Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Zeiţe şi găleţi

Canotajul românesc speră: se strînge apă în sala de gimnastică de la Izvorani.

Plouă în sala de gimnastică de la Izvorani. Nimic nou sub soare şi nori, că plouă într-o sală de sport de un milion de euro, în România […]

duminică, 10 februarie 2013, 10:01

Canotajul românesc speră: se strînge apă în sala de gimnastică de la Izvorani.

Plouă în sala de gimnastică de la Izvorani. Nimic nou sub soare şi nori, că plouă într-o sală de sport de un milion de euro, în România anilor 2000. O sală inaugurată acum şapte ani, nu şaptezeci. Ei, şi? Bine că avem şi sălile astea, să nu mai căutăm nod în papură: ba sînt prea mulţi bureţi în bazin, ba e prea multă apă pe sol. Să privim şi partea plină a găleţii!

Gimnastele din lotul naţional nu se plîng că se antrenează printre mopuri şi căldări. Păi, cum, ele să se plîngă? Zeiţele? „Nu ne împiedicăm de găleţi, ne anunţă antrenorii la orice pas!”, a spus Larisa Iordache, la DolceSport.

Octavian Belu arată retoric spre constructori: „Au făcut superficial acoperişul, sînt veniţi de undeva de unde plouă foarte rar, probabil din Sahara”. Nu chiar din deşert, au venit de la Cernavodă. Sala de gimnastică de la Izvorani a fost ridicată de General Concrete SRL. Conform Ziarului Financiar, peste această firmă s-a abătut o ploaie de comenzi de la Compania Naţională de Investiţii (CNI). Între 2007 şi mai 2010, a primit nu mai puţin de zece contracte, în valoare totală de 108 milioane lei.

Aceşti constructori „saharieni”, cum i-a numit antrenorul, s-au scăldat în contracte şi după ce au ridicat sala de la Izvorani. Au primit, printre altele, comanda pentru lucrările de execuţie a sălii de sport de la CS Dinamo.

Nici înainte de Izvorani, constructorii din Cernavodă n-au suferit de secetă. Ridicaseră sala de sport de la Cornu. Ion Ţiriac a văzut-o, i-a plăcut şi a comandat una la fel. România liberă observa că, în ciuda proiectului identic, preţul sălii de la Cornu e de patru ori mai mare, 4 milioane de euro. Patronul General Concrete dădea atunci jurnaliştilor un răspuns pe măsura diferenţei: „Cu cine să lucrez, domne, dacă nu cu statul? Cine face în criză investiţii? Sînteţi copii?”. E o replică aproape la fel de tare cu cea a Larisei: „Nu ne împiedicăm de găleţi!”.

Dar să-i lăsăm pe particularii de la General Concrete aşa cum i-am găsit, în plata statului. Să ne mai uităm o dată la tavanul inundabil de la Izvorani! Să fie vina micilor dragoni ai construcţiilor, să fie vina climei? Cum zicea Octavian Morariu în vară? „Izvorani e o bază, dar şi o lecţie!”. Dacă se oprea aici, pedagog rămînea. „O lecţie”, a continuat şeful COSR, „o lecţie că se poate construi fără să furi şi că se poate face administrare în mod corect”.

Lecţie? E ditamai cursul!

Morariu cerea la acea vreme reformă şi un pic de unt pe pîine: să primească în grijă toate bazele sportive naţionale. Ce soluţie practică! Dacă se descurcă să administreze toate bazele, COSR sigur e în stare şi să cîrpească tavanul de la Izvorani. Pentru că asta trebuie făcut, în primul şi în primul rînd. Apoi are tot timpul să caute explicaţii. De dramatisme nu mai e loc, după „Nu ne împiedicăm de găleţi!”.

În materie de explicaţii, plouă cu variante, ca să-l parafrazăm pe Bacovia. În ianuarie, Monitorul de Suceava a prezentat cazurile a două săli de sport inutilizabile. Sala din Bosanci, de 750.000 de euro, veche de doi ani, are scaunele rupte, n-are apă şi electricitate, iar primarul dă vina pe elevi, care au „făcut distrugeri cînd nu erau supravegheaţi”. Sala din Todireşti, de 950.000 de euro, veche de patru ani, are, de asemenea scaunele rupte, pentru că a fost construită după măsuri greşite. E prea mică şi mingile izbesc una-două tribunele. Primarul i-a dat totuşi o utilitate, mutînd Biblioteca din Todireşti în vestiar. Şi a explicat ce-i cu scaunele: „Încă nu le înlocuim, ca să fie sparte iarăşi. Vom pune o plasă de protecţie!”. Păi, nu?

