Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Olimpiada de consolare

Elisabeta Lipă a mai găsit o explicaţie: valoarea noastră se vede la Europene, nu la Jocurile Olimpice.

În viziunea originală a Elisabetei Lipă, pentru sportivii români ar trebui organizate nişte Jocuri Olimpice după Jocurile Olimpice. Aşa şi-ar arăta adevărata valoare. […]

marți, 18 septembrie 2012, 10:19

Elisabeta Lipă a mai găsit o explicaţie: valoarea noastră se vede la Europene, nu la Jocurile Olimpice.

În viziunea originală a Elisabetei Lipă, pentru sportivii români ar trebui organizate nişte Jocuri Olimpice după Jocurile Olimpice. Aşa şi-ar arăta adevărata valoare. La Europenele de canotaj din Italia, de la Varese, delegaţia României a cucerit cu cinci medalii mai mult decît la Londra, unde n-a prins nici un podium: două de aur, una de argint şi două de bronz. Iar preşedinta Federaţiei Române de Canotaj a exclamat, în „Evenimentul zilei”: „Asta e valoarea noastră, nu cea de la Olimpiadă!”.

La Olimpiadă, concurau şi americanii, şi australienii, şi neozeelandezii, şi sud-africanii, şi chinezii, şi canadienii. Doamna Lipă i-a scăpat din vedere, tot mirîndu-se insistent că nu găseşte explicaţii pentru eşecul de la Londra: „Probabil că sportivii noştri au fost copleşiţi de emoţii, de presiune”. Pentru sportivii români ar trebui organizate, aşadar, nişte competiţii cu presiune cît mai mică. Ar bate record după record dacă ar concura, pe cît posibil, singuri.

Campionatele Europene sînt aproape ceea ce ne trebuie. Pe baza titlurilor continentale, nu a medaliilor olimpice, a fost declarată doamna Lipă cea mai bună canotoare a lumii. Fireşte că lucrurile nu stau aşa, fireşte că „Olimpiada e competiţia cea mai importantă”, cum recunoştea însăşi şefa canotajului, într-un interviu. Dar orice argument, chiar şi unul lipsit de logică, e bun pentru a şterge eşecul „inexplicabil” de la Eton Dorney. „Valoarea noastră” rămîne, pe următorii patru ani, cea de la JO. Probabil că am mizat pe caii greşiţi, probabil în bărcile româneşti ar fi trebuit să se afle alţi sportivi. Poate că ar fi trebuit selecţionată în lot şi fiica Doinei Melinte, care a ajuns vîslind discret, sub culorile lui CS Dinamo, la Bac-ul olimpicilor. Iată încă un lucru de explicat pentru federaţia de canotaj!

Curios, nici un moment doamna Lipă nu-şi pune problema că vina pentru sincopa londoneză îi aparţine ei, în calitate de manager al federaţiei. După 40 de ani de excelenţă, vine această pauză de gîndire în care se aude doar vocea doamnei Lipă acuzînd negustorii de suveniruri şi moleculele partizane de apă. De fapt, conduita ei se repetă în cazul fiecărui înalt funcţionar din sportul nostru. Inexplicabilul şi apa chioară poartă răspunderea şi suportă consecinţele!

De trei ani conduce doamna Lipă Federaţia Română de Canotaj. O poveste de eşec, cu toate cele cinci medalii de la Olimpiada Europeană de Consolare. Şi acum, o scurtă poveste nu de succes, o poveste despre pasiune şi, într-un fel, despre performanţă în sport. În 2008, un profesor de istorie-geografie a început „o frumoasă aventură omenească”, după cum a denumit-o „Le Monde”. La un liceu dintr-o comună izolată din Lorena, fără lacuri, fără bazine olimpice, profesorul a adus cîteva ergometre, aparatele folosite de canotori la antrenamentul pe uscat. Şi i-a convins pe elevi să vină în sala de sport. În trei ani, unu din şapte liceeni e canotor, iar comuna Chateau-Salins are sportivi cu care participă la campionatele Franţei. Asta e valoarea lor.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

speedy (16 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 11:25

a, pai eu propun sa analizam rezultatele la nationale :). toate medaliile sunt luate de romani, pe cuvant. ba chiar toti finalistii sunt romani 🙂

suporteru’ (2 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 11:35

Rezultatele obtinute de canotajul romanesc la J.O. sunt proportionale cu modul de gandire al Elisabetei Lipa ! Daca se va mentine si in noul ciclu olimpic la conducerea federatiei, rezultatele vor fi aceleasi !
Ca nimic nu este intamplator o spune situatia de la C.S. Dinamo, condus tot de doamna Lipa .

