Ce, petrodolarii FRF nu sînt buni?
Federalii testează o noua metodă de a rezolva problemele fotbalului: fac liste.
Deşi întocmeşte rapoarte atît de succinte şi uşor de lecturat în Comitetul Executiv, deşi nu e un antrenor ieftin, Piţurcă primeşte mesaje despre posibila sa înlocuire din postul […]
Federalii testează o noua metodă de a rezolva problemele fotbalului: fac liste.
Deşi întocmeşte rapoarte atît de succinte şi uşor de lecturat în Comitetul Executiv, deşi nu e un antrenor ieftin, Piţurcă primeşte mesaje despre posibila sa înlocuire din postul de selecţioner. Mircea Sandu a anunţat în conferinţă de presă că se lucrează „la o listă de antrenori tineri, care pot prelua ««naţionala»» după Piţurcă”. Tineri, aşadar. Ce-o fi vrut să spună cu asta? De lista respectivă se ocupă directorul Şcolii Federale de Antrenori, Dan Apolzan.
Reacţia şefului FRF nu e doar o reacţie la articolele din presă, e un simulacru de soluţie pentru problema tehnicienilor de la loturile naţionale de juniori. Deşi această problemă există, nu va fi rezolvată cu o listă. Deşi, odată şi odată, Piţurcă va trebui înlocuit cu alt antrenor, acum „naţionala” are alte urgenţe.
Marea problemă se referă la lotul de jucători. Cu Marica operat, Mutu plictisit, Chivu neîmpăcat şi, încă mai grav, cu Florescu fără echipă!, cotele „tricolorilor” nu arată prea bine. Pentru amicalele cu Polonia şi Australia selecţionerul a adus nume noi, din Liga 1, nume atît de noi, că riscă să răstoarne firul logic al fotbalului. Iată, jucătorii se impun întîi la „naţională”, apoi la echipa de club. Înainte, lucrurile se petreceau taman invers. Din diverse motive, care ţin de profesionismul sălbatic din campionatul nostru, juniorii români nu au mare căutare.
33 la sută dintre fotbaliştii Ligii 1 sînt străini. Iar în tur, în Liga 1 au debutat mai mulţi stranieri, 65, decît români, 59. Aceasta e proporţia care descrie cel mai bine speranţa de viaţă a fotbalului nostru. Nu mai trăim din amintiri, trăim din importuri. După amicalele iernii, ne vom face o părere şi despre descoperirile lui Piţurcă. Chiar dacă ar apărea un nou Mutu înaintea meciului cu Ungaria, tot nu va fi suficient. Tot va fi nevoie de timp, răbdare şi valoare pentru a creşte o altă generaţie la „naţională”.
Mircea Sandu va spune că el, în calitate de şef al FRF, s-a străduit. A sesizat problema lipsei de antrenori şi problema lipsei de juniori valoroşi. L-a pus pe Apolzan să facă o listă şi pe Ştefan Iovan, coordonatorul loturilor de juniori, să bată ţara în lung şi-n lat, în căutare de revelaţii. Scouterii lui Iovan vor depista tot ce şutează în ogrăzile oamenilor sau în curţile şcolilor şi vor face o listă de posibili înlocuitori ai Generaţiei de Aur. Dar demersul ăsta nu înseamnă altceva decît muncă în zadar. Fotbaliştii nu cresc în copaci, fotbaliştii cresc la centrele de formare. Sau la centrele de juniori care ţin de cluburile profesioniste. Sau la şcolile de fotbal. Aşa că, oricît s-ar strădui federalii, se străduiesc în direcţia proastă.
În loc să dea false soluţii, Mircea Sandu şi consilierii lui de bună-credinţă ar trebui să ia în calcul alte metode. Să găsească o formulă prin care, cu riscul de a crea uşor deranj diplomatic, să limiteze folosirea de stranieri în prima echipă. Ori să oblige patronii din Liga 1 să investească în centre de formare. Aşa am putea discuta şi despre un viitor al „naţionalei”, nu doar despre Viitorul lui Hagi.
Referindu-ne strict la prezentul intrigant al „tricolorilor”, lista de înlocuitori ai lui Piţurcă n-are decît un rost. Să se facă bileţele, să fie tras la sorţi numele. Apoi Mircea Sandu va anunţa, solemn, că el s-a străduit, dar nu e chiar atît de uşor să dai de petrol.