Bacalaureatul nesportiv
Sesiunea specială de BAC poate crea o nouă specie de „revoluţionar”: sportivul de liceu
„Domnii de la minister puteau să se gîndească şi la noi, că noi facem performanţă pentru ţara aceasta şi ei ne cer să facem şcoală”. Vorbeşte […]
Sesiunea specială de BAC poate crea o nouă specie de „revoluţionar”: sportivul de liceu
„Domnii de la minister puteau să se gîndească şi la noi, că noi facem performanţă pentru ţara aceasta şi ei ne cer să facem şcoală”. Vorbeşte cu of unul dintre olimpicii sportivi, campion la kaiac-canoe. Aşadar, „domnii de la minister” ce vor ei cu această sesiune specială de BAC?
E clar că aşteptările elevilor sportivi au fost altele. „În străinătate, antrenorii îi ajută pe sportivi, vorbesc cu cei care sînt puşi la nivel înalt ca să-i ajute în aşa fel ca să poată să ia examenele care sînt!”. Dezarmant acest comentariu al kaiacistului de 18 ani, citat de „Ziarul de Bacău”.
„Gimnastele stau 7 ore pe zi în sala de antrenament!”, atrăgea atenţia Octavian Bellu. Două dintre sportivele lotului olimpic de gimnastică au picat BAC-ul special. Asta nu demonstrează nimic, nici despre ele, nici despre dificultatea subiectelor. Vor da examenele altă dată.
În societăţile aşezate, dilema „sport sau şcoală” nu există. Noi încă atîrnăm de un mit fals al sportivului pe care nu-l duce capul, dar îl duc picioarele, prin urmare trebuie ţinut în palme, pentru că reprezintă „ţara aceasta”. Sigur, în cazuri cum este cel al fetelor de la Deva, se pot face excepţii de la regulă, este chiar indicat să se facă. Dar tendinţa la noi este ca excepţiile să înlocuiască regula cu totul, iar sportivii să devină o nouă specie de asistaţi social, începînd cu BAC-ul şi terminînd cu inventarea unor posturi special pentru ei. O legitimaţie la un club sportiv va ajunge un fel de certificat de fals „revoluţionar”: privilegii clare, obligaţii vagi.
De fapt, sportul de performanţă reprezintă o alegere individuală. Iar „olimpicii” sportivi trebuie să-şi asume condiţia de performeri pînă la capăt, cu tot cu neplăcerile ei. Nu toţi dintre sportivii de performanţă vor ajunge rentieri ai statului român. Doar 509 primesc în prezent „viageră”. Nu toţi vor ajunge să-şi asigure prin sport „viitorul cîtuşi de cît”, vorba kaiacistului. E bine să li se spună asta din cînd în cînd.
Dar în cazul BAC-ului special nu vorbim despre marea performanţă jenată de programa prea încărcată. Vorbim despre o inflaţie de excepţii de la regulă. Conform site-ului hotnews.ro, pe listele aprobate şi expediate Ministerului de 64 de federaţii se află „olimpici” de la radioamatorism, biliard-pool, paraşutism, fotbal-tenis, bob-sanie etc. De ce s-au grăbit să dea examenul? Circula zvonul că subiectele vor fi uşoare. Uşoare, pentru că elevii sportivi sînt, desigur, mai slab pregătiţi. Dar diploma luată pe subiecte uşoare valora la fel cu diploma pe subiecte grele. Dublul standard oficializat. La sesiunea specială din 2011, cu 600 de candidaţi, dintre care peste 500 de olimpici” sportivi, s-a promovat stahanovist: 99 la sută. Anul acesta, promovabilitatea a ajuns la 35 la sută. Plus cîteva tentative de copiat nesportiv.
După consumarea faptelor, Ministerul Educaţiei a constatat, cu stupoare vădită, că din 900 de candidaţi sportivi, doar 108 erau eligibili pentru sesiunea specială. S-a deschis, de urgenţă, o anchetă. Comitetul Olimpic, la rîndul lui, a constatat şi el cu stupoare că „n-a fost informat”. Şi i-a cerut ANST-ului să ancheteze. În funcţie de cine termină primul cu anchetatul, ANST-ul sau Ministerul, vom afla şi cine poartă răspunderea.
Vor fi demisii? Demiteri? Se vor anula notele? Vom vedea. Să nu ne lăsăm amăgiţi, totuşi, de aceşti copii extraordinari, prinşi între birocraţii ordinare! Pe lîngă înclinaţia pentru excepţii de la regulă, mai avem şi obiceiul nefast de a extrage reguli pe baza unor cazuri particulare. Însă, după cum olimpicii la disciplinele teoretice nu reprezintă nivelul real al învăţămîntului românesc, nici plutonul consistent de „olimpici” de la BAC nu dovedeşte că stăm bine cu sportul. Ar fi şi culmea să fim o ţară de paraşutişti!