Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mitul eternei vînzări a Rapidului

George Copos spune că toate crizele „vin şi trec”. Singura constantă este dorinţa lui de a pleca de la club

În aprilie, după ce prima instanţă l-a achitat în Dosarul Transferurilor, George Copos constata că „în sfîrşit, Justiţia este imparţială […]

marți, 20 noiembrie 2012, 12:22

George Copos spune că toate crizele „vin şi trec”. Singura constantă este dorinţa lui de a pleca de la club

În aprilie, după ce prima instanţă l-a achitat în Dosarul Transferurilor, George Copos constata că „în sfîrşit, Justiţia este imparţială şi dreaptă”. Îi prezenta „respectul nostru”. Într-o postare din iulie, declara Dosarul Transferurilor „un proces pe care l-am cîştigat în instanţă, după cum este bine cunoscut”.

În a doua instanţă, din acelaşi dosar, Curtea de Apel l-a condamnat pe George Copos la cinci ani de închisoare cu executare şi patru ani de interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune. S-a decis de asemenea menţinerea sechestrului asigurator pe bunurile mobile şi imobile deţinute de Copos. Comentariul conducătorului Rapidului a fost, de data asta, mai puţin măgulitor pentru justiţie: „Vreau să spun doar că este o hotărîre nedreaptă şi nelegală, atît”.

Despre clubul Rapid nu se mai poate discuta omiţînd Dosarul Transferurilor. Nu doar pentru că „procesul cîştigat” probează felul cum a fost condusă echipa din Giuleşti în perioada 1999-2005, perioadă cînd Rapid a cucerit două titluri. Dar un patron condamnat la închisoare cu executare are altă putere de convingere decît un patron fără probleme legale.

Jucătorii cer insistent plata restanţelor, după ce au încasat doar jumătate din salariul pe luna august. Suporterii se tem de intrarea în insolvenţă. Copos le răspunde că „nici o criză nu este eternă. Crizele vin şi, dacă sînt gestionate cu înţelepciune, trec, lăsînd organismul mai întărit”. Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Rapid, Virgil Dumitru, propune o altă abordare, practică, nu dialectică: „Pot să vă garantez sută la sută că în acest moment George Copos vrea să vîndă Rapidul”. Vrea. Dar poate? Conform Dolce Sport, clubul Rapid a fost vîndut deja, lui Ioan Niculae, patronul de la Astra Giurgiu. Iar vînzarea a fost încheiată cu cîteva ore înainte de pronunţarea verdictului Curţii de Apel. Dacă nici asta nu e încredere în justiţie, atunci ce să fie ?

Meandrele vînzării se ciocnesc de concretul condamnării. Clubul FC Rapid este deţinut, în proporţie de peste 99 la sută, de George Copos şi de compania lui Ana Holding. Dacă asupra clubului a fost pus sechestru, acesta nu poate fi vîndut deocamdată.

În ultimii 20 de ani, la clubul din Giuleşti s-a cronicizat sfîrşitul lumii. N-a existat sezon în care să nu se pomenească despre faliment, vînzare, criză, investiţii, cheltuieli sau cel puţin despre una dintre aceste plăgi cosmice. Doar creşterea la cote rezonabile a chiriei pentru stadion a împins clubul pe marginea abisului financiar-contabil.

În toată această criză care durează de 20 de ani, dar din fericire „nu e eternă”, există un singur element de noutate: condamnarea în justiţie a patronului rapidist. Celelalte proorociri despre crize şi scufundări sună familiar pentru jucătorii şi fanii rapidişti. Invariabil, toate negocierile pentru vînzarea clubului s-au finalizat abrupt, cu un eventual comentariu stupefiat din partea potenţialului cumpărător: „Păi, aia nu e a lui, aia nu e a lui, atunci eu ce să cumpăr? El face artificii aşa, ca să amăgească lumea!”.

De data asta, artificiile cu posibila vînzare şi iminentul faliment reprezintă o metodă de temporizare. Nu au ca miză banii din buzunarul sponsorilor de ocazie, un Taher sau un Valvis, au ca miză timpul. Pînă la sentinţa definitivă din Dosarul Transferurilor, mai sînt cîteva luni de aşteptare. Cîteva luni de blocaj şi de incertitudine.

Rapidul se află la mîna patronului său, iar patronul Rapidului, la rîndul lui, se află la mîna propriilor fapte consemnate într-un dosar penal.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

gigi netoiu (65 comentarii)  •  22 noiembrie 2012, 4:22

Domnule Copos,
Ca tantisor asta e o femeie rea nu e un secret, tre doar sa te uiti la poza ei. Ce inca e un secret este ca dumneata si toti ceilalti din dosarul transferurilor sunteti VINOVATI. Nu aveati suficienti bani domnule Copos? Dar va place fedelesul asa milion cash este, facut pe sub masa? Lacomia domnule Copos aia e problema. O sa dati unde trebuie banul si o sa fiti achitati cu totii, nu-s probleme.

antycopos (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2012, 7:52

???????!!!!!!!!!!!!!

