Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Infrastructura muritului în barcă

Stupoare în canotajul românesc: brînca ursului nu mai aduce medalii! Încercăm şi cu muşeţel?

Elisabeta Lipă le acuză pe canotoare de indolenţă, antrenorul demisionar Mircea Roman le acuză tot pe canotoare că „n-au murit în barcă, atît”. Doamne, fereşte! Asta […]

sâmbătă, 4 august 2012, 7:02

Stupoare în canotajul românesc: brînca ursului nu mai aduce medalii! Încercăm şi cu muşeţel?

Elisabeta Lipă le acuză pe canotoare de indolenţă, antrenorul demisionar Mircea Roman le acuză tot pe canotoare că „n-au murit în barcă, atît”. Doamne, fereşte! Asta mai lipsea. Încă puţin şi le trimitem în lagăr. Şeful COSR, fireşte, nu se amestecă „în treburile federaţiei”, dar anunţă prompt că la următoarea Olimpiadă, le va tăia din burse „indolentelor”. O logică sănătoasă, de trezorier!

Pe lîngă faptul că au rămas în viaţă, Andrunache şi Susanu poartă, aşadar, vina pentru tot ce s-a întîmplat în cantonajul românesc în ultimii patru ani. Din toamna lui 2004, se tot discută despre proiectul unei piste olimpice pe Lacul Snagov. Este adevărat că bărcile româneşti au prins podiumul la JO şi fără asemenea investiţie de strictă necesitate, dar, de-a lungul anilor, şalupele s-au înmulţit. N-a ajutat că, în cadru festiv, Ion Ţiriac s-a oferit galant să-şi dea foc la ambarcaţiune.

Canotoarele se antrenează tot printre motoarele de agrement ale milionarilor. Noroc că le îndemna Elisabeta Lipă, într-un comunicat de pe site-ul CS Dinamo, „să lupte cu autodepăşirea în perioada de pregătire”.

În 11 luni de cantonament, pentru JO de la Londra, cele mai multe antrenamente ale lotului de canotaj s-au desfăşurat pe Lacul Snagov. „Aici avem reperele noastre!”, explica în aprilie Viorica Susanu, în „Libertatea”. Se bucura că e răcoare. „Cînd va veni căldura, vom întîmpina iar aceleaşi greutăţi ca în anii precedenţi. Nici nu ştim cum să procedăm, ce să facem, pentru a înţelege toţi milionarii că acest an este unul special, al Olimpiadei”.

Într-un sport în care ne batem cu SUA şi Canada, contează şi balamaua de la rame, nu doar cînd trece şalupa.

După cîteva luni, Susanu şi Andrunache s-au trezit acuzate de „indolenţă” şi de lipsa „spiritului de învingător din sînge”. Păcat! Păcat de această întunecare a apelor! Elisabeta Lipă este şefa Federaţiei de Canotaj din 2009, Octavian Morariu conduce COSR din 2004. România trimite canotori la JO din ’52, de 60 de ani. În total, acest sport ne-a adus 37 de medalii olimpice, dintre care 19 de aur. Şi nimeni n-a găsit de cuviinţă să asigure şi o bază de pregătire fără şalupe pentru „indolente” şi „indolenţi”.

Înainte ca antrenorii, şefii de federaţii şi de comitete să le ceară sportivilor „să moară în barcă”, ar trebui să moară de ruşine toţi cei care conduc, într-un fel sau altul, canotajul şi sportul românesc. Proiectul pistei olimpice de canotaj este visul Elisabetei Lipă. Costă 10 milioane de euro. Pînă şi pistele semipracticabile de biciclete din Bucureşti au costat mai mult, 11 milioane de euro. Ca să nu mai vorbim de „patinoarele crizei”, de la Braşov: 8-12 milioane de euro bucata.

