Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Naţionala” alb-roşie-violet

Cu fotbalul la surse: Steaua şi CFR Cluj n-au format nici un jucător din lotul „tricolor”, Vasluiul şi Auxerre Lugoj însă da.

Ultimul apărător al lui Sînmărtean este Hagi. „Cu ochii închişi”, spune „Regele”, „l-aş titulariza la «naţională»”. Cu ochii […]

marți, 11 septembrie 2012, 10:32

Cu fotbalul la surse: Steaua şi CFR Cluj n-au format nici un jucător din lotul „tricolor”, Vasluiul şi Auxerre Lugoj însă da.

Ultimul apărător al lui Sînmărtean este Hagi. „Cu ochii închişi”, spune „Regele”, „l-aş titulariza la «naţională»”. Cu ochii deschişi însă, cauza jucătorului de la FC Vaslui pierde teren în faţa unei probleme care ar trebui să-l frămînte şi pe managerul Viitorului: ce cluburi mai produc jucători pentru lotul naţional?

Sînmărtean reprezintă un produs al Gloriei Bistriţa. Destinul său de fotbalist se leagă de Vaslui pînă la prima ofertă avantajoasă de transfer. Prezenţa la „naţională” ar varia crescător cota de piaţă şi, implicit, profitul clubului actual. Dar n-ar schimba semnificativ nici stilul de joc al „tricolorilor”, nici şansele lor în campania pentru CM 2014. Cu ochii închişi sau deschişi, nu avem destule argumente să discutăm despre o echipă construită în jurul lui Sînmărtean. Aşa cum discutam despre „naţionala” lui Hagi.

Iar nedreptatea pe care a suferit-o Vasluiul este doar aparentă. Pe lista lui Piţurcă se află un produs al şcolii vasluiene de fotbal: dinamovistul Dragoş Grigore, descoperit de profesorul Sdrobiş. Cît despre dominanta roş-albastră de la „naţională”, ei, bine, adevărul e că la lotul mare nu se află nici un jucător, dar absolut nici unul, care să fie format la juniorii Stelei. Ne aflăm la polul opus al vremurilor cînd „luceafărul” Hagi era titularizat cu ochii închişi la „naţională”.

Luînd drept criteriu clubul de formare, culorile dominante ale lotului „tricolor” sînt altele. Doi jucători vin de la Dinamo (Marica, Marius Niculae), trei de la Timişoara (Torje, Adrian Popa, Luchin). Plus doi de la Bacău (Pantilimon, Chiricheş). Plus cîte un fotbalist format la Gloria Bistriţa (Tătăruşanu), Auxerre Lugoş (Pintilii), Farul Constanţa (Măţel), Rapid (Raţ), FC Argeş (Tănase), Foresta Fălticeni (Goian), Craiova (Găman), Olimpia Satu-Mare (Sălăgeanu), Oţelul (Bourceanu), FCM Tîrgovişte (Voiculeţ), Olimpia Piatra-Neamţ (Maxim), Sportul Studenţesc (Lazăr), CSM Rm.Vîlcea (Rusescu), Unirea Alba Iulia (Grozav), Corvinul Hunedoara (Lobont) şi, ultimul, dar nu cel din urmă, FC Vaslui (Dragoş Grigore).

Dacă tot polemizăm despre influenţe, interese şi centre de greutate la „naţională”, să vorbim şi despre influenţa şcolilor de fotbal. Aşa cum în cazul Spaniei se invocă stilul Barcelonei, la scara noastră modestă, putem invoca stilul „viola” sau amprenta „alb-roşie”. Putem vorbi despre o „naţională” care se sprijină pe ligile inferioare, nu pe marile cluburi.

Vestea cu adevărat proastă pentru prezentul şi viitorul „naţionalei” nu constă în capriciile selecţionerului, care nu l-a văzut pe Sînmărtean în lot nici cu ochii deschişi. Vestea proastă este că echipele din Liga 1, echipele cu ambiţii europene, echipele care fac jocurile în campionat, „formează” doar portughezi, brazilieni, sîrbi, senegalezi, numai români – nu. CFR Cluj, campioana en-titre, n-are nici un reprezentant în „naţionala” mare. În termeni de şcoală, stil, influenţă, stă mai prost ca Olimpia Satu-Mare sau Unirea Alba-Iulia. E un fapt de fotbal subdezvoltat. Nu ne permitem să valorificăm potenţialul autohton. Să creşti un fotbalist costă şi durează mai mult decît să cumperi, apoi să vinzi unul.

