Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ce vrăji a mai făcut UE

Pe cît de sărac e sportul românesc, pe atît de bogată e imaginaţia conducătorilor lui, în materie de norme europeneBugetul sportului românesc pe anul olimpic 2012 a fost de aproape 50 milioane de euro. Şefii de federaţii n-au fost deloc fericiţi […]

luni, 28 ianuarie 2013, 9:44

Pe cît de sărac e sportul românesc, pe atît de bogată e imaginaţia conducătorilor lui, în materie de norme europeneBugetul sportului românesc pe anul olimpic 2012 a fost de aproape 50 milioane de euro. Şefii de federaţii n-au fost deloc fericiţi cu aceşti bani. E posibil, însă, să-şi reconsidere poziţia, după ce află cît primesc pe 2013.

Iar asta n-ar fi singura sursă de îngrijorare. La începutul lui ianuarie, o vorbă aruncată de ministrul Tineretului şi Sportului, într-o întrevedere cu şeful FRF, a iscat mici valuri de disperare la nivelul sportului amator. Conform ministrului, însăşi UE pregăteşte o propunere prin care să interzică finanţarea cluburilor sportive şcolare cu bani de la stat.

Ca să vezi, şi Uniunea asta Europeană merge pe burtă! Pe ascuns, le-a pus gînd rău puştilor care bat mingea nonprofit. Dar, la vedere, lansează în 2007 Cartea Albă a Sportului, prin care susţine din toate puterile sportul juvenil. Iar în ianuarie anul acesta, Comisia Europeană lansează un proiect-cadru de buget multianual al UE, prin care sportul ar avea parte, în premieră, de o finanţare la nivel continental. Programul „Education Europe”, care vizează laolaltă tineretul, educaţia şi sportul, ar avea alocat un buget de 15,2 miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. Printre obiective se numără „sprijinirea organizaţiilor sportive pe plan local”.

Această tendinţă, de a sprijini sportul amator în Europa, n-a ajuns pînă la noi. Oficialii de la Bucureşti află, ca un făcut, doar veştile proaste şi foarte proaste. Sau interpretează neinspirat veştile bune. Şi ne anunţă că UE le va interzice statelor membre să cheltuie pentru salariile profesorilor-antrenori şi pentru mingile copiilor! La profesionism, nu la întins mîna!
Există şi posibilitatea ca şeful FRF, sub imperiul emoţiilor, să fi auzit altceva decît i-a comunicat ministrul. Şi apoi a semănat panică aiurea, ca geniul neînţeles de la NASA, din filmele americane cu dezastre. Sau poate ministrul n-a fost bine informat. În orice caz, semnalul a fost dat. Dacă sportul românesc va primi puţini bani şi în 2013, în 2014 şi în anii următori, asta se va întîmpla din vina UE, fireşte. Noi, ca noi, dar să vedeţi ce vor suferi francezii, spaniolii, nemţii, ungurii cînd vor trebui să închidă robinetul bugetului pentru sport, cînd vor trebui să desfiinţeze zeci de mii de centre de juniori!

Conform normelor bizare ale UE, despre care a aflat ministrul, cluburile sportive şcolare vor trebui finanţate exclusiv din surse private. În schimb, cluburile private vor putea fi finanţate din bani publici. Asta a lăsat să se înţeleagă ministrul Sportului, tot în ianuarie, cînd a promis că ajută Rapid şi Dinamo să evite falimentul. „De ce nu ne-am implica, atît timp cît este vorba despre două cluburi fanion din sportul românesc? „, a declarat oficialul, pentru Dolce Sport. Chiar aşa, de ce nu? Şi cum anume s-ar implica Ministerul Tineretului şi Sportului în salvarea a două entităţi private, „de dragul sutelor de mii de suporteri”? Rămîne de văzut. Trebuie să existe vreo prevedere europeană discretă şi pentru astfel de cazuri. Pentru milionarii din fotbal aflaţi la strîmtoare.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