Doamna Lipă spune că a făcut totul: „Am avut bărci noi, condiţii bune, medicamentaţie şi psiholog şi uite care e răsplata!”. „Medicamentaţie” înseamnă, a dezvăluit canotoarea Camelia Lupaşcu, „vitamina E, C, brînca ursului şi ceai de echinacee”. Brînca ursului? Cum, nu ştiaţi? Se foloseşte, din cele mai vechi timpuri, pentru a trata muritul în barcă.

Nu e vina doamnei general că nu mai pescuim nimic la canotaj. Ea s-a autodepăşit în activitatea pe ramură. Marea răspundere o au marii responsabili. Adică marii indolenţi din ANST şi COSR, care nu fac altceva decît să taie panglici sau bursele sportivilor, ca să-şi ocupe timpul pînă cînd plimbatul cu şalupa devine sport olimpic.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

NY (1 comentarii)  •  4 august 2012, 19:52

trebuia sa apara careva care sa ia apararea „bietelor” canotoare… intotdauna e cineva, care se erijeaza in avocat nesolicitat

Cristian Zubi (8 comentarii)  •  4 august 2012, 19:54

Bravo, Marie! Ai pus degetul pe rana…

cetateanul (2 comentarii)  •  4 august 2012, 19:58

vezi ca Mircea Badea nu le-a jignit pe aceste sportive,da ? ai retinut ! :))

whatever (1 comentarii)  •  4 august 2012, 20:19

„patinoarele crizei”,folosesc ghilimele sa nu fiu acuzat de furt…pai era posibil sa lipseasca o intepatura venita de la pupin…istii lui Felix!?In alta ordine de idei , Susanu si Andronache au oferit mai mult Romaniei decat toti angajatii trustului intact (bleah), prin urmare nu exista ceva de reprosat in privinta activitatii lor competitionale.Madam Lipa sa lase politica si sa se ocupe mai mult de sport si daca poate sa aduca investitii e bine , daca nu , sa lase pe altii mai capabili.Cat despre sefi de federatie sau fosti sefi de comitete..pfff, k@k@tul are acelasi gust , indiferent al carui politician il mananci.

xz (6 comentarii)  •  4 august 2012, 20:37

felicitari domnilor politicieni.au reusit domnii de la conducere sa distruga si sportul. la sporturi de echipa suntem praf. traiasca politicul din romania , indiferent de culoare .

xz (6 comentarii)  •  4 august 2012, 20:38

si uite asa in tara asta nu a mai ramas nimic de distrus. misiune indeplinita

Octavian Delcea (1 comentarii)  •  4 august 2012, 20:51

Poate ca lipsa pistei conteaz mult dar mai sunt si alti factori care au influentat prestatia lotului . Acest esec trebuia sa fie anticipat , tinind cont de virsta unora si lipsa de experienta a altora .Noi in schimb incurajamun optimizmul fara noima ,ca doar daca nu e rost de medali e bun si un scandal

mihnea (4 comentarii)  •  4 august 2012, 20:58

http://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturiste/10394/branca-ursului-sau-ginsengul-romanesc.html

Se pare ca si Lance Armstrong lua din asta…

mihnea (4 comentarii)  •  4 august 2012, 21:04

Se mai recomanda si alte produse din farmacia Dr.Lipa si Prietenii care distrug sportul : tinctura de angelica, ceai de paducel, tinctura de papadie. Doaman Lipa si clubul Dinamo poate isi aduc aminte sa isi achite si restantele fata de sportivii medaliati la Beijing…

costina (1 comentarii)  •  4 august 2012, 21:15

Doamna Lipa eu cred ca nu stiti sa apreciati oameni cu care ati lucrat, nu puteti numi fetele indolente ce ati fi vrut daca nici macar nu avem o pista unde sa se antreneze sa moara in barca,cand au luat medalia de aur a fost bine.Rusine pt toti care le critica pe aceste fete minunate care ne au adus multe bucuri, atunci erau bune nu erau indolente.Din acest motiv tara asta a ajuns unde a ajuns pt ca nu stim sa ne apreciem oameni care au mucit si muncesc pt ce au .Nu am crezut ca marea doamna Lipa o sa spuna asa ceva despre doua colege ale ai .

ion (2 comentarii)  •  4 august 2012, 21:32

crudul adevar !!!
cinste fetelor !!!
ma inclin ,respect !