COSR are la dispoziţie modelul Bosanci şi modelul Todireşti. „Gimnastele sînt de vină, pentru că sar prea sus!” sau „Nu reparăm sala ca să plouă iarăşi în ea!”. Dacă iacobinii olimpismului vin cu un model revoluţionar, nu se supără nimeni. Deocamdată, cazul de la Izvorani e suspect de clar. Toată lumea ştie de unde vine apa asta de pe podeaua sălii: din cer.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Dan Motru Paunescu”ndoi (383 comentarii)  •  10 februarie 2013, 13:28

Articolul anului. Si sitem la inceput.

cit pi si sa nu citesc. Zisei ca cu canotaju s-o prisepi si Maria. Ear sa ratez. Bestial e putin spus. Este articolul anului. Sint in delir. La drac cu tabletili dela farmaci. Citi-ti o pe Maria. Tini si ie foami. Pina dessifrai ear deja masa de seara.

PSsss, Fsssn: e Coru ala de care stim? Poate e de platit multi si alti sapte casi. Vise placute Maria, cine se impiedica de o Galeata, aia e!

mimi (7 comentarii)  •  10 februarie 2013, 14:19

dupa craiova, ute ca apari la izvorani. vezi ca am auzit ceva cu patinoarul din poiana si caminul cultural de la peretu, si mai caut, ca apari cam rar! apropos, dar de sport, sport, stii ceva, poti sa scrii?

r.gabi (35 comentarii)  •  10 februarie 2013, 15:14

Ploua sau ninge in orice sala sau edificiu supraevaluat/a prin devize facute aiurea si atribuit /construit pe influente politice pentru ca din pretul real si concret al lucrarii , trebuia platita si spaga celor care au inlesnit castigarea licitatiei si mai trebuie sa se mai sustraga , cu cat mai multa osardie, si ceva materiale sau sa se faca alte”inginerii” .
Este veche de cand lumea aceasta practica,
de zeci de ani si imbunatatita in ultimii 23 de ani.
Pana la urma ce aveti cu „tabla impartirii” sau cu „celebra lege a lui Om”(nu Ohm ,cea care poarta numele marelui savant),ci cea conform careea cine este „om” cu mine sunt si eu „om” cu el ?
In aceasta tara astfel de „intreprinderi” cu caracter „mafiot” sau cel putin , infractional vor avea intotdeauna succes , atata timp cat ele sunt sustinute vadit de politicieni , indiferent cine sunt ei sau de unde vin acestia.
„Prostii” platesc contributiile de tot felul , politicienii ,indiferent de unde si de toata rusinea au grija sa le „imparta”.
In mod cert ,”tabla impartirii” este cel mai important sprijin in efectuarea „operatiunii de adunare” a banilor tuturor acestor „baieti buni”
Pe langa ei mai vin ceva oameni de afaceri , total de incredere , afliati trup ,suflet si buzunar cercurilor politice si totul este perfect ,avand uneori si cu cardasia unor oameni ai legii .
Mai venim in ajutorul acestora noi , toti „fraierii” care votam -si uite asa , de fiecare data -se perinda la putere si decizie „tusea” , care , mereu , cu aceasi regularitate, beneficiaza de „celebrul” vot negativ pentru a fi inlocuita cu”junghiul”.
Si tot asa …

izvor (1 comentarii)  •  10 februarie 2013, 17:34

la Izvorani o fii vreun izvor nestiut care ajunge in sala?Daca e cu apa minerala , ma lasati-l ca gimnastele au nevoie de ea.

xavi (7 comentarii)  •  10 februarie 2013, 17:52

Eu totusi ma asteptam sa isi ceara scuze,pentru ca asa face un om de bun simt atunci cand greseste,nu a avut bunul simt sa caute sa vada care sunt intentiile de constructie la Craiova,pentru ca daca cauta vedea ca se vrea acolo construirea unui complex sportiv cu teren de atletism si sala de gimnastica,dar ma miram sa vad bun simt la Andries Maria,duducutza esti total pe langa si imi pare rau ca un ziarist precum Ovidiu Ioanitoaia se inconjoara de amatori care nu ai nici bunul simt sa recunoasca cand gresesc!Halal ziarista.

monica (2 comentarii)  •  11 februarie 2013, 11:11

Documentare dupa ureche pentru ca sala de la Izvorani nu este facuta de firma din Cernavoda. La Dinamo, madam Lipa poate sa spuna cum d es-a ajuns ca un scaun sa coste 3500 de euro.

17 N T (383 comentarii)  •  11 februarie 2013, 17:49

Asa fetelor, nu va lasati. Mama lor de Neispraviti ( era sa jinesc niste D…), dati in ei ca la fasole!

Comentează