Pînă cînd Academia lui Hagi şi celelalte centre de formare, cîte mai rezistă, vor acoperi, de bine, de rău, lipsa creată de politica şefilor din Liga 1, „naţionala” se va mobiliza pentru un 1-0 cu Andorra. Va chema fanii la stadion cu megafonul şi se va deda la alte gesturi nebuneşti, pentru a supravieţui cît de cît în conştiinţa publicului.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

1q (1 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 11:37

lobont este format de corvinul hunedoara. dinamo a fost abia a patra echipa din cariera lui, el mai trecand pe la rapid si ajax.

LANDBOUWKREDIET (25 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:19

CUM POTI SA SPUI CA SANMARTEAN NU AR SCHIMBA JOCUL NATIONALEI. DAR CU CEA AJUTA NATIONALA OAMENI CA TANASE SAU BOURCEANU? NU INTELEG DE CE UNII SUNT ASA DE PARTINITORI

10nutz (2 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:22

Lobont e format la Hunedoara si lansat in fotbalul mare de catre Rapid!

Sergiu (4 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:29

Corect, insa CFR-ul a castigat titlul si a ajuns in grupele Champions League cu strainii astia, daca avea majoritate romaneasca mai mult ca sigur ca nu avea atatea performante.
Pe jucatorii romani cine nu-i lasa sa-i depaseasca pe cei straini ce evolueaza in campionatul nostru ? de fapt… nu cine… ci ce nu ii lasa ? … si aici amintim : neseriozitate, lehamite, fitze, alcool etc. Nici strainii nu-s chei de biserica insa meseria e meserie, distractia e distractie… a se vedea ultimele povestiri din cartea lui Ibrahimovici, despre Mutu… si ce performante are unul si unde e celalalt ? …
Jucatorii romani vopsiti de impresari si plecati in strainatate de ce nu reusesc ? Pentru ca nu au valoare, sunt doar umflati artificial… sa luam doar ultimele 2 cazuri : Torje a clacat la Udine (desi chiar era bun pt Liga 1) iar Bogdan Stancu nu a facut nimic la Galata.
A cui e vina ?

Sergiu (4 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:35

Apropo de (ne)convocarea unuia sau a altuia…
Fiecare selectioner are fixatiile proprii : Iordanescu il tot baga pe Stelea desi asta avea 100 de ani si pe atunci Lobont apara titular la Ajax in Champions League… Razvanel isi aducea toti finii, afinii si rapidistii (Surdu, Florescu etc.) iar acum Putzirca isi aduce toti stelistii plus cativa fosti craioveni. Mai urmeaza sa revina la fixatia cu Cocis ca sa fie totul ca la cacealma.

C (4 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:39

Ar trebui totusi sa se lupte pentru mai mult de un 1-0, sunt destui jucatori care pot fi folositi pentru a ataca Andora 80 de min din 90. E si problema de mentalitatea, Piturca prefera jocul sigur, inchis etc. Destul de riscant tinand cont ca in aceasta campanie golaverajul joaca un rol important.

jiji (18 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:50

clujul se plinge ca nu da jucatori la nationala Romaniei in conditiile in care are doar 2 – 3 romani titulari. e jalnic, domnu’ Muresan, care ar fi reclamat ca Muresan s-a intors obosit de la lot – daca era convocat. dar vremea lui Muresan, Deac si Maftei a cam trecut iar Hora, Nicoara, Bus nu au – deocamdata – fata de nationala. si unde sa se remarce tinerii, daca tot importam straini sh. sa se oblige prin regulament: maxim 3 jucatori extracomunitari pe teren, maxim 5 extracomunitari in lot, in permanenta cel putin un jucator roman de cel mult 21 de ani pe teren timp de 90 de minute.

Ionel (2 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 12:59

Echipa Viitorul e formata la Steaua joaca mai toti pe la nationalele de tineret. Jucatorii de la Steaua sunt formati la altii dar joaca mai toti pe la nationala. Jucatorii tineri ai lui Dinamo sunt toti pe la nationale.

Inteleg sa bati campii dar sa o iei asa in zig zag pe aratura e greu.

