Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Toamna secunzilor

Antrenorii au ajuns moneda măruntă din economia de fotbal a Ligii 1 Toate mutările din ultima vreme fac România să se semene cu o ţară de tranzit pentru antrenori. Andone nu s-a grăbit să semneze de pe acum cu Rapid, […]

luni, 29 octombrie 2012, 12:40

Antrenorii au ajuns moneda măruntă din economia de fotbal a Ligii 1

Toate mutările din ultima vreme fac România să se semene cu o ţară de tranzit pentru antrenori. Andone nu s-a grăbit să semneze de pe acum cu Rapid, aşteaptă oferte din afară, din zone mai calde ale finanţelor. Şi-n vremea asta, pînă vine mail-ul de la şeici, Şumudică se agită pe margine, suferind vizibil şi audibil din cauza jocului giuleştenilor: „Nu am nimic cu Marian Rada, dar e unul dintre cele mai slabe meciuri făcute de Rapid”.

Rednic a lăsat Petrolul pentru Standard Liege. În locul lui a venit Contra, 11 meciuri antrenate în Liga 1. Fostul internaţional spune că a acceptat „pe loc” oferta de la Ploieşti. Pregătea o echipă din liga a treia spaniolă, Fuenlabrada.

Dezamăgită de pretenţiile în stil italian, CFR Cluj şi-a căutat tehnician vecin cu jucătorii, pe piaţa portugheză, şi s-a înţeles cu Sergio Conceicao, „pînă la vară”. Ce poţi construi, schimba, gîndi şi aplica „pînă la vară”? Campionatul românesc nu e atractiv pentru tehnicieni, n-a fost niciodată. Aceste permutări nu înseamnă că se mizează pe tinerii antrenori, pe antrenorii străini sau pe antrenorii experimentaţi în navetă. Se mizează pe soluţiile cele mai ieftine. Cluburile care au bani nu conving din pricina proastelor obiceiuri de a confunda fişa postului de antrenor cu preşul de la uşa biroului de patron

A existat o vreme cînd şefii din Liga 1 se plîngeau că proasta imagine a campionatului îi împiedică să aducă jucători de calibru european. Pînă la urmă, criza economică a rezolvat într-un fel problema. Fotbaliştii s-au uitat mai întîi la sumele din contracte, apoi la brand.

Acum avem o problemă legată de antrenori. Dar nu se plînge nimeni. În afară de Şumudică. Dacă nu vine un principal, e bun şi secundul. Interimatul durează mai mult ca mandatul. Şi ce dacă? Nu se caută nume mari, ci sume negociabile.

Pe axa Fuenlabrada-Petrolul-Liege se află toate explicaţiile pentru nivelul cenuşiu al Ligii 1. Spectacolul a părăsit fără chef terenul şi s-a trîntit pe bancă. Acolo măcar, o dată la cîteva etape, apare cîte-o noutate. Cîte-un antrenor de care şi uitasem că a antrenat vreodată. Cîte-un tehnician portughez care are în comun cu Mourinho cel puţin naţionalitatea. Apare cîte-un fost rival sau cîte-un Hizo reinventat.

Toate aceste numiri şi plecări de la o zi la alta au un efect ciudat: impresia de ansamblu e că nu se schimbă nimic. Un tehnician care îl înlocuieşte pe altul reprezintă o privelişte mult prea uzuală în Liga 1. Un şef de club care înţelege rostul antrenorului la echipă – asta ar fi ceva de văzut.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

calin (4 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 12:53

„Mutarile din ultima vreme…”. De ce nu, „mutarile din ultima jumatate de an”? Pentru ca, in context am putea incadra si Steaua cu un scenariu desprins parca din… „Casatorie cu repetitie”: cand mantaua de vreme rea, Marius Lacatus, cand Slughita (Mihai Stoichita) si viceversa…

Tudor (10 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 12:57

eu în continuare nu înţeleg ce a putut fi în capul lui Arpi când l-a schimbat pe Ando, fără să aibă nimic în rezervă ? pt. lipsa rezultatelor ?
păi şi ăsta ce rezultate va avea, peste noapte ?

gibi (2 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 12:58

Din pacate mentalitatea patronilor din Romania lasa de dorit. Asta se intampla si datorita educatiei pe care o au(Gigi Becali-oier, Pazkany-recuperator, Borcea-muncitor la butelii). Cred ca nu exista nici-unul care sa fii facut bani…..cinstiti.
Dupa parerea mea Piturca a procedat corect cand a pus clauzele acelea tiranice lui Gigi Becali.

marian (1 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 13:39

„Un şef de club care înţelege rostul antrenorului la echipă – asta ar fi ceva de văzut.” la Targu Jiu se poate vedea treaba asta!

nefertem (14 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 14:04

O tot dati cu patronul, seful de club… in 9 din 10 cazuri jucatorii schimba antrenorul. Asta s-a intamplat recent si la CFR, si la Rapid. Ca antrenor nu poti sa-ti tragi la raspundere jucatorii, trebuie ca tu sa fii in gratiile lor, altfel esti lucrat si demis.

