Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Umilirea e gratis

După modelul şefilor din fotbal, şi oamenii de cultură predau cursuri intensive de presă pentru „amărîţi”

La sfîrşitul lui septembrie, după eliminarea FC Vaslui din Cupă, finanţatorul Adrian Porumboiu s-a supărat pe presă. A interzis accesul jurnaliştilor pe stadion […]

sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 9:13

După modelul şefilor din fotbal, şi oamenii de cultură predau cursuri intensive de presă pentru „amărîţi”

La sfîrşitul lui septembrie, după eliminarea FC Vaslui din Cupă, finanţatorul Adrian Porumboiu s-a supărat pe presă. A interzis accesul jurnaliştilor pe stadion la meciul cu Chiajna. Cu excepţia angajaţilor postului care televiza partida, reprezentanţii mass-media au fost opriţi de un bodyguard la poarta arenei.

Lecţia finanţatorului: „Nu dau o ştire pozitivă!”
Rămînea varianta accesului cu bilet, dar asta însemna să-şi lase laptopurile şi aparatele foto la intrare. Şi oricum, casa de bilete se închisese. Aşa că reporterii au văzut meciul la un televizor dintr-un bar (de fapt, cîrciumă, după cum se va vedea mai departe). Iar fotoreporterii s-au urcat pe blocurile de lîngă stadion şi au pus la treabă „tunurile”. Blocurile au apărut şi ele la meci.

gta_9641.jpg

Explicaţia interdicţiei a fost lungă şi variată. Întîi, a sunat aşa: „N-a fost nimeni de la presa centrală, numai de la presa locală”. Apoi: „E dreptul clubului dacă vrea să acorde acreditări unora sau altora”. Şi explicaţia de pe tort: „Nu adun eu jurnaliştii de prin cîrciumi, ca să-i aduc la meciuri! Sînt şi obraznici, nu dau o ştire pozitivă despre noi”.

Nu există genul jurnalistic numit „ştire pozitivă”. Există ştiri. Există informaţii „relevante” şi „nerelevante” pentru un public sau altul.

Lecţia regizorului: „În final, s-a intervenit, s-a publicat”
Tot în septembrie, tot despre presa locală din Vaslui. Oraşul a găzduit avanpremiera unui film de Cristian Mungiu. Înt-un interviu acordat jurnalistului Mihai Goţiu şi publicat pe www.realitatea.net, regizorul afirmă că presa locală i-a cerut bani ca să-i promoveze filmul la mica publicitate. „Cinci lei! Înţelegi? Nu e vorba despre cinci lei, e vorba despre o dimensiune a sărăciei noastre şi o dimensiune a înţelegerii noastre vizavi de ce e eveniment, ce nu e eveniment. Oamenii ăia… mi s-a rupt sufletul de ei… ni s-a spus:««sîntem foarte amărîţi, trăim de azi pe mîine»». În final, s-a intervenit, s-a publicat (…)”. Dacă ar fi jurnalist, regizorul ar aduce şi dovezi în sprijinul afirmaţiilor. Aşa, e doar bîrfă. Defăimare.
Iar mila aceea de jurnaliştii „amărîţi” s-a topit toată în acest „s-a intervenit”. S-a intervenit! Înţelegeţi? Cineva de sus a sunat şi i-a luminat pe cei din redacţie despre ce e şi ce nu e eveniment. Şi în loc să se îngrozească de acest „s-a intervenit”, Cristian Mungiu continuă să-i certe pe „amărîţi” şi să le compună agenda: „Faptul că cineva astăzi, în România, lucrează în presă şi pentru ceva ce ar trebui să fie o informaţie după care să alergi, să fii bucuros că ai exclusivitate, se gîndeşte să preţuiască informaţia asta la cinci lei te pune pe tine în situaţia să te gîndeşti unde te duci, ce fel de eveniment poate să existe într-un loc ca ăsta. Cum apreciază oamenii prezenţa ta dacă ăsta e nivelul presei, care ar trebui să aibă un raport cu comunitatea locală”. Etc, etc, etc

Jurnalistul local e pentru noi răul necesar doi
La teorie n-am stat niciodată rău. De la patronii de fotbal la regizorii de film, toată lumea e datoare presei, centrale sau locale, cu o lecţie de jurnalism. Toţi îşi fac pomană cu o peroraţie din turnul de fildeş sau cu un curs intensiv, cu bibliografia la bodyguard. Exprimările de mai sus, ale omului de fotbal şi ale artistului, despre presa locală sînt la fel de dispreţuitoare, în esenţă. Chiar dacă unul îi numeşte „obraznici” şi celălalt „amărîţi”, intenţia este aceeaşi: de umilire în scopuri pedagogice.

