Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Omul din carul de foc

În timp ce NASA caută viaţă pe Marte, marţienii fac spectacol la Jocurile Olimpice

După finala probei de 100 de metri masculin, Usain Bolt a fost recunoscut oficial drept cetăţean al planetei roşii. Alţii l-au comparat cu Batman, de fapt, […]

marți, 7 august 2012, 8:22

În timp ce NASA caută viaţă pe Marte, marţienii fac spectacol la Jocurile Olimpice

După finala probei de 100 de metri masculin, Usain Bolt a fost recunoscut oficial drept cetăţean al planetei roşii. Alţii l-au comparat cu Batman, de fapt, cu Batmobilul. Sau cu Muhammad Ali, ca stil şi charismă.

Jamaicanul este, după Carl Lewis, în 1988, primul sprinter care-şi apără titlul olimpic în proba-regină. L-a apărat desprinzîndu-se uşor ca un spirit liber într-o finală remarcabilă: şapte timpi sub 10 secunde. Noile viteze umane i-au inspirat pe cei de la „Daily Mail” să declare ziua finalei „Duminica supersonică”. Britanicii din tribune le-au găsit jamaicanilor un nou nume: „irlandezii momentului”. Exclamaţiile şi comparaţiile vor continua, aşa se vorbeşte dintotdeauna despre marii campioni. Despre marile momente ale sportului. De data asta, se va vorbi mai îndelung, pentru că JO de la Londra n-au lansat multe nume. În general, le-au preluat pe cele de la Beijing şi, vorba lui Bolt, le-au dus „un pas înainte în legendă”.

Momentul „Fulgerului” a fost unul cu adevărat excepţional. Pămîntul s-a oprit pentru ca opt oameni să-şi ia elan: trei jamaicani şi trei americani, flancaţi de un sprinter din Olanda şi unul din Trinidad-Tobago. Trei jamaicani, în week-end-ul în care Jamaica sărbătorea 50 de ani de independenţă. În sîmbăta dinaintea „Duminicii supersonice”, jamaicana Fraser-Pryce cîştiga finala feminină de 100 de metri. Ce s-o fi aflînd acolo, pe insula din Caraibe, bun pentru atletism?

Există teorii, fireşte. NASA pregăteşte o misiune de explorare pentru a afla secretul celor trei sutimi de secundă care au despărţit argintul jamaicanului Blake de bronzul americanului Justin „Am dat totul” Gatlin. Sau al sutimii de secundă care l-a lăsat pe americanul Tyson Gay în afara podiumului. Cît înseamnă o sutime de secundă?

Şi cum poate un stat cu 2,6 milioane de locuitori să dea lecţii despre aur Statelor Unite, cu tradiţia sportului universitar, cu infrastructura lor, cu cei peste 313 milioane de locuitori etc, etc? Un reportaj BBC, din 2009, după ascensiunea lui Bolt pe cerul „track&field”, dezvăluia că jamaicanii aleargă încă de la grădiniţă. Abia încep să meargă şi participă la curse. Nu au o infrastructură nemaipomenită. Strategia lor cîştigătoare, pe care o trasmit din generaţie în generaţie, ca pe sulul de la ştafetă, este următoarea: le place să alerge.

Contrar zvonurilor care au urmat „Duminicii supersonice”, cercetătorii BBC n-au descoperit, la acea vreme, nimic legat de fibra extraterestră a poporului jamaican. Doar această plăcere nebună de a se lua la întrecere pînă la linia orizontului. Pentru liniştea marilor naţiuni ale sportului, Jamaica trebuie să aibă un secret. O reţetă, un patent după care trimite în competiţii cele mai rapide femei şi cei mai rapizi bărbaţi din lume. Dar nu-i obligatoriu.

