Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Strîngem cureaua, Bisisico!

Austeritatea la români: în locul sălilor de sport la sate facem o mare Polivalentă la oraş

„Deci sala de sport este ca să fie acolo o investiţie făcută să se bată cineva cu pumnul în piept şi nu are mai […]

duminică, 12 august 2012, 9:37

Austeritatea la români: în locul sălilor de sport la sate facem o mare Polivalentă la oraş

„Deci sala de sport este ca să fie acolo o investiţie făcută să se bată cineva cu pumnul în piept şi nu are mai nimic!”. Explicaţia condensată vine de la un locuitor al comunei braşovene Crizbav, întrebat de reporterii de la N24 despre noua sală de sport de un milion de euro.

Omul avea dreptate: „investiţia” cu lacătul pe uşă nu e racordată la reţeaua electrică sau la gaze, drumul pînă la ea nu e asfaltat. Canalizare? Nu există aşa ceva în comună, dar nu-i mare lucru ca lîngă sală să apară un WC ergonomic outdoor, în care s-au investit vreo 100.000 de euro.

Sălile de sport din mediul rural reprezintă o idee bună, dar pusă în aplicare după toate regulile bătăii de joc pe bani publici.Nu se ştie prin ce fel de hăţişuri ale logicii, guvernanţii şi edilii de toate nuanţele politice au considerat că sătenii au nevoie în primul rînd de mişcare, apoi de canalizare. Pînă şi Bisisica, oaia care-i antrena pe Niculae Moromete şi colegii lui, ar prioritiza mai bine decît primarul din Crizbav şi ministrul din Bucureşti.

Acum cîteva zile, Guvernul Ponta a decis să taie 100 de milioane de lei (undeva sub 25 milioane de euro) din fondurile pentru bazele sportive la sate. Săli de sport de un milion de euro, mai mult sau mai puţin practicabile, înfloresc şi la oraş. La Curtea de Argeş, de exemplu. La Sibiu. La Reşiţa. Cînd n-ai bani de reparat şcoli şi ai milioane de euro pentru săli de sport, înseamnă că ai o problemă. Tu, ca stat, şi tu, ca primar. Problema asta are două feţe: propaganda şi clientelismul. Iar dacă Guvernul a decis să taie din banii pentru săli de sport, nu înseamnă că a rezolvat problema. Primarii nu vor mai face săli de sport, ci parcuri cu tufişuri în formă de văcuţe şi vor pune ghivece cu rododendroni pe marginea drumurilor desfundate. Să tai 25 de milioane de euro, după ce deja s-au dus pe apa „investiţiilor” sute de milioane de euro, nu e o măsură drastică. E o economie simbolică. „Economie” sună bine, nu?

Între şefii din sport, la JO de la Londra, premierul Ponta a confirmat că va aloca bani pentru sala polivalentă din Bucureşti. Din proiectul lansat de fosta guvernare, n-a tăiat decît numărul de locuri: de la 18.000 la 12.000, apoi la 10.000. „Chestia cu sala chiar vreau să o rezolv, pentru că e inadmisibil să n-avem o sală polivalentă, mai ales acum, că avem stadionul!”, promitea premierul. Să sperăm că nu l-au auzit primarii cu pumnul în piept, că altfel cine ştie ce le mai trece prin cap să facă, acum, că au deja săli de sport de un milion de euro. E inadmisibil să n-avem pîrtii în fiecare comună, să poţi căra apa pe schiuri, sau o telegondolă, pentru anotimpurile noroioase!

În privinţa proiectului polivalent, Octavian Belu şi-a exprimat, discret, unele griji: „O sală costa, acum patru ani, 50 de milioane de euro. Probabil costă mai mult acum”. Ehehe, domnul Belu e un spirit practic, aproape zgîrcit. Hai, un mic efort de imaginaţie! Acum, că avem un stadion, ne dăm seama de la o poştă că sala polivalentă va costa triplu faţă de cît costă o sală din Frankfurt, să zicem. Nu 50, 150 de milioane de euro. Dincolo, la Bisisica indoor, era mai ieftin.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

giku (34 comentarii)  •  12 august 2012, 11:31

nu sint bani in romania ne este nici sport de performanta.poate pe viitor.

