Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Palmaresul de pomană

Capodoperă de caritate: Marian Iancu i-a făcut Timişoarei un cadou plătit scump de suporteri.

Timişoara e una dintre echipele care se zbate în post-istorie. Timpul a stat pe loc, după retrogradare şi intrarea în insolvenţă. Au existat semne de viaţă, […]

marți, 11 decembrie 2012, 3:41

Capodoperă de caritate: Marian Iancu i-a făcut Timişoarei un cadou plătit scump de suporteri.

Timişoara e una dintre echipele care se zbate în post-istorie. Timpul a stat pe loc, după retrogradare şi intrarea în insolvenţă. Au existat semne de viaţă, e drept, fuziunea cu ACS Recaş, de pildă, dar prea puţine pentru ceea ce însemna fotbalul bănăţean.

Această pauză de la istorie, în care trecutul pare mai aproape şi mai viu decît prezentul, a fost tulburată, săptămîna trecută, de o ştire. Unele ziare locale au descris-o drept „uluitoare”, altele, precum „Timişoara Express”, s-au abţinut de la entuziasm şi s-au întrebat dacă nu e cumva vorba despre o pomană electorală inedită. Ştirea, în varianta seacă, este următoarea: Marian Iancu a cedat gratuit palmaresul, numele şi culorile lui Poli către Consiluiul Local, Consiliul Judeţean, Universitatea Polithenică din oraş şi Asociaţiei FC Politehnica Timişoara.

E vorba despre palmaresul, culorile şi numele pentru care s-a ieşit în stradă, pentru care fosta conducere a lui Poli a purtat echipa prin tribunale, sportive sau civile, pentru care mii de fani au tremurat, au sperat şi au strigat.

Pe moment, gestul lui Marian Iancu nu foloseşte la nimic. Avocaţii încă studiază dacă actul nu e lovit de nulitate, legal vorbind. Iar din punctul de vedere al regulamentelor din fotbal, abia din sezonul viitor, echipa Timişoarei care a fuzionat cu Recaş şi care joacă în Liga 2 ar putea intra în posesia identităţii vechii echipe.

Primarul Nicolae Robu exultă de pe acum: „Nu poate nimeni aduce argumente că, de la Revoluţie încoace, a existat o Poli mai Poli ca această echipă”. Asta o vor hotărî cei responsabili cu definiţia spiritului unei echipe, adică suporterii. Dar problema fotbalului din Timişoara este alta. Cum de a fost posibil ca, de la Revoluţie încoace, să apară atît de multe Poli? Întîi, o Poli deţinută de aventurierul italian Claudiu Zambon, apoi o Poli fuzionată cu Fulgerul Bragadiru a controversatului afacerist Marian Iancu. Apoi cinci ani de dispută pe marginea palmaresului, culorilor şi numelui. După ce s-a încheiat războiul pentru culori, a izbucnit războiul cu FRF şi apoi cu restul lumii. N-a fost linişte în Banat, nici după ce echipa ajunsese să elimine din Europa Şahtiorul lui Lucescu.

Scenariul confiscării şi deturnării istoriei Timişoarei fotbalistice seamănă cu scenariul Craiovei trecute prin mîinile lui Neţoiu, Dinel Staicu, Mititeu. Cu scenariul „U” Cluj. Cu scenariul, mai puţin dramatic, mai degrabă comic, mutării Astrei de la Ploieşti la Giurgiu. Ca şi cum ai muta un bagaj.
„Este un cadou pe care îl fac bănăţenilor!”, a spus Iancu, după cedarea palmaresului. Cadou? Atunci să dea înapoi, „cadou”, şi anii pierduţi aiurea pentru istoria clubului. Iată povestea fotbalului nostru în regim privat: investitorii vin şi pleacă, lăsînd în urmă „cadouri” ca falimentul şi retrogradarea. Dat fiind că au simţ al timpului diferit, pentru ei istoria nu înseamnă mare lucru. O pot cumpăra, se pot folosi de ea o vreme, apoi, cu pompa aferentă unei mari opere de caritate, o pot da de pomană proprietarilor de drept, suporterilor.

Cît despre fotbalul profesionist finanţat din bani publici, acesta este un nonsens. O soluţie de compromis. Preşedintele CJ Timiş promite că autorităţile locale nu vor mai ceda pachetul majoritar de la Poli: „Indiferent cine ar vrea să finanţeze, nu va putea prelua mai mult de 49 la sută”. O promisiune fără acoperire. Timişoara a revenit la punctul de plecare. Ce s-a schimbat esenţal în jurul ei? Nu există garanţii de nici un fel, nici din fotbal, nici din afara lui, că nu va mai apărea alt afacerist aflat în impostura de a face cadouri, încă un Zambon, urmat de încă un Marian Iancu.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ramon (125 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 16:32

