Se talibanizează fotbalul?
După pantalonii mulaţi, Blatter le-a mai dat femeilor un drept: să poarte vălul musulman pe teren
Una dintre obsesiile de căpetenie ale lui Sepp Blatter, în nenumăratele sale mandate de şef FIFA, a fost dezvoltarea fotbalului feminin. Încă o sursă […]
După pantalonii mulaţi, Blatter le-a mai dat femeilor un drept: să poarte vălul musulman pe teren
Una dintre obsesiile de căpetenie ale lui Sepp Blatter, în nenumăratele sale mandate de şef FIFA, a fost dezvoltarea fotbalului feminin. Încă o sursă de fani, de sponsori şi, prin urmare, de bani. Cum să facă meciurile de fete mai atractive, mai plăcute ochiului? În toamna anului trecut, Blatter a constatat nemulţumit că jucătoarele poartă acelaşi tip de echipament ca jucătorii. Bine, bine, fotbalul nu-i un sport de domnişoare, dar cumva, pe ici, pe colo, nu se poate face abstracţie de asta?
„Lăsaţi femeile să joace în echipament destinat sexului frumos, aşa cum fac la volei. Ar putea să poarte pantaloni scurţi mai strîmţi!”. Se înţelege, Blatter e un gentleman şi n-a sugerat din gesturi cam cît de mulat trebuie să fie şortul. Dar dorinţa lui a fost auzită şi portăriţa SUA a şi apărut într-un pictorial cu echipamentul-pilot, mai sexy, pe care-l recomandase designerul-şef de la Nyon.
Blatter emancipatorul femeilor din fotbal a luat de curînd o decizie mai puţin libertină. Conform „Liberation”, FIFA tocmai a aprobat purtarea vălului pe teren de către jucătoarele de religie musulmană. N-are nici o legătură, fireşte, cu faptul că Mondialul din 2022 va fi găzduit de Qatar. Emirii dau pe organizare în jur de 43 de miliarde de dolari. Chiar să nu vadă nimic de pe urma efortului? Da, nimic. Sau aproape nimic: fanta pentru ochi şi vîrful ghetelor.
Era doar o chestiune de timp ca spinoasa problemă a vălului musulman să se agaţe şi de cel mai iubit sport al planetei. O fi vreun efect pervers al popularizării intense a fotbalului feminin! Oricum, experţii FIFA au întors vălul pe toate părţile şi au ajuns la concluzia că „nu prezintă pericol pentru sănătate şi securitate pe teren”. Pericolele care le scapă inevitabil experţilor blatterieni sînt de altă natură. Vălul nu este nici pe departe atît de inofensiv cum îl consideră Blatter. E o recuzită forte, pentru ca sportul laic să se lase îmbrobodit.
În Franţa, ţară care a interzis purtarea vălului musulman după o furtunoasă dezbatere, decizia FIFA nu va putea fi pusă în aplicare. Vor apărea tensiuni între statul care se amestecă în fotbal şi fotbalul talibanizat care se amestecă în stat.
Deocamdată, jurnalul de front consemnează doar scandalizările de rigoare. „Ce urmează să mai aprobe FIFA? Femeile musulmane să poarte tricouri cu mîneci lungi şi şorturi pînă la glezne?”, se întreabă „Liberation”. Ziarul francez aminteşte de cazul atletei algeriene Hassiba Boulmerka, ameninţată cu moartea după ce a alergat cu capul descoperit şi în şort la JO de la Barcelona. „Nu mă duc în pantaloni scurţi la moschee, nici nu alerg cu văl!”, spunea sportiva.
Dar fotbalistele „emancipate” de Blatter vor trebui să găsească o cale de a purta şi văl, şi pantaloni scurţi cînd aleargă. După toate regulile economiei de piaţă (licitaţie, concurenţă etc), Al-Jazeera a cumpărat drepturile TV pentru Ligue 1, pe următoarele patru sezoane, contra a 730 de milioane de dolari. „Nu vrem decît să răspîndim lumina culturală a Qatarului! Sportul e doar unul dintre domenii”, au explicat şeicii de la Al-Jazeera.
Sportul e doar începutul. Iar contabilii vizionari ca Blatter fac restul. Şi cînd te gîndeşti că el, un domn rezonabil din Elveţia, nu dorea ceva ieşit din comun, vreo revoluţie sexuală sau culturală. A vrut doar ca fetele să arate mai sexy pe teren. Nu poţi să-l acuzi de integrism, nici de feminism! Eventual, de cinism.