adevar (45 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 15:41

Am impresia ca bati campii,un articol fara inceput si sfarsit.Ce treaba are faptul ca daca anumite societati(cluburi) pot primi conditii fiscale mai avantajoase,cand ele pot fi vehicole pentru domeniul in care activeaza.Nu vi se pare ca din aceasta cauza am distrus in Romania toti colosii industriali si in locul lor nu a aparut nimic,la fel sa petrecut si in sport,cat timp Dinamo si Steaua au pregatit in mod centralizat si profesionist sportivii reprezenattivi ai Romaniei,rezultatele au fost fabuloase la campionatele Mondiale,Europene si Olimpiada,desi santem o tara mica.Am impresia ca santeti ca mustele,va aruncati pe …..care pute.Daca sa zicem OLTCHIM ar fi avut facilitati fiscale,astazi nu am fi vorbit de falimentul societatii si 10 de mii de locuri de munca nu ar fi disparut.Intelegeti odata ca un impozit mai mic nu inseamna ca statul nu incaseaza nimic,dar de la o societate in faliment,garantat ca nu vei incasa NIMIC.

Miki Maus (9 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 16:09

Minsitrul ăsta nu e şi el cumva ”doctor”?

Rictus (12 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 16:30

De departe cel mai „tare” text pe care l-am citit in 2013.
🙂

La cat mai multe
…si „Hai Romania!”

maria andries (1349 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 16:34

Pt. adevar, cita neincredere in capitalism! Tu propui un fel de nationalizare a Ligii 1: actualele cluburi private sa treaca la stat, iar statul sa acorde „facilitati fiscale” statului. Din cate stiu, Oltchim n-a fost privatizat inca

adevar (45 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 17:58

Privatizarea nu este singura solutie,Renault este de stat si este o companie de succes.Propun spre exemplu,ca tot sa angajat guvernul ca privatizeaza CFR-ul pana in mai(nu inteleg cine il va lua) ,sa se taie toate sinele si sa se dea la fier vechi,ca asa s-au facut privatizarile in Romania si ulterior sa se mai sacrifice cateva generatii pentru a reface calea ferata.Va este greu sa intelegeti ca intr-o societate,in care locurile de munca sant din ce in ce mai greu de gasit,este important sa ai acei colosi industriali,de transport si chiar sport,care creaza locuri de munca atat pe verticala cat si pe orizontala.De ce nu apreciem ce este facut si sa nu incercam sa o luam de la zero tot timpul.Pepinierele vechi(laboratoare de performanta),Craiova,Timisoara,Pitesti ,Iasi,Bacau,Cluj,DINAMO,Steaua,de ce sa nu fie sustinute chiar si de stat,cand de fapt STATUL ROMAN beneficia de imaginea creata de sportivi.Credeti ca spre exemplu cand canta tricolorul s-au Desteaptate lui ATILA KOCI ,se bucura ala care era Ungur convins,s-au Romania devenea mai cunoscuta?Sportul trebuie tratat diferit fata de multe ramuri ale economiei.Am incredere in capitalism,voi aveti?

Red (10 comentarii)  •  29 ianuarie 2013, 5:58

@ adevar….Nu ai inteles nimic. Mai intai inveti limba materna, pe urma strategiile europene si la final…propunerile cu economia de piata. Daca nu stii, intreaba-l pe Boc…nu era agramat si dadea bine cu coasa.

kkciosuldelahamangia (16 comentarii)  •  29 ianuarie 2013, 10:16

pt. adevar: 1. ceea ce vrei tu se cheama comunism.
2. ,,raul” persista inca in sportul romanesc, tocmai sistemului ,,centralizat” de catre cele doua ,,profesionste”, mentinut si dupa ’89.

nea caisa (70 comentarii)  •  29 ianuarie 2013, 16:56

Maria, cred ca a sosit momentul ca dl Copos sa ne mai explice o data cum e cu stiinta in materie de afaceri si cu trimisul ziaristelor la cratita.
Domnule Copos, stiu ca veti citi, va ofer 1 leu pentru IMEP. Fara nici un fel de datorii!

Comentează