Presa, în rol de figurant recunoscător
Jurnalistul local e bidimensional. Are o dimensiune a „obrăzniciei” şi „o dimensiune a sărăciei”. Şi patronul de echipă, şi regizorul îi refuză dimensiunea demnităţii. Jurnalistul local e ignorant, nu cunoaşte priorităţile finanţatorilor sau ale regizorilor. Jurnalistul local e un fel de subspecie a subspeciei centrale, care-i face pe mediatizaţii zilei să se simtă mai puternici, mai înţelepţi, mai drepţi, mai buni, mai generoşi, mai profunzi, multilaterali, enciclopedici şi extrem de „pozitivi”.

Cash sau card?
Faptul neaşteptat şi exasperant e că, iată, oamenii de fotbal nu sînt singuri la catedra jurnalismului „pozitiv”. „Nivelul presei”, al presei locale din Vaslui, în cazul de faţă, îi îngrijorează pînă la cote melodramatice şi pe oamenii de cultură. Cînd „capul limpede” nu se cutremură de relevanţa unui film pentru comunitate sau de importanţa unui patron, se intervine şi se trage un semnal de alarmă. Şi un zăvor corespunzător pe poarta stadionului.

Un patron de club de fotbal. Un regizor de film premiat la Cannes. Două persoane publice. Două forme de putere. Ambele prost folosite. Asta e tot. Cei doi au zis ce-au avut de zis. Nu le mai rămîne decît să dea cîte cinci lei de cîte ori le apare numele în ziare sau la TV. Fireşte, pot să-şi ceară scuze, dar ar scăpa cam ieftin, nu-i aşa?

Dacă ar fi jurnalist, regizorul ar aduce şi dovezi în sprijinul afirmaţiilor. Aşa, e doar bîrfă. Defăimare.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Marcel (9 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 21:56

De remarcat solidaritatea de breasla dar… alaturarea celor doua personaje este fortata. Si mai fortata este punerea atitudinii fata de presa a celor doi pe acelasi palier.
Pentru Porumboiu & co presa este doar un vector pentru raspandirea „intelepciunii” lor! – si slava domnului sunt destui colegi de-ai dumneavoastra care le satisfac „pohtele”.
Domnul Mungiu s-ar putea sa aiba si ceva dreptate, chiar daca poate deranja aerul de „usoara” superioritate pe care-l afiseaza.

durden (209 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 22:19

ai zis mai sus ca scopul presei e de pura informare si nu e a lua o pozitie fata de un subiect sau altul.sincer acum,ti se pare ca ai fost obiectiva in articolul asta?sau in editoriale poti sa-ti speli rufele in public?

merace (9 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 22:46

valorile sportive clasice sunt: victorie, lupta, curaj, efort, tehnica, daruire, loialitate etc. Dar titlurile presei sportive abunda mai degraba in valori negative: umilit, batut, desfiintat, ridiculizat, terminat, tradat, facut de ris… etc. Asta arata in ce hal presa sportiva a uitat de valorile sportive, doar ca sa faca vilva de presa.

merace (9 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 23:37

ar fi frumos ca presa sportiva sa faca doar pura informare despre evenimentele sportive. Dar se vede cu ochiul liber ca nu se mai face asta, fiindca presa sportiva s-a transformat in propaganda si reclama. Propaganda pentru patronii care dau bani mai multi, si reclama pentru patronii care dau bani mai multi. Putinii jurnalisti sportivi integri moral par marunti fata de multimea celor care doar produc pe bani stiri in interesul cui plateste.