Carmen (3 comentarii)  •  4 august 2012, 21:38

intr-adevar,nu stiu ce asteptam de la sportivi care nu au unde sa se pregateasca. Este mare minune ca au ajuns la Londra

cristian007 (22 comentarii)  •  4 august 2012, 21:43

Bine spus..si kum pestele de la cap se impute ar fi timpul ca d-l Morariu sa ne lase. Si inca cativa sefuletzi de pe langa el.

kyx (3 comentarii)  •  4 august 2012, 22:53

Dna Andries, in parte aveti dreptate, dar ar trebui sa-i acordati antrenorului creditul ca stie mentalitatea jucatoarelor sale; ar fi trebuit sa fiti in avionul care le-a dus pe canotoare la Londra, sa vedeti comportamentul lor, atitudinea de castigatoare numai prin prezenta lor acolo, etc. Ati intelege, astfel, de ce vina nu este exclusiv a unei baze adecvate pe lacul Snagov.
Sa nu uitam ca totul pleaca de la atitudine si mentalitate, sa nu uitam ca daca suntem campionii en-titre intr-o proba, acea proba nu este castigata dinainte, sa nu uitam ca, timp de 4 ani si la diverse competitii interolimpice toti viitorii adversari de la olimpiada ne iau in calcul si incearca, permanent, sa ne depaseasca timpul, sa ne descifreze tactica, sa ne invinga.
Sa dam cezarului ce-i al cezarului, dar sa nu-l ridicam in slavi cand nu este cazul.
P.S. Ar trebui sa va informati si de jocurile de culise (PCR – pile, cunostinte, relatii) si spagi se dau pt a intra in lotul olimpic de canotaj si veti intelege ca nici forma sportiva nu este criteriul de baza pe care se aleg concurentii romani.

Zack (11 comentarii)  •  5 august 2012, 0:22

Cred ca Lipa si celelalte stiu ce au de facut. Uni comentatori devin specialisti peste noapte insa noi trebuie sa dam crezare specialistilor. Ei si-au cistigat acest drept prin munca. Personal cred ca va trebui sa promovam tinerii, adica sportivi noi, care vor face mai mult. Nu vedeti ca toate recordurile cad peste tot in sport. Este mereu nevoie de ceva nou. Astazi sportul este dur si foarte greu te menti mereu sus.
Sa fim calmi, sa nu judecam pripit, am incredere in experienta acumulata care isi va spune cuvintul. Imi pare rau ca Caiacul de multi ani nu mai este ce a fost altadata. Asa ca MARE ATENTIE PE VIITOR sa nu patim la fel si la alte sporturi.
Referitor la ,,PISTA DE CANOTAJ” NICI NU TREBUIE SA DISCUTAM. ,,TREBUIE FACUTA”. Nu poti crea acolo un climat neserios de munca unde barcile NU TE INDEAMNA LA MUNCA ci la INVIDIE si GELOZIE.
Eu m-a distrez iar tu lucreaza. Trebuie inteles ca NU MERGE UNA CU ALTA. Canotalul este un spor f f greu.
Va spune unul care stie ce vorbeste. Am tras si eu pe Snagov.