Neutru (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2012, 10:55

Maria, de ce nu aveti curaj sa scrieti la fel si despre Nicolae Badea care a permis furtul de la Dinamo, care nu are timp sa dea un comunicat pentru apararea antrenorului angajat de el, Bonetti, dar are timp in schimb sa dea comunicate prin care sa-i apere pe cei cu care a jefuit Dinamo.

Cristi from Miami (5 comentarii)  •  22 noiembrie 2012, 11:47

@ Gheorghe Copos

hai sa nuantam putin interventia ta, asa ca de la bisnitar la bisnitar (io am fost adeptul lui Pruteanu si nu-mi place sinonimul anglofon „businessman”)

Asadar:

1. nu toti oamenii care „fac lucrurile sa se miste” o fac in interesul general; fara sa am probe palpabile, dar cunoscandu-te destul de bine, am banuiala ca tu „faci lucrurile sa se miste” NUMAI in interes personal.

2. nu cred ca d-na Andries te uraste pentru cele 2000 de locuri de munca create; mai degraba cred ca-i compatimeste sincer pe cei mai multi dintre ocupantii lor.

3. fara ca asta sa fie un capat de acuzare ci doar o constatare, afla ca, oricat de imbecili ne-ai crede, ne dam seama usor ca NU ai creat respectivele locuri de munca din grija pentru ocupantii lor ci DOAR pentru ca afacerile tale trebuiau sa functioneze intr-un fel sau altul. Asa ca, macar d’acum inainte, abtine-te sa te mai bati cu pumnii-n piept pe tema asta!

4. pentru ca tot vorbeam de grija-ti pentru proprii salariati, te-as intreba de ce remuneratiile angajatilor din Grupul de firme ANA, alea inregistrate in contabilitatile firmelor si declarate la REVISAL, sunt sensibil mai mici decat ale celor care activeaza pentru alte companii in domenii de activitate si functii similare? Hmm, intrebarea era retorica pentru ca stiu deja raspunsul tau: grija pentru salariati presupune si prevenirea imbuibarii acestora, oamenii trebuie feriti de obezitate cu toate consecintele nefaste ale acesteia: colesterol, hipertensiune, boli cardio-vasculare, etc.

5. ziceai ca „ai construit si ai bagat fonduri” la Rapid insa ai uitat sa precizezi ca, pentru fiecare banut gaurit trimis spre club, Rapidul e tinut dator la catastif fata de creditor (nu te uita in alta parte, chiar tu esti ala). Inchid ochii si te vad asezat, in spatele unei tejghele, cu ochelarii pe nas, si rasfoind un catastif cu sume caligrafiate acolo, cu doua zecimale, ca sa nu se piarda nimic din vedere.

6. Ca si cum asta n-ar fi de ajuns, mai minti si prin omisiune. Desi nu te costa nimic daca ai fi dus spovedania pana la capat pentru ca aici suntem intre noi, bloggerii, si nu ne aude nimeni.
Auziti, oameni buni, la el: „nici un ban din sumele încasate din transferuri nu a dispărut ci, dimpotrivă, a fost încasat şi înregistrat în contabilitatea clubului Rapid”.
Pai, nene Ghita, asta stie sa faca orice tampit absolvent de patru clase primare si „Stefan Gheorghiu”. Bunaoara il transfera pe Dulca in fundul Asiei, prilej cu care are grija sa incheie doua (sau mai multe) contracte:
– primul, pe o suma modica, intre cumparator si club, suma care e prinsa in contabilitate, se platesc taxe la stat (Bravo, nene Ghita!)
– al doilea (sau, daca suma e prea babana, si al treilea, al patrulea, etc.) sub forma de sponsorizari pentru vreo amarata de fundatie (neaparat umanitara) care lupta pentru alungarea mustelor din Cismigiu si a tantarilor din Delta Dunarii si care e patronata de… ghici ghicitoarea mea… distinsul dom’ Copoooos. (recunoaste, aiasta-i cam nashpa, nene Ghita!)

6. Despre „eterna vanzare” sau, cum iti place matele sa zici, „atragerea de fraie… pardon, de oameni de afaceri cu forta economica langa Rapid” cred ca sunt mai indreptatiti sa vorbeasca numitii Valvis si Taher…

Am zis!

Cristi from Miami (5 comentarii)  •  22 noiembrie 2012, 12:06

@Gheorghe Copos

Ghita, sper ca n-ai pus la suflet ce-am scris mai jos!
Las-o dracu’ de suparare ca necazurile vin si trec; hai mai bine sa ne amintim de vremurile bune cand cantam impreuna, de rasunau Floreasca si Dorobantiu’, „cei ce sunt dinamovisti, niciodata nu sunt tristi!”

Hai, te-am pupat, mah ciocoflenderule, si daca scapi cu bine din toata mizeria asta te astept la mine la o shaorma cu de toate, face Adina o shaorma ceva de speriat, ca la ma-sa acasa!

rapidist de-o viata (10 comentarii)  •  23 noiembrie 2012, 17:32

copos moare, dar nu se preda.centrul atacant a murit in zori, copos moare la asfintit de soare dupa ce si-a dat jumatate din avere si l-a adus pe cristiano ronaldo. cealalta avere o tine pt aducerea lui messi??moare impacat cu sine.

Comentează