Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O judecată de mare arbitru

Şi arbitrii de la Euro greşesc, doar că ei recunosc asta

Cîteva dintre concluziile convenabile pe care oamenii de fotbal de la noi le-ar putea confecţiona după Euro 2012 se leagă de arbitraj. Cele legate de nivelul campionatului&echipei naţionale nu-şi […]

sâmbătă, 23 iunie 2012, 10:38

Şi arbitrii de la Euro greşesc, doar că ei recunosc asta

Cîteva dintre concluziile convenabile pe care oamenii de fotbal de la noi le-ar putea confecţiona după Euro 2012 se leagă de arbitraj. Cele legate de nivelul campionatului&echipei naţionale nu-şi au rostul, vorbim de cu totul altă scară.

După faza grupelor, patru brigăzi de arbitri au fost excluse de la turneul final. Collina, cel care răspunde de arbitraj în cadrul UEFA, n-a aşteptat să vadă dacă mai anulează vreun gol valid. Nu le-a menajat nici carierele, nici imaginea. Au greşit, au plecat acasă.

Despre germanul Wolfgang Stark, pînă şi presa iberică a scris că trebuia să-i acorde „cel puţin un penalty” Croaţiei, în meciul cu Spania. Maghiarul Victor Kassai le-a refuzat ucrainenilor un gol în faţa Angliei.
Spaniolul Velasco Carballo a fost vedeta meciului de deschidere, Polonia – Grecia. Iar olandezul Bjorn Kuipers a întrerupt meciul Ucraina – Franţa pentru 50 de minute, din cauza furtunii. Collina i-a găsit vinovaţi pe toţi patru pentru o lungă listă de erori care au influenţat rezultatul meciurilor.

Toate aceste erori par numai bune de argumente în voioasele polemici din Liga 1. La primul penalty refuzat sau inexistent, se vor găsi cunoscători să afirme: „Şi marii arbitri fac greşeli, aşa că…”. Şi Alexandru Tudor a întrerupt un meci, derbyul Clujului, pe motiv de furtună între jucători. L-a întrerupt de tot. A fost mustrat? A fost sancţionat drastic? Nici pomeneală!
Da, şi arbitrii de elită comit erori grosolane, diferenţa de nivel o dă atitudinea faţă de aceste erori. Atitudinea structurilor din arbitraj şi atitudinea arbitrilor, fiecare în parte. Kassai n-a protestat, n-a venit cu interpretări savante ale regulamentului. A spus: „Am văzut imaginile după meci şi am constatat că am făcut o greşeală!”. O recunoaştere pe care n-o auzi prea des de la arbitrii români.

Poate pentru că nu se întîmplă prea des să fie pedepsiţi cînd strică vreun meci. De cele mai multe ori, sînt apăraţi, explicaţi, înţeleşi, relansaţi. Undeva, s-a pierdut măsura lucrurilor. Undeva, între vocalizele isterice ale şefilor de cluburi şi bosumflările de supercloşcă ale CCA.

Collina n-a avut atîta flexibilitate oratorică încît să le explice ucrainenilor că din faţă era penalty, iar din spate – fault în atac. Mai rigid ca vocaţie, fostul mare arbitru a pus pe primul loc prestigiul meseriei sale, nu prestigiul lui Stark şi Kassai. A renunţat la patru arbitri care puteau să conducă finala Euro. La patru, nu la unul, nici la doi.

Arbitrajul necesită astfel de judecată fără jumătăţi de măsură, fără omeneştile, prea omeneştile jumătăţi de măsură. Nu-i exclus să apară şi alte gafe ale brigăzilor de la turneul final. Nemulţumiţii vor insista iarăşi pentru camere video pe linia porţii, aşa cum se cer la noi atoatevăzătorii arbitri străini. Însă competiţia nu se dă între ochiul uman şi ochiul electronic, ci între inteligenţa umană şi diverse accesorii. E o esenţă care le scapă şi capetelor din Liga 1 şi CCA: oricît de compromisă şi mistificată ar fi această ocupaţie în fotbalul nostru, arbitrajul reprezintă, înainte de orice, un act de inteligenţă.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Stefan2 (104 comentarii)  •  23 iunie 2012, 11:05

Collina ca sa minimalizeze „greselile”intentionate ale celor trei:Carballo,Stark si Kassai,l-a pedepsit si pe Kuipers,ce a luat o decizie preventiva,datorita potopului,dar mai ales a fulgerelor.Sa ne imaginam cum s-ar fi jucat prima repriza pe acea furtuna?Numai ca trebuie sa plateasca si cei nevinovati pentru continuarea potlogariilor.

stiinta82 (8 comentarii)  •  23 iunie 2012, 11:48

De la al nostru campionat la Euro
I-o cale-atat de lunga
Ca mii de ani le-or trebui
Arbitrilor s-ajunga…

(scuze pentru perifraza, sper ca se intelege ideea…)

Lereter (42 comentarii)  •  23 iunie 2012, 12:29

Dsoara Maria Andries,aproape corect ce spuneti.Insa,retineti :au ramas mult mai putine meciuri,de jucat,la EURO,oricum unii erau trimisi acasa.Acesti arbitri nu sint scosi din arbitraj,ci dintr-o competitie,in care in mare majoritate sint 1 sa 2 meciuri zilnic, si dureaza cam 2 saptamani.Paralela cu pedepsele imediate si cu scoaterea din competitie nu se poate aplica si la un campionat cu 27 meciuri (liga I si II),intr-o zi,saptaminal sau chiat de 2 ori(daca socotim pe CFR-5 meciuri in 10 zile),ce tine 9-10 luni pe an.Lucrurile nu sint sinonime.Dar, sint de acord,ca Tudor trebuia pedepsit(era insa ultimul meci al campionatului,saracul a vrut si el sa-i ajute pe Porumboiu si Becali,si a iesit invers,acum e injurat.Nici la tenis scula aia (hokai -scris cum se aude) nu poate fi la toate competitiiole. Se greseste destul,dar nu intentionat intotdeauna,cum ar vrea sa ne pacaleasca unii.care nu-s in stare sa iasa campioni,decat cu gura.Nu v-am auzit sau citit vreodata incriminind gresele contra Stelei , a lui Dinamo,sau a Porumboului.Asta ce poate insemna ?

anakin skywalker (14 comentarii)  •  23 iunie 2012, 19:52

articol bun, dar un pic prea rigid. diferenta dintre noi si campionatul european, in afara valorii si a televizorului la care il vedem (CE, normal), este faptul ca la noi arbitrii sunt atacati si cand nu gresesc. presiunea pe ei este teribila, mult mai mare decat pe cei de la CE. asa ca, uneori, la noi este o problema de optica, mai mult decat una de corectitudine a fluierului.

freshu (4 comentarii)  •  23 iunie 2012, 20:08

bun mary

nae catavencu (14 comentarii)  •  24 iunie 2012, 14:21

cand m-am apucat de arbitraj un mare arbitru din judet , dar si div.B,mi-a recomandat!!!!in teren trebuie sa ai miros??????adica:inteligenta la meci,sa te orientezi la fata locului de greaua misiune?????cum decurg lucrurile in teren.pe vremea mea raportul observatorului,si al arbitrului erau lege pentru comisiile de disciplina.nu aveau nici un drept sa blameze arbitrjul,bine anteles cu o conditie????TU CA ARBITRU SA-TI FII FACUT MESERIA DE JUDECATOR IN TEREN.cei pe care i-am luat exp.???TAYLOR-ANGLIA, de la noi:LIMONA,DRAGULICI,RAINEA,GRADINARU,NESU.

Comentează