Alegz (20 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 13:01

Bourceanu este format la Dunarea Galati.
Lobont la Corvinul Hunedoara
Tătăruşanu la Juventus București
Razvan Rat a facut junioratul la Universitatea Craiova

vlad (66 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 13:20

Dezastrul adevarat nu este ca echipele mari din Romania nu formeaza jucatori…. pana la urma de ce nu? daca isi permit sa cumpere?? Problema este ca echipele alea mici care i-au format pe astia de la nationala de acum, au disparut!! Ia uitati-va pe lista sa vedeti. Centrele de la Timisoara, Craiova, Arges, Constanta, Foresta, Bacau… au disparut toate.

Andrei (5 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 13:24

Pacat… In Belgia, in prima liga preseditii cluburilor s-au inteles sa foloseasca un jucator U19 belgian, chiar daca nu scrie in regulament. Si vad ca au inceput sa joace binisor. La noi ce e asa greu? Ar trebui sa fie in regulament sa nu avem voie decat cu trei straini in primul 11 si maxim cinci, sase in tot lotul. Si sa fie doi, trei, patru, cinci jucatori U21. Daca toate echipele din Liga 1 ar respecta aceste reguli am merge in la fiecare campionat mondial si european. Nu mai vorbesc de liga a doua unde se pot pune si mai multe reguli in legatura cu numarul de straini si varsta jucatorilor.

Andrei (5 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 13:25

Scuzati-mi greselile. :d

Room (32 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 13:58

Corect1q&10nutz

m (1 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 14:37

Prezenţa la “naţională” ar varia crescător cota de piaţă şi, implicit, profitul clubului actual. Dar n-ar schimba semnificativ nici stilul de joc al “tricolorilor”, nici şansele lor în campania pentru CM 2014.

si nu e valabil pentru toata lumea.. mai ales pt jucatorii de la echipa fanion steaua…?

maria andries (1349 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 14:41

Pt. 1q, 10nutz, Alegz, am corectat, multumesc, complex proces de formare a mai avut Lobont 😛

Cip (17 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 15:12

Asa articol bun n-am mai vazut de multicel. Felicitari !

Gruia (2 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 17:14

Deac a fost format de CFR . Dar chiar daca era apt nu cred ca-l selectiona Satana. La asta becaliotii ii fac echipa…

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 17:36

Trebuie implementata o regula simpla la toate diviziile: Obligatoriu pe tot parcursul meciurilor prezenta a minim 2 juniori sub 18 ani la 1 ianuarie al anului cand incepe anul competitional respectiv.

gikupit. (34 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 18:57

care violet?poate pitesti nu alcineva..haha..tanase stancu.va zice ceva?haha..

ottow (1 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 19:24

Deac si Muresan jucatori identificabili cu CFR nu au loc la nationala. Ok. Dar asta nu e vina clubului din Gruia.

Apoi daca in trecut Panin, Nicoara, Maftei, Stancioiu (chiar si Bus) au fost inclusi in lotul CFR-ului pentru meciuri in „Europa”, nu putem zice ca CFR nu promoveaza deloc jucatori romani ci se bazeaza in exclusivitate pe straini. Parerea mea.

mihai (1 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 20:21

rat = scoala nicolae dobrin

flacara.visinie (3 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 23:05

UNU: E adevarat ca de la CFR nu sunt convocati jucatori la nationala, dar romanii de la CFR, atatia cat sunt, nu-s chiar de lepadat. Unii din ei nu-s titulari pentru ca sunt altii, straini, mai buni, dar asta nu inseamna ca nu ar fi buni la nationala.
DOI: Daca s-ar limita numarul de straini in Liga 1 stiti cine ar fi cei mai fericiti? Clanul becaliot, pentru ca ei impresariaza majoritatea jucatorilor romani. Asta e unul din motivele pentru CFR nu ia jucatori romani.
TREI: Alt motiv pentru care la CFR nu sunt jucatori romani e pretul. Daca unui jucator roman de la un club din Romania i se dubleaza sau tripleaza pretul imediat ce se intereseaza CFR de el, e de inteles de ce sunt cautati jucatori din alte tari. Cati patroni/finantatori din Romania cauta performanta sportiva si cati cauta profitul financiar rapid?
PATRU: La nationala ajung exclusiv jucatori de pe filiera becaliota. E si normal atata timp cat UEFA da niste bani frumosi cluburilor care participa la preliminariile sau turneul final CE (e o stire recenta de pe gsp). Pana nu scapam de becalioti si toata reteua mafiota din jurul lor, nu vom avea rezultate cu nationala.