Fapt e că finala masculină de la 100 de metri – trei jamaicani, trei americani şi doi din restul lumii – a împărţit Olimpiada londoneză în două. Înainte şi după ce au trecut oamenii din carele de foc. După ei a rămas praful cosmic, cu miile lui de blitzuri, făcînd ceaţa londoneză să strălucească.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Batman (6 comentarii)  •  7 august 2012, 9:55

Esti inteligenta dar iti lipseste structura in scris.Articolele tale seamana cu un frankenstein, facut din diferite bucati.Este functional dar hidos.
Nu abandona though doar fii mai organizata.

gng (6 comentarii)  •  7 august 2012, 12:01

@Batman, totul este o chestie de gust, eu pot sa spun ca nu am sesizat nimic „hidos”, chiar mi-a placut !

Pavel (7 comentarii)  •  7 august 2012, 13:39

Pai d-ra sau d-na Andries scrie si siropeste. Mai sunt si d-astia la GSP, nu e singura. Oricum, Usain Bolt si mai multi, miram-as sa nu fie dopati.

magus1349 (5 comentarii)  •  7 august 2012, 14:08

Bine ai zis ” omul din carul de foc ” .
Dar oare cu sunt hraniti bidivii ??Vom afla peste cativa ani .
În ’88 la Seul au fost prinşi dopaţi şi Ben Johnson şi Carl Lewis . O sa-i vina si lui Bolt randul .In goana dupa recorduri atletismul a devenit o mare minciuna .
Bucurati-va de el !
Eu am renuntat de multa vreme .

eu (33 comentarii)  •  7 august 2012, 14:20

daca nu se accidenta asafa powel, cred ca era un podium 100% jamaican.

Alex (17 comentarii)  •  7 august 2012, 14:30

Frumos… aia alearga de la gradinita … iar pe ai nostri (copiii!) ii tin educatoarele in clasa… ca sa poata ele sa vada ultimul episod din telenovela la moda in zilele noastre… e trist dar e si vina noastra…

marius (10 comentarii)  •  7 august 2012, 14:37

3 Pavel
tu ai vazut ce musculatura aveau americanii? pe langa ei Bolt parea un pui insuficient dezvoltat. Americanii au bagat steroizi la greu in ei Gatlin tocmai vine dupa 4 ani de suspendare pt. dopaj. Bolt are talent si din 2007 de cand concureaza sigut il prindeau daca se dopa k americanii.

florin STANESCU (5 comentarii)  •  7 august 2012, 16:48

Da ! Pacat ca o cursa de 100 m poate fi cu mult mai frumoasa decit un articol mediocru !
Unde esti tu DOMNULE IOAN CHIRILA ?!

nelu (1 comentarii)  •  7 august 2012, 17:22

ce sinteti ma voi de va dati cu parerea despre ce si cum scire fata? nu va place , nu (o) cititi, ea macar scrie aici , voi??

real09 (2 comentarii)  •  7 august 2012, 18:36

pentru pavel, amice esti prost informat. carl lewis nu a fost prins dopat niciodata. fac pariu ca nici macar nu l-ai vazut vreodata alergand iar acum emiti afirmatii. 11 titluri olimpice si mondiale.

Vlad (1 comentarii)  •  7 august 2012, 21:40

bai oameni buni stiti de ce sunt asa buni jamaicanii la sprint?poi dupa cateva grame de „buruiana” lumea parca se opreste in loc:P

Paul (14 comentarii)  •  8 august 2012, 7:53

🙂 poezie

Batman (6 comentarii)  •  8 august 2012, 22:33

@Nelu
Critica poate fi si constructiva, asa cum e cazul aici.
Daca facem comments nu inseamna ca Maria nu e good enough ci doar ca , in opinia unora, cu simt critic, anumite aspecte pot fi imbunatatite.
Sa nu citim sau sa nu facem comments nu schimba lucrurile in bine, sub nici o forma.

vasco (317 comentarii)  •  9 august 2012, 7:20

@real09,
„amice” tu esti bine informat cind spui ca Lewis nu a fost prins dopat niciodata?

Comentează