?! Toata lumea plange dupa fotbalisti, ba ca sunt neplatiti, ba ca e clubul in insolventa… De ce sa-i plangi? Cu banii castigati ca fotbalist mediu din prima liga, in 3-4 ani de zile, e suficient cat sa ai casa, masa, si poate, poate o mica afacere. Dar nesimtirea e ca ei risipesc banii in stanga si-n dreapta, ceea ce e normal, sunt banii lor, dar apoi apar la televizor si le spun fanilor ca nu joaca fotbal fiindca sunt neplatiti de 3-4 luni de zile. Vroiam de mult sa las un asemenea comentariu, mi s-a parut amuzant. Ceva tragic-comic. Bine, asta se intampla in Romania, aia din alte tari castiga mai mult, dar joaca mai mult, se straduiesc mai mult.

Scuzele de rigoare, este un comentariu ce nu are legatura cu articolul.

imperator (5 comentarii)  •  26 februarie 2013, 13:09

În România sunt ăia de la CanCan, cei mai buni ! 🙂

Florin (4 comentarii)  •  26 februarie 2013, 13:32

nu cred ca m-ai era nevoie sa-i supravegheze,cunoaste jucatorii destul de bine

radu_pnt (3 comentarii)  •  26 februarie 2013, 13:51

ati facut o generalzare grosolana…in liga 1 doar fotbalistii stelei sunt cancanizati.. prietenii stiu de ce…reality show-ul ligii 1 se rezuma la steaua si jiji..eu nu vad nicaieri sa citesc pe gsp de betivii de la rapid, vaslui, dinamo, pandurii…medias, ceahlaul, etc… si eu sunt de acord cu Guardiola…exista regulamente interioare si comportamente sportive care trebuie mentinute si de ce nu, trebuie sa existe si metode de verificare… suna ciudat pentru noi… insa profesionistii adevarati se preocupa de toate detaliile…. nu ca n-ar fi avut motive sa se preocupe de viata sportiva ale lui Ronaldinho, Deco sau Eto’o 🙂

Blaustein (1 comentarii)  •  26 februarie 2013, 13:56

Din articolul asta v-ati facut autoportretul la perfectie. Presa sportiva din romania da clasa la orice editorial de scandal. Nu mai era nevoie sa spuneti, dar daca tot ati recunoscut, cu atat mai bine! Astia sunteti!

sadrainbow (8 comentarii)  •  26 februarie 2013, 14:43

Stimata domnisoara, cu sincera curiozitate va intreb: nu va este jena sa publicati asemenea articole pe aceeasi pagina, pe care apare numele IOAN CHIRILA?

Premiul acela, pe ce criterii v a fost acordat?

vasco (317 comentarii)  •  26 februarie 2013, 19:17

Daca Guardiola ar antrena in Liga lui mitica ar fi un anonim,bagat in tot felul de minarii tipice fotbalului romanesc.Cred ca becali l-ar fi dat afara de la Steaua mai des decit pe Lacatus sau Stoichita.Cam asta cred eu.Iar telefonul lui ar fi ascultat de sts sau sri sau die,dupa interese….

17 … Caine Ultras (383 comentarii)  •  27 februarie 2013, 9:53

baa, 1. Comentariu

I O stiu numa cum e necesitatili la noi in Haita, ca cand tineri sperantili evolueaze, are nevoi in ordine:
1. Ochelari
2. Handy
3. Masina
4. ce casa si masa visezi 1.- le, acuma are nevoie de un pantalon trisferturi, lejeri ca sa nu mince resturili si un tricou destept cu camil, ba nu, cu n berbec care e c-o oaie.
5. Contract afara, ca e timpu. Uzmenistan, Caracal, departe sa fie, sa nu existe lei ci parai si paparazi astia care nu te lasa nici sa-ti faci nevoili.

dean (6 comentarii)  •  27 februarie 2013, 12:53

Maria, zilele trecute o sportiva si ea Maria a avut o problema. Ma asteptam sa promovezi o opinie, asa ca de la femeie pentru o femeie…

kpaxcmdr (35 comentarii)  •  27 februarie 2013, 21:38

ziarele asa zise de sport sunt niste glume proaste,la fel ca si fotbalul nostru,insotit de „investitorii” si protagonistii principali,fotbalistii.

CONTABIL (85 comentarii)  •  28 februarie 2013, 8:21

trebuia si o cadere a barcelonei, este normal, dar sa vedem cat tine

Comentează