E in principal un sindrom al echipelor de pensionari trantori care joaca doar cand vor ei, merg in pregatire doar unde vor ei – in traducere libera, echipele cu „jucatori experimentati”. Cum vine cineva riguros, care pune biciu’ pe ei, cum se pune de-o bisericuta, nu mai joaca vreo 5 etape si gata schimbarea.

vasco (317 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 14:57

E pacat sa pierdem timpul vorbind despre fotbalul romanesc.Daca societatea ar fi normala,cu institutii care sa-si faca treaba ,fotbalul romanesc nu ar mai exista,nu ar fi nici o echipa in stare sa respecte rigorile unei economii de piata reale si corecte.Dar asa totul se rezuma la o joaca de-a profesionismul,de-a managementul,la evaziune fiscala,s.a.m.d.Un simulacru,supervizat de „oficialitati”:LPF,FRF,ANAF,DNA.Daca toate acestea ar fi normale am putea purta discutii despre „fineturi” cum ar fi mutarea antrenorilor.Pina atunci…doar un simulacru.

Xbotz (7 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 16:18

Ar trebuii alti patroni in Liga1 pentru a putea avea si noi un antrenor caruia sa ii se dea incredere.Se vede ca patronii din zilele noastre nu au jucat fotbal in viata lor.Sunt sigur ca niciodata cat o sa fie Hagi la Viitorul nu vom vedea antrenori schimati la 2-3 luni.Hagi stie ce inseamna cuvantul antrenor si cat de important e timpul pentru ca acesta sa isi faca treaba.E adevarat ca nu toti antrenorii au ce sa caute in liga 1 si ar trebuii dati afara dupa 2 meciuri.Cel mai bun exemplu e Dario Bonneti care chiar nu are habar de ce face.Dinamo nu a jucat nimic sezonul asta si a scos pana acum rezultate din nimereala.Singurul meci adevarat a fost cel cu Pandurii cand au fost clar superiori.

Miki Maus (9 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 18:40

Paszkany a luat 3 titluri în 5 ani şi a prins de 3 ori Liga Campionilor. Cu rezultate decente.
Probabil că simte el ceva dacă l-a înlocuit pe Andone. Dacă echipa nu-l înghite, asta e.
Antrenorul nu e Dumnezeu, e doar un salariat ca oricare altul. Are o treabă de făcut şi poate fi înlocuit oricând. Important e clubul, nu antrenorul. Managementul trebuie să aducă jucători buni şi să le impună un stil de lucru. Atunci vin şi rezultatele.
De aia e CFR acolo unde e, în timp ce Rapidul lui Copos se face de râs.

Sibelius (14 comentarii)  •  29 octombrie 2012, 22:41

@marian:
Hai sa nu cadem in extaz cand vorbim de Pandurii. Pana la urma e o echipa care a scapat de doua ori de la retrogradare la „masa verde”.

aaa (1 comentarii)  •  30 octombrie 2012, 18:45

Interimatul durează mai mult ca mandatul?

corect este: Interimatul durează mai mult decat mandatul

sau ar fi fost corect: Interimatul durează la fel de mult ca mandatul

conti (8 comentarii)  •  31 octombrie 2012, 9:03

Ar fi multe de spus despre Mircea Lucescu.Dar trebuie sa retinem ca este cel mai mare antrenor pe care l-a dat Romania.Un om care si-a facut ucenicia si s-a format ca om in Stefan cel Mare, sub bagheta a trei mari personalitati ale fotbalului romanesc ,Traian Ionescu,Angelo Niculescu si Dumitru Nicolae Nicusor.De la fiecare a luat cate ceva si a dus cu el mai departe.Jucator excelent,sclipitor la constructie ,dar si un foarte bun coordonator din teren.Mircea Lucescu nu trebuie sa uite un lucru si cred ca nu l-a uitat niciodata,ca fost instruit la Scoala lui Dinamo unde a fost un elev eminent, de aceea a avut si va avea atatea succese.A fost si este un om foarte modest,genial in arta constructiei de echipe si un foarte bun pedagog.Pentru ceea ce a facut pentru fotbalul romanesc ,ca ambasador al Romaniei in afara, trebuie sa i se faca statuie ,dar nu pe locul unde a propus interlocutorul de mai devreme ci la poarta scolii unde a invatat atatea ,in Stefan cel Mare ,la poarta Clubului DINAMO.Atentie domnule Badea,nu stati prea mult pe ganduri ,pentru ca aveti o datorie morala fata de fotbalul romanesc,fata de toata suflarea dinamovista si fata de Mircea Lucescu.Nu ma intereseaza ce zic Becali,Mimi Stoica si alti mascarici care au aparut in fotbal,dar pot spune ca datorita lui Mircea Lucescu,Cornel Dinu,Radu Nunweiller si a altora sunt mandru ca sunt dinamovist, de pe vremea cand in Stefan cel Mare ,Traian Ionescu ,poate cel mai mare antrenor care a dat credit tinerilor a pus bazele celei frumoase echipe pe care a dat-o Clubul DINAMO fotbalului romanesc.
M-a dezamagit Ion Tiriac ,un mare miliardar, dar mic ca om .Dar, ca si Mircea Lucescu a avut foarte multe de castigat ca a crescut si s-a format in Stefan cel Mare ,dar nu a ajutat cu nimic Clubul DINAMO.Decat sa fi dat 800.000 lei vechi pe o masina, mai bine ii baga in centrul de copii si juniori de la DINAMO.Constat cu amaraciune ca este mai mic ca om, ca GIGI BECALI.Ce pacat ca si o legenda o lui DINAMO, A AJUNS CA OM, SUB MIICIMEA LUI GIGI BECALI.
Pe cand Mircea Lucescu nu a uitat niciodata ca este dinamovist.Succes ,nea Mircea.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate ,NOROC SI SUCCES SA IEI LIGA CAMPIONILOR SI DUPA ACEEA SA TE INTORCI ACASA LA DINAMO CA SA REVENIM CE AM FOST CANDVA.

Comentează