KaerSfantu (3 comentarii)  •  12 septembrie 2012, 0:24

Maria tu ai vazut de exemplu primul 11 al Italiei din seara asta? 7 jucatori din 11 au fost lansati de formatii foarte modeste sau chiar necunoscute:

Destro de la Geanoa – super forta in Italia pana prin 1923-24

Osvaldo de la CA Huracán (Argentina B)- au un titlu prin anii 70

Diamanti de la AC Prato Italia Serie C

Pirlo de la Brescia – Care in 101 ani de existenta nu a castigat nimic

Nocerino de la Avellino Serie C Care in 100 ani de existenta nu a castigat nimic

Barzagli de la Pistoiese care acum e in Serie D

Peluso De la Atalanta Care e o echipa mai mult decat modesta

Si din cauza asta au italieni nationala proasta si nu au castigat niciun trofeu pana acum, nu? Hai sa fim seriosi.
Nu acolo e problema; Problema e ca nationala a scazut ca valoare si pretentiile au ramas aceleasi. Sa ne vedem lungul nasului si sa fim realisti.

PS: Apropo, cand te apuci si concepi un articol de genul asta documenteaza-te si tu un pic ca vorbesti prostii si te crede lumea. Sau scriai doar asa ca sa faci numarul de cuvinte sa iei salariul?

Alex (26 comentarii)  •  12 septembrie 2012, 9:13

Tanti le-ai cam gresit. In primul rand cine ti-a zis ca Tatarusanu e format la Bistrita? El e bucurestean, a inceput fotbalul la Juventus(Colentina, nu Torino). Abia de acolo a ajuns la Gloria dupa ce l-a refuzat tocmai…Steaua!!!
La Galati este o echipa cu scoala de fotbal buna, Dunarea. A dat cativa fotbalisti buni, Bourceanu printre ei. La Timisoara este o scoala de fotbal foarte buna, LPS Banatul. Nu Poli a avut centru extraordinar, si ei se „aprovizionau” de acolo.
Dinamo tot timpul a avut o scoala buna si a produs jucatori. Sau a stiut sa aduca jucatori tineri produsi in alta parte. Un exemplu e Dragos Grigore(naiba stie de ce e la nationala, bine ca nu joaca). Alt exemplu ar fi Pulhac, care a inceput fotbalul la Iasi si l-a continuat la Sporting Pitesti – alta scoala buna. Acum Dinamo are vreo 15 internationali de tineret(U17, U19, U21). Cam greu sa zici ca nu produce sau nu aduce tineri.
Cfr Cluj a avut o campioana la juniori, cred ca era echipa lui Sergiu Bus. Mai misca si ei ceva pe acolo. Nu cat ar trebui insa nici nu neglijeaza total.
Mai bine scrie de echipa din Pipera care pastreaza 6 grupe doar pentru a primi licenta si care, chiar si cand are cate un produs bun(Nastasie) isi bate joc de el.

Alex (26 comentarii)  •  12 septembrie 2012, 9:19

@ Cip Deac a fost format la Dej, a trecut si pe la Bistrita la tineret 😛 Si daca era apt nu stiu daca merita neaparat convocat. Si pe mine m-a deranjat convocarea lui Popa insa ca rezerva a lui Torje prima optiune in prezent ar trebui sa fie Antal 😛

@ Ilie La diviziile inferioare exista regula. Nu ajuta. Eu iti dau exemplu clasic, cand mergeam la U Cluj in Liga 2. Jucau Laurentiu Bus si/sau Paul Tene, ei erau juniorii. Erau cam cei mai huiduiti jucatori de pe teren.