asta cu palmaresul a fost o tampenie specific romaneasca. Intr-un sport in care cu cat mai multi bani ai pentru jucatori cu atat te plasezi mai sus (vezi Chelsea, Barcelona), un roman a cheltuit bani si nervi pentru un palmares in care a uitat sa mentioneze ca Poli a fost cea mai retrogradata echipa. Mai mult, acest palmares nu este un obiect de bazar, nimeni nu poate cumpara palmaresul lui Real Madrid, nici al lui Genoa 1893 (prima campioana a Italiei). Acest palmares apartine clubului, nu primariei, nici CJ, nici politehnicii. Cum clubul a fost dat de bunavoie lui Zambon, pe care au incercat sa-l pacaleasca sa ”investeasca”, italianul a zis ca nu-i prost (si n-a fost) pana n-a scos bani de la fraieri. Asa ca nu-i prost cel care cere ci cel care da. V-aduceti aminte filmul ala cu Stan si Bran care licitau pentru o pendula si ramasera doar ei doi, care ridicau pretul ? Cam asa si cu Iancu, el singur fusese prostit, altfel nimeni nu l-a ajutat sa tina echipa. Cand a vazut ca are datorii si nu-l poate baga la zdup pe Mircea, plus justitia nu a fost impresionata de banii luati de la gura unora sa tina el FC Timisoara, Iancu s-a lasat pagubas. Acum s-or intreba CJ Timis ce dracu poa sa faca ei cu acest palamres, ca nu tine de foame, nici macar ca stimul de efort, vezi si pe la Bistrita care fara bani se uita la lanterna.

Blaustein (1 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 16:51

Iancu si cu Buşcă cei mai adevarati finantatori, pe bani publici.

adevar (45 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 16:53

Ai gasit de cine sa scrii.Cu siguranta Iancu nu va avea calitatea replicii lui Copos.

gica10 (9 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 16:55

Frumos gestul „infractorului” de drept comun Marean Iancu!Nu cunosc exact legislatia in domeniu,dar cum poate sa dea palmaresul ,iar datoriile sa ramana ingropate.Si vorbim aici de bani publici.
Acelasi lucru si-n cazul u Cluj……Bucse preia clubul si acum pleaca la Ploiesti cu o echipa intreaga.Problema este ca acelasi club u Cluj in anul 2004 a trecut pe alta societate lasand datorii de 4 mil euro.Acum iarasi se vorbesc de vreo 2 mil datorii la acelasi club.Cum de nu se sesizeaza nimeni in cadrul acestor jafuri?La fel vorbim de bani publici.Deja nu mai vorbim de fair play cand sunt echipe finantate din bani publici.

CARLOS (10 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 17:05

Ca deobicei, „MARII ” nostri ziaristi, cand ii mananca undeva, se sacarpina fara manusi. Cum stau ei pe scaun la biroul lor frumos, se gandesc ce sa mai scrie, pe cine sa mai atace, pentru a-si castiga sumele frumusele de bani. { apropos aveti curajul sa va publicati veniturile obtinute de pe urma acestor atacuri?]. Ii ataca prin rotatie {in raport de cum cad la zar} pe patroni, dar numai pe unii. Acum, daca IANCU a facut un gest, de ce , cum , in ce fel . Se mai face si afirmatia ca ,” li s-a dat palmaresul inapoi, etc, dar anii pierduti cine ii va retuna suporterilor? Pai stimata domnisoara daca nu era acest hot, balena , prost etc, etc, asa cum l-ati denumit de-a lungul timpului de voi, suporterii banateni nu mai aveau acele trairi, sentimente , bucurii, emotii cu prilejul jocurilor importante ale lui POLI in campionat, cupa, cupa E.L . Cu ce i-a prejudiciat IANCU pe suporterii banateni in tot acest timp, si de ce este de vina daca la un moment dat n-a mai avut bani pentru echipa, ci doar pentru el? O sa spuneti ca a avut bani si de la C.J.TIMIS, asa e dar sa vedem acum daca acest C.J va mai putea cu putinii bani de care dispune sa-i mai faca pe suporteri sa freamate de emotii la meciurile lui POLI.NICIODAT, decat daca va veni cineva TAMPIT ca IANCU , nu are ce face cu banii si le da salarii BABANE fotbalistilor, iar acestia nu au nici-o performanta. Acum astept INJURATURI la greu din partea celor care vad altfel lucrurile. Toti striga : sa plece patronul , si daca va pleca se intampla ca la RAPID si urmeaza si altele.PAAAAAAAAAAAAAA.

Ditzily (5 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 17:09

Maria, te inseli. La Timisoara fotbalul a fost ucis de cei care aveau sarcina sa-l protejeze. Conducerea fotbalului romanesc (Sandu & Co) au omorit-o pe Poli. Cum vor omori si fotbalul romanesc. Statul n-are ce cauta in fotbalul profesionist, cum spui. Acum, cand e la ananghie, conducatorii fotbalului romanesc se roaga de stat sa nu moara fotbalul. Dar ei ce-au facut ca fotbalul sa fie pe baze solide? Nimic.