L.A. (1 comentarii)  •  5 august 2012, 7:42

Partial ai dreptate , Maria! Poate n-ai destul curaj sa o spui: e o criza de fond, iar vorbele spuse la necaz de Lipa si altii nu exprima decat jalea de a intelege ca o epoca a apus. In fond, politica fata de educatie, fata de tineret si sport, institutiile care au raspunderi sunt falimentare. Baza, stratul consistent de unde se iveau acesti baieti si fete de aur s-a alterat, s-a subtiat, si asta nu de azi de ieri, ci cu mult inainte de 1989: de cand a inceput politica criminala de subnutrire a populatiei si de diluare a sistemului de educatie din scoli. Oameni intelepti au tras semnale de alarma din vreme. Dar pentru lucruri serioase trebuiau oameni seriosi in pozitii cheie. Nu a fost cazul la noi. Un exemplu: in 2000, Diana Mocanu a fost dubla campioana olimpica la inot. E din Galati, unde exista un Combinat Siderurgic de unde se fura zilnic (ziceau presa si oamenii din interior) un milion de dolari pe zi. Oare nu se putea face acolo, atunci, in entuziasmul ala, in siajul vorbelor mari, un adevarat centru olimpic, cu bazine, infrastructura, tot ce trebuie pentru dezvoltarea unei activitati ce ar devenit model? Nu. Dupa cativa ani, imagini dezolante cu bazinul fara apa socau tara. O socau? Nu, de fapt nimeni nu se mai mira!
Dupa alti o echipa de fotbal tot de acolo castiga un campionat. Urmare: niste umflati se bateau sa jefuiasca primele cuvenite de la UEFA. Asta este tara mea? La ce viitor sa se mai astepte copiii nostri? Si atunci, manjim cu cuvinte neghioabe o sportiva ca Andrunache, de 5 ori campioana olimpica, o femeie careia ar trebui sa-i inaltam monumente! Asta este tara mea?

Room (32 comentarii)  •  5 august 2012, 8:09

Cu matraguna a incercat COSR-ul& federatia?

daniela (2 comentarii)  •  5 august 2012, 11:14

are dreptate lipa (stie ea ce stie!…) la medicamentatie e problema. si furia ei fata de „impertinenta” finei andronache de a fi incercat sa o depaseasca… functionarii se vaicaresc pentru ca ei din asta traiesc: din raportari.
dar de ce nu se scrie nimic despre barca de 8 + 1, unde existau echipaje mai tinere, cu timpi mai buni, in ultimii ani? NU A CONTAT VALOAREA SI PERFORMANTA, CI O EXPERINTA CARE, INSA, NU POATE FI SUPLINITA DE VARSTA. pana acum, eram obisnuiti sa ne furam singuri caciulile. acum am trecut si la furatul vaslelor.

gogo (2 comentarii)  •  5 august 2012, 14:41

In Romania nu mai exista canotaj adevarat de ani buni. Toate cluburile de canotaj au fost distruse de politica „centrelor olimpice”. Cand a inceput succesul canotajului romanesc (anii 1950), erau o droaie de cluburi unde copii au practicat acest sport din placere. La noi canotorii cresc in sere (vezi:centre olimpice) si le lipseste acel ceva, greu de definit in cuvinte si este si mai greu de stabilit prin analize din sange, o nebunie care te face sa lesini in barca pentru o victorie. Uitati-va la castigatorii curselor de la Londra. Ei nu au vaslit acolo pentru painea de toate zilele…Doare sau nu, a sosit momentul reformei si in sport.

leacu snagov (100 comentarii)  •  5 august 2012, 15:19

dră Maria,
-ştiaţi că în realitate „lacul” Snagov e o …apă curgătoare? (lăsând la oparte faptul că e infestată la maximum şi cutreierată de descreieraţi în bărci cu motor care îţi iau gâtul dacă nu te fereşti din calea lor); pe când un reportaj serios despre acest loc de agrement pt bucureşteni şi de antrenament pt sportivi?