dan (13 comentarii)  •  12 august 2012, 17:31

La Piata Sudului era o scoala ajutatoare, si anume nr. 4. Acum cativa ani s-a construit o sala de sport din panouri, dar cand era cam 80% gata cladirea si terenul s-au retrocedat fostilor proprietari care acum au vandut si totul a fost facut una cu pamantul pentru a face loc unui nou supermarket. Cand s-a construit aceasta sala nu se stia ca situatia juridica a scolii era incerta?????

petre coroian (1 comentarii)  •  12 august 2012, 17:40

care sala de sport la sibiu?

hahahaaha (1 comentarii)  •  12 august 2012, 17:54

un patinoar la bucuresti ? in budapesta sunt 5, sa ne comparam cu ungurii

Mircea (40 comentarii)  •  12 august 2012, 18:11

unde-s initiativele private ?? de ce se asteapta atat de mult de la stat ?? Chiar nu-si da lumea seama ca statul nu este in stare sa ofere conditiile necesare ?

gicu (1 comentarii)  •  12 august 2012, 18:49

cand martorii lui iehova au dat lotul olimpic de gimnastica afara din polivalenta, singura sala care permitea instalarea de podium de gimnastica, tot voi ati sarit in sus, ca ce vezi doamne, suntem de kkt, ca suntem vai de capul nostru, si acum ca se va face, si foarte bine ca se va face, tot voi sariti in sus!!! sunteti ca aia, daca ai basca, de ce ai basca, daca nu ai, de ce ai! e f buna o sala polivalenta, asta inseamna si patinoar, si sala de sport, si sala de spectacole si mult mai multe intrebuintari, care se va amortiza f repede. si pana la urma, decat sa se dea banii in ajutoare de fel de fel, pe la toti atarnatorii, mai bine sa se faca ceva util si folositor, pana la urma sunt investitii locale, ale primariilor si din banii oamenilor. dar cum am mai spus, de multe ori scrii si cand trebuie sa taci! parca fusesi pe la JO, e pacat venind de acolo, sa scrii asa ceva. nu vezi unde a dus lipsa de investitii si de bani alocati pt sport? la niste rezultate dezatruoase si intamplatoare. parca va pasa de sport, nu????

florin STANESCU (5 comentarii)  •  12 august 2012, 20:21

Sali de sport la sate ? Pentru cine ? Pentru care elevi ! In Romania nalfabetismul este in floare si tinara jurnalista discuta un subiect care chiar nu este de discutat.
Sali de sport la orase ! Da este nevoie ! Dar este nevoie in primul rind sa se faca „educatie fizica” in scoala ! Copii sa invete sa mearga,sa alerge corect si apoi sa faca sport !
Cind ii vezi cum merg pe strada te apuca risu-plinsu !
Aericol de vara ! Slab

Andrei (5 comentarii)  •  12 august 2012, 21:36

Nu este vorba de salile de sport. E vorba de incapacitatea romanilor de a face sport. Multi copii prefera sa stea pe Facebook sau pe YM decat sa iasa afara si sa bata mingea sau sa se apuce de un sport. Totul tine de modele si educatie. Pacat…

Flatulestii portocalii (67 comentarii)  •  12 august 2012, 22:21

Idiotii din PDL puteau sa fure mai cu cap, dar i-a durut in c*r, au facut sali de sport in fundul satelor…Imbecilii dracului…

ovidiu (1 comentarii)  •  12 august 2012, 22:56

Belgrad-2 Polivalente una cu 20000 locuri si una cu 8000.
Budapesta – Polivalenta cu 19000 locuri
Praga – una cu 20000 si una cu 10000 locuri
Bucuresti – 5000 locuri
Ungaria prin lege fiecare oras obligatoriu Bazin olimpic.
La noi orase ca Timisoara,Iasi,Craiova,Constanta etc. nu au bazine.Si credetima putem vorbi mult si bine despre Infrastructura.

Pavel (7 comentarii)  •  12 august 2012, 23:04

Voi habar nu aveti de Complexul Olimpic de la Izvorani sau de conditiile existente momentan in Romania.Sunt mult peste ceea ce se gaseste in Serbia ca exemplu.Sau fata de perioada comunista.Conditiile sunt cel putin decente,problema e aria de selectie mica.

Pavel (7 comentarii)  •  12 august 2012, 23:04

Sa nu ne comparam cu ungurii,da.Sa nu se compare ei cu noi la infrastructura in fotbal.

mihnea (4 comentarii)  •  15 august 2012, 18:08

@Pavel

In Serbia exista conditii mult peste cele din Ro. Au sali de sport cum nici nu visam , bazine de polo.

Comentează