Vlad (5 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 17:22

Tot este ceva… faliment, retrogradare este una, dar sunt echipe care pur si simplu au disparut!! Corvinul, Inter Sibiu, Urziceniul, U Craiova, Extensiv, Bacau, Foresta etc etc

kpaxcmdr (35 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 17:36

ca de obicei,se face vilva mare in jurul unui nimic.un patron de club poate sa mute afacerea sa unde doreste muschiul lui.si asta legal.la citi spectatori are in ziua de azi un club precum viitorul sau astra ce mai conteaza?oamenii sau distantat de fotbal si o sa treaca citiva ani buni (mitica a declarat ca mai sta vreo 25 de ani) pina se face curatenie in fotbal ca ei sa se reintoarca..

Miki Maus (40 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 19:06

Probabil că locuitorii Timişoarei sunt foarte bogaţi şi foarte mulţumiţi de oraşul lor.
Probabil că şcolile, spitalele, străzile, locuinţele oamenilor, toate sunt impecabile şi nu mai au nevoie decât de mărunte lucrări de întreţinere.
Probabil pensionarii timişoreni trăiesc confortabil, şomajul e 0%, delincvenţa a dispărut cu totul iar de poliţie nici nu mai e nevoie.
Aşa că Primăriei nu i-a mai rămas altceva de făcut cu banii cetăţenilor decât să plătească salariile fotbaliştilor. Nici nu e mare lucru – doar câte 100.000 de euro pe an plus prime. Într-un oraş atât de occidental, unde oamenii obişnuiţi câştigă cel puţin dublu, nici nu se observă.

valicosul (5 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 19:16

nu-mi place M.I de loc, dar in „anii pierduti” alb-violetii au eliminat proaspata detinatoare a cupei UEFA, asa ca mai incet cu critica si mai mult cu documentarea. toate cele bune

carp01 (1 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 8:28

sa credeti voi ca iancu a cedat gratis palmaresul si culorile

geov (1 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 9:00

As vrea sa-i raspund unui anume Miki Maus sa stii tinere ca in Timisoara avem locuri de munca sunt prezente aici multe firme internationale Continental cu 3 fabrici , Drexalmaier , Mahle , TRW, Kromberg & Subert si multe altele .E prlina Timisoara de cei din Caras, Mehedinti , Gorj si Dolj aici nu lucreaza decit cel ce nu vrea ptr ca este puturos. Orasul a fost in permanenta intr-o situatie buna incalzirea centralizata inca merge si sau facut multe investitiii in retele sau diminuat pierderile , Scolile , gradinitele au fost renovate si izolate termic , Spitalul judetean defapt n spital universitar deserveste Timis , arad, Caras , Hunedoara chiar Gorj si Dolj iar acum este inrenovare , sectia ATI sa facut acum 2 ani cu vreo 2 milioane de euro Sa construit de ctre primarie cladirea noului spital ce va fi centru de oncologie pentru copii pe tara se va construi noul spital municipal , sa decolmatat Bega , se fac malurile se va introduce din nou vapoare pe Bega ,Toate astea in conditiile in care Timisoara a avut primar taranist si nu primit numic de la Centrul a facut toate astea pe puterile proprii.

Șerban (38 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 9:01

De la măgăria suporterilor, ce-au mers la Bistrița să susțină Fiorentina, mi-am format o părere negativă despre timișoreni. Acum văd că uită de efortul lui Tony Doboș – adică adevăratul inițiator al readucerii Timișoarei în Divizia A/Liga I.
Cred că-i cazul să mai treacă o generație până să merite suporterii din Timișoara apariții în prim-planul fotbalului!

Droo (1 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 10:22

AC RECAS NU E POLI!

Mos Craciun (1 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 10:43

ACS RECAS NU E POLI ! NU O SA FIE NICIODATA ! Poli e acolo unde bate inima suporterilor ! Acolo unde simti freamatul tribunelor , acolo este pe Stiinta !

dimi (21 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 11:01

Draga Maria,iti multumesc pt.articol si va invit sa veniti odata la Timisoara sa vedeti cum evolueaza noua echipa a Timisoarei „ASU Poli” din campionatul judetean seria 3-a din liga 5-a pe vechiul teren al lui Poli si cum e sustinuta de 1500-2000 de spectatori .Veti vedea un spectacol unicat in Romania si nu veti regreta !

Mufarina (4 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 6:58

Pt Serban comm 13: Acum un an si ceva a fost meci caritabil la Timisoara Prietenii lui Hagi vs Politehnica ’90 . A jucat si Toni Dobos cat a putut si galeria s-a ridicat, i-a strigat numele si l-au aplaudat minute bune. A facut turul stadionului, te asigur ca nimeni nu a uitat ce a facut Toni Dobos pt fotbalul timisorean. La Timisoara se traieste altfel fotbalul, a fost nevoie de necazul cu licentiere pt ca suporterii sa {re}descopere placerea de a canta si vedea un meci de fotbal. Fara interese meschine, fara spalari de bani, fara licente, doar pura pasiune!PACE

Comentează