Eugen DELCEA (14 comentarii)  •  5 august 2012, 22:08

1. E. Lipă a acuzat indolenţa pt. că a dat totul ca sportivă. Pe de altă parte, conflictul cu fina Susanu e vechi de 4 ani…2.Democraţia prost înţeleasă – a golanilor şi îmbuibaţilor. Da, Snagovul e loc public dar interesul naţional trebuia să creeze reguli pe care să nu le încalce nici preşedintele…Mai clar : între orele…, antrenament lotul naţional, nici o mişcare pe Snagov ! Sau măcar pe traseele lor.3. „Democraţia banului” a făcut praf toate principiile muncii.Politicienii, „sclavii poporului”, milionari în euro în doar 4 ani.Fotbalişti de 2 bani, plătiţi cu 100.000 euro/an.Ce poate gândi un halterofil, gimnast,boxer etc când i se promit 28.000 euro pt. titlul olimpic ? Vezi Răzvan Martin (Ag la haltere)…De aici, blocaje mentale sau un dezinteres total faţă de culorile naţionale, o „nouă generaţie” care nu mai vine la atletism, canotaj, gimnastică etc. Forfait-ul de la gimn. m. e relevant…4. O nouă „Daciada” este absolut necesară dar nu suficientă. Indiferent sub ce nume şi formă, copiii trebuie readuşi la sport. Pentru sănătatea Naţiei şi pt. a fi descoperite valorile.Nimeni nu va munci însă 4 ani pt. JO dacă nu va avea şi satisfacţii materiale în aceşti ani : competiţii locale sau naţionale cu performanţe plătite măcar decent. Înainte, toate stadioanele se făceau cu pistă de atletism. Acum, totul este pt. fotbal, totul pt. scandal mediatic ! 5. Statul Român este dator să investească în sport şi să redea ţării gloria sportivă de altă dată !

circotel (317 comentarii)  •  6 august 2012, 7:48

@L.A.
sunt de acord cu tot ce ai scris.Climatul general in Romania s-a deteriorat de mult,nu se mai face scoala cum trebuie ,nu se pune in scoli baza pe educatie fizica si sport,ai senzatia ca cineva chiar urmareste distrugerea acestui popor,dar de fapt poporul se complace.Si cel mai grav e ca nu ne educam copiii santos,pentru munca ,pentru cinste si onoare,pentru o viata sanatoasa.De fapt nu ni-i mai educam deloc.Rezultatele se vad.Peste tot ,nu numai in sport.

aleosa (8 comentarii)  •  6 august 2012, 8:14

Bravo, Maria! Rusine, Lipa, Morariu, restului imbuibatilor din birouri!

Eugen DELCEA (14 comentarii)  •  6 august 2012, 10:01

Comentariul este „moderat” de 25 ore !!! Este chiar atât de profund şi greu de înţeles de cenzor ?

denethor (56 comentarii)  •  6 august 2012, 11:58

@xz: mai gandeste-te…intotdeauna se mai gaseste cate ceva :))
@whatever: ce treaba are trustul intact? ce treaba ai TU cu angajatii acestuia? pt. cultura ta generala,la o minima documentare,voiculescu cu fundatiile sale au facut pt. anumite categorii de oameni mai mult decat toti bocii ,videnii,udrele @co. la un loc.
in privinta gustului k@k@tului,merg pe mana ta…pari ca te pricepi :))))))

Murmurel (7 comentarii)  •  6 august 2012, 13:37

Discrepanta dintre generatia Iliescu (numai ca exemplu) si generatia celor nascuti dupa ’89 e asa de mare incit inclin sa cred ca sint incompatibile. Antrenorul de haltere a incercat in primul rind sa-si inteleaga copilul si pt. asta merita tot respectul. Dar D-na Lipa cu indemnurile ei de PCR si MAI e depasita intelectual de timpurile moderne. Cu parere de rau o spun, e greu sa imbatrinesti frumos si multi uita asta! Ar trebui sa-si dea demisia tocmai de dragul sportului!