merace (9 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 23:41

Ca exemplu, stirea traznet „Chiajna a ridiculizat Steaua eliminand-o din Cupa Romaniei” nu s-a dat in presa. De ce oare, cand intr-o gramada de alte situatii mai marunte s-a folosit aceeasi formula de presa?!

manneken (24 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 23:44

„Un patron de club de fotbal. Un regizor de film premiat la Cannes. Două persoane publice. Două forme de putere. Ambele prost folosite. Asta e tot. Cei doi au zis ce-au avut de zis. Nu le mai rămîne decît să dea cîte cinci lei de cîte ori le apare numele în ziare sau la TV. Fireşte, pot să-şi ceară scuze, dar ar scăpa cam ieftin, nu-i aşa?”

Poti sa fii mai clara,te rog, la fraza pe care ai scriso mai sus…Mai ales referitor la Mungiu care a avut un interviu la GSP mai lung decât discursurile lui Ceausescu….

„ambele prost folosite…” adica???

Merci

Catalin (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 0:00

Sa intelegem ca dl. Mungiu ar fi trebuit sa stea cu reportofonul pornit in veston si sa ii predea dlui Gotiu caseta incriminatoare inainte de interviu? Avanpremiera (in septembrie!) a lui „Dupa dealuri” (nu a „unui film de Cristian Mungiu”) chiar e, dupa toate regulile jurnalistice, si cu atat mai mult intr-un oras de provincie, o stire si trebuie tratata ca atare. In sfarsit, dupa ce puneti sub semnul indoielii relatarea dlui Mungiu, o luati de buna atunci cand ajungem la momentul interventiei, care probabil ca nu e altceva decat discutia dintre un PR-ist care isi facea treaba si un ziarist care nu si-o facea, dar aici e tratata ca o imixtiune, o reactie vinovata tipic comunista, sperand ca un public pe care autoarea nu pare sa il creada foarte istet o sa „muste”. De acord cu Marcel in privinta comparatiei fortate (comportamentul abuziv al unui patron e pus in balanta cu ingrijorarea unui artist in privinta unui fenomen care priveste pe toata lumea – calitatea presei romanesti contemporane), mai putin in privinta aprecierilor la adresa reactiei dlui Mungiu: nu e superioritate, e normalitate sa constati atunci cand ceva esential nu merge bine.

eu (20 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 1:22

cind pronunti MUGIU ;restul; intelege arta ! ce ar trebui sa pronuti vis a vis de presa ,ca noi ;restul; sa intelegem profesionalism?poate tu MARIA ai putea da un raspuns?

EugenS (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 1:47

Hai, las-o balta, ca stim toti cum sunt cei mai multi dintre jurnalisti. Mungiu are toata dreptatea din lume sa fie ultragiat de tupeul si nesimtirea presei.

Lereter (42 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 8:47

Si ziaristii sint oameni !.Imi aduc pe vremuri,ca „trupa”de ziaristi ce transmitea o vizita a fostului presedinte Iliescu,la Curtici,ramasese la masa copioasa oferita acolo,desi subiectul plecase deja spre alte locuri.Sint si oameni,cu nevoi.Eu,unul,il inteleg pe dl Porumboiu,este atata diferenta intre promovarea lui Becali si |infierarea” lui Porumboiu-la fapte similare,incat nu exista decat o singura explicatie.Se subintelege.Moldoveanul a vrut sa dea o lectie,desigur a gresit,nimeni nu poate invinge presa,dar nici sa asisti areativ la orice gogomanie nu e bine.Marea masa de ziaristi e formata de oameni tineri ,cu nevoi,cu reactii tineresti,cu necesitati familiale,nu de ziaristi tip Ioanitoaia.de aceea ar fi buna mai multa intelegere. Dar-sa fim sinceri- in majoritate,tinerii nu debordeaza de profesionalism,cauta senzationalul,scandalul,party pris-ul din motive pecuniare este la mare vedere.Asa ca,trebuie sa ne multumim-deocamdata-cu ce avem.Si de aia presa scrisa da faliment.Dar,repet Porumboiu ,in linia comportarii dsale,de tip schizoid a gresit.

