Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Lege împotriva blatului

Rusia pune crucişătoarele pe cei care aranjează meciuri. Noi n-avem aşa ceva! Aranjamente – sigur nu!

Luăm aer în piept şi numărăm încă o dată: cîţi vinovaţi de blat din fotbalul românesc au fost condamnaţi şi trimişi la închisoare? Doi, […]

marți, 6 noiembrie 2012, 10:08

Rusia pune crucişătoarele pe cei care aranjează meciuri. Noi n-avem aşa ceva! Aranjamente – sigur nu!

Luăm aer în piept şi numărăm încă o dată: cîţi vinovaţi de blat din fotbalul românesc au fost condamnaţi şi trimişi la închisoare? Doi, trei şi…cam atît. Nu pentru fraudă sportivă, ci pentru infracţiuni care derivă din ea. Pentru gestiune frauduloasă, de exemplu, în cazul lui Vasile Ianul, fostul preşedinte de la Poli Iaşi şi Dinamo.

Ca să ai o condamnare pentru blat, trebuie să ai şi infracţiunea de fraudă sportivă prevăzută în Codul Penal. Italienii o au, francezii o au, ruşii urmează s-o aibă. Marele sportiv de la Kremlin, Putin a anunţat că va propune o lege prin care blatiştii din sport – cei care iau mită, nu premiere, cei care dau mită, nu premiere, cei care aranjează scoruri şi pariază pe ele – riscă închisoarea de la patru la şapte ani.

Proiectul nu prevede încă pedepse pentru cei care-şi „aranjează” pozele cu ei făcînd sport sau vînînd leoparzi de la Zoo, cum e cazul lui Putin. Dar vizează toate disciplinele, toate casele de pariuri, toate categoriile: federalii, arbitrii, jucătorii, antrenorii, şefii de cluburi. Un antrenor de handbal, de exemplu, nu va avea voie să parieze pe meciuri de handbal. O federaţie care nu se străduieşte suficient să combată corupţia îşi va pierde licenţa. Iar echipele vor fi descalificate chiar dacă un singur jucător al lor a „trîntit” meciul. Asta le-ar tăia cheful şefilor de club să-şi acuze public angajaţii de rea-credinţă.

Legea împotriva blaturilor, un amendament, mai exact, are o linie generală drastică. Şi probabil la fel va fi şi punerea ei în practică. Pentru ca semnalul de la Kremlin să fie înţeles mai cu spor, se impun cîteva exemple. Două, trei condamnări, cîteva amenzi, să se calmeze scorurile isterice din diviziile inferioare.

La cîte sporturi practică Putin, să vînezi cu crucişătorul vrăjitoare parioare e ca un fel de aerobică. Aşteptăm cu interes să vedem cum anchetează şi cum probează ruşii un blat. Pentru început, poliţiştii au permisiunea să înregistreze convorbiri telefonice. Cu cît vor înainta investigaţiile, se vor perfecţiona şi metodele. Cu un Smena de ultimă generaţie, dotat cu lampă în ochi, se va ajunge la performanţa de a fotografia blatul în 8 mm încă înainte de a fi plănuit.

Mai mult mînaţi de nostalgii, cetăţeni cu spirit de răspundere vor face denunţuri. Şi tot aşa, pînă la Jocurile Olimpice de iarnă, din 2014, şi pînă la Mondialul de fotbal din 2018, găzduite de Rusia, va fi aşa o curăţenie pe vastul teren de sport încît nu va exista decît o singură disciplină, judo, şi un singur campion, se ştie cine. Va fi o linişte ca la turneele de şah, că nici măcar Dan Petrescu, dacă va mai antrena pe-acolo, nu va găsi motiv să se enerveze.

Lăsînd deoparte scenariile ruseşti, rămîne ideea. Care nu e rea. O lege împotriva trucării rezultatelor din sport ar fi necesară şi la noi. O lege care să dea o definiţie a mitei, a complicităţii la blat, o lege care să pedepească federaţiile care tolerează aranjamentele şi-i premiază pe cei anchetaţi cu repunerea în funcţie. Legea asta e necesară, deşi nu ar tempera polemicile. Oamenii de fotbal din Liga 1 ar începe să se bănuiască reciproc de lipsă de originalitate.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

marius (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 11:34

echipele care se autofinanteaza din pariuri vor disparea

Toppy (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 12:09

Ar trebui sa parieze doar pe goluri marcate, si dupa ce-si ating obiectivul, vor juca si pt spectatori.

tomis (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 12:49

marioaroooo! dar adrian nastase de ce a fost condamnat, nu pentru blaturi? ca’ ca fan dinamo, pentru ce sa-l acuzi ??? eeeee, pai vezi???

eu (11 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 12:54

Diferenta dintre mita si premiere ar cam fi urmatoarea: daca la Dinamo-Barcelona pariam pe Dinamo si ofeream bani celor de la Barca sa piarda ar fi fost o problema, chiar de puscarie. Daca insa pentru acelasi pariu as fi oferit bani celor de la Dinamo, ar fi fost o problema, ar fi trebuit sa si poata! Asta pentru cei care sunt in stare sa inteleaga cateva lucruri elementare…

BB (52 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 18:37

Se zvonește că copos nu mai are bani să țină Rapidul.
Stie cineva daca Rapid – Astra a fost blat sau așa slab joacă echipa asta cu pretenții ? 🙂
O seară bună

Octavian Stăncioiu (17 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 19:46

Chiar nu înțeleg, în acest caz, miștoul la adresa rușilor și a lui Putin. Un mișto stupid, de stil americănesc.

andrea (383 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 22:59

Nr. 6, @O.S, o gramada de oameni azi care fac marturisiri. Mergeti fratilor la biserica, la doctor.
De mult nu am mai citit un articol atit de bun. Singurul minus, nu prea e tema care ne face 6 luni fericiti. Preferam un simplu Miaauuuuu!

Murmurel (9 comentarii)  •  7 noiembrie 2012, 2:54

Initiativa e in sine binevenita, chiar daca poarta insemne stali niste. Ca sa scapati de blaturi in fotbal, ar trebui ca fratii Victor si Jovani sa fie scodsi din circuit si trimisi unde le e locul. Atita vreme cit personificarea mistificarii umbla nestingherita pe „La doi cocosi” (oare mai e tanti Maria bucatareasa?) nu se va schimba mai nimic! Nu-mi place Putin, dar uneori ii admir viteza de decizie!

viteza de decizie … nucleara (383 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 11:08

-mi place Putin. Atentia bucataresei a fost probabil atrasa de acuzatile recente din RO si de o galerie foto, reaparuta recent: Putin pe supersonic, pe cal, submarin, crocodil, leu, …, in alte 37 de sporturi. In general nebunii se credeau Napoleon, Bach, Be, Be..
Acu 20 ani, pirimii Putini, au aratat ca omul asta are ceva. Cind iesi azi intilnesti zilnic citiva Putini. Sint simpatici cu ochelarii lor si casca de agent secret in ureche.

Mihai (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 13:40

Sincer nu inteleg de ce atitudinea superioara vis-a-vis de rusi/Putin…din cauza stilului de a prezenta subiectul, se pierde esentialul, si anume ca este necesara o legiferare privind sanctionarea aranjamentelor de toate felurile din sport. Sau cel putin banuiesc ca asta era mesajul care se dorea si nu ca rusii sunt niste retrograzi..
Pana una alta, ei pot sa organizeze si Jocuri Olimpice si Campionat Mondial de Fotbal fara probleme (sunt convins) cu mentalitatea lor ‘depasita’.

Comentează