boggy (2 comentarii)  •  6 august 2012, 13:44

Hai sa nu ne mai ascundem atata dupa infrastructura, dotari s.a.m.d. Elisabeta Lipa are dreptate: daca nu ai atitudine de invingator si nu lupti ca pt propria-ti viata, nu ai cum sa castigi! Fotbalistii de astazi au echipament si facilitati la care cei de acum 20 ani nici nu visau. Rezultate? Nu avem, pt ca vedetele lui peste dorm pe teren. Ii dau dreptate dnei Lipa, cu inca un argument: degeaba avem generatie „digi”, de copii care au acces la informatica si surse la care nici noi nu visam… au pierdut interesul pt invatatura, ei folosesc tehnologia exclusiv pt distractie.

vasim (75 comentarii)  •  6 august 2012, 15:03

Corect acest reportaj!
Cam greu de digerat pentru cei responsabili din federatzia de canotaj si CSOR.
Cum vrem sa avem rezultate fara sa avem conditzii ?
Daca analizam ce trebuie facut, o sa vedem ca avem cu singurantza nevoie de investitzii mari.
Nu cred ca o pista olimpica ar fi rezolvat problema de fond, dar ar fi fost un inceput.
Mai trebuie probabil inca vreo 10 piste, sa zicem in 10 orase ale tarii, unde sa munceasca sportivul de rand in cluburi sportive de canotaj sustinute de federatzie si de ce nu de CSOR.
Dintre sa zicem aceste 10 cluburi sportive pot si selectionatzi apoi cei care ne reprezinta tara la olimpiada.
Degeaba ai 3-4 cluburi in capitala, acest lucru nu ajunge!
Acest concept este valabil si pentru alte sporturi, problema este daca Romania are nevoie de cluburi sportive si de sportivi care sa ne reprezinte tara la olimpiada sau avem alte prioritatzi ?

MIRCEA GALATI (5 comentarii)  •  6 august 2012, 15:25

felicitari fetelor !
astazi castigi , maine pierzi ,dar om ramai toata viata .
Acum hulim ca nu au luat medalii , dar ce merit avem noi si statul roman atunci cand fetele ne umpleau de medalii ??? Atuncea erau bune ,nu?
acum nu sunt bune si atunci erau ????
Suntem niste tigani care nu stim decat sa aruncam cu pietre .
Felicitari fetele si recomensatile si pentru locul 8 pentru ca merita . E munca lor !!
Tot dobitocul stie sa castige , dar de pierdut stie cineva sa piarda ???!!!

Carmen (3 comentarii)  •  6 august 2012, 18:24

De ce luam apararea ,,bietelor canotoare ,, ? Pentru ca dincolo de orice problema ele eu pus interesele tarii pe primul loc .,Felicitari domnilor poticieni de la conducere ca nu au lasat nimic de distrus : sportul, invatamantul, cultura sunt pe butuci

florin STANESCU (5 comentarii)  •  6 august 2012, 20:17

Citesc si nu-mi vine sa cred !Laudam personalitati sau performante din trecut care nu si-au justificat prezenta la olimpiada !
Sa fim foarte clari ! 90% dintre sportivi vin pentru bani la Olimpiada.Foarte putini vin pentru Romania !Exceptia o reprezinta gimnastica FEMININA !
Atit ! Restul sunt vorbe !

biancorossi (68 comentarii)  •  6 august 2012, 23:42

cred ca este o analiza corecta.

gogo (2 comentarii)  •  7 august 2012, 21:47

SPORT s. n. ansamblu de exerciții fizice și de jocuri practicate metodic, pentru întărirea corpului și pentru a educa voința, curajul, inițiativa etc… (Dex) aceste lucruri constituie bazele sportului de performanta. La noi tocmai bazele lipsesc si fara ele sportul de performanta este doar ceva virtual. Nu stiu cand si cine va intelege ca bazele trebuie intarite, dezvoltate, stimulate…ca putem sa avem 1000 de sali de sport goale sau tot atatea terenuri de sport pustii… ca performanta de laborator putem avea la toate ramurile sportive dar se pune intrebarea „qui prodest?”

Comentează