Mihai (1 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 14:31

Ce mod de a gandi. E ca si cum ai fi dezamagit ca Romania nu se la califica la CM 2014 si joaca finala la Euro 2016.

@speedy: Si daca sunt romani inseamna ca nu au nici un merit? Crezi ca lor le e indiferent cine castiga, pentru ca oricum e tot roman? Tu ai fost vreodata CEL MAI BUN DIN TARA la ceva? Crezi ca e putin lucru?

Lereter (42 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 15:08

Trist! Persiflam campioni europeni,ca nu au reusit la Olimpiada. Sigur,la London a fost mai greu,am ratat concursul de acolo,acum am reusit citeceva.Totusi,primul lucru ce trebuie facut e sa lauzi castigarea unor titluri de campion,nu sa critici pierderea altora.Poate dna Lipa a avut oarecevina,totusi dinsa trebuia sa asigure conditii de pregatire si concurs.din ce stim Lipa s-a zbatut.Nu ea a concurat acolo,la Olimpiada.Subiectul si tratarea lui,pe larg lasa un gust amar.Se traduce simplu: ;a cei ce nu au reusit vrem „sange”. Totusi intr-un sport exista si invinsi.Saracul Pierre de Cubertaine(sper ca am scris corect),el aducea cinste si invinsilior,le ma si spunea: continua. Din articol nu „transpira” asaceva.Pacat,dna andies,nu stiu sa fi facut dv vreun sport,asta se poate deduce.

speedy (16 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 15:21

>Mihai: ironia era la adresa logicii doamnei Lipa. ca „asta e valoarea noastra, nu cea de la JO”. Ambele momente au ilustrat valoarea la un moment dat si cu anumiti adversari. pe sportivii romani nu imi permit sa-i vorbesc de rau in nici un fel, cu exceptia fotbalistilor (ei fiind singurii care dau extrem de putin comparativ cu ceea ce primesc si conditiile pe care le au).

Irina (1 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 20:03

Ce articol racoritor, obiectiv si adevarat.

Septy (4 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 22:56

Nu e just să persiflezi performanţe importante, precum cele obţinute la nivel continental, dar nici să tratezi cu indiferenţă alibiuri pentru ratarea performanţei, dintre cele pe care le caută şi le invocă d-na Lipă, corecte sunt doar rezultatele şi ele reflectă adevărul: suntem tari în balta (Europa) şi discreţi în ocean (J.O.)

liviu (18 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 10:27

Doamna Lipa, va rugam frumos sa va retrageti (vai,nu in Moldova !) pentru ca deveniti penibila. Sunteti CHESTOR, PRESEDINTE, ANTRENOR, ajunge ! Mai lasati si pe altii !

barbu (104 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 11:33

doamna lipă (pentru intimi: uţa) a fost o mare sportivă, dar nu are aceleaşi rezultate ca manager – nici la fderaţie, nici la clubul dinamo. diferenţa dintre vâsle şi creier rămâne, totuşi, esenţială

banica (1 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 11:52

Rezultatele sunt bune,daca se aude imnul national.vrem mai mult?nu se poate atata timp cat avem carcotasi ca speedy,care nu a vazut o baza de antrenament sau a urcat intr-o barca.

speedy (16 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 13:40

banica> nu ai inteles nimic prietene. dar nu-i nimic, mai incearca. si apoi inca odata si inca odata. pana pricepi ca pe sportivi ii respect…inclusiv pe d-na Lipa pt ce a facut ca sportiv. am o problema cu cei care se urca pe umerii lor ca sa iasa la suprafata…asa cum a facut d-na Lipa in calitate de oficial. a dat in ei la JO, iar cand de la europene au venit cu medalii a dat-o repede la intors ca asta e valoarea lor. cumva sa se „scoata” ea, sa nu pomeneasca nimeni nimic despre conditiile mizerabile in care se antreneaza si decalajul de pregatire pe care il au fata de sportivii din alte tari. chestii care ar trebui asigurate de oficiali. crezi ca ai inteles, sau iti mai explic odata? am rabdare, sa stii 🙂

Comentează