@ flacara.visinie

Daca nu sunt buni de titulari la Cluj de ce ar fi buni de titulari la nationala? Ideea e ca trebuie sa joace titulari. Nu poti aduce o rezerva de la un club pentru a fi direct titular la nationala.

danarabu (1 comentarii)  •  12 septembrie 2012, 13:06

teai trezit tu sa vorbesti aiurea dupa parerea mea uitate la italia sa vezi cati strini au in lotul national ( camoranesi , osvaldo ) sa nu mai spunem de germania sau franta care nu stiu cati titilari sunt nemti sau francezi sunt get beget

laUrentiu (3 comentarii)  •  12 septembrie 2012, 14:22

Tatarusanu a fost format in Bucuresti, la Juventus sau Dinamo sau si la una si la alta, nu e bistritean. Mai mare atentie la documentare, te rog 🙂

Ciollo (4 comentarii)  •  12 septembrie 2012, 17:54

Domnuca, draga. Daca nu reusesti sa fi obiectiva si sa cantaresti fara partinire anumite probleme legate de footbal, mai bine mergi la film (ca sa nu spun la cratita, ptr ca o sa ma acuzi ca sunt misogin). Dar sa ma explic;
1- Cand aduci in discutie cazul Sanmartean, de ce prezinti doar parerea ‘regelui Hagi’? Ptr ca este in concordanta cu parerea ta? De ce nu amintesti in contra partida si de parerea lui M. Lucescu sau Boloni (chiar si doar de dragul diversitatii opiniilor)? Oare nu sunt ei destul de antrenori incat sa merite atentia domniei tale?
2- Problema folosirii jucatorilor romani de catre echipele de club este mult mai comlexa decat aceasta banala insiruire a unor nume de fotbalisti si a echipelor unde au debutat ei. Cu atat mai mult cu cat datele oferite de tine nu sunt corecte; ex. Goian a inceput footbalul la Bucovina Suceava nu la Foresta. Iar aceste scapari sunt valabile si ptr altii.
3- La modul cum prezinti situatia, draga domnuca, reiese ca anumite echipe (cu bataie directa pe CFR) nu doresc sa promoveze sau sa foloseasca jucatori romani. Dar ptr ce sa creasca ‘dodei’, ‘dici’ sau ‘tatarusei’? Ca sa aiba cine murii tanara speranta? Caci, cati astfel de ‘virtuozi ai balonului’ (doar in mintea presei) trebuia sa creasca, CFR-ul de exemplu, ca sa ajunga la valoarea unui amarat de Traore?
4- Ptr ce ar fi interesat un club proferionist (din Romania, desigur) sa transfere si sa ruleze cu orice pret jucatori autohtoni? Ca sa-si bata joc un barbugiu de toate aceste eforturi de a forma jucatori? Sau crezi cumva ca G.Muresan, Deac (cand nu era accidentat), Panin (cand era putin mai tanar), Stancioiu, chiar si Bus si altii, nu meritau folositi macar in amicale? Asta doar ptr a vedea cum se misca in angrenaj. Eu spun ca, DA! Aveau valoarea necesara. Nu insa si suportul marilor ‘patrioti becalioti’. ASTA-I PROBLEMA!
5- Atata timp cat in Romania nu se instaureaza normalitatea, echipele care stiu ceea ce doresc vor ‘forma’ doar portughezi, ivorieni, brazilieni si alte asemenea natii, iar descoperirea intamplatoare a cate unui talent va cadea tot in sarcina echipelor din ligile inferioare care nu au puterea financiara sa beneficieze de serviciile unor mercenari.
6- „Vestea cu adevarat proasta” este ca, CU SIGURANTA, viitorul nationalei sta in capriciile selectionerului, ale nasului si ale militeanului… Da, acela care trebuie sa mearga la brutarie.
Cam asta, si multe altele doream sa-ti spun domnuca draga, dar sunt convins ca te doare in batic de o astfel de parere.

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  13 septembrie 2012, 11:17

@ Alex Propunerea mea vizeaza unificarea regulii cu juniorii la toate diviziile si in mod expres la divizia A unde nu exista. Rezultatele acestei reglementari ar apare in timp si s-ar manifesta probabilistic la nivelul intregii structuri fotbalistice nu neaparat punctual pe fiecare junior in parte cazurile prezentate de tine putand fi neconcludente. Primordial pentru juniorii folositi si cei inca 2 , 4 din lot este sa creasca in valoare alaturi de seniori astfel ca in etapa urmatoare a carierei lor sa se integreze cat mai usor in echipa la care urmeaza sa joace. Aspectul economic pentru cluburi ar fi de asemenea foarte important si trebuie avut in vedere indiferent daca e sau nu criza financiara in fotbalul romanesc.

Comentează