Imaginea ţării, cu patina prostiei
La un preţ lejer, de iarnă, de zeci de milioane de euro, FOTE va promova România în rîndul românilor.
La începutul lui ianuarie, pregătirile pentru FOTE erau în întîrziere. Primarul Braşovului invoca probleme legate de proceduri. Şi se temea de […]
La un preţ lejer, de iarnă, de zeci de milioane de euro, FOTE va promova România în rîndul românilor.
La începutul lui ianuarie, pregătirile pentru FOTE erau în întîrziere. Primarul Braşovului invoca probleme legate de proceduri. Şi se temea de o încălzire bruscă a vremii.
Pînă la urmă, a fost terminat şi al doilea patinoar, cel din Poiana Braşov. Teoretic, banii trebuiau să vină de la Ministerul Dezvoltării, practic, au venit de la ANST. „Au venit cu întîrziere, pentru că au trebuit redirecţionaţi!”, a precizat primarul Scripcaru, în Evenimentul zilei.
Festivalul Olimpic de Iarnă al Tineretului European este primul mare eveniment sportiv găzduit de România, după finala europeană din 2012. Nostalgicii îşi amintesc că am organizat, în anii ’80, şi o ediţie a Universiadei. După treizeci de ani de pauză, experienţa de atunci nu mai înseamnă mare lucru. Aşa că FOTE reprezintă un test serios în materie de găzduit competiţii şi de promovat ţara prin sport.
În patru ani şi cîteva luni de pregătiri, organizatorii români au investit 12 milioane de euro în construcţia patinoarului olimpic de la Braşov. Acum doi ani, aţi citit în Gazetă cum de s-a ajuns de la 3,7 milioane de euro, cît a fost costul iniţial, la 12 milioane de euro, adică de patru ori mai mult decît costul unui patinoar identic din Ungaria.
Aşadar, 12 milioane de euro pentru feeria din Braşov. Plus 8 milioane de euro, cost estimat, pentru patinoarul de la Poiana Braşov. Plus 27 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea pîrtiilor de schi, conform „Wall-Street.ro”. Plus aproximativ 70.000 de euro, cotizaţii pentru anii 2011-2012. Plus cheltuieli de organizare pe 2013 de aproximativ 120.000 de euro, după declaraţia primarului Braşovului.
Rezultă un efort financiar total de 47,19 milioane de euro bani publici. Edilul Braşovului, care este şi preşedintele Comitetului de Organziare a FOTE, calculează altfel. De vreme ce pîrtiile de schi şi patinoarele vor fi folosite şi după Olimpiada de Tineret, banii daţi pentru ele nu se socotesc la bugetul festivalului. Întrebat de ziarul Gândul, Scripcaru a susţinut că FOTE a costat doar 2,5 milioane de euro, dintre care 500.000 de euro de la UE. Adaugă că a redus „la sînge” cheltuielile, că s-au tăiat cei 30.000 de euro pentru achiziţionarea unui echipament de grafică pe computer necesar transmisiilor TV. Iar fără acest echipament, competiţia va fi difuzată doar de posturi româneşti, TVR şi Digi, nu va fi preluată de Eurosport.
Cheltuim aproape 50 de milioane de euro, în ani de criză economică, pentru a organiza o competiţie, cu speranţa că vom atrage turişti în munţii noştri. Dar ne scumpim amarnic la tărîţe şi nu găsim 30.000 de euro ca să ne vadă şi alţii pîrtiile. 30.000 de euro – ăsta nu e un motiv. Ori e rea-credinţă, ori prostie. Ce altceva? Falsă modestie? FOTE va fi organizat în România şi va fi vizionat de români, plus cîţiva bulgari cu antene mai şmechere. Nu mai vorbim de încercarea de a promova evenimentul pe posturile de manele. Presa locală din Braşov a epuizat deja ironiile pe seama tentativei de parteneriat.
„De felul cum vom organzia acest eveniment, putem să ne facem o imagine bună în lume sau, dimpotrivă, să ne facem de rîs!”, spunea primarul Braşovului. Ei bine, nu mai e cazul să ne facem atîtea griji, de vreme ce e vorba doar de imaginea noastră în faţă noastră, şi aici ne-am obişnuit să picăm de fraieri. Cît priveşte restul lumii, acum măcar putem spune, fără teamă că vom fi contrazişi, că sîntem buni organizatori, dar nu ne vede nimeni.