Unde ne aflăm în Europa?
În cupele europene, CFR şi Steaua vor arăta ce valoare reală au investiţiile de „sute de milioane de euro”
După ce au sistat premierile pentru echipele cu datorii, acei oameni „neserioşi” de la UEFA, cum îi numea un finanţator din […]
În cupele europene, CFR şi Steaua vor arăta ce valoare reală au investiţiile de „sute de milioane de euro”
După ce au sistat premierile pentru echipele cu datorii, acei oameni „neserioşi” de la UEFA, cum îi numea un finanţator din Liga 1, au mai alcătuit un raport. Un raport care n-a stînit şi probabil nici nu va stîrni reacţii ofensate.
Ionuţ Lupescu, în versiunea lui de consilier la forul european, a adus vorba despre analiza respectivă, într-o emisiune la DigiSport. „Patronii din Liga 1 se laudă că investesc peste 15 milioane de euro în echipe. Dar cînd UEFA a făcut un raport pentru procesul de licenţiere, am rămas şocaţi. Nici o echipă nu cheltuia mai mult de 10 milioane de euro pe an, iar doar vreo cinci aveau buget de peste 5 milioane de euro”. Deocamdată, doar Lupescu a văzut analiza, iar Lupescu, de vreme ce nu mai lucrează la FRF, ci la UEFA, este un om eminamente „neserios”.
În lumina acestei informaţii seci, CFR şi Steaua îşi leagă şireturile pentru săptămîna de Europa. CFR joacă miercuri, în deplasare, cu Braga, în grupele Champions League, iar Steaua începe grupa Europa League pe terenul lui Stuttgart.
La sfîrşitul lui august, patronul clujenilor anunţa că vizează optimile Ligii. Argumenta ambiţia cu un raport financiar frumos rotunjit: „S-au investit aproximativ 180 de milioane la CFR Cluj, de cînd am preluat clubul. 100 de milioane sînt banii mei, restul au fost investiţii ale sponsorilor, bonusuri de la UEFA sau din parteneriate”. 100 de milioane de euro, în zece ani.
În grupa Ligii, CFR se află pe ultimul loc ca valoare a lotului, conform datelor transfermarkt.de: Manchester are lot de 441 de milioane de euro, Galata – de 138 milioane de euro, SC Braga – de 77,9 milioane de euro. Echipa ardeleană aliniază o investiţie de 36,9 milioane de euro. Pentru standardele Ligii 1, înseamnă foarte mult. Pentru standardele fotbalului mare, campioana se bazează în continuare pe faptul că banii nu joacă şi „cei care vor intra vor muri pe teren”, cum se exprima Andone.
„Pînă acum, am investit în clubul Steaua 30 de milioane de euro”, a declarat Becali, pentru revista „Capital”. 30 de milioane de euro în 9 ani, în medie 3 milioane de euro şi ceva pe an. În grupa Europa League, Steaua, cu lotul de 30,8 milioane de euro, stă confortabil în clasamentul financiar. Doar Stuttgart o depăşeşte, are lot de 93 de milioane de euro. Molde are jucători de 21,5 milioane de euro, FC Copenhaga – de 27,9 milioane de euro. Vorbim despre altă competiţie, cea în care avem un loc mai bun la masă.
Aşa că roş-albaştrii sînt încrezători. După ce au exersat penaltyurile pentru returul cu Ekranas, se pregătesc să înfrunte o echipă din Stuttgart, care, crede Reghecampf, „nu mai e aşa puternică precum a fost acum ceva timp”.
Să uităm de raportul „neserios” amintit de Lupescu. În fotbalul românesc se investesc aproximativ sute de milioane de euro. Banii ăştia poate că nu apar în acte, dar apar la TV! Să fim optimişti! Avem ocazia să ne întocmim propriul nostru raport ochiometric, despre nivelul echipelor noastre în Europa. Vom afla din sursă sigură ce valoare reală au investiţiile lui Paszkany şi Becali. Şi apoi vom stabili cine e serios şi cine face act de prezenţă.