Un privitor (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 9:04

Din parerile cititorilor,exprimate prin comentarii,rezulta ca:presa e servila,”corupta”,partinitoare si nu are nici profesionisti prea multi in componenta dar,cand cineva din aceeasi presa face ”dezvaluiri” asupra modului in care presa este mai mult sau mai putin comandata sau constransa,prin ”interventii”,atunci acea persoana este servila,partinitoare chiar comunista ca sa citez pe distinsul domn(isor?) Catalin.Concluzia?

BB (52 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 9:37

Aici de fapt e vorba de o problemă mult mai gravă. Mass media dacă e liberă, e sigur incomodă pentru unii ( prea mulți ). Nu are deloc importanță calitatea cititorului ( oricum, presa , in general, se adresează cititorului cu un nivel mediu de cultură ) dar e vitală calitatea jurnalistului . El nu are voie să fie un jurnalist cu un nivel mediu de cultură. Jurnalistul are o putere incredibilă : este un deschizător , un formator de opinie, NU un prezentator neutru al vreunui eveniment sau altul. În ziua de azi prea puțini purtători de pix se mai pot numi jurnaliști. Inflația de purtători de pix își pune amprenta pe calitatea articolelor, prea multe dintre acestea au titluri ”BOMBĂ” și conținut gen ”mulțimea vidă”.
Iar dacă ne referim la personalitățile ( sau ”personalitățile” ) care constituie subiectele unor articole… ce să mai vorbim… sunt câțiva oameni de valoare ( care din motive de ei știute preferă tăcerea sau care sunt ținuți sub tăcere ) și o armată de parveniți care se vor în centrul atenției ( e nevoie să amintim de ” el ciobandante” ? ) nu contează cum, trebuie doar să-și simtă orgoliul mângâiat temeinic pe ceafă sau pe frunte și din păcate se găsesc destui ”amărâți” care pentru o sumă mai mică sau mai mare să o facă. Prețul pentru cultură e 5 lei. Prețul pentru orgolioșii zilei este … știu ei.
O zi bună.

Luca Dominic (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 10:43

Maria, nu te supăra, dar de ce nu scrii și despre calitatea absolut execrabilă a actului jurnalistic din România? Majoritatea așa-zișilor jurnaliști sunt semi-analfabeți care nu au nici o legătură cu meseria asta. E o adevărată „inflație” de tot felul de neaveniți în această meserie. Iar referitor la ce reprezintă o „știre”… Poți tu să spui cu mâna pe inimă că toate flatulațiile verbale ale lui Becali care apar în Gazetă apar pentru că merită publicate?

johnnyfer (71 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 10:59

Ai alaturat doua personaje diferite cu doua reactii diferite, in doua situatii complet diferite, singurul numitor comun fiind niste colegi de-ai tai.
Agricultorul i-a impiedicat sa-si faca meseria, regizorul i-a compatimit pentru halul in care au ajuns (adik niste cersetori !?!).
Observand ca in presa oricum apar mult mai multe”stiri” despre agricultor, decat despre Mungiu, trag concluzia ca cine va goneste si va umilieste (pe voi ca breasla) are toata atentia voastra, in timp ce, daca ii e mila de situatia voastra (tot ca breasla), este omis. Interesant. nu?

Genu (11 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 15:28

Suspendat intre Dogville-ul reprezentat de public si puterea corupatoare si autosuficienta, ziaristul roman e intr-un echilibru instabil si fragil. De cele mai multe ori e atacat suburban si nedrept. Riposta lui e profesionalismul. Doar el. Ultragiatul perpetuu din a patra banca de la geam a puterii trebuia sa stie ce-l asteapta. Prosit!

maria andries (1349 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 20:08

Pt. Catalin, exista si o versiune a presei locale, dar fireste ca paleste in fata celei atit de plastic povestite de regizor 🙂 Regizorul n-avea de ce sa poarte reportofon, nu el a sunat la presa locala, a vorbit cineva in numele lui. Cum a vorbit nu aflam din interviu, strica poanta 🙂

Comentează